Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Referat
til
mødet i Neurologi - uddannelsesudvalg
den 1. marts 2024 kl. 09:00
i Mødelokale 17, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, Aarhus Nord - meet.rm16@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-211-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

VUS indstiller,

atdagsordenen godkendes.

Beslutning

Dagsordenen godkendes.

Bilag

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

VUS indstiller,

at referatet godkendes

Sagsfremstilling

Referatet fra sidste møde den 14. november 2023 er vedlagt som bilag.

Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.

Beslutning

Referatet godkendes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Gødstrup: Har modtaget invitation fra SST i forlængelse af det seneste inspektorbesøg med meget fint resultat. Udd.udvalget kvitterer for indsatsen. MS anbefaler UAO-kurset, vil gerne udlåne illustrationerne fra sin opgave og vil bede sekretæren om at oprette os i OneNote. Der er god status for simulationstræningen. Aktuelt arbejdes der på de forældede udd.programmer, hvor der bl.a. skal tages højde for trombolysevurderinger pga. stigningen.


Neurologi, AUH: I proces med at fordele opgaverne ml. UAO'erne, hvor AHW primært har ansvar for I-lægerne, og LL har ansvar for H-lægerne. Aktuelt er der fokus på den ny 360 evaluering. LL opfordrer generelt til at tage kontakte til dem, da de begge er relativt nye UAO'ere.


Hammel: Der er for første gang 4 I-læger samtidig, og fordelingen af dem på de forskellige afdelinger er forløbet fint. Gødstrup spørges til et fremadrettet samarbejde om I-forløb med fokus på rehabilitering. I givet fald skal det være som en ekstra-stilling. I Aalborg vil de gerne opbygge noget tilsvarende som i Brønderslev, men det har sandsynligvis længere udsigt. Bedside-undervisning skal ikke længere kun være for spec.lægerne. I-lægerne skal derfor lære det.


Neurofys. AUH: Har nu 1 I-læge og 3 H-læger, hvilket er positivt. Senere vil der være 6 H-læger, hvorfor der kontinuerligt arbejdes med omstrukturing. Der arbejdes meget med introduktionen og de materialer, der udleveres. Det drøftes kort, hvorvidt der kan laves en generel mere jævn fordeling af H-læger på de respektive afdelinger, hvortil der også gøres opmærksom på, at man kan afvente ph.d. forløb til afslutningen af en delansættelse. Dertil kan der evt. byttes rundt på ansættelserne i psyk. og neurofys. Det er altid tilladt at spørge de involverede parter om ændring af delansættelserne, mens gældende LFI altid skal overholdes.


Aalborg: Er igang med Redcap-program, som styrer og udsender besked vedr. samtaler og evalueringsmetoder. Der er fokus på uddannelseslæger, som oplever travlhed og trives bedst med stuegang fremfor ambulant funktion, hvor de ifm. sidstnævnte ikke oplever sig tilstrækkelig kompetente. Derudover er der særligt fokus på læger med udenlandsk baggrund med de udfordringer, som følger med. Der er opmærksomhed på træning af lægens lederrolle. Stroke-afsnittet er aktuelt under omstrukturering.

Tendensen med flere I-læger er positiv. Der er implementeret en 'Professortime' jfr. udd.programmerne, som fungerer godt. Der afholdes ”Den grønne verden” med fokus på bæredygtighed, hvor der ex. arbejdes på at forbedre forholdene for pendlerne.

Speciallægebemaningen på Neurofys. er bemærket, og der foreslås bl.a. brug af videokonf. fra AUH som en fremtidig mulighed. Der efterspørges en funktionsbeskrivelse for UAO'ere, og det aftales, at MS sender deres interaktive håndbog.


Viborg: Der forventes inspektorbesøg i efteråret. Der er nu 2 nye UKYL’er. Simulationstræning er startet i februar, og det afvikles foreløbigt én gang månedlig.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

PKL orienterer.

Beslutning

Intet nyt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

5. Brobygning for HU-læger ved ansættelsesskift mellem de neurologiske og neurofysiologiske afdelinger (ca. 20 min.)

Sagsfremstilling

Fælles diskussion

Beslutning

Punktet slås sammen med dagsordenens pkt. 10.

LL beskriver det faste flow, hvor man gensidigt leverer. Det drøftes, hvem der bør deltage i brobygningsmøderne. Gødstrup har igangsat noget ifm. slutsamtalerne, og MS fremlægger. Det udfordrende består i det rent juridiske, da der ikke må sendes skriftlige overleveringer uden uddannelseslægens accept. Det kan være særlig vigtigt med overlevering mellem forskellige udd.forløb fx fra KBU til I-stillinger samt mellem I- og H-stillinger. LL tilbyder at igangsætte initiativet med brobygningsmøder, som kan foregå virtuelt men gerne med fysisk fremmøde. Der kan være en bekymring ift. omfanget og dermed ressourceforbruget, hvorfor punktet kan tages op til drøftelse igen, når der er dannet flere erfaringer. Outcome skal drøftes ift. de 6 % uhensigtsmæssige forløb, som vi ved er der, men det kan derudover give et flow, hvor dygtige læger fx hurtigere vil kunne gå i vagt mv. Den enhed, som har udd.lægen, har ansvaret for at arrangere mødet.

Det besluttes at starte, og LL sender materiale ud.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

6. I-dagene i Uddannelsesregion Nord under pressede økonomiske vilkår

Sagsfremstilling

LO indleder punktet.


Beslutning

EHD gør opmærksom på, at der er besked fra afd.ledelserne om, at der ikke kan leveres udd.dage for I-lægerne. Det opleves uhensigtsmæssigt og vil uvægerligt have nogle konsekvenser for forløbene, og generelt argumenteres der for, at det ikke er et velvalgt sted at spare. MS beskriver, at man ikke indenfor andre sub-specialer har fjernet I-dagene. De yngre læger har været samlet om det på AUH, men det er uvist, hvorvidt der er sendt noget videre. I Aalborg har man ikke foretaget ændringer, hvorfor I-dagene er en forventning og ikke blot en anbefaling.

Der foreslås en løsning, hvor I-dagene skrives ind i udd.programmerne, hvorved de jo skal opfyldes.

Det er politikken i udd.udvalget, at I-dagene bør gennemføres. Derfor foreslås det, at der ensrettes ift. Aalborg og reviderer udd.programmerne herefter. Det aftales, at MS formulerer en fælles skrivelse til afd.ledelserne. Sendes til godkendelse i udd.udvalget.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

7. Oprettelse af Flex-forløb ift. retningslinjen

Sagsfremstilling

Processen opleves som lang og udfordrende, så hvordan kan den gøres mere smidig?

Beslutning

VUS orienterer om aktuel proces, hvor der har været ønske om oprettelse af flexforløb. Det er ikke muligt, så længe der eksisterer et ubesat forløb fra seneste ordinære ansættelsesrunde. Pågældende forløb er lige nu i genopslag og forventes besat i forlængelse af ansættelsessamtaler den 20. marts. Først herefter vil VUS kunne sende forespørgsel til VUR Syd og Øst mht. deres accept af flexforløbet. Ubesatte forløb uanset speciale forældes nu allerede ifm. den næste ordinære runde, hvorfor forløbene herefter tilgår den fælles pulje for flexforløb. Der skal derfor anmodes om flexforløb fra puljen, udover at afd.ledelserne i de involverede forløb som altid også skal acceptere. I VUS-regi skal Mads Skipper også som vanlig afgive accept, og VUS har fået tildelt en øvre grænse på ialt 39 flexforløb pr. år. Der gøres opmærksom på, at der altid vil være mulighed for at foretage en dublering, hvor et fremtidigt identisk forløb fremrykkes som alternativ til fleksforløb. Det har vi dog ikke ønsket i den aktuelle sag, da der sandsynlgvis vil være kvalificerede ansøgere til næste ordinære runde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

8. Idékatalog til forbedringer af uddannelsen

Sagsfremstilling

Fælles drøftelse af hvad, uddannelsesudvalget mener, er vigtigt i uddannelsen til neurolog. Målet kan være et idékatalog til det kontinuerlige arbejde med forbedringer af uddannelsen.

Skal vi have en stand på DNS-årsmødet til drøftelse af dette?


Beslutning

MS beskriver, hvordan den akutte neurologi fylder mere, hvor antallet af trombolysebehandlinger er øget markant. Udvalget drøfter, hvordan vi uddanner bedst muligt. Der foreslås en bod på DNS, hvor der kan genereres input til idékataloget. Det drøftes ligeledes, hvorfor neurologien ikke længere er en del af intern medicin, særligt når patienterne altid findes i vores regi. Uddannelsen bør måske flytte sig i den retning og evt. udvides til 5 år.

Det er ikke muligt at beslutte noget regionalt ift. ændring af uddannelsen, men vi kan anmode DNS om at bringe det videre til Det Nationale Uddannelsesudvalg. Det er uanset vigtigt at starte diskussionen og samle de gode idéer.

Det besluttes, at EHD tager det næste skridt og undersøger, om vi kan deltage i DNS. LL og MS tilbyder at deltage, ligesom PBT også vil være tilstede.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

9. Opbygning af spørgeskema

Sagsfremstilling

Skal vi forsøge at få RedCAP spørgeskemaet klar til DNS-årsmødet mhp. at få det effektueret? Der har været forslag om at få to 4. års HU-læger til at udarbejde en poster.

Fælles drøftelse af, hvad vi gerne vil høre fra uddannelseslæger og SL.


Fra seneste møde (under punktet Evt.) er der bl.a. beskrevet;


Formål med spørgeskemaet; bruge data til at lave den bedst mulige ny målbeskrivelse

Målgruppe; alle HU-læger og speciallæger, der er uddannet indenfor de seneste 5 år.


  • Hvordan er tiden brugt ift. hver enkelt beskrevne kompetence i aktuelle målbeskrivelse?
  • Er der forslag til nye kompetencer i den kommende målbeskrivelse?
  • Hvad ønsker de mere / mindre af for at være godt klædt på som speciallæge?
  • Hvad ser de, der
    vil være behov for i fremtiden?



Beslutning

MS indleder og argumenterer for, at hvis der skal ske ændringer, kalder det på at blive drøftet på et nationalt plan, men han har ikke selv tid eller mulighed for at gå aktivt ind i det. EHD rundsender det tidligere spørgeskema fra 2008, hvor der desværre ikke kom ret mange svar, og derfor blev der ikke arbejdet videre med det.

Planen er at starte med idékataloget og invitere andre afd. til at være med. GG vil undersøge, om der kan bruges en app til hjælp for at få samlet op. Det aftales, at han sender svar til MS.

Målet kan være, at vi til DNS næste år kan præsentere et bud på fremtidens spec.udd. i neurologi. PBT foreslår, at spørgeskemaet også kan inkludere uddannede H-læger efter 3 år, fordi de vil have andre og flere perspektiver på, hvad de kunne have haft brug for. Neuroradiologerne og onkologerne kan evt. også høres.

Marika har haft et overblik over H-lægernes evalueringer, og LL vil undersøge med hende, om vi kan hente inspiration dér.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

10. Brobygning

Sagsfremstilling

Morten fremlægger skabelonen fra Regionshospitalet Gødstrup, herefter fælles refleksion.

Beslutning

Punktet indgår i pkt. 5, hvorfor der henvises hertil.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

11. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Specialevalgsdag 2024:

Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH. Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand. De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.


Dimensioneringsplan 2025-2026:

Det forventes, at der påbegyndes en ny høring i 2024 i forbindelse med dimensioneringsplan for 2025-2026.


Uddannelseslæge.dk:

VUS er aktuelt igang med at udarbejde nyt informationsmateriale om Uddannelseslæge.dk.

Beslutning

Orienteringen tages til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

12. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Fredag den 8. november 2024 kl. 9.00 - 14.00 i Aarhus.

VUS booker og sender kalenderinvitationer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

13. Eventuelt

Beslutning

  • Plan for kommende ansættelsessamtaler i forbindelse med seneste rundes genopslag drøftes. VUS sender opdatering til ansættelsesudvalget herom.
  • Der ønskes en forventningsafstemning ift. deltagelse i psykiatriens ansættelsessamtaler. Vi behøver ikke nødvendigvis afsætte ressourcer til deltagelse, men vil gerne have mulighed for at kommentere på ansøgningen, så det ex kan afdækkes, hvordan ansøgeren fungerer i akutte situationer og agerer ud fra somatiske problemstillinger.

Efterskrift: Specialeansvarlig for psykiatrien Helle Østergaard opfordrer generelt til at kontakte hende, ligesom der altid er mulighed for at udfylde ratingsskemaet og sende til hende v. afbud.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-211-22

14. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Erik Hvid Danielsen, PKL

Birger Johnsen, UAO Neurofysiologisk Afsnit, Neurologi AUH

Morten Leif Munding Stilund, UAO Neurologisk Klinik, RH Gødstrup

Grahib Sheikh Taha Ghader, UAO Hammel Neurocenter

Lorenz Oppel, UAO Neurologisk Afd., Aalborg UH

Boris Modrau, UAO Neurologisk Afd., Aalborg UH

Mihály Herceg, UAO Neurologisk Afd., HE Midt

Peter Kolind Brask-Thomsen, YL

Lotte Levison, UAO Neurologi, AUH

Annemette Schelle, VUS (ref.)


Afbud:

Agnes Hauschultz Witt, UAO Neurologi, AUH

Anne Haase Juhl, UAO Neurofys., Aalborg UH



Tilbage til toppen