Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
Her finder du dagsordener og referater for møder i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer
Dagsordener og referater fra møder i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer offentliggøres ikke.
Hvilke uddannelsesprogrammer, der er blevet godkendt af udvalget fremgår af dagordnen til møderne i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
- Udvalg: Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.
- Mødedato: 04. juni, 2025 kl. 14:00
- Mødested: Konferencelokalet, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus Nord
Pkt. tekst
- 1. Godkendelse af dagsorden (3 min. kl. 14.00 - 14.03)
- 2. Godkendelse af referat (2 min. kl. 14.03 - 14.05)
- 3. Status for ligestilling og integration af somatik og psykiatri (10 min. kl. 14.05 - 14.15)
- 4. Temadrøftelse (1 time, 5 min. kl. 14.15 - 15.20)
- 5. Fremtidige fokusområder i DRRLV (15 min. kl. 15.20 - 15.35)
- 6. Pause (10 min. kl. 15.35 - 15.45)
- 7. Inspektorrapport Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital (30 min. kl. 15.45 - 16.15)
- 8. Inspektorrapport Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital (25 min. kl. 16.15 - 16.40)
- 9. Hospitalernes kvalitetsmonitorering (20 min. kl. 16.40 - 17.00)
- 10. Kvalitetsmonitorering del 1 2025 (15 min. kl. 17.00 - 17.15)
- 11. Lægefaglige indstillinger (10 min. kl. 17.15 - 17.25)
- 12. Almen Medicin hoveduddannelse, Region Nordjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling
- 13. Almen medicin hoveduddannelse, Region Midtjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling
- 14. Thoraxkirurgi introduktionsuddannelse - godkendelse af lægefaglig Indstilling
- 15. Orientering: Inspektorrapporter
- 16. Orientering: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1.halvår 2025
- 17. Orientering: Midlertidige introduktionsstillinger ud over maksimum
- 18. Orientering: PKL
- 19. Orientering: Behandling af uddannelsesprogrammer i UGUP
- 20. Eventuelt (5 min. kl. 17.25 - 17.30)
- 21. Deltagere
1. Godkendelse af dagsorden (3 min. kl. 14.00 - 14.03)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender dagsordenen. |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Bilag
2. Godkendelse af referat (2 min. kl. 14.03 - 14.05)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender referatet. |
Sagsfremstilling
Referatet fra seneste møde d. 5. marts 2025 er vedlagt som bilag.
Der er ikke indkommet skriftlige bemærkninger hertil.
Bilag
3. Status for ligestilling og integration af somatik og psykiatri (10 min. kl. 14.05 - 14.15)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning, og |
at | Rådet tilkendegiver eventuelle centrale uddannelsesrelevante opmærksomhedspunkter relateret til integrationen af psykiatri og somatik. |
Sagsfremstilling
Der gives en kort mundtlig status på arbejdet med at ligestille og integrere psykiatrien og somatikken i de to regioner.
Region Midtjylland
I Region Midtjylland har implementeringen af integrationen været i høring og drøftet i RMU. Styregruppen har på baggrund heraf udarbejdet et endeligt forslag, som er blevet politisk behandlet af forretningsudvalget og regionsrådet i løbet af maj måned.
I høringsmaterialet for Region Midtjylland er det blevet lagt op til følgende:
- at afdelingerne i den almen voksenpsykiatri integreres med det nærliggende akuthospital og refererer til de respektive hospitalsledelser. Højtspecialiserede funktion og regionsfunktioner fortsætter uændret, hvor de er.
- én retspsykiatrisk afdeling forankret på AUH, som de retspsykiatriske funktioner i Viborg knyttes op på. De specialiserede retspsykiatriske funktioner tilknyttet børn og unge forankres fortsat i regi af børne- og ungdomspsykiatrien i Skejby.
- bevarelse af den nuværende organisering i børne- og ungdomspsykiatrien med én afdeling forankret med ledelse på AUH og med behandlingstilbud i Viborg og Gødstrup. Der arbejdes mod organisatorisk integration med somatik senest 2028, dog med fortsat to adskilte afdelinger i Aarhus.
Region Nordjylland
I Region Nordjylland har Regionsrådet besluttet, at Psykiatrien samlet skal integreres organisatorisk med Aalborg Universitetshospital. Den ledelsesmæssige integration mellem psykiatri og somatik skal efter planen være på plads senest 1. januar 2026. Ligestilling og integration af psykiatri og somatik er en kompleks og vigtig proces, som vil strække sig over resten af 2025 og et godt stykke ind i 2026, inden den endelige integration træder i kraft 1. januar 2027.
Den nye model indebærer, at Aalborg Universitetshospital får en større volumen af opgaver. Derfor udvides hospitalsledelsen fra tre til fire, ligesom der vil blive oprettet et nyt vicedirektørområde for psykiatri. Hospitalsledelsen på Aalborg Universitetshospital udvides pr. 1. januar 2026 med en direktør og et nyt vicedirektørområde for psykiatri. De nuværende kliniske psykiatriske afdelinger bliver forankret i dette nye område. Vicedirektøren får ansvar som kontaktdirektør for de kliniske psykiatriske afdelinger.
Proces i Region Nordjylland
Region Nordjylland befinder sig i den indledende fase, hvor fundamentet for ligestillingen og integrationen mellem psykiatri og somatik bliver lagt. Til at lede denne fase er der nedsat en central koordinationsgruppe bestående af hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen, psykiatridirektør Jan Mainz og direktør for Mennesker og Organisation Mariane Therkelsen. Koordinationsgruppen bakkes op af en række undergrupper, som hver især arbejder målrettet med centrale opgaver knyttet til integrationen. Det drejer sig blandt andet om områder som organisation og ledelse, MED- og TR-struktur, kommunikation og samarbejde med eksterne samarbejdspartnere. Der bliver løbende fokus på at involvere MED-systemet, så både medarbejdere og ledere bliver inddraget i arbejdet.
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse
DRRLV bedes drøfte eventuelle uddannelsesmæssige opmærksomhedspunkter relateret til det fortsatte arbejde med ligestillingen og integrationen af somatik og psykiatri, herunder identifikation af potentielle udfordringer og hvordan disse eventuelt imødekommes bedst muligt på nuværende tidspunkt i processen.
4. Temadrøftelse (1 time, 5 min. kl. 14.15 - 15.20)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at Rådet drøfter Sundhedsreformen og Danske Regioners 25 veje til bedre lægedækning og dennes betydning for den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord |
at Rådet giver input til, hvordan Videreuddannelsesregion Nord skal omsætte Sundhedsreformens målsætninger. |
Sagsfremstilling
I november 2024 udmeldte Regeringen Sundhedsreform 2024. Afledt af reformen arbejder Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet på en aftale om implementering af dele af sundhedsreformen. Som led i det arbejde har Danske Regioner offentliggjort udspillet "25 veje til bedre lægedækning" (vedhæftet som bilag).
Af hensyn til det videre arbejde med Sundhedsreformen ift. den lægelige videreuddannelse er der behov for, at Rådet drøfter Sundhedsreformen og Danske Regioners 25 veje til bedre lægedækning ift. de dele, der relaterer sig til rådets opgaver ift. planlægning, kvalitet og koordinering af speciallægeuddannelsen.
Drøftelserne skal være med til at sætte retning for, hvordan VUR Nord skal omsætte Sundhedsreformens målsætninger til konkret planlægning og tilrettelæggelse af den lægelige videreuddannelse – herunder placering af forløb, prioritering af specialer og udvikling af fleksible uddannelsesmodeller. Sekretariatet forventer desuden, at drøftelserne - sammen med kommende politiske udmeldinger - kan danne grundlag for en indstilling til næste møde, hvor der præsenteres forslag til en konkret rammesætning og prioriterede indsatser.
På mødet præsenterer sekretariatet hovedtrækkene i Sundhedsreformen ift. den lægelige videreuddannelse og Danske Regioners 25 veje til bedre lægedækning. Derudover præsenteres data for besættelse af introduktions- og hoveduddannelse, både ift. specialer og geografi. Dertil data for fordeling af uddannelsestid i hoveduddannelsen mellem regioner og hospitaler.
I de efterfølgende drøftelser vil Rådet fokusere på:
- Hvordan Videreuddannelsesregion Nord kan understøtte rekruttering og tilknytning gennem strategisk placering af uddannelsesstillinger i rekrutteringsudfordret områder og specialer.
- Hvordan flere forløb kan placeres uden for de store byer, herunder på akuthospitaler med stærke faglige miljøer.
- Hvordan håndholdte og sammenhængende uddannelsesforløb kan anvendes aktivt med henblik på rekruttering og tilknytning i yderområder.
Herudover vil drøftelserne også have fokus på,
- Hvordan Rådet og sekretariatet bedst kan bidrage til implementeringen gennem styring, koordinering og ledelsesopbakning .
- Hvilket datagrundlag og hvilke opfølgningsmekanismer der er nødvendige for at følge fremdrift og understøtte beslutninger.
Sekretariatet er opmærksomt på, at fordeling og placering af uddannelse samt rekruttering i høj grad afhænger af den lokale uddannelseskapacitet, hvilke kompetencer der skal opnås, og de funktioner de enkelte afdelinger varetager mm. Sekretariatet planlægger derfor, at disse forhold indgår i årets øvrige temadrøftelser. Se punkt. 5 i dagsordenen.
Bilag
5. Fremtidige fokusområder i DRRLV (15 min. kl. 15.20 - 15.35)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender oplæg til behandling af kommende fokusområder. |
Sagsfremstilling
På seneste rådsmøde drøftede DRRLV mulige fokusområder for 2025, som vil være relevante at sætte i forbindelse med den fortsatte og vanlige afrapportering af kvalitetsmonitoreringsmodellen. Det blev foreslået at arbejde videre med Sundhedsreformens påvirkning af den lægelige videreuddannelse, under forudsætning af, at der sker en yderligere konkretisering/evt. anden vinkling af emnet.
Det blev aftalt, at Videreuddannelsessekretariatet til næste møde i DRRLV skulle præsentere et oplæg til konkret operationalisering af hvordan Rådet kan arbejde med Sundhedsreformen og dens betydning for den lægelige videreuddannelse inden for følgende tre tematikker:
- Digitaliseringen i en uddannelsesmæssig sammenhæng
- Uddannelse af 'de mange', forestået af 'de få'
- Uddannelse i patienternes nærhed
For de kommende møder og temadrøftelser foreslår sekretariatet, at de tre nævnte tematikker, behandles som særskilte temadrøftelser og ikke i alene som fokusområder ift. kvalitetsmonitorering. Det giver bedre mulighed for at udfolde tematikkerne.
Sekretariatet foreslår følgende temarække, hvor alle temadrøftelser udspringer af en sundhedsreform, der i høj grad har fokus på, at mere uddannelse skal foregå uden for de store byer og tættere på, hvor de fleste patienter befinder sig. Der er vurderingen, at nedenstående forslag kan imødekomme både fokusområderne italesat på forrige rådsmøde og de fremtidige strukturmæssige ændringer indenfor lægelig videreuddannelse, som Sundhedsreformen forventes at bringe med sig.
Temarækken skal være med til at vise en retning for, hvordan den lægelige videreuddannelse kan tilrettelægges således uddannelseskvaliteten fastholdes, også uddannelsen flyttes nye steder hen, herunder:
- Hvordan kan uddannelsesstederne med størst behov for flere speciallæger, varetage en større del af den lægelige videreuddannelse?
- Hvordan eksisterende højtspecialiseret viden, der i dag findes, bl.a. på universitetshospitalerne, fortsat kan indgå, i det nødvendige omfang, i den lægelige videreuddannelse, også når uddannelseslægerne ikke er på universitetshospitalerne.
DRRLV møde d. 24. september 2025: Uddannelse af de mange, forestået af de få.
Herunder hvordan kan uddannelse tilrettelægges med bedst mulig brug af den faktiske uddannelseskapacitet – både ift. menneskelige uddannelsesressourcer, men også ift. hvordan uddannelsen integreres i den daglige drift.
I temadrøftelsen vil der bl.a. være fokus eksempler fra afdelinger der har fundet kreative løsninger på at udnytte uddannelseskapacitet og uddannelsesmuligheder optimalt. Det kan både være menneskelige løsninger, men også digitale værktøjer der kan være med til at understøtte intelligent brug af uddannelsesmuligheder. Det gennemgående fokus vil dermed også være på digitale løsninger, digitale hjælperedskaber og AI som et voksende felt i forbindelse med uddannelse, læring og ikke mindst mødet med patienterne.
Efterfølgende arbejdes der videre med en opfølgende operationalisering i PKL-UKO-VUS kredsen.
DRRLV møde d. 3. december 2025: Digitaliseringen i en uddannelsesmæssig sammenhæng.
Herunder hvordan kan digitale løsninger, digitale hjælperedskaber og AI understøtte og supplere uddannelse og læring?
- Brug af teknologiske hjælperedskaber ved uddannelse på afstand. Bl.a. hvis mere uddannelse foregår på regionshospitaler, mens der fortsat er behov for adgang til højtspecialiseret viden på et universitetshospital.
- Hvordan kan man arbejde med fx fjern supervision (anvendes bl.a. i patologien), digitale konferencer osv.
- Teknologi og digitalisering i sammenhold med øget nærhed til patienten
DRRLV 2026: Uddannelse i patienternes nærhed
Herunder hvordan uddannelseskvaliteten, -kapaciteten osv. sikres i forbindelse med strukturmæssige/organisatoriske ændring fx, i det omfang sundhedshuse og andre nære borgertilbud implementeres.
- Hvilke strukturer bliver der brug for, hvordan sikres det, at der fortsat er mulighed for den nødvendige supervision?
- Hvad er forventningerne til, hvordan ændringerne kommer til at se ud og hvad kalder dette på i en uddannelsesmæssig sammenhæng?
DRRLV bedes godkende, at der arbejdes videre behandlingen af tematikkerne efter ovenstående principper.
7. Inspektorrapport Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital (30 min. kl. 15.45 - 16.15)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager præsentationen af handleplanen til efterretning, og |
at | Rådet drøfter og godkender handleplanen |
Sagsfremstilling
Afdelingen har udarbejdet en handleplan på baggrund af inspektorbesøget. På mødet i DRRLV vil de fremlægge handleplanen, herunder allerede iværksatte og kommende tiltag på afdelingen. Derudover vil afdelingen dele deres oplevelse af inspektorbesøget og rapporten.
Fra Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital deltager:
Cheflæge Jakob Madsen
UAO Rie Sander Bech
PKL Trine Silkjær deltager i mødet. Hun vil i forbindelse med oplægget give sit besyv på inspektorrapporten samt det videre arbejde, som afdelingen har planlagt.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger:
Om inspektorrapporten fra et rutinebesøg den 14. november 2024 på Hæmatologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital.
Der er tale om en afdeling, der deltager i uddannelse af læger i KBU, introduktionsforløb i Intern Medicin samt hoveduddannelsesforløb i Intern Medicin: Hæmatologi samt Klinisk Onkologi.
Der var ved selvevalueringen ansat en læge i KBU, 3 læger i introduktionsforløb i Intern Medicin samt 6 læger i hoveduddannelse i Intern Medicin: Hæmatologi og Klinisk Onkologi.
Der var bred repræsentation ved selvevalueringen, hvor både cheflæge, speciallæger og uddannelseslæger på alle tre niveauer deltog. Ved inspektorbesøget deltog et udvalg af alle relevante parter.
Inspektorerne var på flere områder mere positive i deres vurdering af temascoringerne end afdelingen selv. Imidlertid havde afdelingen forud for besøget scoret 6 temaer utilstrækkelige, herunder ”læring og kompetencevurdering” samt ”konferencernes læringsværdi”, hvilke inspektorerne også vurderede som værende utilstrækkelige. Udover disse to temaer scorede inspektorerne også temaet ”uddannelsesplan” utilstrækkelig, hvilket afdelingen selv havde scoret tilstrækkelig. Inspektorerne scorede de resterende temaer enten tilstrækkelige eller særdeles gode med en overvægt i førstnævnte kategori.
Det var inspektorernes vurdering, at der er tale om en afdeling, som har været ramt af underbemanding i en periode, men som er ved at genetablere en fast lægestab, der giver en robusthed i forhold til afdelingens uddannelse. Inspektorerne beskriver en afdeling med et godt og trygt uddannelsesmiljø, hvor uddannelseslæger deltager i mange forskellige funktioner med passende kompleksitet. Inspektorerne beskriver imidlertid også en række udfordringer i form af manglende systematiseret anvendelse af uddannelsesplaner, supervision og kompetencevurderingsmetoder samt et mangelfuldt uddannelsesprogram for hoveduddannelseslæger i Klinisk Onkologi. Udfordringerne uddybes i rapporten.
Indsatsområderne fra sidste besøg i 2020 er desværre kun delvist indfriet, idet to af de fem tidligere indsatsområder fortsat er aftalt som indsatsområder under dette besøg (læringsværdi i middagskonferencer og revision af uddannelsesprogram for HU læger i onkologi).
Under besøget har afdelingen og inspektorerne aftalt følgende 6 indsatsområder, som uddybes i rapporten:
- Uddannelsesplaner
- Struktureret kompetencevurdering
- Systematisk supervision i ambulatoriet
- Middagskonference med bedre læringsværdi
- Revision af uddannelsesprogram for HU læger i onkologi
- Dedikeret tid til uddannelsesarbejdet
Sundhedsstyrelsen kommenterer ikke på antal administrationsdage til uddannelsesteamet, da dette er af mere strukturel karakter og derfor ligger uden for rammerne af inspektorordningen.
Sundhedsstyrelsen støtter dog generelt indsatser, der fremmer uddannelse og tilslutter sig de øvrige indsatsområder, som findes relevante.
Idet udfærdigelse af uddannelsesplaner er obligatorisk for alle uddannelseslæger, har Sundhedsstyrelsen en forventning om, at alle uddannelseslægerne snarest muligt og senest indenfor 3 måneder får udarbejdet en skriftlig, individuel uddannelsesplan. Sundhedsstyrelsen har taget kontakt til Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Nord vedrørende indsatsområde 5, som sekretariatet nu er opmærksom på og vil gå videre med at undersøge.
Der er således tale om en uddannelsesafdeling, der på flere områder har et godt uddannelsesmiljø, men hvor der alligevel findes udfordringer i væsentlige dele af uddannelsen som beskrevet ovenfor. Sundhedsstyrelsen vurderer dog ud fra inspektorernes beskrivelse, at afdelingen har ressourcerne til at løse disse problemstillinger indenfor den afsatte tidsramme i indsatsområderne.
For at støtte afdelingen i dette arbejde, vil Sundhedsstyrelsen bede afdelingen om at udforme en skriftlig status senest ved udgangen af september 2025. Her bedes beskrevet hvordan man har håndteret indsatsområde 1 og 2 samt en status på håndteringen af område 3.
Når den skriftlige status foreligger, vil Sundhedsstyrelsen tage stilling til, hvornår næste inspektorbesøg skal finde sted. Det forventes, såfremt ovenstående indsatsområder da vil være indfriet, at næste besøg skal planlægges som et rutinebesøg.
Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen.
Bilag
8. Inspektorrapport Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital (25 min. kl. 16.15 - 16.40)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager præsentationen af handleplanen til efterretning, og |
at | Rådet drøfter og godkender handleplanen |
Sagsfremstilling
Den 19. juni 2024 blev der afholdt inspektorbesøg på Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital (se inspektorrapport i vedlagte bilag). Sundhedsstyrelsens kommentarer til inspektorrapporten kan endvidere læses sidst i dette punkt. Afdelingen har senest haft inspektorbesøg i 2019.
Afdelingen har udarbejdet en handleplan på baggrund af inspektorbesøget. På mødet i DRRLV vil de fremlægge handleplanen, herunder allerede iværksatte og kommende tiltag på afdelingen. Derudover vil afdelingen dele deres oplevelse af inspektorbesøget og rapporten.
Fra Neurokirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital deltager:
Cheflæge Hela Angela Gulisano og UAO Jens Jakob Riis.
PKL Tina Obbekjær deltager ikke i mødet, men har i forbindelse med inspektorrapporten haft kontakt til afdelingen.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger:
Det drejer sig om et rutine-besøg på Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital.
Afdelingen deltager i uddannelse af læger i introduktionsforløb og hoveduddannelsesforløb i neurokirurgi. Der var ved udfærdigelsen af selvevalueringen ansat to læger i introduktionsforløb og fire læger i hoveduddannelse.
Det fremgår ikke, hvor mange eller hvilke læger, selvevalueringsrapporten er udarbejdet af. Sundhedsstyrelsen anbefaler til næste gang, at dette fremgår, samt at flest mulige deltager i evalueringen.
Ved inspektorbesøget var speciallægerne repræsenteret ved cheflægen og UAO og yderligere 2 speciallæger deltog ved det afsluttende møde, herudover deltog et udvalg af øvrige relevante parter. Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at flest mulige deltager ved inspektorbesøg, særligt uddannelseslæger og vejledende speciallæger.
Afdelingen vurderede temaet ”konferencernes læringsværdi” utilstrækkeligt, fem temaer tilstrækkelige og de øvrige 10 særdeles gode. Inspektorerne fandt 13 temaer tilstrækkelige, vurderede ”professionel” særdeles god og scorede de to temaer ”uddannelsesplan” og ”arbejdstilrettelæggelse” utilstrækkelige, hvilket afspejles i indsatsområderne.
Under besøget beskrev uddannelseslægerne at være tilfredse med arbejdsmiljøet og stemningen på afdelingen. Det er inspektorernes indtryk, at uddannelseslægerne oplever imødekommende speciallæger, som ønsker at give supervision, samt en engageret UAO, der yder en stor indsats. Inspektorerne beskriver også nogle uddannelsesmæssige udfordringer, herunder problemer med rammerne for operationsmulighederne for H-lægerne, således de ikke opnår tilstrækkelig operationserfaring.
Indsatsområderne fra forrige besøg i 2019 er delvist imødekommet. Således er konferencernes læringsværdi nu øget og området indfriet, hvor involveringen af uddannelseslægerne i visitationen er delvist imødekommet. Området vedr. rammerne for at operere beskrives fortsat som en udfordring og medtages derfor som indsatsområde igen.
Inspektorerne har opfordret afdelingen til bedre planlægning af næste inspektorbesøg, med dels fremsending af yderligere materiale sammen med selvevalueringen, samt større fremmøde af speciallæger, således der kan arrangeres et møde med disse under besøget.
Derudover har inspektorerne anbefalet følgende indsatsområder fremadrettet:
- Øge antallet af operationsmuligheder.
- Uddannelsesplaner
Idet udfærdigelse af uddannelsesplaner er obligatorisk for alle uddannelseslæger, har Sundhedsstyrelsen en forventning om, at alle uddannelseslæger har en skriftlig, individuel uddannelsesplan.
Afdelingen har efter besøget valgt ikke at godkende inspektorrapporten, idet de ikke finder, at rapporten giver et retvisende billede af operationsaktiviteten blandt uddannelseslægerne på afdelingen. Sundhedsstyrelsen har været i dialog med afdelingen og er opmærksom på, at afdelingen ikke fandt dialogen under besøget hensigtsmæssig. Afdelingens kommentar ligger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, under inspektorrapporten.
Sundhedsstyrelsen har desuden kontaktet den specialeansvarlige specialkonsulent hos Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse Nord, der ikke er opmærksom på, der skulle være udfordringer og ej heller er blevet kontaktet af bekymrede uddannelseslæger. Ligeledes er der meget positive evalueringer på uddannelseslæge.dk i året op til inspektorbesøget.
På baggrund af de i prosadelen beskrevne forhold omkring rammerne for operationsmulighederne har inspektorerne anbefalet et opfølgende besøg om 12 måneder.
Ud fra en samlet vurdering har Sundhedsstyrelsen besluttet, at næste inspektorbesøg bliver til sommeren 2026, eller i tæt relation hertil. Afdelingen er informeret herom og ser frem til dette besøg.
Bilag
9. Hospitalernes kvalitetsmonitorering (20 min. kl. 16.40 - 17.00)
Videreuddannelsessektariatet indstiller,
at | Rådet tager præsentationen af kvalitetsdata til efterretning og evaluerer på pilotprojektet |
Sagsfremstilling
DRRLV godkendte den 29. maj 2024, som pilotprojekt, en fælles model for kvalitetsmonitorering på hospitalerne i VUR Nord. I modellen er udvalgt seks indikatorer. De seks indikatorer har til formål at ensrette og styrke datagrundlaget for vurderingen af den lægelige videreuddannelse på tværs af hospitaler.
Rådet besluttede ligeledes, at pilotprojektet skulle baseres på data fra 2024 og præsenteres for Rådet i 1. halvår af 2025. Herefter skal Rådet evaluere på resultaterne samt værdien af den fælles afrapportering af kvalitetsdata.
På dagens møde præsenterer Videreuddannelsessekretariatet resultaterne fra pilotprojektet. Efterfølgende ønskes en drøftelse af projektets anvendelighed og fremtidige retning.
De udvalgte seks fælles indikatorer, som præsenteres data fra er:
- Deltagelse i vejlederkurser
- Deltagelse i UAO/UALO kurser
- Uddannelseslægernes evalueringer af uddannelsen
- Inspektorbesøg og tilhørende rapporter
- Brug af kompetencevurderingsredskaber
- Brug af 360 graders evaluering
Derudover har hospitalerne afrapporteret data fra to valgte fokusområder:
- Uddannelseslægernes evalueringer af arbejdstilrettelæggelse
- Uddannelseslægernes evalueringer af uddannelsesmiljø
De indsamlede data omfatter desuden demografisk data ift. uddannelsesopgaven og uddannelsesressourcerne på hospitalerne.
Evaluering og videre proces
Med udgangspunkt i afrapporteringen af pilotprojektet bedes Rådet drøfte følgende med henblik på evaluering og retning for en videre proces:
- Giver den samlede afrapportering et anvendeligt og dækkende billede af kvaliteten i den lægelige videreuddannelse?
- Er der behov for justeringer i de valgte indikatorer?
- Har de valgte fokusområder bidraget med relevant og brugbar viden?
- Skal der peges på nye særlige temaer for 2025? I givet fald, hvilke?
10. Kvalitetsmonitorering del 1 2025 (15 min. kl. 17.00 - 17.15)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager afrapporteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Hermed følger den halvårlige afrapportering af kvalitetsmonitoreringsmodellen og generel status for følgende to områder:
- Udvikling af uddannelsesgiverne (Faculty Development)
- De obligatoriske generelle kurser og forskningstræning
På mødet gives status på de generelle kurser, forskningstræningskurser og kurserne målrettet uddannelsesgiverne i Videreuddannelsesregion Nord.
Herunder opsummeres kvalitetsmålene for samtlige kurser. Data vedrører kurser afholdt i 2024.
Kvalitetsmålene vedrører:
1. Kursusevalueringer der i gennemsnit ligger over middel
2. Gennemgang af kurserne på årlig basis
3. Revision af kurserne hver 3 år.
Helt grundlæggende lever alle kurser, der indgår i kvalitetsmodellen, op til målet om, at alle kurser skal evalueres over middel (Se vedlagte bilag)
Derudover sørger kursusrådene for, at kurserne løbende gennemgås. For de generelle kurser blev alle kurset senest gennemgået den 29. april 2025, forskningstræningskurserne blev gennemgået i 2023 og bliver det igen i efteråret 2025. Kurserne under UUU blev senest gennemgået i april 2024 og bliver det igen i oktober 2025.
Det sidste kvalitetsmål, på tværs af alle tre områder er, at alle kurser skal revideres hver 3. år. Oplevelsen er imidlertid, at den løbende udvikling, der sker på de enkelte kurser og opfølgningen i følgegrupper, udvalg og styregrupper i tilstrækkeligt omfang sikre kurser, der er opdateret. Derudover sker der, efter behov, revision af kurserne. Det gælder bl.a. SOL 1 og SOL 3 der netop har og er undervejs i en større udvikling, mens Vejlederkurset for speciallæger også har været gennem en større revision i 2023 og 2024. En konkret målsætning med en større revision hver 3. år opleves derfor ikke som nødvendig fast praksis ift. at sikre kvaliteten i kurserne.
På baggrund af ovenstående vurderer sekretariatet, at samtlige kurser lever op til de fastsatte kvalitetsstandarder.
Nedenfor fremhæves enkelte pointer ift. de forskellige kurser og kursusråd. Yderligere kan ses i de vedlagte data-notater.
De generelle kurser
Evalueringerne ift. indhold og udbytte på kurserne ændrer sig kun begrænset på tværs af år. Data viser dog en tendens til, at andelen af respondenter, der forud for et kursus overvejer eller taler med nogen om, hvad de skal have ud af kurset er faldet i perioden 2021-2024. Hvorvidt denne tendens skyldes, at kursisterne rent faktisk oplever at forberede sig mindre eller blot skyldes, at de høje svarprocent har givet et andet datagrundlag, er usikkert. Tendensen ses dog også, omend i begrænset omfang, i respondenternes besvarelse af, hvorvidt de er tilfredse med egen forberedelse. Følgegruppen er opmærksom på udviklingen.
Forskningstræningskurserne
De fælles forskningstræningskurser afholdes af Aarhus Universitet. Spørgerammen for kurserne er anderledes end for kurserne, der afholdes af Videreuddannelsesregionen. Dog er der sket en ensretning de seneste år.
Styregruppen har i 2024 drøftet, hvorledes og hvorvidt det er muligt at følge på evalueringer og kvalitet på de specialespecifikke forskningstræningskurser. Kurserne evalueres meget forskelligt og styregruppen har vurderet, at det med de nuværende set-up omkring de specialspecifikke forskningstræningskurser ikke er praktisk muligt med en systematisk opfølgning.
Kurser for de uddannelsesgivende
I perioden 2020-2023 oplevede vejlederkurset for speciallæger en nedadgående kurve ift. kursisternes tilfredshed med indholdet og udbyttet af kurset. I 2023 og 2024 gennemgik kurset derfor en større revidering. Kursusevalueringerne fra 2024 viser en tydelig positiv udvikling på alle parametre ift. kursets indhold og kursisternes udbytte. På de fleste parametre overstiger de gennemsnitlige scorer i 2024 sågar niveauet fra før 2020.
UAO/UALO forløbet har alle år modtaget flotte evalueringer, hvilket også skete i 2024. På flere parametre endnu bedre end i 2023. Det er særligt værd at bemærke eftersom kurset i 2024 fik nye lægefaglige kursusledere da Gitte Eriksen og Anne Braae Olesen efter 10 år gav stafetten videre til Anja Kirstein og Bjarke Bruun. Anne Ørbæk er fortsat uddannelsesfaglig kursusleder på forløbet.
Tværgående
Den 25. april 2025 blev der på tværs af de generelle kurser og kurserne for uddannelsesgivende afholdt en temadag med fokus på curriculum design og sammenhæng på tværs af kurser. Temadagen var et første forsøg på at kigge på tværs af de generelle kurser og kurserne der udbydes til uddannelsesgiverne.
Dagen gav både ny viden og inspiration til de enkelte deltagere, men gav også et blik for, at der kan være værdi at hente for vores uddannelseslæger, uddannelsesgivere og organisation helt overordnet ved at tænke kursusrækkerne som et kontinuum, hvor man hele tiden bygger ovenpå - både internt i VUR Nord, men også på landsplan bl.a. ifm. med en revision af de generelle kurser.
Deltagerkredsen gav udtryk for, at temadagen bl.a. havde givet dem et nyt blik for hvordan de undervejs på kurserne kan trække tråde frem og tilbage ift. de øvrige kurser og på den led italesætte og illustrere sammenhængen på tværs, herunder at en fælles grafisk illustration af kursusrækkerne kunne være et hjælpsom redskab.
Deltagerkredsen gav desuden udtryk for, at en enkel temadage ikke vurderes tilstrækkeligt, hvis vi i VUR Nord ønsker at arbejde mere struktureret med en rød tråd på tværs af de kurser vi udbyder. Der var derfor opbakning til at planlægge yderligere temadage, men med fokus på andre tværgående emner.
Bilag
11. Lægefaglige indstillinger (10 min. kl. 17.15 - 17.25)
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender alle lægefaglige indstillinger samlet. |
Sagsfremstilling
Lægefaglige indstillinger behandles som udgangspunkt i én samlet godkendelse på rådsmøderne, medmindre andet ønskes.
Der henledes opmærksomhed på, at Videreuddannelsessekretariatet i forbindelse med høringen af den lægefaglige indstilling i Almen Medicin, Region Midtjylland har modtaget skriftlig indsigelse fra Aarhus Universitetshospital. Der står uddybende herom i sagsfremstillingen tilknyttet indstillingen.
På indeværende møde behandles følgende lægefaglige indstillinger:
- Almen Medicin hoveduddannelse, Region Nordjylland
- Almen Medicin hoveduddannelse, Region Midtjylland
- Thoraxkirurgi introduktionsuddannelse
12. Almen Medicin hoveduddannelse, Region Nordjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling. |
Sagsfremstilling
Den eksisterende lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i almen medicin i Region Nordjylland er godkendt i december 2019.
I henhold til den politiske aftale i Sundhedsreformen fra maj 2022 har Indenrigs- og Sundhedsministeriet bedt Sundhedsstyrelsen, i samarbejde med relevante parter, om at revidere målbeskrivelsen for hoveduddannelsen i almen medicin. Dette indebærer, at 6 måneders uddannelsestid flyttes fra hospitalsdelen til almen praksis, fase 1. Hospitalsdelen reduceres dermed fra 30 til 24 måneder, mens tiden i almen praksis øges fra 24 til 30 måneder. De 6 måneder placeres i fase 1, så fase 1 i alt bliver 12 måneder (1. år af hoveduddannelsen).
I almen medicin i Region Nordjylland dimensioneres med 42 hoveduddannelsesforløb, som er fordelt på tre hospitalsmatrikler. Den nuværende fordeling fastholdes. Der er på nuværende tidspunkt seks forskellige forløbstyper i hoveduddannelsen i almen medicin i Region Nordjylland. Med omlægningen reduceres forløbstyperne til fire.
Den nye sammensætning af forløb er udarbejdet i samarbejde mellem PKL i almen medicin i Region Nordjylland og ledelserne på hhv. Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland. Den lægefaglige indstilling har været i høring ved berørte hospitalsenheder og Psykiatrien, hvor ledelserne har meddelt, at de ikke har indvendinger. Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøftede den lægefaglige indstilling på møde den 15. maj 2025 og tog den til efterretning.
Denne lægefaglige indstilling omhandler udelukkende forløb i Region Nordjylland, og omlægningen skal træde i kraft for forløb med startdato den 1. februar 2026.
Den lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag. PKL i almen medicin i Region Nordjylland deltager under punktet.
Bekymringsbrev
Børn og Unge ved henholdsvis Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet Nordjylland har den 19. maj 2025 indsendt bekymringsbrev til DRRLV vedrørende de afledte konsekvenser ved at ansættelsen i pædiatri reduceres fra 6 til 4 mdr. Bekymringsbrevet er vedhæftet som bilag.
De pædiatriske afdelinger i Region Nordjylland har også tidligere i forløbet løftet denne bekymring i driftsregionen. Dette gav dog ikke anledning til at ændre på sammensætningen af forløb i Region Nordjylland.
Bilag
13. Almen medicin hoveduddannelse, Region Midtjylland - godkendelse af lægefaglig indstilling
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling |
Sagsfremstilling
Følgende omhandler ændring i den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsen i almen medicin i Region Midtjylland.
Som led i Sundhedsaftalen fra maj 2022 blev det besluttet, at speciallægeuddannelsen i almen medicin skal omlægges med henblik på at placere mere uddannelsestid i almen lægepraksis. Omlægningen betyder, at der i hoveduddannelsen skal flyttes 6 måneders uddannelsestid fra hospitalsblokken til almen praksis (fase 1). Ændringen skal træde i kraft fra og med hoveduddannelsesforløb, der opslås med ansættelsesstart den 1. februar 2026.
Rådet har senest modtaget orientering om omlægningen af hoveduddannelsen i almen medicin på møderne den 4. december 2024 og 5. marts 2025.
Sundhedsstyrelsen fremsendte den 29. januar 2025 endelige uddrag og kompetencer vedr. hospitalsdelen fra Målbeskrivelsen for Hoveduddannelsen i Almen Medicin til Videreuddannelsessekretariatet. Dette har dannet grundlag for de nye forløbssammensætninger.
For hver hospitalsenhed, der indgår i hoveduddannelsen i almen medicin, har den uddannelseskoordinerende overlæge på baggrund af lokale møder med relevante aktører, herunder involverede afdelinger, psykiatrien og PKL i almen medicin, udarbejdet en ny forløbssammensætning af hospitalsdelen. Der er ikke foretaget ændringer i fordelingen af uddannelsesforløb mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland eller internt mellem hospitalerne i Region Midtjylland.
Koncernforum i Region Midtjylland har den 22. maj 2025 modtaget orientering om processen for fastlæggelse af de nye uddannelsesforløb og de økonomiske konsekvenser af omlægningen.
Den lægefaglige indstilling er sendt i høring ved hospitalsledelserne med svarfrist den 19. maj 2025.
Indsigelser:
Der er gjort indsigelse fra Aarhus Universitetshospital (AUH) vedrørende placering af delansættelsen i pædiatri på AUH i hoveduddannelsesforløbene, der er forankret ved Regionshospitalet Horsens. Indsigelsen fra AUH er vedhæftet som bilag.
Bekymringshenvendelse:
Som følge af at omlægningen har PKL i pædiatri, Rikke Kaae, sendt et bekymringsbrev til rådet på vegne af det specialespecifikke uddannelsesudvalg i pædiatri. Videreuddannelsessekretariatet gør opmærksom på, at de specialespecifikke uddannelsesudvalg ikke er høringsparter i forbindelse med godkendelse af lægefaglige indstillinger i almen medicin. Bekymringsbrevet er vedhæftet som bilag.
Generelle bemærkninger i høringssvar
Både AUH og Psykiatrien i Region Midtjylland har gjort opmærksom på, at der i overgangsperioden fra nuværende til ny forløbssammensætning, vil ske væsentlige midlertidige reduktioner i antal årsværk på nogle af afdelingerne. Dette blev italesat ved seneste møde i DRRLV den 5. marts 2025, hvor der var opbakning til midlertidigt at ændre i forløbssammensætningen på de forløb, der opslås med ansættelsesstart 1. november 2025, hvis det kan afhjælpe den reduktion i årsværk, der vil ske på nogle afdelinger i overgangsperioden. Det er de enkelte hospitalsenheder og psykiatrien, der skal vurdere, om der er behov for at ændre i forløbssamensætningen. Videreuddannelsessekretariatet kan kontaktes, hvis der er behov for støtte til ovenstående.
Den lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag.
PKL i almen medicin Joachim Frølund deltager i rådsmødet den 4. juni 2025
Bilag
14. Thoraxkirurgi introduktionsuddannelse - godkendelse af lægefaglig Indstilling
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet godkender den lægefaglige indstilling |
Sagsfremstilling
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg i thoraxkirurgi ønsker at bibeholde den nuværende fordeling af introduktionsstillingerne mellem de to afdelinger, der er således ingen ændringer i den nye lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen.
Den lægefaglige indstilling er godkendt pr. mail oktober 2024.
Fordeling af årsværk
Der er ingen ændringer i fordelingen af introstillinger/årsværk mellem de to afdelinger.
RN har 1/3 og RM har 2/3 dele af introstillingerne.
Den Lægefaglige indstilling af udarbejdet af det specialespecifikke uddannelsesudvalg i samarbejde med den specialeansvarlige i Videreuddannelsesregion Nord, Sanne Hvidberg.
PKL Hans-Henrik Kimose deltager ikke i punktet.
Bilag
15. Orientering: Inspektorrapporter
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Såfremt medlemmer af Rådet ønsker at drøfte nedenstående inspektorrapporter, bedes dette meddelt Videreuddannelsessekretariatet snarest muligt med henblik på, at afdeling og hospitalsledelse får mulighed for at udtale sig og eventuelt deltage i mødet under dette punkt.
1. Afdelingen for børn og unge, Regionshospitalet Nordjylland fra rutinebesøg d. 30. august 2024 - ni temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og syv temaer vurderes som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Regionshospital-Nordjylland/Paediatri/Inspektorrapport-300824/SST-kommentarer-300824.ashx
Bemærkning til DRRLV: Inspektorerne lægger vægt på et generelt godt og psykologisk trygt uddannelsesmiljø samt et omfattende introduktionsprogram. Afdelingens uddannelsesinitiativer vurderes dog sårbare pga. det begrænsede antal læger i afdelingen. Inspektorerne finder et uudnyttet uddannelsespotentiale i, at de uddannelsessøgende læger og speciallæger kan arbejde tættere sammen, så det sikres bed-side undervisning og supervision og ikke kun ad hoc ved behov i både ambulatorium, stuegang og akutmodtagelse.
2. Patologi, Aarhus Universitetshospital fra rutinebesøg d. 19. december 2024 - seks temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 10 temaer vurderes som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitetshospital/Patologi/Inspektorrapport-191224/SST-kommentarer-191224.ashx
Bemærkning til DRRLV: Det drejer sig om en flot inspektorrapport, som scorer højt på læringen i de forskellige lægeroller samt forskning, undervisning og læringsmiljø. I de aftalte indsatsområder fokuseres der bl.a. på formalisering af faste samtaler, optimering af MDT konferencerne og uddannelsesplaner.
3. Blodbank og Immunologi, Aarhus Universitetshospital fra rutinebesøg d. 20. november 2024 - tre temaer blev vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 13 temaer vurderes som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitetshospital/Klinisk-immunologi/Inspektorrapport-201124/SST-kommentarer-201124.ashx
Bemærkning til DRRLV: Inspektorerne lægger i de skriftlige kommentarer især vægt på, at uddannelse er inkorporeret i langt hovedparten af afdelingens arbejdsopgaver og -struktur. Der blev aftalt to indsatsområder med en 12 måneders tidshorisont.
4. Socialmedicin og Rehabilitering, Regionshospitalet Gødstrup fra rutinebesøg d. 24. januar 2025 - to temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 14 temaer som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Goedstrup-Regionshospital/Samfundsmed/Inspektorrapport-240125/SST-kommentarer-240125.ashx
Bemærkning til DRRLV: Inspektorerne bemærker et trygt læringsmiljø, hvor der altid er tilgængelig supervision og hjælp, hvor supervision kan omhandle alle 7 lægeroller og der gives både direkte supervision og feedback samt skriftlig feedback til uddannelseslægerne.
5. Nuklearmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Gødstrup fra rutinebesøg d. 22. januar 2025 - ni temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende syv temaer som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Goedstrup-Regionshospital/Kl-fysiologi-og-nuklear/Inspektorrapport-220125/SST-kommentarer-220125.ashx
Bemærkning til DRRLV: Konferencerne beskrives som et værdifuldt læringsrum, hvoraf nogle kan optimeres yderligere. Inspektorerne fremhæver et indtryk af, at udflytningen til Regionshospitalet Gødstrup syntes at være foregået uproblematisk i et uddannelsesmæssigt regi.
6. Klinisk Genetisk afdeling, Aarhus Universitetshospital fra rutinebesøg d. 10. januar 2025 - syv temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende ni temaer som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitetshospital/Klinisk-Genetisk-Afdeling/Inspektorrapport-100125/SST-kommentarer-100125.ashx
Bemærkning til DRRLV: Afdelingens store fokus på den lægelige videreuddannelse er fremhævet i rapporten, hvor uddannelsesperspektivet bl.a. indtænkes i arbejdstilrettelæggelsen. Der fremhæves et læringspotentiale i at inddrage uddannelseslægerne yderligere i udredning af de svære og/eller sjældne patientgrupper.
7. Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital fra rutinebesøg d. 30. oktober 2024 - to temaer vurderes som 'tilstrækkelig' og de resterende 14 temaer som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitetshospital/Reumatologisk-Afdeling-U/Inspektorrapport-301024/SST-kommentarer-301024.ashx
Bemærkning til DRRLV: Den strukturerede tilgang og faglige opbakning til uddannelse fremhæves af inspektorerne. Der er opmærksomhed omkring behov for mere direkte supervision i forbindelse med den nye målbeskrivelse for hoveduddannelseslæger i reumatologi.
8. Sektion for Ortodonti, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet fra rutinebesøg d. 6. februar 2025 - alle 16 temaer vurderes som 'særdeles god'.
Sundhedsstyrelsens bemærkninger kan findes her: https://www.sst.dk/da/-/media/Inspektorrapporter/Nord/Aarhus-Universitet/Afdelingen-for-Ortodonti/Inspektorrapport-060225/SST-kommentarer-060225.ashx
Bemærkning til DRRLV: Afdelingen har yngre tandlæger ansat i den 3-årige specialtandlægeuddannelse i ortodonti og beskrives af inspektorerne som en afdeling præget af et godt og velfungerende samt velorganiseret læringsmiljø. Trods højeste mulige score blev der aftalt indsatsområder vedr. øget digitalisering, lærerstyret undervisning, øget selvstyring og rekruttering af lærerkræfter. Indsatsområderne er dog placering udenfor rammerne af inspektorordningen.
Bilag
16. Orientering: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1.halvår 2025
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Videreuddannelsessekretariatet har den 1. maj 2025 indberettet antal opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger + fleksforløb i VUR Nord til Sundhedsstyrelsen. Opgørelsen er til Rådets orientering og findes vedhæftet.
Opgørelsen omhandler 1. halvår 2025 og indeholder bl.a. antal opslåede hoveduddannelsesstillinger, antal ansøgere, antal besatte stillinger og antal ubesatte stillinger i forhold til opslåede stillinger og i forhold til eventuel korrigeret dimensionering. Ved korrigeret dimensionering forstås antallet af dimensionerede stillinger i henhold til den gældende dimensioneringsplan plus eventuelle ekstra stillinger i henhold til en midlertidig dimensionering udmeldt af Sundhedsstyrelsen eller justering aftalt mellem videreuddannelsesregionerne.
Opgørelsen viser også antallet af fleksforløb (opslåede, ansøgere, besatte) i VUR Nord for 1. halvår 2025.
Bilag
17. Orientering: Midlertidige introduktionsstillinger ud over maksimum
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger. Som opfølgning på denne beslutning skal der på hvert rådsmøde gives en kort status for udviklingen.
Speciale | Afdeling | Hospital | Periode |
Hæmatologi, 1 stilling | Blodsygdomme | Aarhus Universitetshospital | 01.06.2025 - 31.05.2025 |
Oto-rhino-laryngologi, 1 stilling | Øre-, Næse- og Halskirurgi | Regionshospitalet Gødstrup | 01.06.2025 - 31.05.2025 |
18. Orientering: PKL
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Nyansatte PKLer
Bo Løfgren er ny PKL i kardiologi fra 1. april 2025. Bo har sin kliniske ansættelse på Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Randers
Christian Nicolaj Andreassen er ny PKL i onkologi fra 1. april 2025. Nicolaj har sin kliniske ansættelse på Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital
PKL fratræder sin stilling
Erik Hvid Danielsen stopper som PKL i neurologi til udgangen af august 2025. Der skal lyde et stort tak til Erik for indsatsen.
PKL stillingen i neurologi er opslået med ansøgningsfrist den 14. maj.
Ubesatte stillinger
PKL-stillingen i Simulations- og færdighedstræning i Region Midtjylland er for nuværende ubesat, men forventes snarligt i opslag.
19. Orientering: Behandling af uddannelsesprogrammer i UGUP
Videreuddannelsessekretariatet indstiller,
at | Rådet tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Ved seneste møde i Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP), som blev afholdt den 21. marts 2025, var der i alt 20 uddannelsesprogrammer til vurdering. Alle 20 uddannelsesprogrammer blev godkendt eller betinget godkendt.
Næste møde i UGUP er den 20. juni 2025. Planlagte møder i UGUP i 2025 kan ses i oversigten nedenfor:
2025
Mødedato | Afleveringsfrist |
21. marts 2025 | 21. februar 2025 |
20. juni 2025 | 20. maj 2025 |
12. september 2025 | 12. august 2025 |
12. december 2025 | 12. november 2025 |
Medlemmer stopper i UGUP
Erik Hvid Danielsen (PKL i neurologi) og Marianne Kleis Møller (UKLO på AUH) stopper i UGUP efter at have været medlemmer i en længere årrække, hvor de begge har leveret en stor indsats. Der arbejdes på at rekruttere nye medlemmer til UGUP.
21. Deltagere
Sagsfremstilling
Rådsmedlemmer:
Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Randers (mødeleder)
Louise Antoft, HR-direktør, Koncern-HR, den regionale administration, Region Midtjylland
Lars Maagaard Andersen, vicedirektør, Aalborg Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Gitte Valsted Eriksen, uddannelseskoordinerende ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Flemming Randsbæk, ledende lektor, postgraduat lægelig kompetenceudvikling
Anja Kirstein, uddannelseskoordinerende overlæge, Regionshospitalet Nordjylland, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Maria Lundsby Jensen, reservelæge, Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læge, Region Midtjylland, indstillet af Lægeforeningen
Lise Wogensen Bach, prodekan, Health - sundhedsvidenskabeligt fakultet, Aarhus Universitet
Joachim Nørmark, praktiserende læge, Lægerne Kennedy Arkaden, almen praksis, Region Nordjylland
Jette Kolding Kristensen, vice-institutleder for uddannelse på Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Sofie Lodahl Gjessing, reservelæge, Almen Praksis, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland - deltager virtuelt frem til kl. 16.30
Sigurd Beier Sloth, reservelæge, Aarhus Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Nadia Thrane Riahi Hovgesen, reservelæge, Regionshospitalet Randers, uddannelsessøgende læger, Region Midtjylland
Oliver Benner Hamaker, reservelæge, Aalborg Universitetshospital, uddannelsessøgende læger, Region Nordjylland
Joachim Frølund Hansen, praktiserende læge, Lægernes Hus - Ikast og Brande, almen praksis, Region Midtjylland
Trine Lignell Guldberg, uddannelseskoordinerende overlæge, Aalborg Universitetshospital, uddannelsesgivende læger, Region Nordjylland
Suppleanter:
Berit Skjødeberg Toftegaard, uddannelseskoordinerende ledende overlæge, Regionshospitalet Horsens, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Annette Schlemmer, uddannelseskoordinerende ledende overlæge, Regionshospitalet Randers, uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland
Lisbet Hørslev Pedersen, Mennesker og Organisation, den regionale administration, Region Nordjylland på vegne af Mariane Therkelsen
Jens Friis Bak, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Gødstrup, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland, suppleant på vegne af Claus Brøckner Nielsen
Zywia Brouer, uddannelseskoordinerende ledende overlæge, Psykiatrien, Region Midtjylland på vegne af Jakob Paludan
Gæster:
Helga Angela Gulisano, cheflæge, Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
Jens Jakob Riis, uddannelsesansvarlig overlæge, Neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
Jakob Madsen, cheflæge, Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland - deltager virtuelt
Rie Sander Bech, uddannelsesansvarlig overlæge, Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland - deltager virtuelt
PKL Trine Silkjær, PKL i Intern medicin: Hæmatologi
Torkil Lawaetz, Lægeforeningen, Region Midtjylland
Vibe Lyng Lindgren, Lægeforeningen, Region Nordjylland
Gitte Anna Madsen, Lægeforeningen, Region Midtjylland
Fra VUS
Mads Skipper, sekretariatschef
Trine Kirkegaard Petersen, sagsbehandler og chefkonsulent
Helle Østergaard, sagsbehandler og AC-fuldmægtig
Rune Kramer Knudsen, sagsbehandler og AC-fuldmægtig
Mette Dahl Jacobsen, sagsbehandler og AC-fuldmægtig (referent)
Afbud:
Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland
Steffen Helmer Eg Kristensen, lægefaglig direktør, Regionshospitalet Nordjylland, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Nordjylland
Mariane Therkelsen, direktør, Mennesker og Organisation, den regionale administration, Region Nordjylland
Susanne Scheppan, uddannelsesansvarlig ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Uddannelsesgivende læger, Region Midtjylland, Indstillet af Lægeforeningen
Jakob Paludan, Lægefaglig direktør, Psykiatrien, hospitals- og psykiatriledelserne, Region Midtjylland