Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i IM Kardiologi - uddannelsesudvalg
den 9. november 2021 kl. 14:00
i Regionshuset Aarhus - Olufs Palmes Alle 15

 


Sagnr.: 1-30-72-247-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget godkender dagsordenen.

Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedlagt som bilag.


Der gøres opmærksom på, at mødet afholdes med fysisk deltagelse.

Beslutning

Uddannelsesudvalget godkendte dagsorden uden indsigelser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget godkender referatet.

Sagsfremstilling

Referatet fra det seneste møde i Uddannelsesudvalget er vedlagt som bilag.

Beslutning

Uddannelsesudvalget godkendte referatet uden indsigelser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

3. Referat af PKL-UKO-VUS seminar

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Den 14.setember var der PKL-UKO-VUS seminar i Aalborg. Dagen havde flere omdrejningspunkter, se vedhæftet bilag. Sagsbehandler, Rune Knudsen giver et kort referat af dagen, herunder udgangspunkt i de faglige diskussioner.


Dagsorden og referat fra seminar er vedhæftet.

Beslutning

Sagsbehandler Rune Knudsen orienterede om nogle af hovedpointerne fra temadagen – Disse ses i referatet fra dagen. De efterfølgende drøftelser tog særligt afsæt i orienteringen om genopstart af revisionen af den lægelige videreuddannelse. Det blev italesat at specialerne oftest ikke er direkte repræsenteret i arbejdet med revisionen af den lægelige videreuddannelse. Dette anser udvalget som forkert, da speciallægerne har en særlig viden gennem hands-on, hvilket der ikke tages hensyn til.
 

Med afsæt i dimensioneringsplanen drøftede medlemmerne, hvordan medarbejderne på bedst muligvis kan fastholdes i fremtiden. Der ses allerede nu en faldende tendens i antallet af I og HU-ansøgere. Udvalget ønsker at der fremadrettet skal være et fokus på, hvordan specialet kan fremtidssikre sig.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

4. Revision af målbeskrivelse

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning og drøftes i Uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Susanne Aagaard Sørensen giver en statusopdatering på arbejdsprocessen omkring den nye målbeskrivelse - Uddannelsesudvalget bedes efterfølgende kommer med evt. input der kan drøftes i plenum.

Beslutning

Der har kun været en årgang igennem den nuværende målbeskrivelse, hvorfor det er svært at evaluere på indholdet. Der er en god dialog omkring den fremtidige revidering af målbeskrivelsen, idet at man ønsker at viderefører meningsgivende indhold. F.eks. i forhold til kompetencevurderingsmetoder.
 
På møde d. 7. oktober (UAO og UKYL) blev den nuværende målbeskrivelse drøftet. Den seneste revision får meget ros for at være blevet kortfattet, fokuseret og relevant. Specielt den nye kursusrække får megen ros. Der var enighed om, at der formentlig kun skal stiles mod en mindre revision.
 
Der bør være en fremtidig drøftelse om systemets opfattelse af en velfungerende målbeskrivelse og specialets opfattelse af en velfungerende målbeskrivelse. Specialet er f.eks. af den antagelse, at hvis der var flere ressourcer, herunder tid til flere samtaler/supervision af U-lægen, ville kompetenceskemaer måske være overflødige.
 
 
Udvalget italesatte hvorvidt energien der bruges på at kontrollere om kompetencekortene anvendes står mål med effekten. Det blev påpeget at Covid har udfordret den nuværende målbeskrivelses effekt.
 
Arbejdet med den nye målbeskrivelse fortsætter og skal forelægges de impliceret aktører i Marts.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

5. TTE-Simulation til I-læger

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget drøfter muligheden for, at I-læger tilbydes TTE-Simulation.

Sagsfremstilling

Uddannelsesudvalget bedes drøfte, hvorvidt I-læger bør tilbydes TTE-Simulationskursus på lige fod med HU-læger.


Beslutning

Spørgsmålet fylder meget i visse uddannelseskredse inden for specialet. Det er på nuværende tidspunkt ikke et krav at I-læger skal tilbydes TTE træning. Susanne og Dorte ønsker at søge midler fra initiativpuljen til et kursus, hvor I-læger tilbydes TEE-simulation.
 
Et kursus der skal tilbydes alle I-læger. U-lægerne udvælges f.eks. gennem en motiveret ansøgning + en UAO godkendelse. Udvalget italesatte at det er vigtigt, at de fremtidige kursister skal have et ønske om at lærer TTE, hvorfor ovenstående ansøgningsproces er god. Det forslås at kurset skal bestå af en kursusdag.
 
Det blev påpeget at det er en fin ide, men at der er stor udskiftning i I-læger, hvorfor det kan være svært at prioritere kurset frem for supervision i afd.
 
Det nuværende TTE-kursus for HU-læger er rigtig populær, da de opnår viden om systematisk procedure, der kan overføres til andre kontekster.
 
Udvalget synes at ovenstående initiativ er innovativt og vil styrke en introduktionsuddannelse.
 

Tidsperspektivet er i løbet af det næste år, hvor PKL er primus motor.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

6. Overlevering mellem afdelinger

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter afdelingernes fremgangsmåde for overlevering af delestillinger.

Sagsfremstilling

Overlevering mellem afdelinger.

- Udvalget bedes drøfte proceduren for overlevering af HU-læger. Kom gerne med forslag til evt. forbedringer.


Beslutning

HU-lægerne bedes i forbindelse med overleveringer mellem delansættelser om, at udfylde et overleveringsskema i samarbejde med deres nuværende UAO. Dette SKAL ske med samtykke. Den afgivende afdeling skal gerne være primus motor på processen. Dette er dog ikke altid praksis. UAO på HSE sender det udfyldte skema til HU-lægen på modtagende afdeling, som udfylder i samarbejde med vejleder/UAO og returnerer, hvorefter UAO udpeger en vejleder. Denne får skemaet til gennemsyn og opfordres til at anvende det i introduktionssamtalen.
 
På baggrund af ovenstående procesbeskrivelse havde uddannelsesudvalget en drøftelse om, hvor meget den enkelte afdeling kan tillade sig at være involveret i overdragelsesprocessen. VUS orienterede om at der ikke er nogen grænse for involvering i forbindelse med overdragelser, det kræver dog altid et samtykke fra HU-lægen.
 

Sussanne har sendt overleveringsskema til VUS. Dette vil blive sendt med ud i forbindelse med referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

7. Rekruttering til specialet

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget drøfter status og praksis for rekruttering af uddannelseslæger.

Sagsfremstilling

Rekruttering.

- Udvalget bedes drøfte status på rekruttering til specialet, herunder hvilke udfordringer afdelingerne oplever. Kom gerne med forslag til nye rekrutteringspraksis mm.


Beslutning

Det blev påpeget at specialet har haft ry for meget konkurrencepræget, forskningstungt og vanskeligt at komme indenfor. Udvalget italesatte at det er vigtigt, at der tages hånd om dette rygte. Det handler om at præge de studerende, KBU'er og I-læger tidligere i deres forløb. De skal introduceres til de gode elementer ved specialet og dets muligheder. HE Midt har allerede fokus på at rekruttere studerende, som løbende opbygger kompetencer til, at tage del i driften som vikarer.
 
Udvalget ser også en udfordring i U-lægernes Work-Life balance. De nuværende U-lægerne er fra en anden generation, som har en klar holdning til fagets indflydelse i deres privatliv. Det blev italesat at det også bør anses som et positivt tegn, at de nuværende U-læger har en højere bevidsthed om hvad der er sundt for dem og deres familie. Spørgsmålet er blot hvordan specialet kan imødekomme dem? Skal U-lægernes ønske om deltidsstillinger imødekommes eller modarbejdes fra specialets side. Det blev hertil italesat at, det er vigtigt at specialet er virkelighedstro i dets fortælling. U-lægerne skal vide hvad de går ind til. Det er samtidigt påpeget, at det er vigtigt at specialet ”holder fanen højt” ift de faglige ambitioner. Det kræver tid og tilstedeværelse at blive dygtig. Lægejobbet er ikke og skal ikke være et almindeligt ”8-16 lønmodtagerjob”. Der skal arbejdes hen imod, at finde en balance mellem de faglige ambitioner og de nuværende/kommende uddannelses generationers ønske om mere opmærksomhed på work life balance.
 
Ifølge uddannelsesudvalget forekommer der mange forespørgsler vedr. deltid i I og HU-forløb, hvorfor der ønskes en yderligere diskussion om emnet. VUS er bevidst om tendensen blandt U-lægerne, men orienterede om at specialets standpunkt/oplevelser til emnet bør videregives gennem deres selskab. Her vil indflydelsen på sigt være større i forhold til emnet om deltidsstillinger.
 
Pauline italesatte at der ikke eksistere store rekrutteringsudfordringer i Viborg, hvorfor det ikke bør gøres til et generelt problem. Dog påpegede Aalborg, at de har udfordringer i forhold til rekruttering af I (og HU-læger). På landsplan er der generelt færre ansøgere til HU stillingerne end tidligere. Det blev i den forbindelse italesat, at det er muligt, at der ikke eksisterer de største rekrutteringsudfordringer lige nu, men at alle specialer vil opleve en fastholdelsesudfordring på sigt, hvis de ikke forholder sig til emnet. Udvalget er enige om, at det er vigtigt at gå i dialog med U-lægerne om deres ønsker, men at U-lægerne samtidigt bør præsenteres for de medfølgende konsekvenser, som opstår ved deltid. F.eks. i forhold til uddannelse og forskning mv.
 

Udvalget ønsker at VUS undersøger om der kan udarbejdes et Excel ark, som automatisk kan give afdelingerne et overblik over antallet af introduktions stillinger/årsværk i drift.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

8. Uhensigtsmæssige forløb

Det indstilles,

at Uddannelsesudvalget drøfter sine erfaringer med uhensigtsmæssige forløb.

Sagsfremstilling

Uhensigtsmæssige forløb.

Susanne Aagaard Sørensen orienterer om igangværende uhensigtsmæssige forløb. Med afsæt i dette bedes uddannelsesudvalget drøfte sine erfaringer med emnet.


Beslutning

Det er en udfordring at visse U-læger har en manglende selvindsigt og forståelse for deres eget forløb, når der opstår udfordringer. UAO'erne oplever en tvivl i forhold til, hvordan de bløde kompetencer bør vurderes i tilfælde, hvor U-lægen har svært ved at være imødekommende grundet manglende selvindsigt. Det blev italesat at det er vigtigt, at afdelingerne tager hånd om udfordringerne tidligere end nu. Det er vigtigt at finde modet til at gå i dialog med U-lægen, VUS, Lokal HR og PKL.
 
Det blev forslået at coaching kunne være relevant for U-læger, som har svært ved at finde selvindsigt. Et enkelt udvalgsmedlem har positive erfaringer med dette.
 

VUS forslog et oplæg vedr. Uhensigtsmæssige forløb. Udvalget var positive om et sådan tilbud, hvorfor VUS bedes planlægge en dato til oplæg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

9. Orientering fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning og drøftes i plenum.

Sagsfremstilling


Rotation af mødesteder.

- Udvalget bedes drøfte om der er opbakning til, at udvalgsmøderne roterer blandt Hospitalsenhederne. PKL og VUS ser positivt på en sådan ordning.


PKL-besøg i afdelingerne.

- PKL har et ønske om, at genoptage sine besøg på afdelingerne. Afdelingerne bedes tage dette til efterretning og gå i dialog med PKL om et fremtidigt besøg.


Beslutning

De fremmødte udvalgsmedlemmer italesatte at der var et utilfredsstillende fremmøde. Der skal fremadrettet var mulighed for, at være med via video, men at det kun bør ske i nødstilfælde. Fysisk fremmøde er at fortrække.
 

Udvalget ønsker at punktet om "rotation blandt enhederne" tages op i udvalget igen, når PKL er retur.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

10. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringerne tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

DC
Det går uddannelsesmæssigt fredeligt på afdelingen. Der er et lille overlap pga. deltidsforskning, så lige nu er der tre særdeles velfungerede HU-læger.
 
AUH
Afdelingen skal snarest have inspektorbesøg, hvilket afdelingen ser frem til. Det er ifølge afdelingen rart at få en evaluering udefra på uddannelsesmiljøet mv. Målet er ikke at score gode karakter, men at finde forbedringspunkter i uddannelsesperspektivet. Lige pt. har afdelingen svært ved at rekruttere plejepersonale, hvorfor der er blevet lukket flere senge. Der er pt. to HU-læger i deltidsansættelse pga. forskning (50/50). Afdelingen har besluttet at der kun kan være to HU-læger på forskningsorlov ad gangen, da det ellers vil påvirke driften. Der foreligger nedskreven politik vedr. deltidsansættelse og kriterier som skal være opfyldt for at kunne komme i betragtning for hhv. I- og HU-læger.
 
AAUH
Trods Covid går det godt på afdelingen. De nuværende I og HU-læger gør en stor indsat og et godt stykke arbejde. Pt. er der en I-læge og HU- læge i deltidsansættelse med forsknings (80% klinik) ( og der forventes yderligere to i løbet af næste år). Afdelingen oplever i perioder udfordringer i forhold til at besætte alle I-stillinger.
 
HE Midt
Det går uddannelsesmæssigt godt på afdelingen. De har fået flere og større lokaler, hvorfor der er blevet bedre mulighed for supervision af U-læger. Driften på afdelingen er umiddelbart også god.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

11. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Specialevalgsdag 2021 (maj 2021)

Årets specialevalgsdag forventes at bliver afholdt den 14. oktober 2021 i Region Nordjylland. Region Nordjylland forventer at afholde en traditionel specialevalgsdag med fysisk tilstedeværelse og stande.

Specialerne opfordres til at påbegynde planlægning af specialets stand.

Når der er yderligere fra arrangørerne får I besked.



Nye KBU tal (opdateret juni 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Beslutning

Aalborg orienterede om at der var en positiv feedback på specialedagen blandt de studerende. Der var en stor interesse for speciale standen, da mange U-læger kiggede forbi.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

12. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

VUS finder ny mødedato til April/Maj 2022.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

13. Eventuelt

Beslutning

Uddannelsesudvalget ønsker at VUS holder et oplæg omkring uhensigtsmæssige forløb d. 6 januar. VUS afklarer om dette kan lade sig gøre og giver efterfølgende besked til udvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-247-18

14. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

- Anne Pauline Schroeder (HE Midt)

- Susanne Aagaard Sørensen (UAO, AUH)

- Karen Kaae Dodt (RH Horsens)

- Katja Fiedler Holm (UAO, Aalborg)


Afbud:

- Jeppe Grøndahl Rasmussen (UAO, Aalborg)

- Søren Warberg Becker (RH Silkeborg)

- Gitte Nielsen (UAO, RH Nordjylland)

- Dorte Guldbrand (PKL, Skejby)

- Hendrik Klaus Bela Franow (RH Horsens)

- Johannes Katate Wilhjelm (HE Midt)

- Liv Gøtzsche (Ikke med mere)

- Jens Valentin Sølgaard (HE Vest)

- Bjarke Johannesen Bruun (UAO, RH Randers)

Tilbage til toppen