Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Onkologi - uddannelsesudvalg
den 22. januar 2024 kl. 09:00
i Lokale 15, OPA 15 (908728359.ep@rooms.rm.dk), Regionshuset Aarhus Olof Palmes Alle 15

 


Sagnr.: 1-30-72-209-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen og eventuelt nye medlemmer præsenteres.

Beslutning

Der var ingen bemærkninger til dagsordenen

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste uddannelsesudvalgsmøde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer, med inspiration fra følgende;

  • Fokus på udfordringer
  • Nye tiltag
  • Succeshistorier

Beslutning

FYO: Kristine fortalte, at heldagsmødet i november, havde været en succes med alle pladser udsolgt. Næste heldagsmøde bliver i januar 2025 og forventes at blive afholdt som et internat. Derudover fortalte hun om de kommende arrangementer i FYO, herunder webinarer med forskelligt fagligt indhold, fyraftensmøde til foråret bl.a. i Aarhus og Aalborg.


Onkologisk afdeling, RH Gødstrup: Simulationstræningen er oppe at køre, hvor sygeplejerskerne også deltager. Det fungerer godt.


Afdelingen har fokus på at få mere undervisning i feedback. Der bliver også kigget på, om introprogrammet for nye læger kan optimeres. Der er få uddannelseslæger på afdelingen, hvilket kan medføre at de yngre læger savner nogen at spejle sig i og spille bold op af.


Hæmatologisk afdeling, Aalborg: Afdelingen har gennemsnit 2-3 HU-læger i onkologi. Der er fokus på at onkologerne får mere stuegang og mindre tid i vagt. HU-lægerne kommer godt igennem de kompetencer, som skal opnås på afdelingen. HU-lægerne deltager også i oplæring af medicinstuderende og KBU-læger, hvilket har styrket deres vejlederolle. Der er simulationstræning ca. en gang om måneden.


Onkologisk afdeling, Aalborg: Der har været behov for at fokusere mere på uddannelse på afdelingen, herunder hvordan vejledning sikres og hvordan kompetencekortene kan anvendes. Der har været ikke så mange uddannelseslæger, hvilket har gjort, at afdelingen har mere fokus på rekruttering. Det går dog lidt bedre med antallet af introduktionslæger og antal ansøgninger til de opslåedes I-stillinger. Afdelingen arbejder desuden med at bevare supervisionen i en travl klinisk hverdag, hvor det også forventes at uddannelseslægen er opsøgende med henblik på at få supervision og blive kompetencevurderet.


Der har for nyligt været inspektorbesøg, som resulterede i en fin rapport. Der er også positive evalueringer fra uddannelseslægerne på trods af en presset hverdag.


Afdelingen har konstateret, at det kan være svært for introlæger at starte op i et team på afdelingen fordi, at behandlingsformerne er blevet så komplicerede. Det kan være særligt udfordrende for de introlæger, der kommer direkte fra KBU. Dette er der fokus på at håndtere.


Lungesygdomme, AUH: Afdelingen føler sig overordnet meget priviligeret med en stor andel yngre læger fra forskellige specialet. Afdelingen nyder godt af HU-lægerne i onkologi samt det at have dem i hele 12 mdr. sammenlignet med yngre læger fra andre specialer, som er på afdelingen i kortere tid (6 mdr).


HU-lægerne i onkologi deltager aktivit i de generelle uddannelsesaktiviteter på afdelingen. Der er løbende fokus på supervision. Det kan være udfordrende at få vagtskema med mere til at gå op, da der er en vis andel, som ønsker fri for vagt eller være på nedsat tid.


Onkologisk afdeling, AUH: Afdelingen har fire diagnosespecifikke teams og en stråleenhed. I hvert team er der en UKIT (uddannelseskoordinator i teamet), som har ansvaret for, at uddannelse bliver prioriteret i det pågældende team. UKIT'en er desuden hovedvejleder for de uddannelseslæger, der indgår i teamet. UKIT funktionen vurderes at fungere godt.


Afdelingen arbejder på at opkvalificere deres vejlederkorps. Fokus på hvordan, der kan sikres et større udbytte af vejledermøderne.


Implementering af kompetencevurderingsværktøjer på afdelingen. Der arbejdes desuden på at sikre en god opstart på afdelingen, så de yngre læger kan være mere selvkørende.


Der er udsendt nyhedsbrev til afdelingens speciallæger og uddannelseslæger blandt andet med info om, hvad målet med uddannelsen er - altså hvor mange visitationer skal en uddannelseslæge gennemføre, hvor mange MDT'er om året osv.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Deltagerne forventes at have læst artiklen om supervision. Vedhæftet som bilag.


Beslutning

  • I 2023 har der været en række længerevarende sager om forskellige uddannelseslæger, der har søgt om merit eller dispensation.


  • Kompetencekort er tilgængelige på DSKOs hjemmeside


  • Lægelig videreuddannelse er under revision. Fokus på alsidighed, fleksibilitet og speciallæger med bred faglighed.


  • Kort info om dimensioneringsplanen for 2024-2025, hvor der ikke sker nogen ændring for antal I- og HU-forløb i klinisk onkologi


  • DSKO ønsker, at det samlede antal HU-forløb nationalt hæves fra 28 til 33 i dimensioneringsplanen, der skal gælde fra 2026, hvoraf 2 skal placeres i Videreuddannelsesregion Nord.


  • Opsummering af fordeling af årsværk på HU-niveau og gennemgang af de nuværende typer HU-forløb


  • Specialevalgsdag den 30. oktober 2024 på Aarhus Universitetshospital. PKL opfordrer ynger læger deltager med en stand.


  • Info om vejlederkurser - find kurserne på plan2learn


  • Reklame for webinar den 30/1 med Dea Kehler om, hvordan man skaber uddannelseskultur.


  • Uddannelseskonference (LF) 7. februar 2024. I år er fokus på (morgen) konferencer på hospitalsafdelinger.


  • AMEE: europæisk uddannelseskonference for medicinsk pædagogik, den 24. - 28. august 2024 i Basel, Schweiz


  • PKL besøg for 2024: Maria fortalte om formålet med PKL-besøgene. Hun tilstræber at besøge afdelingerne igen i 2024.


Twelve tips for teaching and supervising post-graduate trainees in clinic


Uddannelsesudvalget havde fået til opgave at læse artiklen "Twelve tips for teaching and supervising post-graduate trainees in clinic" forud for uddannelsesudvalgsmødet.


På baggrund af artiklen drøftede udvalget oplevede udfordringer i dagligdagen med at sikre supervision af uddannelseslæger. Maria redegjorde for de udfordringer, som artiklen præsenterede.


Maria præsenterede artiklens tips til at sikre undervisning og supervision af uddannelseslæger.


Udvalget bød ind med deres tips til at supervisere og undervise.


Maria afsluttede med, at tipsene fra artiklen er vejledende og er teknikker, der kan tilføjes til uddannelsesudvalgets repertoire.


Evaluering af artiklens indhold og seancen med journal club. Opfordring fra Maria til at hvis nogen fra uddannelsesudvalget falder over en, for uddannelsesudvalget, relevant artikel, skal de endelig sende den til PKL med henblik på, at den kan komme på et fremtidig uddannelsesudvalgsmøde.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

5. 360 graders evalueringer (den nye med ledelsesfokus)

Beslutning

Der var ikke nogen bemærkninger til punktet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

6. Transfer ved overlæge LD, 10 min.

Beslutning

Da der var afbud fra Lone Duval, udskydes punktet til næste uddannelsesudvalgsmøde

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

7. Forskningstræning herunder den lægefaglige indstilling for forskningstræning

Sagsfremstilling

Den aktuelle LFI for forskningstræning er fra 2018 og justeres derfor. Forslag til ny version er vedhæftet som bilag.


Beslutning

Den ændrede lægefaglige indstilling for forskningstræning er blevet opdateret med få ændringer. Den fremgår af dagsordenen som bilag. Det lykkedes ikke at få den opaterede version op på storskærm og det blev derfor aftalt, at såfremt nogen i udvalget har bemærkninger til ændringerne, skal de sendes til Maria.


Maria gjorde udvalget opmærksom på, at standardaftalen som ligger inde på videreuddannelsen-nord.dk, skal anvendes, udfyldes og sendes til Videreuddannelsessekretariatet. Dette er også med henblik på at vejlederen kan få udbetalt sit vejlederhonorar.


Derudover blev det også nævnt, at det er vigtigt at uddannelseslægerne bliver gjort opmærksomme på, at de skal gå i gang med forskningstræningen tidligt i deres HU-forløb, så det ikke er noget, de pludselig skal have ordnet kort før, deres hoveduddannelse er færdig.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

8. Inspektorbesøgene i 2023

Sagsfremstilling

Der har i 2023 været 3 inspektorbesøg indenfor onkologien; i marts på medicinsk afd. Gødstrup, i april på medicinsk afd. Randers samt Onkologisk Afd. Aalborg UH. Der er aktuelt to tilgængelige inspektorrapporter (se venligst bilag).


Sundhedssstyrelsen skriver bl.a. vedr. Gødstrup:


Generelt: Vi har fået et godt indtryk af en stor veldrevet medicinsk afdeling, hvor den lægelige videreuddannelse er i rivende udvikling, der drives frem af et meget dedikeret uddannelsesteam med stor ledelsesmæssig opbakning både til nye tiltag indenfor den lægelig videreuddannelse, men også ved behov for påkrævede ændringer i fx vagtstruktur. Der er ikke langt fra ord til handling når det gælder uddannelse. Det bemærkes også at nye tiltag implementeres under hensyntagen til at mange uddannelses-kulturer er bragt sammen i en ny afdelingskonstellation.

Nr. 1

Indsatsområde: Opnåelse af de akutte mediciske kompetencer for uddannelseslæger på alle niveauer.

Forslag til indsats: Eksempelvis anbefales deltagelse af uddannelseslæger i medicinske akutkald

Tidshorisont: 6 mdr

Nr. 2

Indsatsområde: Struktureret kompetencevurdering med brug af kompetencevurderingskort.

Forslag til indsats: Systematisk kompetencevurdering ved eksempelvis morgenundervisning og/eller ambulatorie/stuegang. Uddannelseskoordinerende overlæge kan forestå at undervise afdelingen i klinisk kompetencevurdering.

Tidshorisont:12 mdr

Nr. 3

Indsatsområde: Fælles tilgang til supervision og feedback på tværs af specialerne i afdelingen

Forslag til indsats: Afdelingens specialer kunne lade sig inspirere af hinanden mht kompetencevurdering og supervision på tværs.

Tidshorisont: 24 mdr

Næste rutinebesøg vil blive om 4 år.


Sundhedsstyrelsen skriver bl.a. vedr. Randers:


Vi fik et særdeles positivt indtryk af denne velorganiserede afdeling, hvor de mange strukturerede uddannelsesaktiviteter er en integreret del af de daglige funktioner. Blandt alle personalegrupper, speciallæger, plejepersonale, afdelings- og hospitalsledelse er der en udtalt vilje til at videreuddannelse er ”fællesskabets opgave” i en fælles forståelse af, at vi uddanner ”fremtidige kolleger” i en positiv atmosfære.

Nr. 1

Indsatsområde: Fokuserede ophold i relevante ambulatorier for HU-læger i Almen medicin.

Forslag til indsats: Uddannelsesdage med besøg i relevante ambulatorier.

Tidshorisont: 6 mdr.


Nr. 2

Indsatsområde: Optimering af middags- og specialespecifikke konferencer.

Forslag til indsats:Middagskonferencen kunne optimrees på de to afsnit, hvor kun de stuegangsgående læger deltager, med deltagelse af alle speciallæger.

De specialespecifikke konferencer, som har særlig værdi for HU-læger, kunne optimeres ved inddragelse af HU-lægen i planlægningen heraf, evt. gøre HU-lægen ansvarlig for dette.

Tidshorisont: 6 mdr

Næste rutinebesøg vil blive om 4 år.


Beslutning

Maria fortalte, at der også har været inspektorbesøg på Gastroenterologisk afd, Aalborg i 2023.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Dimensioneringsplan 2024-2025

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025. Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.


Specialevalgsdag 2024

Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.

Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.

De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelses-søgende.


Fleksibilitet i antal I-stillinger

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Retsmedicin









Der påbegyndes en ny høring i 2024 i forbindelse med dimensioneringsplan for 2025-2026.


Beslutning

udvalget tog orienteringen til efterretning

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-31-23

10. To-stedskrav og kontraktbrud

Sagsfremstilling

Maria og Kasper supplerer hinanden med information om to-stedskravet, herunder hvornår og hvordan der kan gives dispensation, kontraktbrud mv. Rammerne er juridisk fastlagt.

Beslutning

Maria og Kasper orienterede udvalget om regler og formalia vedrørende to-stedskravet og kontraktbrud. Der blev blandt andet henvist til bekendtgørelsen for uddannelse af speciallæger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

11. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


Aktuelle forslag til emner;

  • Invers feedback
  • Den svære samtale med uddannelseslægen
  • Compassion


Beslutning

Næste møde i uddannelsesudvalget bliver den 27. januar 2025 fra kl. 09.00 - 15.00 i Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 15. Kasper har inviteret i outlook. Uddannelsesudvalget skal være opmærksom på at få inviteret deres UKYL'er med til mødet.


Der var interesse for at få Bertil Krog fra Videreuddannelsessekretariatet med til mødet i 2025, så han kan holde oplæg om uddannelseslæge.dk.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

12. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-209-22

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:


Maria Kandi, PKL (formand)

Signe Christensen, UKYL Aalborg UH

Sophie Yammeni, UKYL Aalborg UH

Lone Duval, UAO Gødstrup

Nicolaj Andreassen, UAO AUH

Jens Bak, UAO medicinsk, RH Randers

Kristine Wiborg Høgsbjerg, FYO

Astrid Uttenthal Thuehøj, UKYL Gødstrup

Christian Nielsen Wulff, UAO AUH

Anna Zaremba, UAO gastromed. Aalborg UH

Nina Voldby, UAO lungesygdomme AUH

Kasper Røikjær Jensen, UAO hæmatologi, Aalborg UH

Lars Skov Dalgaard, UAO medicinsk, Gødstrup

Kasper Hedegaard Klausen, VUS (referent)


Afbud:

Lone Duval

Tilbage til toppen