Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
Her finder du dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Når du klikker på en af mødedatoerne i venstre side, kan du se dagsorden, referat og bilag for det pågældende møde.

Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer
Dagsordener og referater fra møder i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer offentliggøres ikke.
Hvilke uddannelsesprogrammer, der er blevet godkendt af udvalget fremgår af dagordnen til møderne i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Abonnér
Referat
til
mødet i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.
den 4. marts 2024 kl. 14:00
i Mødelokale L118/L120, NIDO, Regionshospitalet Gødstrup, Hospitalsparken 15, 7400 Herning

 


Sagnr.: 1-01-72-1-17

1. Godkendelse af dagsorden (5 min. kl. 14.00 - 14.05)

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender dagsordenen.

Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedlagt som bilag.


Mødet afholdes i NIDO: Center for Forskning og Uddannelse, Regionshospitalet Gødstrup


NIDO findes: Fra hovedindgangen gå til højre til bogstavet L for enden ad gangen.

Gå ind og tag trappen lige til højre for indgangsdøren/ elevatoren lidt fremme til højre op til 1. sal.

Gå gennem svingdøren længere ind i bygningen, lokalerne L118 og L120 (slås sammen) ligger i rækken af lokaler på højre hånd, for enden af denne gang


NB. Indgangsdøren til NIDO låser kl. 15 så der skal personalekort til at komme ind. Ved behov kan der sendes en sms til tlf. 9243 9037


Parkeringsforhold ved Regionshospitalet Gødstrup:

Det er gratis at parkere på alle p-pladser ved Regionshospitalet Gødstrup.

Dog er der tidsbegrænset parkering på de p-pladser, der ligger tættest på de to indgange Det er p-områderne P1, P4 og P5, og tidsbegrænsning er på 3 timer (oversigtskort vedhæftet)

Beslutning

Der blev budt velkommen til mødet og gennemført en kort præsentationsrunde.


Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

2. Godkendelse af referat (5 min. kl. 14.05 - 14.10)

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender referatet.

Sagsfremstilling

Referatet er vedlagt som bilag.


Der er indkommet bemærkninger til referatet, som har resulteret i frigivelsen af et opdateret referat.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

3. Lægelig videreuddannelse ved Regionshospitalet Gødstrup (90 min. kl. 14.10 - 15.40)

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager præsentationer mv. til orientering

Sagsfremstilling

Dagordenspunktet indledes af uddannelseskoordinerende overlæge Vibeke Ersbak og er delt i to indslag:


  1. Lægelig videreuddannelse på Regionshospitalet Gødstrup

Indslag om anvendelse af data i lægelig videreuddannelse samt nedslag i den daglige uddannelse med uddannelsestiltag på nogle af vores afdelinger, fremlagt af UALO/UAO


  1. Rundvisning i NIDOsim – hospitalets simulationsenhed, som også huser innovation

v/ Simulationskoordinator Henrik Nielsen inviterer inden for. Simulation og innovation har et tæt samarbejde.


Den første del af dagsordenspunktet består af en række individuelle præsentationer:

  1. Indledning og anvendelse af data i den lægelige videreuddannelse( Vibeke Ersbak)
  2. Medicinsk afdeling: Stuegangsoptimering og mini-CEX (Jørn Starklint)
  3. Neurologi: Fast track læring for H-læger ved blokning af ptt. i amb., simulationstræning, appen emento/guide i lægelig videreuddannelse (Morten Stilund)
  4. Kræftafdelingen: Etisk reflektion og interprofessionel scenarietræning (Lone Duval)
  5. Socialmedicin og Rehabilitation.: Interaktiv UAO-håndbog, virtuelle møder før start i uddannelsesstilling, trivselsmøder (Dorte Balle Rubak)

Beslutning

  1. Indledning og anvendelse af data i den lægelige videreuddannelse (Vibeke Ersbak).
Der blev indledt med en præsentation af visionen med NIDO – Fællesskab for forskning og uddannelse, herunder også NIDO SIM. Der blev redegjort for uddannelsesopgaven og volumen af uddannelsessøgende indenfor de forskellige faggrupper, tilknyttet RH Gødstrup. Derudover blev brugen af dataopsamling for hospitalsenheden (januar måned årligt) berørt, herunder brug af evalueringer, inspektorbesøg-skema. Der bruges fx stratificering og indikatorer i uddannelseslægernes evalueringer til brug for forbedringer i afdelingerne. Inspektorrapporterne samles også for hospitalet, så det er muligt at sammenligne de forskellige afdelinger på tværs. KBU-lægerne tilbydes 5 dage i et andet speciale for at afsøge mulige interessefelter.

  1. Medicinsk afdeling: Stuegangsoptimering og mini-CEX (Jørn Starklint)
Mini-CEX: Formaliserede kompetencevurderingsredskab som anvendes i afdelingen. Ved seneste inspektorbesøg blev der givet udtryk for, at der kunne ske en forbedring ift. anvendelsen af formaliserede skemaer/dokumenter, hvorefter der er kommet fornyet fokus herpå. Uddannelseslægerne oplever ikke at blive afvist ift. brugen af Mini-CEX og der arbejdes på en højere anvendelse heraf.

Stuegennemgangsoptimering: I medicinsk afdeling fylder dette meget og der er fastsat retningslinje på hvor mange stuer, som lægerne skal dække i henholdsvis hverdag og weekend. Jørn Starklint underviser de yngre læger i optimeret stuegang bl.a. ved opdeling af patientgrupperne i tre; Patienter der af rutinerede læger er vurderet med en plan, patienter som lige er kommet ind med skæve værdier samt den sidste gruppe patienter, som skal have størst opmærksomhed fra uddannelsessøgende læger for at afdække den bedst mulige videre behandling. Målet er at afslutte stuegang før middag, så der kan iværksættes relevante initiativer/behandlinger/prøver i løbet af eftermiddagen, hvor der stadig er fuld bemanding i huset. Der forventes på sigt en højere prioritering af stuegangen, hvor der er rum og plads til at lære fra sig/tage læring ind. Der er taget højde for det tværfaglige samarbejde/opgavefordeling med sygeplejerskerne og andre faggrupper i forbindelse med stuegangsoptimeringen. Der er mulighed for, at uddannelseslægerne kan indhente sparring/supervision undervejs i stuegangen, idet der er allokeret særskilte speciallægeressourcer hertil.

  1. Neurologi: Fast track læring for H-læger ved blokning af ptt. i amb., simulationstræning, appen Forløbsguide fra Emento/guide i lægelig videreuddannelse (Morten Stilund)
Fast track læring i ambulatoriet, hvor der allokeres speciallægeressourcer til supervision og sidemandsoplæring. Uddannelseslægen er i "føl" (i +) den første måned i afdelingen og der arbejdes med at sikre en bedre/optimeret introduktion til ambulatoriet.

Afdelingen har påbegyndt simulationstræning, hvor der især er fokus på forskellige faglige scenarier indenfor status epilepticus, trombolysevurdering på afdelingen, samt simulationstræning på fantom (lumbal). Simulationstræningsscenarierne er opbygget efter en fast skabelon.

Arbejdet med appen fra Emento drives af en UKYL, men bruges i begrænset omgang af uddannelseslægerne der i stedet printer de relevante informationer for bedre at kunne læse detaljerne. Der er i afdelingen stort fokus på kompetenceopnåelsen og der bruges forskellige redskaber og rutiner hertil fx kompetencevurdering og fordeling af mini-CEX ved hver morgenkonference. Det ideelle KBU-forløb på afdelingen blev gennemgået med henblik på at sikre kompetenceopnåelse og fødekæden til introduktionsuddannelse.

  1. Kræftafdelingen: etisk reflektion og interprofessionel scenarietræning (Lone Duval)
Etisk reflektion: Alle lægerne i afdelingen samles 1-2 gange om måneden for at diskutere etiske problemstillinger/dilemmaer, hvilket faciliteres af hospitalspræsten. Et etisk dilemma defineres ved flere forskellige parametre, hvor der typisk er flere forskellige valgmuligheder, som indebærer tvivlsspørgsmål og evt. negative påvirkninger for patienten. Der arbejdes ud fra SME modellen, som også tager stilling til hvilke værdier, der er på spil og hvilke aktører, der er indblandet, hvilket gør det nemmere at blive klogere på det etiske dilemma. Ofte drøftes egen rolle i sundhedsvæsenet også ved samme lejlighed og drøftelserne kan også hjælpe med at klargøre nuancer/karakteristika tilknyttet specialet for de uddannelsessøgende læger.

Scenarietræning: Der er også fokus på en nysgerrig/undersøgende tilgang med høj psykologisk tryghed i træningen. Læger og sygeplejersker træner sammen. Efter endt scenarietræning evalueres denne. Resultaterne/udbyttet af scenarietræningen blev gennemgået.

  1. Socialmedicin og rehabilitering.: Interaktiv UAO-håndbog, virtuelle møder før start i uddannelsesstilling, trivselsmøder (Dorte Balle Rubak)
Der blev fortalt om det igangværende projekt vedr. interaktiv UAO-håndbog til deling på tværs af afdelinger og specialer. Der er tilføjet forslag til opgaveløsning til alle punkterne i UAO funktionsbeskrivelsen. Lige nu er projektet strandet på tekniske udfordringer med central IT-styring af hjemmesider. Derfor planlægges der med at flytte håndbogen over på intranettet og der arbejdes med at finde en tilgængelig vej til at opdatere håndbogen elektronisk. Tanken bag UAO håndbogen er kvalitetssikring og inspiration på tværs.

Det blev fortalt, at der afholdes virtuelle møder med alle uddannelseslæger ca. en måned før opstart i afdelingen, hvor også de praktiske informationer vedr. fx kursus, omsorgsdage/ferie, supervision, skemaplanlægning, forberedelse inden opstart osv. drøftes. Det opleves som gavnligt at behandle læringsmiljø og indlæringsstil på mødet. Afdelingen har derudover igennem flere år afholdt trivselsgrupper (hver anden måned) ud fra et opstået behov for et rum, hvor uddannelseslægerne kan behandle egne oplevelser under uddannelsen. Møderne faciliteres af en psykolog. Ofte behandles emner vedr. træning af den professionelle rolle fx i mødet med patienten i kommunalt regi (borgermøder). Derudover drøftes etiske problemstillinger fx i forbindelse med sent abortråd.


Der blev opfordret til, at DRRLV udviser en interesse for at støtte op af initiativer som etisk refleksion til udbredelse i videreuddannelsesregionen (og andre specialer). Herigennem kan der også undervises i relevante faglige fravalg fx af medicin og hvordan der arbejdes med at være fagligt i tvivl.


Der blev gennemført rundvisning i NIDO SIM v/Henrik Nielsen.


DRRLV takker for og sætter pris på de gode, inspirerende og fagligt velfunderede oplæg samt rundvisning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

4. Pause (20 min. kl. 15.40 - 16.00)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-9-23

5. Kvalitetsmonitorering i 2024 og opsamling fra 2023 (20 min. kl. 16.00 - 16.20)

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at den samlet kvalitetsmonitorering tages til efterretning, og
at Rådet drøfter fokus for kvalitetsmonitorering for 2024.

Sagsfremstilling

Overblik over den samlet afrapportering fra 2023

I forbindelse med evalueringen af kvalitetsmonitoreringsmodellen den 4. marts 2021 besluttede Rådet, at VUS hvert år udarbejder et notat, der samler og opsummerer resultaterne fra det forgangne år.


Notatet er vedlagt og distribueres til Rådet, PKL-kredsen, UKO-kredsen og offentliggøres på VUS' hjemmeside efter Rådsmødet.


Særligt fokus i 2024

På mødet den 4. marts 2021 besluttede Rådet desuden, at Rådet hvert år skulle drøfte behovet for et særligt fokus i det kommende år.

I 2023 har der efter aftale med Rådet været fokus på at arbejde med enhedernes afrapportering af kvalitetsdata og årsrapporter til Rådet.


Videreuddannelsessekretariatet og PUF ledelsen foreslår, at der i første halvår 2024 fortsat er fokus på arbejdet med afrapportering af enhedernes kvalitetsrapporter. Arbejdet afrapporteres til Rådet i maj 2024.

Herefter og i anden halvår 2024 foreslår Videreuddannelsessekretariatet og PUF ledelsen, at arbejdet med at gennemgå og opdatere egen kvalitetsmonitoreringsmodel påbegyndes.

Beslutning

Der blev givet en status på opgaven i 2023 med i fællesskab at drøfte hospitalernes afrapportering og der blev vurderet fremgang med at finde fælles indikatorer, som det forventes at præsentere på DRRLV mødet i maj 2024. Det blev foreslået, at fokus for 2024 bliver en gennemgang af videreuddannelsesregionens kvalitetsmonitoreringsmodel. Der var opbakning hertil.


Derudover blev forskningstræning drøftet, også i regi af de enkelte specialer. Det blev nævnt, at der i øjeblikket arbejdes med etableringen af et overblik over nuværende aktiviteter, så der kan analyseres på hvad der fungerer/ikke fungerer ift. forskningstræning. Det blev også pointeret, at det er indenfor dette område, at specialernes egne kendetegn/særpræg virkelig kommer til udtryk. Det blev også drøftet, om tiden efter revisionen kalder på ændringerne ift. forskningstræningen og hvad denne i fremover skal bidrage med af udbytte/kompetenceopnåelse. Det blev aftalt, at Flemming Randsbæk kortlægger og præsenterer emnet på efterårets DRRLV møde.


Det blev foreslået, at introduktionsuddannelsen evt. kan indeholde noget opstart i tankegangen centeret omkring forskningstræning og opstart af projekt/emnevalg. Det kan evt. være noget basis modul. Det blev aftalt, at Flemming Randsbæk, fremlægger dette perspektiv for styregruppen for forskningstræning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-9-23

6. Lægefaglige indstillinger (10 min. kl. 16.20 - 16.30)

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender alle lægefaglige indstillinger samlet.

Sagsfremstilling

Lægefaglige indstillinger behandles som én samlet godkendelse på rådsmøderne, medmindre der er anledning fx dissens til at drøfte enkelte indstillinger mere indgående.


Det vil fremgå af oversigten herunder, såfremt nogle lægefaglige indstillinger er forbundet med særlige forbehold eller, såfremt der er indkommet indsigelser i høringen. Dette er ikke tilfældet i indeværende møde.


Såfremt medlemmer af Rådet ønsker at drøfte andre indstillinger end ovenstående, bedes dette meddelt Videreuddannelsessekretariatet snarest muligt.

Beslutning

Der blev fra de uddannelsessøgende lægers side indgivet ønske til at drøfte den lægefaglige indstilling for hoveduddannelse i kardiologi.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-22

7. IM: Kardiologi hoveduddannelse - Godkendelse af lægefaglig indstilling

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender den lægefaglige indstilling.

Sagsfremstilling

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg modtog i efteråret 2023 en henvendelse fra Medicinsk Center, Landssygehuset, Torshavn. Heri udtrykte afdelingen et ønske om at indgå i den Kardiologiske hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Uddannelsesudvalget har den 2. november 2023 drøftet henvendelsen og den fremtidige fordeling af hoveduddannelsesårsværk i Videreuddannelsesregion Nord. På baggrund af drøftelserne indstiller uddannelsesudvalget, at der oprettes to nye forløbstyper, hvor Medicinsk Center, Landssygehuset, Torshavn indgår i kombination med henholdsvis Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital og Kardiologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital. Medicinsk Center, Landssygehuset, Torshavn tildeles ikke nogen af de nuværende hoveduddannelsesårsværk i IM: Kardiologi i Videreuddannelsesregion Nord, men indgår som udgangspunkt i den lægefaglige indstilling med henblik på muligheden for oprettelse af fleksforløb.


Den nuværende medfinansiering til afdelingerne forbliver uændret og der ændres heller ikke på fordelingen af hoveduddannelsesårsværk mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland. Hoveduddannelsesårsværkene vil fortsat være fordelt med 30 % til Region Nordjylland og 70 % til Region Midtjylland.


De berørte hospitalsledelser er orienteret om den nye lægefaglige indstilling. Den nye lægefaglige indstilling er vedlagt.

Beslutning

De uddannelsessøgende læger rejste en opmærksomhed på, at det er første gang, hvor der oprettes et hoveduddannelsesforløb i kardiologi, hvor Medicinsk Center, Landssygehuset, Thorshavn indgår som uddannelsessted i forløb med Videreuddannelsesregion Nord og der blev efterlyst en sikring af at uddannelseskvaliteten bibeholdes inkl. supervisionsmulighederne på Landssygehuset.


Der blev redegjort for, at der ikke planlægges med at inkludere forløbet i en fast opslagskadence, men det indskrives som godkendt forløbskombination i den lægefaglige indstilling, så det kan bruges som et evt. flexforløb i tilfælde af interesse herfor i specialet. Det blev endvidere bemærket, at uddannelsesforløb i Thorshavn/Færøerne normalt varetages i samarbejde med Videreuddannelsesregion Øst.


Det blev nævnt, at AAUH overvejer en lignende forløbskombination indenfor kirurgi og er interesserede i at høre evt. erfaringer på området.


Den lægefaglige indstilling blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-22

8. IM: Infektionsmedicin hoveduddannelse - Godkendelse af lægefaglig indstilling

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender den lægefaglige indstilling.

Sagsfremstilling

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg modtog i efteråret 2023 en henvendelse fra Medicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Thisted. Heri udtrykte afdelingen et ønske om at indgå i den infektionsmedicinske hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Uddannelsesudvalget har den 2. november 2023 drøftet henvendelsen og den fremtidige fordeling af hoveduddannelsesårsværk i Videreuddannelsesregion Nord. På baggrund af drøftelserne indstiller uddannelsesudvalget, at der oprettes en ny forløbstype, hvor Medicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Thisted indgår i kombination med Infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital. Sundhedsstyrelsen har givet dispensation for 2.stedskravet. Medicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Thisted tildeles ikke nogle af de nuværende hoveduddannelsesårsværk i IM: Infektionsmedicin i Videreuddannelsesregion Nord, men indgår i første omgang i den lægefaglige indstilling med henblik på oprettelse af et fleksforløb.


Den nuværende medfinansiering til afdelingerne forbliver uændret og der ændres heller ikke på fordelingen af hoveduddannelsesårsværk mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland. Hoveduddannelsesårsværkene vil fortsat være fordelt med 31,67 % til Region Nordjylland og 68,33 % til Region Midtjylland.


De berørte hospitalsledelser er orienteret om den nye lægefaglige indstilling. Den nye lægefaglige indstilling og dispensation fra Sundhedsstyrelsen er vedlagt.

Beslutning


Den lægefaglige indstilling blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-9-23

9. KBU - Godkendelse af lægefaglig indstilling, Hospitalsenhed Midt

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet godkender den lægefaglige indstilling.

Sagsfremstilling

Den lægefaglige indstilling for KBU ved Hospitalsenhed Midt ønskes udvidet med forløbskombinationen:


Kirurgi - almen medicin


Indstillingen er en opdatering af oversigten over de mulige KBU-forløb, der fremover kan udbydes ved Hospitalsenhed Midt. Indstillingen dækker en omfordeling af KBU-læger ved HE Midt, foranlediget af organisatoriske ændringer i det medicinske område.


Udover navneændring som konsekvens af fusion mellem Diagnostisk Center, RH Silkeborg og Medicinsk Afdeling, RH Viborg til et samlet Medicinsk Diagnostisk Center, betyder det fremover, at KBU vil foregå på RH Viborg. Samtidigt ønskes, at Kirurgi også indgår i uddannelsen af kliniske basislæger, og at de kliniske basislæger dermed får mulighed for at blive introduceret til det kirurgiske område allerede ved HE Midt i KBU.


Uddannelsesprogrammet for den nye forløbstype at være udarbejdet og godkendt i UGUP inden ansættelse af KBU-læger i forløbskombinationen.


Den nye lægefaglige indstilling er indstillet af den uddannelseskoordinerende overlæge ved Hospitalsenhed Midt, Anette Bagger Sørensen. Der er ikke ansat en PKL indenfor KBU i VUR Nord.

Beslutning


Den lægefaglige indstilling blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-201-22

10. Orientering: Inspektorrapport Karkirurgisk afdeling

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

VUS har modtaget en inspektorrapport fra Karkirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, der delvist opfylder kriterierne for at være en negativ inspektorrapport.


Der er fem utilstrækkelige temaer:

  • Medicinsk ekspert
  • Akademiker
  • Forskning
  • Konferencernes læringsværdi
  • Læring og kompetencevurdering


Inspektorerne anbefaler dog ikke genbesøg. Sundhedsstyrelsen har følgende bemærkninger i forbindelse hermed:


For at støtte afdelingen i at få styrket uddannelsesforholdene yderligere og give den nytiltrådte UAO mulighed for at komme godt i gang, ønsker Sundhedsstyrelsen en skriftlig opfølgning fra afdelingen om ca. 6 mdr. dvs. medio juni 2024.


Her udbedes en kort beskrivelse af hvilke tiltag, der er taget i forhold til indsatsområderne med særligt fokus på de operative og endovaskulære kompetencer samt brugen af kompetencevurderingsredskaberne og integrationen af den nye målbeskrivelse, samt en kort status af effekten af tiltagene.


Efter modtagelsen af opfølgningen vil Sundhedsstyrelsen beslutte tidshorisonten for det næste besøg, som forventes at være et opfølgende besøg.

Beslutning

Der blev efterspurgt en tidsplan på den endovaskulære oplæring, herunder også indeholdende en beskrivelse af ambitionsniveauet.


Antallet af afholdte og planlagte vejleder- og UAO kurser blev drøftet. Der arbejdes løbende med at vurdere, hvad der er et passende antal kurser at afvikle i løbet af året. På det karkirurgiske område arbejdes der ligeledes med at etablere relevante muligheder for simulation til at klæde uddannelseslægerne godt på til at gennemføre de påkrævede ti procedurer.


Sundhedsstyrelsen har bedt afdelingen om at sende en skriftlig opfølgning medio juni 2024 og det blev aftalt, at denne opfølgning forinden sendes til DRRLV til orientering, som på baggrund heraf vil tage stilling til, om der skal ske yderligere opfølgning i rådet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-55-20

11. Orientering: Høringssvar over bekendtgørelse om regionale råd for lægers videreuddannelse

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen har udsendt høring over bekendtgørelse om de regionale råd for lægers videreuddannelse.


I udkastet til ny bekendtgørelse udmøntes og implementeres lov nr. 739 af 13. juni 2023, hvor Ministeren får hjemmel til at fastsætte kriterier for fordeling af uddannelsesstillinger i den lægelige videreuddannelse.


Videreuddannelsessekretariatet (VUS) har udarbejdet et høringssvar, der er vedlagt som bilag.

Høringssvaret har været sendt til Rådets medlemmer med henblik på eventuelle bemærkninger i perioden 29. januar-7. februar.


Høringssvaret er sendt til Sundhedsstyrelsen den 13. februar 2024.


Vedhæftet er også til baggrundsinformation det fulde høringsmateriale fra Sundhedsstyrelsen:

  • Forslag til ny bekendtgørelse
  • Høringsbrev
  • Høringsliste

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-101-11-22

12. Orientering: Registrering af deltid

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Hoveduddannelse foregår som udgangspunkt på fuldtid, men såfremt der er enighed imellem alle relevante parter, kan der planlægges med deltid i en kortere eller længerevarende tidsperiode. VUS registrerer løbende antallet af HU-læger, som har en deltidsansættelse, enten pga. forskning eller personlige årsager.


Nedenstående præsenteres udviklingen i deltid (antal personer) fordelt på baggrund (enten forskning og personlige årsager) for 2015-2023. Personlige årsager kan dække over mange forskellige begrundelser fx delvis tilbagevenden til arbejde efter barsel/sygdom eller deltid begrundet i ønsket om en anden work-life-balance.


Antal personer på deltid i 2023:

Årsag

kvinder

Mænd

Total

Forskning

13

20

33

Personlige årsager

91

19

110

Ikke angivet

26

7

33

I alt

130

46

176


Udvikling i antal personer på deltid i 2015-2023:

Årsag

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Forskning

8

5

4

8

10

14

9

31

33

Personlige årsager

30

49

58

57

93

99

95

157

110

Ikke angivet


-

-

-

-

-

-

22

44

33

I alt

38

54

62

65

103

113

126

232

176


Mellem 2021 og 2022 er der sket en markant stigning i antallet af HU-læger på deltid, hovedsageligt begrundet i personlige årsager. Stigningen skyldes formentligt bedre registreringspraksis samt større efterspørgsel om deltid blandt HU-lægerne. HU-læger med to eller flere deltidsansættelser i det indeværende år fremgår kun én gang i oversigten. Ovenstående data om deltid skal sættes i relation til antallet af aktive hoveduddannelseslæger i Videreuddannelsesregion Nord. Pr. den 31.12.2023 var der 1387 aktive hoveduddannelseslæger i Videreuddannelsesregion Nord.


Data fra 2015-2020 er baseret på håndholdt registrering af deltidsansættelser overført til excel-ark af den enkelte VUS medarbejder, når vedkommende udarbejdede opdaterede uddannelses- og ansættelsesaftaler for hoveduddannelseslæger, hvor der aftales deltid med et eller flere ansættelsessteder. Fra 1. januar 2021 er der ændret registreringspraksis, hvor deltidsansættelser registreres igennem Videreuddannelsen.dk i forbindelse med udarbejdelse af nye aftaler.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

13. Orientering: Inspektorrapporter

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Såfremt medlemmer af Rådet ønsker at drøfte nedenstående inspektorrapporter, bedes dette meddelt Videreuddannelsessekretariatet snarest muligt med henblik på, at afdeling og hospitalsledelse får mulighed for at udtale sig og eventuelt deltage i mødet under dette punkt.


1. Øjenklinikken, Regionshospitalet Gødstrup fra rutinebesøg d. 12. juni 2023 - tre temaer vurderes som 'særdeles god' og de resterende 13 temaer vurderes som 'tilstrækkelig'


2. Anæstesi- og Intensivafdelingen, Aalborg Universitetshospital fra rutinebesøg d. 6. november 2023 - syv temaer vurderes som 'særdeles god' og de resterende ni temaer vurderes som 'tilstrækkelig'.


3. Patologi, Regionshospitalet Randers fra rutinebesøg d. 9. november 2023 - to temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 14 temaer vurderes som 'særdeles god'.


4. Klinisk Immunologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital fra rutinebesøg d. 20. november 2023 - seks temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 10 temaer vurderes som 'særdeles god'


1. Øjenklinikken, Regionshospitalet Gødstrup

Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Goedstrup-Regionshospital/Oftalmologi/Inspektorrapport-120623/SST-kommentarer-120623.ashx


2. Anæstesi- og Intensivafdelingen, Aalborg Universitetshospital

Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aalborg-Universitetshospital/Anaestesi-og-intensivomraadet/Inspektorrapport-061123/SST-kommentarer-061123.ashx


3. Patologi, Regionshospitalet Randers

Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitetshospital/Klinisk-Farmakologisk-Afdeling/Inspektorrapport-060923/SST-kommentarer-060923.ashx


4. Klinisk Immunologisk, Aalborg Universitetshospital

Sundhedsstyrelsens bemærkninger afventes.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-35-72-7-15

14. Orientering: Midlertidige introduktionsstillinger ud over maksimum

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger. Som opfølgning på denne beslutning skal der på hvert rådsmøde gives en kort status for udviklingen.


Siden seneste møde i DRRLV er der blevet godkendt følgende I-stillinger ud over maksimum:


Speciale

Afdeling

Hospital

Periode

Intern medicin, 1 stilling

Infektionssygdomme

Aarhus Universitetshospital

01.02.2024 - 31.01.2025


Status for godkendte I-stillinger ud over maksimum er for hele 2023 følgende:


Speciale

Afdeling

Hospital

Periode

Klinisk farmakologi, 1 stilling

Klinisk farmakologisk enhed

Aalborg Universitetshospital

01-03-2023 - 31-03-2024

Samfundsmedicin, 2 stillinger

Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering

Regionshospitalet Gødstrup

01-03-2023 - 29-02-2024

Plastikkirurgi, 1 stilling

Plastikkirurgisk afdeling

Aalborg Universitetshospital

12-01-2023 - 11-01-2024

Intern medicin, 2 stillinger

Diagnostisk Center

Hospitalsenhed Midt

01-05-2023 - 30-04-2024

Ortopædkirurgi, 1 stilling

Ortopædkirurgi

Aalborg Universitetshospital, placeret ved Regionshospitalet Nordjylland

01-06-2023 - 31.05.2024

Ortopædkirurgi, 1 stilling

Ortopædkirurgi

Hospitalsenhed Midt

01-06-2023 - 31.05.2024

Klinisk farmakologi, 1 stilling

Klinisk farmakologisk afdeling

Aarhus Universitetshospital

01-07-2023 - 30-06-2024

Kirurgi, 1 stilling

Mave- Tarm- og Brystkirurgi

Hospitalsenhed Midt

01-08-2023 - 31-07-2024

Klinisk fysiologi og nuklearmedicin, 1 stilling

Fysiologi

Hospitalsenhed Midt

01-08-2023 - 31-07-2024

Samfundsmedicin, 1 stilling

Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering

Regionshospitalet Gødstrup

01-09-2023 - 31-08-2024

Karkirurgi, 1 stilling

Karkirurgi

Hospitalsenhed Midt

01-09-2023 - 31-08-2024

Intern medicin, 1 stilling

Hjertesygdomme

Regionshospitalet Gødstrup

01.01.2024 - 31.12.2024

Intern medicin, 1 stilling

Infektionssygdomme

Aarhus Universitetshospital

01.02.2024 - 31.01.2025


Dermed er der blevet godkendt 15 I-stillinger ud over maksimum i 2023. I 2022 blev der samlet set godkendt 23 I-stillinger ud over maksimum.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-41-14

15. Orientering: PKL

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Nyansatte PKL'er

Jens Mogensen er ansat som ny PKL i kardiologi fra den 1. marts 2024 ved Aalborg Universitet. Jens arbejder til dagligt på Kardiologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital.


Følgende PKL'er har valgt at fratræde deres stillinger:

Mikkel Eld har opsagt sin PKL stilling i patologisk anatomi og cytologi til udgangen af februar 2024.

Jens-Jacob Mølby Henriksen har opsagt sin PKL stilling i Oto-rhino-laryngologi til udgangen af april 2024.

Nicolai Spjelnæs har valgt at stoppe i sin PKL stilling i urologi i forbindelse med, at stillingen udløber til udgangen af marts 2024.


Der skal lyde en stort tak for indsatsen til de tre PKL'er, der stopper i deres stilling.


Opslåede PKL stillinger

PKL stillingen i nefrologi har været opslået ved Aalborg Universitet med ansættelsesstart 1. marts 2024 eller snarest derefter. Ansøgningsfrist til stillingen var den 15. januar 2024.

PKL stillingen i oto-rhino-laryngologi planlægges opslået ved Aalborg Universitet med ansættelsesstart 1. maj 2024 eller snarest derefter.

Ny PKL stilling i transitioner i lægelig videreuddannelse planlægges opslået ved Aalborg Universitet med ansættelsesstart 1. april 2024 eller snarest derefter


Opslag af PKL stillingerne i kirurgi, patologisk anatomi og cytologi samt urologi er i proces.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-29-14

16. Orientering: Behandling af uddannelsesprogrammer i UGUP

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

UGUP (Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer) har haft møde den 15. december 2023.


Ved mødet den 15. december 2023 var der indsendt fire uddannelsesprogrammer til vurdering, hvoraf alle er blevet godkendt. Næste møde i UGUP er den 1. marts 2024.


Planlagte møder samt afleveringsfrist i 2024:

Mødedato

Afleveringsfrist til VUS

1. marts 2024

1. februar 2024

3. maj 2024

3. april 2024

21. juni 2024

21. maj 2024

4. oktober 2024

4. september 2024

13. december 2024

13. november 2024


Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-9-23

17. Orientering: Årsrapport 2023

Videreuddannelsessekretariatet indstiller,

at Rådet tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Vedlagt til Rådets orientering er en kort årsrapport over uddannelsesemner, behandlet i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) i løbet af 2023. Rapporten skal forstås som en opsamling på dagsordenspunkterne behandlet i DRRLV (VUR Nord) i løbet af de fire møder i 2023.


I rapporten er fremhævet de dagsordenspunkter, hvor Videreuddannelsessekretariatets har vurderet, at der igennem Rådets drøftelser på de enkelte møder er sket en mere generel anbefaling, holdning, hensigt eller tilkendegivelse tilknyttet den lægelige videreuddannelse i VUR Nord.


Rapporten har ikke til hensigt at opsummere eller konkludere på de uddannelsesrelevante emner eller tematikker behandlet i løbet af 2023, men skal udelukkende tjene som en overskuelig og tilgængelig oversigt over de mere generelle og eventuelt overførbare hensigter, holdninger, anbefalinger og/eller tilkendegivelser.

Beslutning

De uddannelsessøgende medlemmer af DRRLV italesatte et ønske om tilretninger i årsrapporten vedr. næstsidste afsnit, side 7.


Der var enighed om at indføre mindre rettelser i årsrapporten:

  • Beskrivelse af at årsrapporten som bilag til dagsorden/referat af DRRLV møde også tilsendes Sundhedsstyrelsen.
  • I næstsidste afsnit, side 7 tilføjes en bemærkning om, at der på DRRLV mødet i december 2023 ikke blev foretaget nye principielle beslutninger i forbindelse med behandlingen af den lægefaglige indstilling, men godkendelsen heraf lever op til de principbeslutninger, som DRRLV tidligere har praktiseret. Dermed gav godkendelsen af den lægefaglige indstilling/drøftelsen på decembermødet ikke anledning til ændringer eller fornyelse af gældende retningslinjer/principper.


Opdateret version af årsrapporteren findes vedhæftet som bilag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

18. Eventuelt (30 min. kl. 16.30 -17.00)

Beslutning

Den kommende implementering af praksispligt i almen medicin blev drøftet. Der blev lagt vægt på vigtigheden af at sikre relevant drøftelse af emnet og gennemsigtighed i processen relateret til udmøntningen af beslutningen. Der var enighed om, at Videreuddannelsessekretariatet altid kan kontaktes med henblik på at sikre inddragelse af relevante parter.


Der blev orienteret om, at sekretariatet vil dagsordenssætte emnet til maj mødet. Videreuddannelsesregion Nord har tidligere orienteret Sundhedsstyrelsen om, at der ønskes deltagelse i processen og almen medicin er blevet indbudt til at medtage relevante specialer i forbindelse med implementeringen. Det blev betragtet som vigtigt også at inddrage PKL’erne med henblik på at drage nytte af deres pædagogiske viden.


Derefter blev den forventede implementering af Psykiatrien som 1. delansættelse i KBU-ordningen vendt. Igen blev vigtigheden af at inddrage alle relevante parter i processen pointeret. Det blev betragtet som fordelagtigt, hvis emnet først behandles i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse og derefter på maj-mødet i DRRLV, VUR Nord. Der blev fortalt, at alle tre videreuddannelsesregioner har indgivet indledende ønske om at ansøge om dispensation om at oprette KBU-forløb med almen praksis i 1. delansættelse.


Det blev nævnt, at DRRLV i forbindelse med begge emner skal behandle, hvordan den bedst mulige videreuddannelse sammensættes i regionen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-1-17

19. Deltagere

Sagsfremstilling

Rådsmedlemmer:

Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Randers (mødeleder)

Gurli Lauridsen, uddannelseschef, Mennesker og Organisation, den regionale administration, Region Nordjylland

Ditte Hughes, vicedirektør, Koncern HR, den regionale administration, Region Midtjylland

Berit Bjerre Handberg, vicedirektør, Aalborg Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland

Gitte Valsted Eriksen, uddannelseskoordinerende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland

Vibeke Ersbak, uddannelseskoordinerende overlæge, Regionshospitalet Gødstrup Uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland

Sofie Lodahl Gjessing, reservelæge, Almen Praksis, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland - deltog virtuelt

Sigurd Beier Sloth, reservelæge, Regionshospitalet Randers, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland

Joachim Frølund Hansen, praktiserende læge, Lægernes Hus - Ikast og Brande, almen praksis, Region Midtjylland

Flemming Randsbæk, ledende lektor, postgraduat lægelig kompetenceudvikling

Anja Kirstein, uddannelseskoordinerende overlæge, Aalborg Universitetshospital uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland

Susanne Scheppan, uddannelsesansvarlig ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland, Indstillet af Lægeforeningen

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland

Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland - deltog virtuelt


Suppleanter:

Berit Skjødeberg Toftegaard,uddannelseskoordinerende overlæge, Regionshospitalet Horsens, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland

Rikke Tolstrup, reservelæge, Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland

Annette Schlemmer, uddannelseskoordinerende overlæge, Regionshospitalet Randers, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland


Gæster

Torkil Lawaetz, Lægeforeningen, Region Midtjylland


Regionshospitalet Gødstrup

Jørn Starklint, uddannelsesansvarlig ledende overlæge, Medicinsk afdeling

Morten Leif Munding Stilund, uddannelsesansvarlig ledende overlæge, Neurologi, Fysio- og Ergoterapi

Lone Duval, uddannelsesansvarlig ledende overlæge, Kræftafdelingen

Dorte Balle Rubak, Uddannelsesansvarlig ledende overlæge og PKL i Samfundsmedicin, Socialmedicin og Rehabilitering

Henrik Nielsen, simulationskoordinator, Staben, NIDO


Fra VUS

Mads Skipper, sekretariatschef

Trine Kirkegaard Petersen, sagsbehandler og chefkonsulent

Mette Dahl Jacobsen, sagsbehandler og AC-fuldmægtig (referent)


Afbud:

Danjal Hofgaard Hestoy, reservelæge, Aalborg Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland

Gitte Anna Madsen, Lægeforeningen, Region Midtjylland

Lise Wogensen Bach, prodekan, Health - sundhedsvidenskabeligt fakultet, Aarhus Universitet

Kasper Pryds, reservelæge, Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland

Charlotte Birkmose Rotbøl, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Nordjylland, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland

Ina Houmann Jensen, Lægeforeningen, Region Nordjylland

Joachim Nørmark, praktiserende læge, Lægerne Kennedy Arkaden, almen praksis, Region Nordjylland

Hanna Järnum Lilholt, uddannelseskoordinerende overlæge, Psykiatrien, Region Nordjylland

Trine Louise Dahl, reservelæge, Regionshospitalet Gødstrup, uddannelsessøgende læge, Region Midtjylland, indstillet af Lægeforeningen

Jakob Paludan, Lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland


Ikke til stede:

Jette Kolding Kristensen, vice-institutleder for uddannelse på Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

Tilbage til toppen