Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Referat
til
mødet i Anæstesiologi - uddannelsesudvalg
den 29. november 2021 kl. 09:00
i Lokale 81-82, patienthotellet, etage 8, Lille Sct. Mikkelsgade 2B, 8800 Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-239-18

1. Velkommen og præsentation.

Det indstilles,

at der vælges en dirigent og at referat fra sidste møde 15. september godkendes

Beslutning

Nette blev valgt som dirigent. Referatet blev godkendt.

Deltagere: Ellen Kirkegaard (FYA), Masja Blume Hoe (UKYL, AAUH), Marlene Kanstrup (UAO, AAUH), Mikka Borup (UAO, Hjørring), Susanne Scheppan (UAO, AUH), Simon Ladehoff Thomsen (UAO, AAUH), Helle Lykkeskov Nibro (PKL), Anne Mette Skjødt-Nielsen (UAO, Horsens), Nette Møller-Jensen (UAO, Viborg), Toke Ravn (UAO, Herning), Jonathan Frische (i-læge, Randers), Christian Melchior Olesen (UKYL, AUH).

Afbud: Carsten Poulsen (UAO, Randers), Maibritt Provstgaard Klitholm (UKYL, AUH).

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

2. Inspektorbesøg i Viborg. Nette Møller-Nielsen

Det indstilles,

at UAO, Nette Møller-Nielsen orienterer om processen frem mod inspektorbesøg i Viborg.

Beslutning

Nette fortalte om det overståede inspektorbesøg i Viborg den 28/10. Der havde været et stort forarbejde - et godt råd er at oprette en dropbox til alle de dokumenter, der skal sendes til SST, hvilket inspektorerne også satte pris på. Det kan anbefales, at sætte en ekstra på vagtskemaet den dag, inspektorerne kommer. Rapporten er allerede godkendt, men er ikke offentliggjort på SSTs hjemmeside endnu.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

3. Inspektorbesøg i Horsens. Anne Mette Skjødt-Jensen

Det indstilles,

at UAO, Anne Mette Skjødt-Jensen orienterer om processen frem mod inspektorbesøg i Horsens.


Beslutning

Anne Mette orienterede om det overståede inspektorbesøg i Horsens den 28/10. Næsten alle beskrivelser fra forrige besøg skulle opdateres, så der var et stort forarbejde. Afdelingen og UAO fik meget ros. Yngre læger lavede SWOT-analysen, der blev sendt et følgebrev med argumenter for de forskellige selvevalueringer. Rapporten har været til gennemlæsning, hvor der er sendt rettelser ind. UKO i Horsens havde lavet et spørgeskema til at få afdækket de forskellige lægeroller - vedhæftes referatet.

Rapporten er således ikke godkendt endnu. Anne Mette anbefalede også, at der er ekstra på arbejde den dag.

Susanne Scheppan anbefalede, at der oprettes en gruppe af erfarne "inspektor-UAO'er", man kan kontakte ved behov. Toke foreslog, at der kunne laves en skabelon til deling.

FYA orienterede om, at der er blevet ansat otte nye juniorinspektorer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

4. Simulationstræning i det virtuelle rum. Anne Mette Skjødt-Jensen

Det indstilles,

at Anne Mette Skjødt-Jensen orienterer om mulighederne, fordele og ulemper ved simulationstræning i det virtuelle rum.

Beslutning

Anne Mette har eksperimenteret med basal HLR i VR for både sygeplejersker, medicinstuderende og i-læger. Alle var meget begejstrede. Senest blev det afprøvet randomiseret på 5. semester sygeplejestuderende, der blev fordelt mellem VR og ikke-VR oplæring i HLR inden deres simulationstræning i akutblokken. Den første tilbagemelding er, at det fungerer godt og at de studerende var mere rolige. Systemet er billigt at bruge, da der kun behøves brillerne og controllere. Avanceret genoplivning er forhåbentlig næste trin.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

5. Blok og akutlæger? Anne Mette Skjødt-Jensen

Det indstilles,

at Anne Mette Skjødt-Jensen orienterer.

Beslutning

Der har været årsmøde i lægelig videreuddannelse i Horsens. Emnet var overlapsopgaver for uddannelseslæger i forskellige specialer. Akutlægerne ville gerne lære at lægge forskellige bloks, for at nedbringe ventetiden i akutafdelingen. Der blev sagt nej fra DASAIMS uddannelsesudvalg. H-lægerne i akutmedicin har det indtryk, at de skal lære at intubere ila. deres fokuserede ophold på anæstesiologisk afdeling. Men det står ikke i deres uddannelsesprogram. Udvalget drøftede, hvad de forskellige afdelinger planlægger for det fokuserede ophold for at sikre ensretning. Der blev opfordret til, at de uddannelsestagende læser deres uddannelsesprogram grundigt igennem inden deres fokuserede ophold.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

6. Uddannelse på deltid. Oplæg sakset fra referat for møde i DRRLV 23. september 2021. Helle Nibro

Det indstilles,

at udvalget drøfter fordele og ulemper ved uddannelse på deltid samt holdningen til deltid i udvalget.

Sagsfremstilling

Fra møde i Det regionale Råd, 23/9-21:


Den lægelige videreuddannelse skal som hovedregel gennemføres som ansættelser på fuldtid. Det er dog muligt at godkende uddannelsesforløb på deltid for enten hele eller dele af videreuddannelsen, hvis det kan begrundes med eksempelvis genoptagelse af arbejde under barselsorlov, særlige personlige forhold, eller når deltidsansættelsen kombineres med forskningsansættelse. Deltid i den lægelige videreuddannelse kan for den enkelte uddannelseslæge give fleksibilitet, men hvordan påvirker det planlægningen på hospitalsafdelinger og kvaliteten af uddannelsen? Har deltid hos den enkelte en betydning for arbejdsfællesskabet på en afdeling?


Som indledning til rådets drøftelser belyses temaet deltid i den lægelige videreuddannelse med oplæg fra et uddannelses- og planlægningsperspektiv. Herudover vil et oplæg fra en uddannelsessøgende læge bidrage til en forståelse af, hvad deltid kan betyde for lægens oplevelse af egen uddannelse.


Oplæg:

1. Uddannelsesperspektiv: Hvilken betydning har deltid for kvaliteten af uddannelse? Teoretisk viden og tendenser

Oplægsholder: Mads Skipper, sekretariatschef, Videreuddannelsesregion Nord


2. Planlægningsperspektiv: Hvilke muligheder og udfordringer giver deltid hos uddannelseslæger i planlægningen på hospitals- og afdelingsniveau?

Oplægsholder: Anette Schlemmer, uddannelseskoordinerende overlæge, Regionshospitalet Randers


3. Hvad betyder deltid for den enkelte uddannelseslæge i forhold til arbejdsliv og uddannelsen?

Oplægsholder: Christine Kroer Nielsen, reservelæge, Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland


Beslutning

Helle orienterede om de oplæg, der har været på både det Regionale Råd og PKL-UKO-VUS. Udvalget drøftede for og imod deltid. Der kan med fordel tages en snak/karrievejledning med de læger, der har meget sygefravær og/eller ønske om deltid for at afklare, om der kunne være en anden løsning end deltid.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

7. Uddannelse i præhospitalsbehandling, hvor langt er vi? Kørsel på 4. år? Carsten Poulsen

Det indstilles,

at Carsten Poulsen orienterer om, hvor langt arbejdet med uddannelse i præhospitalbehandling under hoveduddannelse er. Herudover orienterer Maria F. Langschwager, Helle Lykkeskov Nibro og Susanne Scheppan om en henvendelse fra præhospitalet til Klinikforum.

Beslutning

Udvalget drøftede henvendelsen fra præhospitalet til Klinikforum. Det juridiske i at køre selvstændigt inden man er speciallæge skal afklares, hvilket Susanne er i gang med. DASAIMs holdningspapir går imod, at uddannelseslæger kører selvstændigt. Hvis formanden for DUU ønsker at ændre holdning, skal holdningspapiret skrives om. Kan dimensioneringen løftes, hvis arbejdet på akutlægebilerne regnes ind?

Kurset/uddannelsen er tidligst klar efterår 2022 måske først forår 2023. Diskussionen går på, hvor ofte kurserne skal udbydes. Et fokus er at uddannelsen skal være gennemført mindst en gang før der kan gøres status.

Nette, Anne Mette og Carsten vil skrive et fælles svar fra URSARN, som afdelingsledelserne kan tage med til Klinikforum.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

8. "Overløb" af kurser og ferie til regionshospitalerne. Toke Ravn, Anne Mette Skjødt-Jensen og Helle Nibro

Det indstilles,

at udvalget drøfter problemstillingen.

Beslutning

Anne Mette og Toke fremlagde problemstillingen set fra regionssygehusenes side både ift. afholdelse af ferie og resterende kurser på det sidste år af h-uddannelsen. Det må være uddannelseslægernes eget ansvar at få afholdt tilsvarende ferie og/eller få gennemført kurserne inden skift til regionssygehus. En mulighed er at forlænge uddannelseslægerne for at opnå kurser og kompetencer. Der er ingen "sanktionsmuligheder" andet end forlængelse, hvis uddannelseslægerne ikke har fået taget kurser/afholdt ferie. Der kan dog tages en snak med uddannelseslægen, om hvordan en løsning kunne se ud. Det er en ekstra udgift for regionssygehusene, både at skulle finde andre til vagten, betale fri med løn, hotel og diæter.

Udvalget er enige i, at der skal kigges på årsagen til, hvorfor der feks. mangler kurser. Overleveringssamtaler kunne være med til at sætte fokus på de manglende kurser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

9. Nyt fra PKL og DUU. Helle Nibro

Det indstilles,

at PKL orienterer om nyt.

Beslutning

Helle orienterede om revision af målbeskrivelsen, der snart bliver meldt ud med deadline en gang i foråret. I DUU er ultralyd kompetencekort for i-læger blevet drøftet. Forslaget ligner VUR-Ns men her er der valgt at starte med blok anlæggelse. Forslaget er meget ambitiøst og spænder bredt. Skal der sættes antal på, før en kompetence kan godkendes og skal supervisor også bedømmes? Der er ikke beskrevet patientrelaterede forhold såsom samtykke. Hvordan følges der op på forslaget? Det planlægges at implementeres indenfor en årrække. URSARN følger op på de næstkommende møder, for at følge arbejdet og komme med input.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

10. Overlevering mellem delansættelser

Det indstilles,

at udvalget drøfter, hvordan og om overlevering er en mulighed.

Sagsfremstilling

Gevinsten ved overlevering

Videreuddannelsessekretariatet oplever, at et stigende antal specialer formaliserer overdragelsen mellem delansættelser. Overleveringen giver anledning til, at uddannelseslægen i samarbejde med den afgivende afdeling reflekterer over status for egen kompetenceopnåelse og dermed særlige indsatsområder eller interesser, der skal understøttes i overgangen fra én afdeling til en anden. Overleveringen giver desuden den efterfølgende afdeling de bedste betingelser for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge og lave en relevant uddannelsesplan.


Nedenfor er oplistet de specialer, videreuddannelsessekretariatet har kendskab til, der laver formaliseret overdragelse og hvordan de har valgt at gøre det. Denne liste er ikke udtømmende og er ment som inspiration.


Urologi (vedlagte ppt):

Nedenstående processer sker med samtykke fra uddannelseslægen.


Den afgivende UAO sender fire måneder før overdragelse følgende materialer til den modtagende UAO:

1. seneste uddannelsesplan,

2. 360 graders handleplan,

3. Opdateret OP-liste,

4. Opdateret CV,

5. seneste evaluering fra vejlederforum.


Herefter udpeges der en ny hovedvejleder til uddannelseslægen af den modtagende UAO. Den afgivende UAO indkalder til et videomøde med den modtagende UAO (evt. ny/gammel hovedvejleder). Dette videomøde placeres tre måneder før overdragelse. På selve overdragelsesmødet tages der referat, som efterfølgende sendes til HU-lægen samt den nye hovedvejleder. Se PPT for referatskabelon.


Dermato venerologi:

Ved skift mellem hospitalsafdelinger sker overleveringssamtalen 3 måneder forud for afdelingsskift på initiativ fra afgivende uddannelsesafdeling/praksis. I forbindelse med skift mellem en hospitalsafdeling og en praksis planlægges overleveringssamtalen i stedet ½-1 måned forud for skiftet

De to pågældende UAO'er/tutorlæger, samt den pågældende uddannelseslæge er tilstede. Overleveringen foregår mundligt, mens parterne tager egne noter. Uddannelseslægen afgiver skriftligt samtykke forud for samtalen. Der er (indtil videre) fokus på kompetencer ift. medicinsk ekspert. Overleveringssamtalen varer mellem 10 og 15 min.


Kirugi:

Indenfor kirugi er der ikke udarbejdet en skabelon for overdragelse. Uddannelseslægen bedes dog have en kompetenceoversigt med til samtalen, så det er muligt at belyse hvilke kompetencer, der mangler og hvilke der er opnået. Omdrejningspunktet for samtalen er at afklare, hvorvidt uddannelseslægen er på rette vej. Herunder hvordan vedkommende indgår i afdelingen og om der er særlige opmærksomhedspunkter. VUS udarbejder oversigt over hvilke uddannelseslæger der er i rotation, samt booker lokaler og sender invitation til UAO og uddannelseslægen om den fremtidige samtale. Samtalen placeres 1-3 måneder før skift. Der tages ikke referat, men der kan tages egne noter. Samtalen varer ca. ½ time.


Neurologi:

Overleveringen mellem delansættelserne foregår ved, at den afleverende UAO skriver en kort mail om, hvilke af de forventede kompetencer der er opnået og andre eventuelle nyttige oplysninger (nogen udfylder et skema om uddannelseslægen) og sender det til modtagende UAO. Uddannelseslægen orienteres om indholdet og sættes cc på mailen. Det sker, når den tidsmæssige del af opholdet godkendes og ikke ved sideansættelserne.


Gyn-obs (Vedhæftet skema):

Uddannelseslægen udfylder i samarbejde med vejleder en samtykkeerklæring om, at UAO på den afgivende og modtagende afdeling må drøfte uddannelsesforløbet. Af samtykkeerklæringen fremgår det tydeligt, at uddannelseslægen har mulighed for at sige nej. Overleveringen foregår mundtligt umiddelbart efter de halvårlige møder i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. UAO'erne forholder sig i overleveringen til alle lægeroller, men er særligt opmærksomme på de områder, hvor der er behov for forbedring.


Nefrologi (Vedhæftet skema):
Specialet har primo 2021 indfaset en skabelon til overdragelsessamtaler, som er kvalificeret af uddannelseslæger fra specialet. Skabelonen understøtter en ensartet struktur for overdragelsessamtaler. Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse. De vejledere som har brugt skabelonen, er positive og tilkendegiver, at skabelonen er med til at understøtte h-lægernes selvrefleksion, samtidig med at overdragelsessamtalen gør det lettere for den modtagende afdeling at fortsætte uddannelsen.

Beslutning

I Region Nordjylland bruges uddannelsesplanen med oversigt over manglende kurser, kompetencer, ønsker for fremtiden, 360 graders evaluering etc. Uddannelseslægen udfylder selv skemaet. Nette får uddannelseslæger fra både Ålborg og Århus og oplever, at det er en fordel at få overblikket fra Ålborg. Det kunne være en mulighed at printe sin afsluttende samtale med enten hovedvejleder eller UAO i RMUK og sende til UAO på regionssygehuset.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

11. Pensionsalder og dimensioneringsplan, skal vi gå i panik? Maria Langschwager

Det indstilles,

at VUS orienterer om aldersprofilen i specialet

Beslutning

Udvalget drøftede aldersprofilen, der viser 25% læger over 60 år. Der er en del ubelyste tal i form af forskningsstillinger, administrative stillinger og dem der er ansat i præhospitalet. Udvalget var bekymrede over aldersprofilen, men tænkte at den kunne bruges som løftestang ift. dimensioneringshøring og visualisering af manglende arbejdskraft overfor ledelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

12. Nyt fra afdelingerne. Alle

Det indstilles,

at alle afdelinger orienterer om nye uddannelsesmæssige tiltag.

Beslutning

Herning: fastholder flyttedato 31/1 - Holstebro først og Herning 3 uger senere. Det bliver uddannelsesmæssigt dejligt at få samlet uddannelsen og uddannelseslægerne et sted. Rekrutteringsproblem til i-stillingerne. Der er derfor ikke levet helt op til minimumsnormeringen for i-stillinger. Aflyste operationer pga. sygeplejerskemangel. 3 stuer lukket hver dag.

Horsens: blev gennemgået under tidligere punkt. Intet elektiv kirurgi.

Viborg: blev gennemgået under tidligere punkt.

Ålborg: intet nyt

Hjørring: Et afbrudt uddannelsesforløb i-stilling. Mange gode, lokale ansøgere til de opslåede i-stillinger. Der er indført en dagtjeneste til kl. 18 uden forudgående varsling - det bliver let en tilsynsgående funktion, hvor det uddannelsesmæssige aspekt kan være lille.

AUH: Intet nyt. Først nu oplevet sygeplejerskemangel.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

13. Ultralydsvejledte blok i introuddannelsen, hvor langt er vi? Christian Melchior Olesen og alle

Det indstilles,

at alle afdelinger orienterer om, hvor langt de er med at implementere UL-blok i intro.

Beslutning

Christian orienterede om arbejdet med at få handlet de bedste priser hjem fra firmaet. Møde med firmaet er blevet udskudt til 9. december pga. sygdom.

I Horsens får i-lægerne adgang ved ansættelse, UAO holder øje med om de får taget deres "kurser".

I Viborg - næsten samme model som Horsens. Har en fast blok-dag den første måned. H-læge og i-læge matches.

Tilbagemelding ved næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

14. Evt og evaluering af dagens møde. Alle

Det indstilles,

at udvalget evaluerer på dagens møde samt beslutter sig for mødedatoer for næste år.

Beslutning

Ellen (FYA) opfordrer til at melde tilbage, hvis der ønskes undersøgelser eller andet.

Der er planlagt møder til 18. januar (Hjørring) og 6. april (Herning).


Punkter:

Kompetencekort for i-læger

Evaluering af ansættelsesrunden

Tilbage til toppen