Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Oftalmologi - uddannelsesudvalg
den 2. februar 2024 kl. 09:00
i Aalborg Universitetshospital Syd, Medicinerhuset, lokale 9,5

 


Sagnr.: 1-30-72-212-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (09:00-09:05)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

PKL byder velkommen.

Dagsordenen er vedlagt som pdf.

Beslutning

Dagsordenen godkendes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (09:05-09:10)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter fra mødet i september 2023.


Sagsfremstilling

Referatet er vedlagt som pdf.

Beslutning

Intet af bemærke

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

3. Nyt fra PKL (09:10-09:20)

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt.

Beslutning

PKL informerer om følgende:
D. 5. oktober 2023 blev der afholdt specialevalgsdag i Aalborg. Specialets stand var velbesøgt af de studerende. Næste år afholdes det i Aarhus d. 30. oktober.
Revisionen af den lægelige videreuddannelse ligger stadig stille. PKL indgår i arbejdsgruppen for DOS, men der er ikke igangsat noget konkret endnu. DOS er dog allerede begyndt at kigge på kurserne mhp. hvorvidt nogle af dem med fordel kan laves tværfaglige.

PKL sidder i det Postgraduate Uddannelsesudvalg for Aalborg Universitetshospital, og de seneste drøftelser i det udvalg omhandler økonomien ift. uddannelse, hvor udfordringen fremadrettet bliver at finde en måde at skabe god uddannelse for færre ressourcer. En proces der bliver interessant at følge.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

4. Nyt fra VUS (09:20-09:30)

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS



Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.

Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.

De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Oktober 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning)

Retsmedicin


Beslutning

Gødstrup vil gerne have ½ i-stilling mere af minimumsdimensioneringen - de har pt. 1,5 i-stilling på afdelingen. Argumentet for opdimensioneringen er, at det rent uddannelsesmæssigt vil give et bedre miljø for i-lægerne, når der er ansat to ad gangen. Som det er nu, er der skiftevis to og en ansat i i-stillinger på afdelingen. Derudover ligger der også et argument ift. geografisk at kunne lægedække området i og omkring Gødstrup. Problemstillingen har tidligere være drøftet i udvalget, og der er ikke umiddelbart andre afdelinger, som vil afgive en ½ stilling.

Udvalget drøfter derfor, hvorvidt der kan opdimensioneres i specialet i Videreuddannelsesregion Nord gennem den kommende dimensioneringsplan for 2026-xx. Det besluttes, at så snart VUS kender processen for arbejdet med dimensioneringen for næste periode informeres udvalget, så de kan påbegynde arbejdet med at påvirke fordelingen af stillinger i den kommende dimensioneringsperiode. Dette skal gøres igennem specialeselskabet. PKL vil desuden også forsøge at indhente viden om processen gennem de udvalg han sidder i specialeselskabet.


Det besluttes desuden at udvalget vil genbesøge emnet på det næstkommende møde i udvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

5. Nyt fra afdelingerne/praksis (09:30-10:00)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning


Aalborg:


  • Ligor er blevet UAO på afdelingen i stedet for Lotte, som har fået nyt job.
  • Afdelingen er i gang med at indføre en ny vagtstruktur, hvor forvagtslaget bl.a. skal gå i døgnvagt, og hvor weekenderne splittes op på flere. Senere vil man se på bagvagtlaget
  • Afdelingen fortsætter med de gode uddannelsestiltag, der allerede er sat i værk tidligere. Her har den nye afdelingslæge med tung forskningserfaring bidraget med gode inputs.
  • Afdelingen har besluttet at indføre selvevaluering én gang årligt som opfølgning på det seneste 3-timers møde. Selvevalueringen er identisk med den, som der laves i forbindelse med inspektorbesøgene. Det er et rigtig godt tiltag, når alle bakker op.


Aarhus:

  • På afdelingen har man indført en buddyordning mellem uddannelseslægerne. Der er stor opbakning til ordningen, som er sat i værk på baggrund af forrige 3 timers møde. Det er blevet godt modtaget, og mange synes det er rart at få en HU-buddy. Ordningen fortsætter.
  • Man har lavet et dry-lab på kontoret. Det fungerer godt, men har også forbedringspotentiale.
  • Der er planer om at oprette en ”tjek ind- tjek ud” i vagten mhp. hvad man skal være opmærksom på og hvad udfordringen var efterfølgende.
  • Man har fokus på at forbedre feedback fra vejledere, også et punkt fra et 3-timers møde.
  • Man er gået i gang med at anvende Emento app, men er stadig i opstart.


Gødstrup:

  • Afdelingen har lavet om på strukturen, da der er for meget arbejde til for få hænder. Man kigger bl.a. på vagten. Dette er et langstrakt projekt og man sørger for at få så meget uddannelse ud af det, der kan lade sig gøre.
  • Undervisning har været delt op i moduler, men ønsket har været at få parallelambulatorier, og det er nu igangsat på baggrund af et ønske fra 3- timers møderne.
  • Der rejses et opmærksomhedspunkt vedr. kompetencer: Her er det vigtigt, at man ikke har godkendt alle, når HU’en kommer til Gødstrup.
  • Man har oprettet morgenkonference på afdelingen, som et nyt tiltag, hvilket giver gode faglige diskussioner
  • Afdelingen anvender Emento til bl.a. introduktion til nye medarbejder, aftaler, praktisk info osv.
    Man vil gerne have videoer og e-dok ind i appen med tiden, men det kræver at der er nogen, der vil tage ejerskab over opgaven. Udviklingen skal ske i løbet af i 2024.


Ikast:

  • Man har pt. ingen udd.lægen pt.
  • Praksis har fornyeligt deltaget i tutorkursus i Middelfart, som var rigtig godt og gav gode værktøjer til uddannelse.
  • Der kommer to uddannelseslæger i næste halve år, hvilket giver andre muligheder for uddannelse.


Aros:

  • Praksis arbejder på at skulle afholde Mikrokirurgisk kursus hos dem i samarbejde med medicinalfirmaet Théa, hvilket er en spændende udfordring – også for HU-lægerne.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

6. Oplæg om ny spørgeramme for 360 graders evaluering ved UKO Anja Kirstein (10.00-11.00)

Sagsfremstilling

I løbet at 2023 og 2024 implementeres en ny 360 graders feedback spørgeramme for hoveduddannelseslæger i sen hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Den nye spørgeramme har fokus på ledelse.


På sidste møde i udvalget drøftede man den nye 360 graders spørgeramme og baggrunden herfor. Udvalget drøftede bl.a. det mest optimale tidspunkt i uddannelsen for gennemførsel af denne, og man enedes om at genbesøge emnet på næste møde. Udvalget besluttede desuden at invitere UKO på Aalborg Universitetshospital Anja Kirstein. Anja deltager under punktet fra kl. 10-11, hvor hun vil fortælle om den nye 360 graders spørgeramme og svare på eventuelle spørgsmål fra udvalget.


Til punktet er vedlagt

- Informationsmateriale om den nye model til uddannnelsesgivere

- Informationsmateriale til hoveduddannelseslægerne

- Skabelon til udviklingsplan

- Den nye spørgeramme


Beslutning

Under punktet gav Anja en introduktion til den nye 360 graders spørgeramme. Vedhæftet findes Anjas præsentation.

Herefter var der en kort session, hvor udvalget i mindre grupper drøftede de øvebaner, som gør sig gældende for ledelsesfokus.


Følgende øvebaner blev nævnt:

Samarbejde - tværfaglig

Konferencer – fremlæggelse og styring

Undervisning

Administrative opgaver

Arbejdstilrettelæggelse

Bevarelse af overblik

Følge op på patientforløb

Uddelegering

Ansvarsområder

Indgå i specialeselskabets arbejde

Akutfunktion

Parallelspor

Visitation

Medicinstuderende

Sygdomsdækning/vagtplanlægning



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

7. Rundvisning på afdelingen – ”Walk and talk” (11:00-11:30)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

8. Opfølgning og diskussion vedrørende ny 360 graders evaluering (12:00-12:30)

Sagsfremstilling

Under punktet er der mulighed for bl.a. at drøfte det mest optimale tidspunkt i uddannelsen for gennemførsel af den nye 360 graders evaluering.

Beslutning

Udvalget beslutter, at den nye 360 graders evaluering som udgangspunkt gennemføres i den lange ansættelse på universitetshospitalsafdelingen. På den måde kan der arbejdes med øvebanerne/opmærksomhedspunkterne både i praksis og i den sidste ansættelse.
Tidsplanen for gennemførelse af de to spørgerammer bliver dermed at den generelle spørgeramme gennemføres efter ca. ét år i første ansættelse, mens den ledelsesspørgeramme gennemføres med ca. et ½ år tilbage i samme ansættelse.
Øjenafdelingen i Aalborg skal samarbejde med ØNH-afdelingen, og i starten er det formentlig i ØNH's FF, som skal gennemføre 360 graders ledelsesspørgerammen.

Emnet genbesøges næste gang.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

9. Opfølgning/feedback på Uddannelseslæge.dk

Sagsfremstilling

Implementeringen af Uddannelseslæge.dk giver indimellem udfordringer for brugerne. Dette punkt kan bruges til at udveksle erfaringer mellem udvalgets medlemmner fra arbejdet med Uddannelseslæge.dk, mhp. at lære af hinandens bud på problemløsninger.

Oplever man aktuelle udfordringer, som ikke kan løses med hjælp fra hinanden, henvises der altid til at kontakte supportteamet for Videreuddannelsesregion Nord​ på telefon: +45 78 41 08 00 eller på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk


Beslutning

Søren nævner at han mangler en genvej til at fjerne vejledere på de uddannelseslæger, hvor det er vigtigt, at der kun er få som har adgang til at godkende kompetencer. VUS undersøger om der er en let måde at fjerne vejleder, som allerede er sat ind, eller om det er muligt kun at tilføje enkelte vejledere på uddannelseslægen.
Update 20.2.24. Det er muligt at tilføje én uddannelseslæge af gangen til vejlederen, men ikke omvendt. Man skal gå ind på den udvalgte vejleder, og i feltet, som hedder "Læger" nederst på siden, skal man trykke på krydset, hvor der står "Alle læger". Herefter kan man tilføje individuelle uddannelseslæger til vejlederen. Det er desværre ikke muligt at gå via uddannelseslægen og tilføje vejledere.
 
Dorte nævner at linket til evalueringer er svært at finde ud. Update d. 8.2.24. Supportteamet bag Uddannelseslæge.dk er ved at finde ud af grunden til dette.
 
Igen lyder der en opfordring fra supportteamet bag Uddannelseslæge.dk om at kontakte dem, hvis der er spørgsmål til systemet.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

10. Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis – uddannelseslægernes oplevelser

Sagsfremstilling

På sidste møde aftalte udvalget beholde punktet ang. ordningen med overlevering mellem afdelinger og praksis med fokus på uddannelseslægernes oplevelser, på dagsordenen, så der en gang halvårligt er mulighed for at evaluere på ordningen. Akkurat som på sidste møde, så bedes afdelinger og tutorlæger have talt med deres uddannelseslæge om, hvordan de oplever overleveringen inden mødet.

Beslutning

Der videndeles og ordningen fortsættes

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

11. Drøftelse af omfang af injektioner

Sagsfremstilling

På sidste møde aftalte udvalget at beholde punktet på dagsordenen til dette møde. Man ønsker fortsat at følge op på drøftelserne omkring omfanget af injektioner på afdelingerne, og hvordan det kan påvirke opgaverne på afdelingerne og dermed uddannelseslægernes opgaver herunder AMD.

Beslutning

Aalborg UH: Antallet er steget med 10% over det sidste år. Det kan indimellem være behov for at inddrage OP-stuer udover de 3 rum, som i forvejen i brug. Det kan skyldes helligdage, snestorm o.l.
Aarhus: Oplever ikke i samme grad udfordringerne.
Gødstrup: Oplever samme udfordringer som Aalborg UH, altså at der indimellem er behov for at lave flere injektioner.

Udvalget drøfter om der med fordel kan laves årshjul over spidsbelastede perioder, så det kan tages med i planlægningen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-185-20

12. Status på forskningstræningsprojekter

Sagsfremstilling

Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.


Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.

Beslutning

PKL's vurdering er at det virker til at fungere ude på afdelingerne.

AUH oplever indimellem, at det stadig halter lidt hos nogle uddannelseslæger, og de er kommet for sent i gang, eller er ikke kommet i mål med opgaven.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

13. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde holdes fredag d. 4. okt. kl. 9-13 i Ikast Øjenklinik hos Christian Lahrmann


Emner til næste møde:


  • Dimensioneringsplan
  • 360 graders evaluering ledelsesramme
  • Evt. kompetencevurdering – evt. med ekstern oplægsholder
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

14. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

15. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Chris Bath Søndergaard(PKL)

Søren Malling (UAO Aalborg UH)

Ligor Pradeep Kiruparajan (UAO, Aalborg UH)

Daniel Becker (UKYL, Aalborg)

Thomas Lohne (UKYL Aalborg)

Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)

Mathias Tønder Hyldgaard (UKYL AUH)

Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)

Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)

Michael Lindholt (Tutorlæge Aarhus)

Mette Slot Nielsen(Cheflæge RH Gødstrup)

Helle Østergaard (VUS, referent)



Afbud:

Niklas Telinius (UKYL AUH)

Rune Salling Holmbjørn (Cheflæge AUH)

Peter Jeppesen (Tutorlæge Brønderslev)

Anders Kruse (Led.ovl. Aalborg UH)

Thomas Ege Nielsen (Tutorlæge Randers)


Tilbage til toppen