Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Genetik - uddannelsesudvalg
den 4. oktober 2017 kl. 09:30
i KGA, Aalborg Universitetshospital


Sagnr.: 1-30-72-102-15

1. Velkomst og prioritering af dagsorden

Det indstilles,

at udvalget prioriterer og godkender dagsordenen

Sagsfremstilling

Punkterne vedrørende 'Rollen som hovedvejleder' og 'Karrierevejledning og subspecialisering' kan udsættes til næste møde.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

2. Nyt fra VUS, herunder update vedr. administrative forhold

Det indstilles,

at indstillingen tages til efterretning

Sagsfremstilling

5-årsfristen bliver til en 6-årsfrist

Tidsfristen er ændret fra 5 år til 6 år pr. 1. maj 2017.

I en overgangsperiode fra 1. maj 2017 til 30. april 2018 vil læger, der ikke har fået hoveduddannelsesforløb inden for den tidligere gældende femårsfrist kunne søge hoveduddannelsesforløb.

De nyuddannede læger, der ikke er kommet i gang med deres hoveduddannelsesforløb, inden for den kommende tidsfrist på 6 år, vil stadig have mulighed for at blive speciallæger. De kan, ligesom i dag, søge de hoveduddannelsesstillinger, som ikke er blevet besat.

 

Studerendes brug af patientdata

"I e-dok findes en instruks om håndtering om studerendes brug af patientdata i studierelaterede opgaver. Der er bl.a. samtykkeerklæringer, der skal underskrives og opbevares. VUS opfordrer alle til at læse og anvende instruksen. Den gælder dog alene for Region Midtjylland. Region Nordjylland har ikke en tilsvarende instruks.

 

Instruksen findes her: http://e-dok.rm.dk/edok/Admin/GUI.nsf/Desktop.html?open&openlink=http://e-dok.rm.dk/edok/enduser/portal.nsf/Main.html?open&unid=XECD18DF11DD08B4BC125804A0040D4AA&dbpath=/edok/editor/RM.nsf/&windowwidth=1100&windowheight=600&windowtitle=S%F8g

 

Hvilket universitet har de uddannelsessøgende læger i RN og RM gået på

 

Vejledning om videregivelse af oplysninger til næste afdeling i et uddannelsesforløb.

·     Til brug i afdelingerne

·     På opfordring har VUS lavet en vejledning om hvilke oplysninger en afdeling må videregive til den næste afdeling i et uddannelsesforløb. Vejledningen gælder både for afdelinger i Region Midtjylland og Nordjylland.

·     http://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesudvalg/vejledning-om-deling-af-oplysninger-med-de-naste-afdelinger-i-et-uddannelsesforlob.pdf

 

Elektorinske dagsordner

Thomas Birk introducerer til det elektroniske dagsordenssystem First Agenda.

Beslutning

Orienteringerne blev taget til efterretning.

 

Deltagerne sender brugeroplysninger til Thomas Birk med henblik på at blive oprettet i det elektroniske dagsordenssystem First Agenda.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

3. Uddannelsessituationen i Aalborg og Aarhus, herunder opslag af stillinger (5 min pr afd)

Det indstilles,

at afdelingerne orienterer om den nuværende status for uddannelsen på afdelingen

Sagsfremstilling

Eksempler på indhold af orienteringen:

Hvad har afdelingen fokus på i forhold til uddannelsen?

Er der særlige initiativer, der giver mening at dele med den anden afdeling?

Hvilke stillinger forventes opslået hvornår i 2017 og 2018?

Beslutning

Aarhus: 3 I-læger og 3 H-Læger med relativ høj udskiftning. Fokus på lab-kompetencer for uddannelseslægerne. Marianne Geilswijk har arbejdet for dybere involvering i laboratoriets svarafgivelse. 3-timersmøderne i år skal have fokus på uddannelsesudbytte af konferencerne. Der er p.t. et godt sammenhold på afdelingen.

 

Aalborg: 1 I-læge og 4 H-læger. 2 af H-lægerne er på nedsat tid. Der var et godt ansøgningsfelt til intro per 1. september. Afdelingen slår næste intro op til start den 1. marts. Der arbejdes mod at inddrage uddannelseslægerne mere som hovedvejledere. Der er indført hovedvejledermøder – en gang i kvartalet – hvor der bl.a. diskuteres kompetencevurderingsmetoder, målbeskrivelse mv. På møderne inddrages bl.a. videocases med henblik på en mere ensartet rating med mini CEX. 3 H-læger er p.t. ved at få fastlagt deres sideuddannelse i et andet klinisk speciale.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

4. Fremtidig praksis for 6 måneders ansættelse efter aftale

Det indstilles,

at udvalget aftaler

Sagsfremstilling

På sidste møde drøftede udvalget kort økonomien til kliniske ansættelser efter aftale og udfordringer ift. at finde disse ansættelser, når hospitaler og afdelinger i stigende grad oplever sig økonomisk pressede. Irene og Pernille har overvejet muligheden ift. de planlagte HU-forløb for 2018-2022, men tør ikke gøre det endnu - mest af alt fordi afdelinger i Region Nord har vanskeligheder med at finde økonomi til disse forløb.

 

På mødet præsenterer Thomas Birk kort finansieringsmodellen for Region Midtjylland (bilag 3) og modellen for Region Nordjylland drøftes. Formålet er været klædt på beslutningen om punkt 5 "Plan for opslag af HU-forløb i 2018-2022" samt sikre en fælles forståelse af de gældende rammer.

Beslutning

Udvalget drøftede kort de forskellige finansieringsmodeller for Region Nordjylland og Region Midtjylland. Irene arbejder på at få styrket aftalerne om økonomien til disse 6 måneders ansættelser på Aalborg Universitetshospital, så lønmidlerne følger uddannelseslægen, og de kliniske afdelinger og Klinisk Genetisk Afdeling ikke står og skal ud og forhandle om den del af økonomien, når det er afklaret, hvor hoveduddannelseslægen ønsker en klinisk ansættelse.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

5. Plan for opslag af HU-forløb i 2018-2022

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender planen for opslag af hoveduddannelsesforløb

Sagsfremstilling

Irene og Pernille har udarbejdet en plan for opslag af hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord i de kommende 5 år. Specialet kan frit planlægge en mere end 3 år ud i fremtiden - selv om Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan kun er 3årig.

 

Thomas Birk har regnet planen igennem ift. fordelingen af årsværk. Tallene fra udregningen fremgår nederst til venstre i bilag 1.

 

6 ud af 10 forløb har ansættelse på Børneafdelingen, AUH. Afdelingen er dermed sikret de 4 forløb ud af 10, som den lægefaglige indstilling dikterer.

3 af de 7 forløb med Aarhus som stamafdeling udveksler med OUH i stedet for Aalborg. Den foreslåede fordeling giver derfor Aalborg 0,2 årsværk mere i gennemsnit og Aarhus 0,2 færre. Det skyldes, at der i forslaget er foreslået et Aarhus-Aalborg-Aarhus-forløb mere end i den sidste periode, hvor forløbet i stedte var Aarhus-OUH/Vejle-Aarhus.

 

Der er planlagt med opslag i både 1. og 2. halvår. Det skal afklares, om denne praksis fastholdes, eller om der kun skal være opslag i 2. halvår, jf. mødet i DSMG's uddannelsesudvalg i juni.

Beslutning

Udvalget godkendte en plan for opslag af HU-forløb i perioden 2018 – 2022 med følgende bemærkninger:

  • Alle forløb i Aarhus justeres så de starter per 1. september
  • Der skal indhentes accept fra Børne og Unge, AUH ift. de 6 planlagte ansættelser på afdelingen (Pernille har snakket med Rune Næraa, der har godkendt det)
  • Den lægefaglige indstilling skal justeres, idet der med planen flyttes svarende til 0,2 årsværk per år i den 5årige periode fra Aarhus til Aalborg. Ændringen medfører, at 32,86 % af hoveduddannelsestiden på genetiske afdelinger placeres i Aalborg.
  • Pernille har clearet planen med KGA, OUH.

 

Den opdaterede plan vedlægges referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

6. Uddannelsesprogrammer vs. lægefaglig indstilling

Det indstilles,

at der aftales en proces for arbejdet med uddannelsesprogrammer
at udvalget vælger, hvilke programmer der skal laves først

Sagsfremstilling

Der er behov for, at udvalget kigger på de nuværende og fremtidige uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen. Formålet med punktet er at få aftalt en proces for udarbejdelse af programmerne samt en prioritering af, hvilke programmer der bør laves først.

 

VUS vil være behjælpelig med sekretariatsbistand. Det er forventningen, at større passager fra de eksisterende programmer vil kunne genbruges / tilrettes.

 

VUS har lavet en basal kommenteret oversigt over de nuværende godkendte forløb (bilag 2).

Beslutning

Det blev aftalt der afholdes et arbejdsmøde mellem de to afdelinger og VUS den 5. december. Formålet med mødet er at udarbejde udkast til opdateret prosatekst til alle manglende programmer. Afdelingerne har til opgave selv at levere et udkast til tabellen "1.3 Plan for kompetenceudvikling og kompetencegodkendelse".

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

7. Opfølgning fra sidste møde

Det indstilles,

at der gives en status siden sidste møde

 

Sagsfremstilling

a) Irene og Pernille har arbejdet videre med et basalt skema til overleveringssamtalen.

b) Generel uddannelsesplan/forløbsbeskrivelse

  • Der er udarbejdet en skabelon i Aarhus.
  • I Aalborg testes planen p.t. på I-lægerne.

 

Beslutning

a) Skemaet er færdigt. Afdelingerne er ved at tage det i brug til overleveringer mellem genetiske afdelinger. Det kan også være hensigsmæssigt at afholde overleveringssamtale ved overgange mellem genetisk og ikke-genetisk afdeling.

 

b) I Aalborg blev den taget godt imod. Irene vurderede, at den virkede godt for vejlederen. I-lægen der hjælper med at teste er dog stadig tidligt i I-ansættelsen.

 

Pernille vil arbejde med en lignende skabelon for generel uddannelsesplan/forløbsbeskrivelse i forbindelse med UAO-kurset. Det er hensigtsmæssigt at strukturere skabelonen ud fra funktioner frem for lægeroller. Irene og Pernille vil erfaringsudveksle, når Pernille er længere i arbejdet med skabelonen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

8. Fokuserede ophold

Det indstilles,

at udvalget drøfter den nuværende brug af og formål for fokuserede ophold

Sagsfremstilling

Udvalgets medlemmer bedes blandt andet gøre sig følgende overvejelser:

  • Bruger vi dem?
  • Er de nyttige?
  • Hvilke mål formulerer vi for opholdet?

Beslutning

Udvalget snakkede om muligheder og behov for uddannelsesdage og fokuserede ophold. Der var særligt interesse for uddannelsesdage (1-3 dage på anden afdeling) med henblik på opbygning af netværk. Det blev fremhævet, at det kan være relevant at beskrive uddannelsesdage i skabelonen til individuelle uddannelsesplaner på afdelingerne, så mulighederne tænkes ind tidligt. Det blev nævnt at uddannelseslægernes oplevede travlhed og mere begrænset netværk til andre afdelinger kan have begrænset brugene af uddannelsesdage i de seneste år. Begge afdelingerne ønsker, at styrke brugen af uddannelsesdage med henblik på netværk og øget indsigt og læring fra samarbejdspartnere i andre specialer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

9. Rollen som hovedvejleder

Det indstilles,

at udvalget drøfter funktionen som hovedvejleder

Sagsfremstilling

Udvalgets medlemmer bedes blandt andet gøre sig følgende overvejelser:

  • Hvad er opgaven for hovedvejleder rsp. daglig vejleder?
  • Bør det være samme hovedvejleder under hele hoveduddannelsesstillingen?

Beslutning

Punktet udgik.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

10. Karrierevejledning og subspecialisering

Det indstilles,

at udvalget drøfter karrierevejledning og subspecialisering for nye og kommende speciallæger

Sagsfremstilling

Udvalgets medlemmer bedes blandt andet gøre sig følgende overvejelser i forhold til karrierevejledning og subspecialisering for nye og kommende speciallæger:

  • Slutstillinger til alle?
  • Delestillinger med andre specialer?
  • Specialistuddannelse?

Beslutning

Udvalget drøftet punktet overfladisk. Det vil muligvis først være relevant at gendrøfte punktet i uddannelsesudvalget, når DSMG er kommet med en vision og udmelding for området. Emnet kunne være temaet på DSMG’s årsmøde 2018.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

11. Eventuelt

Beslutning

Specialets stand til specialetsvalgsdagen blev drøftet. Der vil være læger fra begge afdelinger på standen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

12. Næste møde

Det indstilles,

at der aftales en dato for næste møde

Beslutning

6. februar 2018 på KGA, AUH.

 

Som udgangspunkt gendrøftes pkt. 8, 9 og 10 på næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-102-15

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Lone Sunde, postgraduat klinisk lektor (formand)

Irene Kibæk, uddannelsesansvarlig overlæge, Aalborg UH

Pernille Gregersen, uddannelsesansvarlig overlæge, Aarhus UH

Marie Skov Hvidbjerg, UKYL, Aalborg UH

Mathilde Faurholdt Lauridsen, UKYL, Aarhus UH

Thomas Birk, fuldmægtig, videreuddannelsessekretariatet (ref.)

Tilbage til toppen