Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i IM Hæmatologi - uddannelsesudvalg
den 14. november 2022 kl. 16:00
i Olof Palmes Alle 15, Regionshuset Aarhus. Lokale 15

 


Sagnr.: 1-30-72-245-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.


Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedlagt som bilag.


Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.


Beslutning

Dagsordenen blev godkendt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender referatet.


Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.


Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aalborg
Afdelingen har fulgt op på flere af de input, som PKL gav i forbindelse med sit besøg i september. Afdelingen har i en periode haft svært ved at tiltrække I-læger, hvorfor den daglige drift har været udfordret. Den fælles intern medicinsk undervisning blandt I-lægerne anses som utilfredsstillende af afdelingen, hvorfor der er et intern fokus på, at tilbyde I-lægerne undervisning i IM: Hæmatologi. Antallet af HU-læger varierer pt.
 
RH Gødstrup
Afdelingen er næsten på plads i de nye fysiske omgivelser. Flere I-læger har vist interesse i at søge HU indenfor IM: Hæmatologi. Pt. oplever afdelingen en større mangel på speciallæger indenfor IM: Hæmatologi. Dog vurderes uddannelseskvaliteten som tilfredsstillende.
Medicinsk afdeling har oprettet et medicinsk modtage afsnit med opstart 14.11, hvorfra patienterne allokeres til relevante intern medicinske specialer. Skal gøre driften mere overskuelig samt mindske presset på personalet og vil blive et rigtig god uddannelsessted for de yngre læger.
 
AUH
Afdelingen anser sin uddannelsesrammer som gode. Pt. er afdelingen lidt udfordret ift. antallet af HU-læger, hvorfor I-lægerne har fået større rolle i driften. I-lægerne har påtaget sig et stort ansvar og løfter det flot. Ledelsen er obs. på at opgavemængden ikke øges for hurtigt. Den fælles gruppekompetencevurdering vurderes at være velfungerende, hvorfor de involverede afdelinger ønsker at fortsætte initiativet. Ledende aktører har blandt andet fokus på at videreudvikle initiativet.   
 
Opsummering

Overordnet er det vigtigt at uddannelseskvaliteten ikke nedprioriteres ift. driften. Etableringen af I- og HU-læge amb, må ikke have en negativ påvirkning på uddannelseskvaliteten. Det er vigtigt med en bæredygtig model, hvor uddannelse og drift er forenelig.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

4. Lægeprognose 2021-2045 - Sundhedsstyrelsen

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orientering fra PKL til efterretning, og
at uddannelsesudvalget drøfter evt. aspekter af den nyeste lægeprognose, som vurderes relevante for specialet.


Sagsfremstilling

PKL vil orientere kort om den nyeste udgave af Lægeprognosen 2021-2045, som blev udgivet i juni 2022.


Nogle af hovedkonklusionerne om det fremtidige udbud af læger og speciallæger er, at udbuddet af læger i arbejdsstyrken inklusiv orlov i grundscenariet vil stige med cirka 60 pct. fra 28.181 læger i 2021 til 45.486 læger i 2045 svarende til en gennemsnitlig årlig vækst på 2,0 pct.


Herudover viser prognoserne, at udbuddet af speciallæger forventes at være stigende i hele perioden fra 16.808 i 2021 til 29.188 i 2045. Samlet set svarer stigningen til, at der i 2045 forventes cirka 74 pct. flere speciallæger end i 2021 med en årlig gennemsnitlig stigning på 2,3 pct. Stigningen i antallet af læger og speciallæger er højere i den nye prognose sammenlignet med den tidligere (2018-2035), hvilket formentlig skyldes højere besættelsesgrad og øget dimensionering.


Ifølge Sundhedsstyrelsens foreløbige procesplan påbegyndes høringsproces blandt specialerne til september 2022 inden udarbejdelse af ny dimensioneringsplan (jf. vedhæftet præsentation, sidste side). Høringen forventes afsluttet i januar 2023. Udvalget bedes drøfte evt. opmærksomhedspunkter i forbindelse med kommende høringsperiode.


Sundhedsstyrelsens lægeprognose 2021-2045 er vedlagt som bilag. Derudover er der vedlagt en kort præsentation af lægeprognosen 2021-2045 samt den samlet lægeprognose for Hæmatologi mellem 2021-2045. PKL vil gennemgå disse bilag.

Beslutning

Trine Silkjær præsenterede de overordnede tendenser i Lægeprognosen 2021-2045. Herunder at DK uddanner flest læger inden for OECD samt at antallet af speciallæger bliver fordoblet frem mod 2045.  

Uddannelsesudvalget ser positivt på væksten af speciallæger indenfor IM: Hæmatologi. Udvalget ser gerne at antallet af hoveduddannelsesstillinger forbliver på det nuværende niveau, mens antallet af introduktionsstillinger opnormeres frem mod 2045. I-lægerne vil få en større rolle i fremtiden.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

5. Forskningstræning - Afrapportering

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget til fælles inspiration orienterer om igangværende forskningstræningsprojekter på de respektive afdelinger.


Sagsfremstilling

Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.


Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.


Beslutning

Trine Silkjær orienterede om at HU-lægerne skal påbegynde forskningstræning inden for det 1. år af uddannelsen. Afdelingerne tog dette til efterretning. Ifølge uddannelsesudvalget bør kravene til forskningstræningsmodulet drøftes nationalt, da der ikke er overensstemmelse mellem de nuværende krav og den afsatte tidsramme.   

Uddannelsesudvalget besluttede at HU-lægerne fremadrettet skal tilbydes at afrapportere forskningstræningsprojekter foran udvalget eller DHS.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

6. Amee - 2022

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager præsentationen til efterretning.

Sagsfremstilling

PKL vil præsentere key points fra de oplæg, som hun deltog i ved Amee 2022.  

Beslutning

Trine Silkjær fremlagde nogle af de key points, som hun tog med hjem fra årets AMEE i Lyon. Hun deltog blandt andet i nedenstående workshops:
 
Teaching clinical reasoning (Klinisk beslutningstagning – Hvordan for vi sat dette i spil i den daglige klinik?).
  • Handler om at stille de korrekte spørgsmål? Fokus på den virkelighed som du taler ind i.
  •  
Promoting wellbeing through using humanities in medical education.

Handler om at forstå patienterne og deres behov bedre. Patienten skal ses hele mennesker via litteratur eller kunst.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

7. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringerne til efterretning.


Sagsfremstilling

Den postgraduate klinisk lektor fremlægger væsentlige nyheder.


Beslutning

Revisionen af den lægelige videreuddannelse.
Trine Silkjær orienterede om status på revisionen af den lægelige videreuddannelse. Herunder de fire arbejdsgruppers fokusområder. PKL ser gerne at afdelingerne søger indflydelse via AL.
Uddannelsesudvalget drøftede efterfølgende hvordan revisionen vil påvirke IM: Hæmatologi. Herunder de nuværende forløbssammensætninger og ønsket om mere intern medicin.
Uddannelsesprogrammer
Aalborg er i gang med opd. af deres HU-program. Hertil vil man opd. I-program.
Lægefaglig indstilling
Den nuværende lægefaglig indstilling er blev opd. til en nyere skabelon, hvorfor den skal godkendes i det regionale råd for lægers videreuddannelse i marts 2023.
Deltid
Trine Silkjær forhørte sig om uddannelseslægernes efterspørgsel efter deltid. Afdelingerne vurderer at det primært er HU-læger som søger deltid. Enkelte I og KBU-læger afsøger også muligheden. Udvalget er enige om, at det afdelingerne skal være dialogskabende ift. uddannelseslægernes efterspørgsel om deltid. Det er dog vigtigt, at de er realistiske og ikke går på kompromis med uddannelseskvaliteten. Der er en række naturlige omkostninger forbundet med deltidsuddannelse.
Opfølgning på simulation

Trine Silkjær spurgte ind til afdelingernes status på implementering af simulation i klinikken. Aalborg er stadig i overvejelsesfasen, men forventer en afklaring i løbet af det næste år. RH Gødstrup har allerede indført det i klinikken og prioriterer tiden til initiativet. AUH har pt. stilstand, da man er i gang med at uddanne en simulator instruktør, som kan varetage indsatsen

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Baggrundsnotat (September 2022)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetol

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi




Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

9. Eventuelt

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Beslutning

Uddannelsesudvalget ser gerne at de yngre læger involveres mere i udvalget. Det er aftalt, at de yngre læger skal have mulighed for virtuel deltagelse samt indflydelse på dagsordenen. Videreuddannelsessekretariatet sender en påmindelse til de yngre læger ca. 14 dage før mødet, hvor de opfordres til fysisk eller virtuel deltagelse. I samme ombæring tilbydes de yngre læger muligheden for, at italesætte emner til dagsordenspunktet, eventuelt.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

10. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Sagsfremstilling

Den 26. april kl. 16-18 OPA 15, Aarhus. 2023

Beslutning

Næste møde i uddannelsesudvalget er den 26. april 2023 kl. 16-18 OPA 15, Regionshuset Aarhus

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-245-18

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

- Trine Silkjær, PKL og UAO. Aarhus Universitetshospital

- Rie Sander Bech, UAO. Aalborg Universitetshospital. Virtuelt

- Jørn Starklint, UAO. RH Gødstrup

- Kasper Røikjær Jensen, UAO. RH Gødstrup

- Karine Moeslund Egeberg, HU-læge.

- Ahmed Ludvigsen, HU-læge.


Afbud:


Tilbage til toppen