Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Dagsorden
til
mødet i IM Kardiologi - uddannelsesudvalg
den 4. april 2024 kl. 14:00
i Olufs Palmes Alle 15, Regionshuset Aarhus

 


Sagnr.: 1-30-72-237-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.


Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedlagt som bilag.


Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender referatet.


Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

3. Præsentation af ny PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget er orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Den nye postgraduate kliniske lektor Jens Mogensen vil kort præsentere sig selv. Han deltager online pga. ferie.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

4. Opfølgning på lægefaglig indstilling

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i IM: Kardiologi blev godkendt ved Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 4. marts 2024. Det er således muligt for Aalborg og Aarhus UH at etablere hoveduddannelsesforløb med Færøerne via fleksforløb. Der er allerede planlagt et fleksforløb med Aarhus UH i ansættelsesrunden 2. halvår 2024.


Den gældende lægefaglige indstilling er vedlagt som bilag

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

5. Status på fusion mellem DC, Silkeborg og Medicinsk afd. Viborg - HEM

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Videreuddannelsessekretariatet og de involverede afdelinger vil orientere om seneste nyt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

6. Status på simulation- EKKO Kardiografi

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter evt. videre proces.

Sagsfremstilling

Bo vil orientere om seneste nyt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

7. Inspektorrapport - RH Horsens

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Louise vil fremlægge konklusionerne fra inspektorrapporten. Herunder den efterfølgende handleplan.


Inspektorrapporten er vedlagt som bilag.


Inspektorerne havde følgende bemærkninger:


"Inspektorrapporten fra besøget
findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside –

https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Regionshospitalet-Horsens/Medicinsk-afd/Inspektorrapport-310823.ashx


Vi har tilføjet disse kommentarer:


Sundhedsstyrelsen har den 28. februar modtaget en handleplan fra medicinsk afdeling i Horsens. Her har man adresseret de problemstillinger der i inspektorrapporten fra besøget i august 2023 blev beskrevet omkring introduktionen og arbejdstilrettelæggelsen særligt for HU læger.

I handleplanen beskriver afdelingen konkrete tiltag i forhold til de 3 indsatsområder der blev aftalt på besøgsdagen.

I forhold til indsatsområde 1. har man nedsat en arbejdsgruppe der skal analysere Hu lægernes funktioner arbejdsopgaver og tidsforbrug mhp. udarbejdelse af et nyt 3 måneders rul for HU lægerne, der prioriterer kontinuitet og tilknytning samt fastholdelse af Specialespecifikke funktioner. Det nye rul forventes implementeret september 2024.

I forhold til indsatsområde 2-3 har man kigget på arbejdstilrettelæggelsen for de kardiologiske HU læger og i dialog mellem HU lægerne og afdelingsledelsen udarbejdet forskellige bud på forbedringer af uddannelsestilbuddet. Dette sikrer bedre supervision og at de kardiologiske HU læger ikke står alene med specialiserede funktioner eller ikke har nok tid til opgaver.

Sundhedsstyrelsen vil gerne takke afdelingen for den grundige handleplan, som vi mener er med til at rette op på de få bekymrende punkter i afdelingens ellers gode uddannelse. Sundhedsstyrelsen vil for at støtte afdelingen i det videre arbejde, bede om en skriftlig status på hvordan det går med implementeringen ved udgangen af februar 2025.

I forventning om at ovenstående tiltag kan være med til at løse afdelingens udfordringer i forhold til HU lægerne, som blev fundet bekymrende ved inspektorbesøget vil sundhedsstyrelsen planlægge næste inspektorbesøg i afdelingen som et rutinebesøg i efteråret 2027.


Vores samlede kommentarer er:

Det drejer sig om et rutinebesøg på medicinsk afdeling Regionshospitalet i Horsens. Sidste inspektorbesøg var i efteråret 2016.

Der er tale om en stor medicinsk afdeling der har de internmedicinske specialer: Endokrinologi, gastroenterologi & hepatologi, geriatri, kardiologi, lungesygdomme og reumatologi.
Afdelingen har hovedfunktion indenfor alle specialerne. Der er uddannelseslæger fra alle ovenstående specialer samt almen medicin og akutmedicin. Afdelingen har uddannelseslæger i KBU, introduktionsstillinger samt hoveduddannelse. Der er ifølge selvevalueringen 4 læger i KBU forløb, 18 læger i introduktionsforløb og 16 læger i HU forløb.


Et relevant udsnit af afdelingens læger fra alle vagtlag har deltaget i udarbejdelsen af selvevalueringen. Afdelingens temascoring er overvejende positiv med 5 temaer i tilstrækkelig (introduktion, medicinsk ekspert, akademiker, forskning og konferencernes læringsværdi) og scorer de resterende som særdeles god.

Inspektorerne er overvejende enige i denne scoring de ændrer dog på 4 temaer akademiker og læring og kompetencevurdering fra tilstrækkelig til særdeles god. Mens de ifølge prosateksten scorer sundhedsfremmer som tilstrækkelig mod særdeles god hos afdelingen, dette er dog ikke blevet rettet i scoringsskemaet. Endelig scorer inspektorerne arbejdstilrettelæggelsen som utilstrækkelig mod afdelingens særdeles god. Alle ændringer er der systematisk redegjort for i teksten i rapporten.


Ved besøget var der en flot deltagelse fra 31 speciallæger og 38 uddannelseslæger herudover deltog en repræsentant for sygehus/centerledelse.


Inspektorerne beskriver en meget stor og aktiv afdeling med mange specialer hvilket er både positivt og negativt i forhold til uddannelsen. De finder at afdelingen har et kæmpe læringspotentiale der dog ikke udnyttes fuldt pga. travlhed og en uhensigtsmæssig organisering.

Inspektorerne roser dog også afdelingen for at der både er blevet gjort og kontinuerligt arbejdes for at bedre uddannelsesforholdene på afdelingen. Afdelingens akademiske tilgang roses, idet der lægges vægt på veltilrettelagte konferencer og drøftelser af patientcases og kontinuerlig undervisning.


Uddannelseslægerne beskriver at de godt kan føle sig lidt fortabte i den store afdeling og megen travlhed. For KBU og introlægerne har man løst dette organisatorisk ved en fast tilknytning som gør opholdene mere overskuelige, et lignende tiltag er dog ikke implementeret for HU lægerne.

HU lægerne beskriver en ikke fyldestgørende introduktion, da de under deres ansættelse skal dække så mange funktioner i forskellige specialer lige fra starten at det er svært at blive introduceret ordentligt til alle deres arbejdsfunktioner. Alle uddannelseslæger inkl. HU lægerne giver udtryk for at det er hårdt at starte på afdelingen.


Inspektorerne beskriver en afdeling der har formået at lave en overordnet god arbejdstilrettelæggelse for KBU og intro læger så de tilknyttes et subspeciale som der så kan fokuseres på og dermed fremme læring og tryghed. Desværre er det samme ikke tilfældet for afdelingens HU læger hvor særligt lægerne i den kardiologiske gruppe vurderes at have en arbejdsplan der ligger over deres uddannelsesniveau da de fra første år af hoveduddannelsen forventes at udføre opgaver på speciallægeniveau og indgå i bagvagtslaget, samtidig med supervisionen er mangelfuld. Det beskrives utrygt og de yngre læger er berørte af dette.

Inspektorerne beskriver de er direkte bekymrede for trivslen blandt HU lægerne i kardiologiske forløb. Ovenstående er årsag til at inspektorerne scorer arbejdstilrettelæggelsen som utilstrækkelig.

Inspektorerne foreslår at man fokuserer mere på den brede medicinske oplæring som afdelingen kan tilbyde initialt i hoveduddannelsen og så en større fokus på kardiologien senere i HU forløbet.


Tidligere indsatsområder fra seneste besøg i 2016 er overordnet opfyldt fraset det første der handlede om kontinuitet i uddannelsen. Inspektorerne vurderer dette er opfyldt for KBU og introlæger, mens det fortsat ikke er opfyldt for HU læger og i særdeleshed ikke for de kardiologiske HU læger. Hvilket afspejles i nedenstående indsatsområder.


Under besøget er afdelingen og inspektorerne blevet enige om følgende indsatsområder:

  1. Arbejdstilrettelæggelse for alle HU læger.
  2. Arbejdstilrettelæggelse for kardiologiske HU læger.
  3. Optimering af HU i kardiologi.


Alle indsatsområder er udførligt beskrevet med konkrete forslag til forbedringer som kan være med til at opfylde indsatsen. Sundhedsstyrelsen er enige i de valgte indsatsområder som vi finder vil optimere afdelingens gode uddannelsespotentiale.


Inspektorerne har lagt op til et opfølgende besøg efter 12 måneder. Sundhedsstyrelsen deler inspektorernes bekymring for afdelingens hoveduddannelseslæger herunder de kardiologiske uddannelseslæger. Det er dog umiddelbart det eneste punkt der er bekymrende og der er tale om en afdeling der har gør en væsentlig indsats for uddannelsen af andre yngre læger.


Sundhedsstyrelsen vil derfor bede afdelingen udarbejde en konkret handleplan for hvordan man vil ændre organiseringen af HU lægernes opgaver og arbejdstilrettelæggelse, så den bliver mere hensigtsmæssig og bidrager til et styrket og trygt uddannelsesmiljø også for disse læger. Denne skal være sundhedsstyrelsen i hænde senest ved udgangen af februar 2024, herefter tages stilling til den videre opfølgning fra Sundhedsstyrelsens side.

Afdelingen opfordres til at man inddrager den relevante PKL mhp. støtte til at styrke afdelingens HU forløb.


Til trods for ovenstående skal der lyde en ros til afdelingen for at formå at løfte rigtig mange lægers uddannelse og tilbyde mange gode initiativer som undervisning, konferencer mm systematisk.


Sundhedsstyrelsen har den 28. februar modtaget en handleplan fra medicinsk afdeling i Horsens. Her har man adresseret de problemstillinger der i inspektorrapporten fra besøget i august 2023 blev beskrevet omkring introduktionen og arbejdstilrettelæggelsen særligt for HU læger.

I handleplanen beskriver afdelingen konkrete tiltag i forhold til de 3 indsatsområder der blev aftalt på besøgsdagen.

I forhold til indsatsområde 1. har man nedsat en arbejdsgruppe der skal analysere Hu lægernes funktioner arbejdsopgaver og tidsforbrug mhp. udarbejdelse af et nyt 3 måneders rul for HU lægerne, der prioriterer kontinuitet og tilknytning samt fastholdelse af Specialespecifikke funktioner. Det nye rul forventes implementeret september 2024.

I forhold til indsatsområde 2-3 har man kigget på arbejdstilrettelæggelsen for de kardiologiske HU læger og i dialog mellem HU lægerne og afdelingsledelsen udarbejdet forskellige bud på forbedringer af uddannelsestilbuddet. Dette sikrer bedre supervision og at de kardiologiske HU læger ikke står alene med specialiserede funktioner eller ikke har nok tid til opgaver.

Sundhedsstyrelsen vil gerne takke afdelingen for den grundige handleplan, som vi mener er med til at rette op på de få bekymrende punkter i afdelingens ellers gode uddannelse. Sundhedsstyrelsen vil for at støtte afdelingen i det videre arbejde, bede om en skriftlig status på hvordan det går med implementeringen ved udgangen af februar 2025.

I forventning om at ovenstående tiltag kan være med til at løse afdelingens udfordringer i forhold til HU lægerne, som blev fundet bekymrende ved inspektorbesøget vil sundhedsstyrelsen planlægge næste inspektorbesøg i afdelingen som et rutinebesøg i efteråret 2027.



Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen.”


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.


Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.

Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.

De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning)

Retsmedicin


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

9. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

10. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

11. Eventuelt

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Jens Mogensen (PKL, Aalborg UH)

- Anne Pauline Schroeder (Overlæge, HE Midt).

- Louise Wamberg (Cheflæge, RH Horsens)

- Katja Fiedler Holm (UAO, Aalborg Universitetshospital)

- Jeppe Grøndahl Rasmussen (UAO, Aalborg Universitetshospital).

- Christian Møller Pedersen (UAO, RH Gødstrup)

- Bo Løfgren (Overlæge, RH Randers)

- Johannes Katate Wilhjelm (Overlæge, HE Midt)

- Henrik Vadmann (UAO, RH Nordjylland)

- Jan Jóanesarson (UAO, Landssygehuset)


Afbud:


Tilbage til toppen