Dagsorden og referater
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet
Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:
til
mødet i
den 10. december 2024 kl. 09:00
i Lokale 1, OPA 15
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes. |
Sagsfremstilling
Der bydes velkommen til mødet.
Indmeldning af punkter til eventuelt.
Beslutning
UAO fra HEM supplerede til punkt 7 vedr. NOTSS, at det ønskede var en drøftelse af brugen af NOTSS som kompetencevurderingsmetode, idet det tidligere i uddannelsesudvalget har været aftalt ikke at benytte dette, men at det i forbindelse med revision af uddannelsesprogrammer blev påpeget som obligatorisk.
Der indkom ikke yderligere punkter til eventuel end de på forhånd indmeldte.
Dagsordenen blev herefter godkendt.
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget følger op på eventuelt relevante emner fra seneste møde. |
Sagsfremstilling
Referat er vedhæftet.
Beslutning
PKL har siden sidste møde fulgt op på aftalen om at begrænse muligheden ph.d. under hoveduddannelse for HU-læger. PKL har i den forbindelse forhørt sig hos flere nuværende og tidligere cheflæger. Der har ikke på noget tidspunkt været tale om en skriftlig aftale, men en mundtlig aftale mellem cheflægerne i VUR Nord.
Det aftales, at spørgsmålet bringes for cheflægerne igen men henblik på genbekræftelse eller ændring af aftalen.
3. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Hospitalsenhed Midt
Marlene overtager forventeligt stillingen som UAO fra 1. januar 2025. Afdelingen er aktuelt uden cheflæge og har derudover 1-2 vakante speciallægestillinger. Der er ansat et stort antal læger i uklassificerede stillinger, primært post-intro.
Afdelingen har igen fået KBU-læger og har fokus på en god start for dem og løbende justering af forløbet.
Emento app’en har tidligere været forsøgt brugt til introduktion men dette ændres nu til et hjemmesideformat.
Regionshospitalet Horsens
Der pågår generationsskifte i speciallægegruppen. Afdelingen oplever stor søgning til introduktionsstillinger og uklassificerede stillinger, hvilket genkendes i de øvrige afdelinger.
Aalborg Universitetshospital
Afdelingen har fået en tredje UAO og uddannelsesteamet overvejer om det kunne være en fordel med en ekstra UKYL i forbindelse med den kommende flytning til det nye hospital (forventet marts 2026). Afdelingen får ny cheflæge 1. januar 2025. Uddannelsesteamet har oprettet en uddannelsesside ved brug af Padlet.
Der blev i afdelingen lavet en vagtopgørelse, der viste for høj belastning i for- og mellemvagtslaget. Som konsekvens heraf er der indført en ekstra forvagt (stud.med.) mandag til fredag fra kl. 15. til 21. Dette har haft positiv effekt på travlheden i begge vagtlag.
Aarhus Universitetshospital
Afdelingen har to konstituerede UAO’er, der fortsat er ved at finde sig godt tilrette i opgaven og justere uddannelsesforløbet i afdelingen. De har søgt at lave ændringer i arbejdsplanen, der understøtter uddannelsen. UAO varetager således arbejdstilrettelæggelsen sammen med skemalægger. Det er etableret rotation for uddannelseslægerne i afdelingens teams med henblik på at sikre kontinuitet i læringen og HU-ambulatorier med planlagt supervision og deltagelse i MDT. Afdelingen har aktuelt mange uddannelseslæger. Herudover er der blevet lagt fokus på KBU’ernes kompetenceudvikling med henblik på, at de lærer at varetage flere opgaver i afdelingen.
Regionshospitalet Gødstrup
Afdelingen har fået ny cheflæge med rødder i uddannelse. Afdelingen kommer til at få flere vakante speciallægestillinger især i colongruppen grundet læger, der ikke kommer tilbage fra orlov. Afdelingen er fuldt besat med uddannelseslæger og forsøger at lave fokuserede forløb for HU lægerne med mulighed om påbegyndt subspecialisering i den sidste del af hoveduddannelsen.
Fra Gødstrup erfarede man i forbindelse med flytning, at driften kommer i fokus den første tid - uddannelse kommer senere.
Regionshospitalet Randers
Afdelingen er godt besat med special- og uddannelseslæger. Der har ikke været større udskiftninger i speciallægegruppen. UAO er underviser på UKYL-kursus og muligt også på kommende UAO-kurser.
Afdelingen har haft et uhensigtsmæssigt KBU-forløb, der endte med afskedigelse.
Afdelingen har indført blokoplæring for H-læger i laparoskopiske hernieoperationer. Oplæringsforløbet planlægges med operationer med de samme speciallæger i oplæringsperioden og herefter speciallæge på kald.
Regionshospitale Nordjylland
Afdelingen har fået ny cheflæge og har ansat to afdelingslæger. UAO har ønske om i højere grad at dele uddannelsesopgaven med fagområdeansvarlige.
Der opleves et ufleksibelt samarbejde med mammakirurgisk afdeling i Aalborg. Ved ændringer i uddannelsesforløb vanskeliggør dette koordinationen med planlagte blok-forløb i egen afdeling. Denne problematik genkendes fra Randers.
Afdelingen har som led i effektiviseringstiltag skulle etablere længere OP dage først på ugen hvilket medfører lukning af 2 og 4 lejer om fredagen. UAO har fokus på om dette har uhensigtsmæssig påvirkning på uddannelseskvaliteten og supervision. Afdelingen har i fredags afholdt en intern temadag for alle uddannelseslæger og speciallæger vedr. herniekirurgi.
4. Nyt fra PKL
Sagsfremstilling
PKL orienterer om seneste nyt.
Beslutning
Der har senest været afholdt PKL-UKO-VUS temadag den 19. november med fokus på brug af coaching i uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.
PKL præsenterede GROW-modellen.
Fra uddannelsesudvalget gives udtryk for forskellige oplevelser af processen omkring potentielt uhensigtsmæssige forløb.
5. Kirurgisk anatomikursus
Det indstilles,
at | udvalget drøfter hvilke 3 læger der skal med på kirurgisk anatomikursus næste gang. |
Beslutning
Kurset afholdes den 15. maj 2025. Grundet delvis aflysning af seneste kursus er en af deltagerne på forhånd udvalgt. Udvalget udvalgte yderligere 2 på mødet. PKL giver kursusudbyder besked.
6. Revision af overleveringsskema
Det indstilles,
at | udvalget drøfter status samt næste skridt ift. revision af overleveringsskemaet. |
Beslutning
Overleveringsskemaet revideres i sammenhæng med målbeskrivelsesarbejdet. Der arbejdes på at lave et landsdækkende skema.
Skemaet benyttes i sin nuværende form som hidtil frem til det nye skema foreligger.
7. Genindførelse af NOTSS
Sagsfremstilling
Ved seneste møde i uddannelsesudvalget, gav UAO ved HE Midt udtryk for, at han ønsker at drøfte genindførelse af NOTSS.
Beslutning
Af referatets punkt 1 fremgår: UAO fra HEM supplerede til punkt 7 vedr. NOTSS, at det ønskede var en drøftelse af brugen af NOTSS som kompetencevurderingsmetode, idet det tidligere i uddannelsesudvalget har været aftalt ikke at benytte dette, men at det i forbindelse med revision af uddannelsesprogrammer blev påpeget som obligatorisk.
Objektiv vurdering af ikke-tekniske færdigheder (NOTSS) er en obligatorisk kompetencevurderingsmetode i målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i kirurgi og skal derfor indgå i uddannelsesprogrammet og benyttes i uddannelsesforløbene.
NOTSS benyttes til kompetencevurdering i Randers, Aalborg og Gødstrup.
Der er desuden udviklet vurderingsskemaer af uddannelsesteamet i Randers. Disse skemaer er endnu ikke validerede og kan derfor ikke indgå i målbeskrivelse eller uddannelsesprogram men må benyttes som supplement til obligatoriske kompetencevurderingsmetoder.
Det oplyses på mødet, at specialeselskabet i arbejdet med den kommende målbeskrivelse også har fokus på hvilke kompetencevurderingsmetoder der bedst bidrager til uddannelseskvaliteten.
8. Deltagelse fra YDK
Det indstilles,
at | udvalget drøfter hvorvidt YDK skal repræsenteres ved uddannelsesudvalgsmøderne. |
Sagsfremstilling
UAO, Randers har fået en henvendelse fra YDK om at de ønsker en repræsentant med til møderne.
Beslutning
Uddannelsesudvalget er positivt stem for at Yngre Danske Kirurger inviteres til at deltage i uddannelsesudvalgsmødet med 1 deltager. Det aftales, at UKYL’erne til deres eftermiddagsmøde drøfter om de ønsker at udvide invitationen til deltagelse i deres møde og giver i så fald besked til VUS.
Malene, UAO Randers, giver besked til YDK.
9. Kirurgisk uddannelseskapacitet
Det indstilles,
at | udvalget drøfter den kirurgiske uddannelseskapacitet, herunder om der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelig kapacitet |
Sagsfremstilling
I 2023 har Videreuddannelsessekretariatet og Koncern HR Sundhedsuddannelser i Region Midtjylland fulgt den kirurgiske uddannelseskapacitet inden for en række kirurgiske specialer. Det er sket på baggrund af bekymringshenvendelser bl.a. fra Yngre Læger i Region Midtjylland.
I den forbindelse blev Region Nordjylland også hørt, men tilbagemeldingen var at problemet ikke var stort i Region Nordjylland.
Klinikforum i Region Midtjylland meldte i februar 2023, at situationen var stram, men at man fortsat kunne løfte uddannelsesopgaven for alle de kirurgiske specialer. I sommeren 2023 fulgte Koncern HR Sundhedsuddannelser op med en rundspørge på hospitalsenhederne i Region Midtjylland. Tilbagemeldingerne viste, at de fleste afdelinger, ved skarp prioritering og planlægning, fortsat oplevede at kunne sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske kapacitet ift. opnåelse af de målbeskrevne kompetencer i specialerne. Tilbagemeldingerne fra AUH viste imidlertid, at afdelingerne, i varierende grad, oplevede det udfordrende at opretholde den nødvendige uddannelseskapacitet.
På baggrund af de udfordringer enhederne, særligt AUH, gav udtryk for at opleve, vurderede Koncern HR, Sundhedsuddannelser, at der i Region Midtjylland var behov for at få klarhed over udviklingen i den kirurgiske aktivitet inden for de uddannelseskritiske procedurer. Følgende specialer blev udvalgt på baggrund af enhedernes tilbagemeldinger: kirurgi, ortopædisk kirurgi, urologi, gynækologi og obstetrik og ØNH.
Der er efterfølgende trukket BI data i Region Midtjylland på en række uddannelsesrelevante procedurekoder. Hvilket procedurer og hvordan de er grupperet er afgjort i samarbejde med PKL'erne i de relevante specialer. Via BI-portalen er der dannet en rapport med overblik over antal procedurer inden for netop disse grupper i perioden marts 2019 til og med december 2023. Dertil er trukket data på antal procedurer, inden for de samme proceduregrupper, uden for de offentlige hospitaler, hvor Region Midtjylland har finansieret behandlingerne.
Til punktet er vedlagt de data Klinikforum i Region Midtjylland blev forelagt i marts 2024 for alle fem specialer. Dertil en oversigt over hvilke procedurekoder, der er samlet i hvilke grupperinger for Kirurgi.
Klinikforum i Region Midtjylland konkluderede i marts 2024 at data afspejler, at der i udgangspunktet er procedurer nok til at sikre den nødvendige og tilstrækkelige speciallægeuddannelse inden for de pågældende specialer.
Der var samtidig enighed om, at hospitalerne har en vigtig opgave i at sikre en arbejdstilrettelæggelse således, at læger under videreuddannelse deltager i de relevante kirurgiske procedurer. Klinikforum opfordrede desuden til at videre drøftelser vedr. den kirurgiske uddannelseskapacitet skulle tages i de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
På mødet præsenteres data særskilt for kirurgi opdelt på enkeltvise procedurer og afdelinger over perioden 2019-november 2024.
På baggrund af data ønskes en drøftelse i udvalget af, hvorvidt der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske uddannelse - set ift. specialets målbeskrivelse.
Herunder om der er behov for at se på den lokale arbejdstilrettelæggelse ift. at sikre den nødvendige OP-tid hos uddannelseslægerne.
Beslutning
På mødet blev data særskilt for kirurgi opdelt på enkeltvise procedurer og afdelinger over perioden 2019-november 2024 i Region Midtjylland gennemgået.
Fra Region Nordjylland oplyste Nina og Ahmed, at de har lavet en lignende undersøgelse, der i tillæg indeholdte en opgørelse af hvor stor en andel af procedurerne der blev benyttet til uddannelse.
Samlet set viser data for begge regioner, at det samlede antal procedurer på de offentlige hospitaler ikke er faldende. Uddannelsesudvalget opfordrede til et vedvarende fokus på at udnytte relevante procedurer til uddannelse.
Bilag
10. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Region Nordjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
- Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (oktober 2024)
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030. Det er frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Videreuddannelsesregion Nord har nedsat en arbejdsgruppe der udarbejder et høringssvar, der fremsendes efter behandling i det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og godkendelse af rådets formand. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektionsmedicin |
Beslutning
I 2024 blev alle 8 hoveduddannelsesforløb besat samt et ekstra fleksforløb. For I-stillinger udnyttes maksimumsdimensioneringen næsten med 25 besatte forløb ud af maksimalt 28.
Der findes ikke uddannelsesregler, der begrænser mulighederne for at opslå uklassificerede stillinger frem for introduktionsstillinger så længe afdelingerne overholder forpligtigelsen til at opslå svarende tilminimums normeringen.
Bilag
11. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner drøftes.
Beslutning
Næste møde afholdes den 28. maj 2025 i Regionshuset Viborg
Emner til næste møde:
Opdatering af OP-skemaet bl.a. med forslag om genindførelse af registrering af assistent-funktion.
12. Eventuelt
Sagsfremstilling
Følgende punkter er indmeldt forud for mødet:
Drøftelse af hvorvidt vi skal genoptage herniekurset
Status på forløbet med den nye målbeskrivelse
Orientering om HU-forløb med Landssygehuset, Færøerne.
Beslutning
Drøftelse af hvorvidt vi skal genoptage herniekurset
Der har tidligere været afholdt praktiske herniekurser. Nina Wensel oplyser, at der aktuelt pågår dialog om afholdelse af kursus i Viborg. Seneste kursus blev aflyst grundet mangel på undervisere.
Der gøres desuden opmærksom på kurserne afholdt af Dansk Herniedatabase inden for basal og avanceret herniekirurgi samt et nyt kadaverkursus der afholdes i Aarhus den 9. og 10 april 2025.
Status på forløbet med den nye målbeskrivelse
Det faglige selskab har påbegyndt målbeskrivelsesarbejdet. Sundhedsstyrelsen har iværksat revisionsprocessen i fire specialer med henblik på at tilpasse skabeloner mv. inden alle specialer forventes at skulle revidere speciale- og målbeskrivelser i 2025.
Orientering om HU-forløb med Landssygehuset, Færøerne
Forløbet er aktuelt i opslag. Forløbssammensætningen blev godkendt af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse på mødet den 4. december. Uddannelsesprogrammet er under udarbejdelse og afventer godkendelse i UGUP.
Skema til automatisk generiring af OP-liste
På Regionshospitale Nordjylland er udarbejdet et Excel-ark til registrering procedurer, der automatisk kan overføres til OP-liste. Dokumentet kan fremsendes ved kontakt til Nina Wenzel.
13. Deltagere
Sagsfremstilling
Til stede:
Claudia Jaensch, PKL, forskningsansvarlig overlæge, Gødstrup
Nina Wensel, UAO, Regionshospital Nordjylland
Finn Lasse Kallehave, UAO, Aalborg Universitetshospital
Anne Samsø Engberg, UAO, Aalborg Universitetshospital
Merete Borg, UAO, Regionshospitalet Horsens
Marlene Julia Sørensen, UAO, Regionshospitalet Randers
Flemming Vejby Møller, UAO, Regionshospitalet Gødstrup
Sune Brinck Erichsen, Konstitueret UAO Aarhus Universitetshospital
Poul-Erik Lundbech, UAO, Hospitalsenhed Midt
Malene Ørberg Dinesen, kommende UAO, Hospitalsenhed Midt
Ahmed Jamal Abbas Hamad, UKYL, Aalborg Universitetshospital
Nina Sørensen, UKYL, Aalborg Universitetshospital
Karen Busk Hesseldal, UKYL, Aarhus Universitetshospital
Louise Mortensen, UKYL, Aarhus Universitetshospital
Helle Ø. Kristensen, UKYL, Aarhus Universitetshospital
Christel Astrid Dupont Ravn, UKYL, Hospitalsenhed Midt
Sissel Ravn, UKYL, Regionshospitalet Randers
Afbud: