Når du er i gang med den kliniske basisuddannelse, aftaler du alle ændringer direkte med din afdeling eller arbejdsgiver. Har du ændringer i dit KBU-forløb i Region Nordjylland, skal du kontakte Region Nordjylland.   

I Region Midtjylland er det HR-afdelingen ved det hospital, hvor du har dit første delforløb, der laver ændringerne i din uddannelses- og ansættelsesaftale.

Herunder kan du læse om forhold, der kan betyde ændringer af dit forløb:

Barsel

Er du under KBU og skal på barsel, skal du inden påbegyndt barsel informere din afdeling.

Senest 6 uger efter fødslen skal du informere din afdeling om de endelige datoer for din orlov.

Hvis orloven inkl. andet fravær betyder, at det samlede fravær, i pågældende delansættelse, overstiger de tilladte 10% fravær skal der ske en forlængelse af dit forløb svarende til hele fraværet.

Hvis orloven inkl. andet fravær i pågældende delansættelse holder sig under de tilladte 10%, er der i udgangspunktet ikke behov for forlængelse.

I forbindelse med barsel skal du være opmærksom på, om du er tilmeldt obligatoriske kurser. Hvis du er tilmeldt kurser under din barsel, skal du huske at afmelde dig hos kursusudbyderen. Du skal ligeledes huske at kontakte kursusudbyderen, når du er tilbage fra barsel.

Deltid
KBU foregår som udgangspunkt på fuld tid. Under særlige betingelser kan hele eller dele af forløbet dog foregå på deltid. 

Deltidsansættelsen kan finde sted i forbindelse med delvis genoptagelse af arbejdet efter barselsorlov, på grund af særlige, personlige forhold eller i forbindelse med forskning. Du kan finde yderligere oplysninger herom på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Hvis du ønsker at søge om deltid under dit KBU-forløb, skal du indhente accept fra afdelingsledelsen på den afdeling, hvorpå du ønsker deltid. Vær opmærksom på, at deltid jf. Bekendtgørelsen om uddannelse af speciallæger skal være på minimum halv tid svarende til 18,5 timer/ugen.

Fravær

Hvis du er fraværende i mere end 10 % af tiden i en delansættelse, skal din ansættelse forlænges svarende til hele dit fravær. Fravær er for eksempel sygdom, barsel, omsorgsdage og barnets sygedag.

Møder og kurser, som den uddannelsessøgende læge er blevet sendt på efter aftale med ansættelsesstedets ledelse, tæller ikke som fravær

Ferie regnes ikke som fravær. Det er dit ansvar, i samarbejde med afdelingen, at dokumentere at dit fravær ikke overstiger 10 %.

Når afdelingen underskriver din attestation for tidsmæssigt gennemført uddannelseselement, bekræfter de, at dit fravær er under 10 %.

Udregning af fravær
Til udregning af fravær bruger vi i Videreuddannelsessekretariatet en model, der opererer med hele antal dage. I modellen er der 30 dage på en måned og 360 dage på et år. Da du maksimalt må være fraværende i 10 % af tiden, betyder det, at du højest må have 36 fraværsdage på et år, før du skal forlænges. 

Der gælder de almindelige arbejdsmarkedsregler i forhold til fravær. Det betyder, at hvis du melder dig syg fredag og rask igen onsdag, tæller både fredag, lørdag, søndag, mandag og tirsdag som fraværsdage. Det gælder også, selvom du ikke havde planlagt tjeneste mellem fredag og onsdag.