at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet.
Punkter til eventuelt kan indmeldes.
Mødeforplejning:
Af ressourcehensyn bestilles der kun forplejning til mødedeltagere, som har accepteret mødebookingen via outlook/mail.
Dagsordenen er også vedhæftet som bilag i pdf-fil.
BEMÆRK: Mødet afkortes til to timer kl. 09.00-11.00 som tilpasning til dagsordenen.
Parkering: Det kan være fordelagtigt at komme i god tid, da parkeringspladserne lige omkring regionshuset ofte bliver fyldt hurtigt op. Ellers kan der parkeres i det underjordiske parkeringshus foran stadion på Tingvej eller på p-pladserne ved Fælledvej.
Dagsorden godkendes med tilføjes til punktet Eventuelt: En drøftelse af Teaching Files i Ris/Pacs.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra seneste møde den 4. april 2024 er vedhæftet som bilag.
Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.
Referat godkendes uden indvendinger.
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:
1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.
2. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.
Aalborg:
Crashkursus: Fortsat afholdelse.
Tværfagligt knoglekursus: Afholdt i samarbejde mellem ortopædi og radiologi, gennemført 3 gange i 2024.
Vejlederforum/brush up: Afholdes hvert kvartal, næste gang i december, med fokus på kompetenceudvikling og opdatering efter obligatorisk vejlederkursus.
Evaluering af uddannelsesforløb: Nyt evalueringsskema implementeret for uddannelseslæger, som ønsket af lægerne, for at sikre løbende feedback om opholdet i hver sektion.
Horsens:
Øget fokus på supervision: Efter ønske fra uddannelseslægerne har afdelingen styrket deres fokus på supervision.
Ny UAO, HE Midt: Paul Martin Simon
I Randers udleveres følgende læringsbøger til uddannelseslægerne:
at | udvalget drøfter fremtidige ønsker/behov relateret til ansættelsesstart i hoveduddannelse. |
Ansættelsesstart
Ved seneste ansættelsesrunde til hoveduddannelse blev en evt. mulighed for yderligere forskydning af ansættelsesstart kortvarigt drøftet.
Der ønskes derfor en udvidet drøftelse af de eventuelle muligheder for at forskyde ansættelsesstart, så halvdelen af HU-lægerne i hver ansættelsesrunde starter mere end 1 måned forskudt, f. eks. i november og februar og i maj og august eller september. Der bibeholdes to ansættelsesrunder årligt.
Da en lignende model ikke bruges som standard løsning i andre specialer og vil kræve ekstra ressourcer/tid at administrere i VUS, vil et konkret forslag om yderligere forskydning af ansættelsesstart skulle godkendes af VUS' sekretariatschef. På indeværende ønskes der derfor en drøftelse af fx
Såfremt der på mødet skabes enighed om en konkret evt. fremtidig model for forskudt ansættelsesstart, præsenteres denne for VUS' ledelse til godkendelse inden evt. implementering.
Genopslag
Ved forrige runde var der et ubesat AUH - RH Silkeborg forløb (nu fusioneret med RH Viborg). Der ønskes derudover en drøftelse af et evt. genopslag af forløbet i næstkommende ansættelsesrunde til foråret 2025.
Punktet er indstillet af PKL og formuleret af VUS.
Orientering fra PKL og drøftelse
Der blev drøftet, om et smidigt flow i uddannelsesforløbet kan opretholdes ved potentielle ændringer, hvor der i flere tilfælde sker ændringer i uddannelsesforløbet. Udfordringerne vurderes størst i starten af forløbet og aftager i løbet af uddannelsen.
Aalborg: Oplever det nuværende forløb som overskueligt og uden større behov for ændringer.
Viborg/Silkeborg og øvrige regionshospitaler: Ser ikke væsentlige udfordringer ved den eksisterende ordning.
AUH: Udtrykker det største ønske om justeringer i forløbsstrukturen.
VUS vil undersøge de administrative muligheder i forbindelse med forskudte startdatoer og herefter fremlægge evt. ønsker for sekretariatschefen til vurdering og evt. godkendelse.
Vedr. genopslag af ubesat HU stilling i Silkeborg har man på ledelsesniveau allerede besluttet at slå stillingen op som et Aalborg forløb. Ingen yderligere drøftelser.
at | udvalget gennemgår undervisningsdagene for intro-læger i Videreuddannelsesregion Nord. |
I forbindelse med arbejdet med uddannelsesprogrammer for intro-læger er Jette blevet opmærksom på, at der i den nye målbeskrivelse anbefales regionalt kursus under flere forskellige punkter.
Der ønskes derfor en fælles gennemgang af de undervisningsdage for intro-læger, som tilbydes her i Videreuddannelsesregionen, med henblik på at sikre, at alle krav i den nye målbeskrivelse overholdes.
Punktet er indstillet af Jette Madsen.
Regionale kurser og fremtidig undervisning drøftes.
De regionale kurser er ikke blevet afholdt regelmæssigt de seneste år. Der er imidlertid bred ledelsesmæssig opbakning til at genoptage Kurset d. 10.2 i neuroradiologi fremhæves som særligt relevant for uddannelseslæger.
Aalborg informerer om, at de allerede afholder crash-kursus i neuroradiologi og foreslår, at undervisningen kunne afvikles i Hjørring med ekstern undervisning leveret af Aalborg. Sune undersøger mulighederne herfor og melder tilbage.
at | udvalget drøfter den kommende dimensioneringsplan og pågående høring. |
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 med frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Der er derfor tale om en bred høring, hvor der er mulighed for at indgive sin faglige vurdering via ledelsessystemet og de lægevidenskabelige selskaber. De regionale tilbagemeldinger samles til ét samlet høringssvar fra Danske Regioner.
I Videreuddannelsesregion Nord udarbejdes høringssvaret under Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) via en nedsat arbejdsgruppe bestående af udvalgte rådsmedlemmer.
Derudover er alle PKL'er i Videreuddannelsesregion Nord blevet opfordret til at bringe deres faglige viden i spil ved at indgå aktivt i de drøftelser og processer, der ligger i henholdsvis ledelsessystemet og i de lægevidenskabelige selskaber.
Vedlagt findes Sundhedsstyrelsens høringsbrev samt to notater udarbejdet af Koncern HR, Sundhedsuddannelser. Derudover er den nuværende dimensioneringsplan vedhæftet som bilag.
Der er overvejelser om, at kunstig intelligens (AI) i fremtiden potentielt kan mindske behovet for radiologer, men teknologien er endnu ikke færdigudviklet, og det er derfor vanskeligt at vurdere det præcise omfang af en eventuel aflastning.
Samtidig peger demografiske tendenser på, at behovet for radiologer kan stige. I speciallægegruppen mærkes en arbejdstræthed, særligt på grund af deres superviserende rolle, som opleves som en ekstra belastning og ikke som en egentlig driftsopgave. Der udtrykkes bekymring for, at afdelingerne allerede er tæt på en kapacitetsgrænse med hensyn til antallet af introlæger
På trods af overvejelserne om AI og ressourcer anses det som tvivlsomt, at behovet for radiologer vil falde i en grad, der berettiger reduktion i stillingerne.
Der var derfor enighed om, at det kan være en faglig anbefaling at bibeholde nuværende dimensionering.
at | udvalget deler tips og tricks til at sikre god kvalitet i uddannelsen af introduktionslæger. |
I skiftet til nuværende dimensioneringsperiode skete der en markant stigning i antallet af dimensionerede intro-læger i Videreuddannelsesregion Nord. Specialet gik fra min. 24 til min. 36 intro-læger og min. 40 til maks. 45 intro-læger fordelt over hele videreuddannelsesregionen (fordelingen hospitalerne imellem kan aflæses af vedhæftet bilag).
Øgningen er indtil videre gældende for dimensioneringsperioden 2024-2025.
Der ønskes med dagsordenspunktet en drøftelse af, hvordan det øgede antal intro-læger håndteres i de enkelte afdelinger, særligt i henhold til sparring/videndeling vedr. gode metoder til at sikre en god uddannelse i forbindelse hermed.
Punktet er indstillet af PKL.
at | uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning. |
Arne vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner, såfremt disse ikke allerede er blevet behandlet under andre dagsordenspunkter.
Afholdelse af specialevalgsdag den 30.10.2024: Specialevalgsdagen blev velafviklet og specialet modtog stor interesse blandt deltagerne.
NYT FRA VUS
Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
Region Nordjylland
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Nyt fra VUS udgår for dette møde.
at | udvalget fastlægger en dato for næste uddannelsesudvalgsmøde. |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde afholdes 8 april Viborg. VUS indkalder.
Sted: Regionshuset Viborg
Teaching files i Ris/Pacs drøftes og forslår en ensartet skabelon på tværs af afdelingerne.
Til stede:
Arne Lücke, PKL (PKL og mødeleder)
Pia Ipsen, AUH
Sidse Bregendahl, AUH
Jeppe Bruun-Torjusen, RH Randers
Jette Madsen, HE Midt, Viborg
Chrona Chrysoula, RH Gødstrup
Idris Abdulrahman Abdullah Akreyi, Aalborg
Berit Kamilla Skov Gosvig, RH Horsens
Sune Kjems Skuldbøl, RH Nordjylland
UKYL'er:
Annette Obel, AUH
Elise Klæstrup, AUH
Duc Tran, RH Randers
Marie schrøder, RH Horsens
Mille Kristence Lillien Mosegaard, Aalborg UH
Mette Dahl Jacobsen, VUS
Tina Nielsen, VUS (referent)
Afbud:
Martina Kuga, UKYL RH Viborg, HE Midt
Zeina Hadad, UKYL RH Gødstrup
Paul Martin Simon, HE Midt, Silkeborg
Kasper Alexander Nielsen, UKYL Aalborg
Anders Fuglsang Sørensen, UKYL Aalborg
Malene B. Aastrup, Yngre Radiologer RM
Olga Tcacenco, Aalborg UH
Ikke til stede:
Natallia Lapitskaya, UAO Orto, AUH
Gayatri Madhab, AUH
Sanja Karabegovic, AUH