Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Genetik - uddannelsesudvalg
den 10. april 2019 kl. 09:30
i Aarhus Universitetshospital


Sagnr.: 1-30-72-278-18

1. Velkomst og prioritering af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

Referat fra seneste møde er vedhæftet

Beslutning

Deltagere

- Lone Sunde (PKL, Aarhus UH)

- Pernille Axel Gregersen(UAO, Aarhus UH)

- Lise Graversen (UKYL, Aarhus UH)

- Irene Kibæk Nielsen (UAO og ledende overlæge, Aalborg UH)

?

- Sanne Hvidberg (VUS, ref.)

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

2. Nyt fra afdelingerne - herunder opslag af stillinger

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag som bl.a. kan omhandle arbejdet med brugen af kompetencevurderingsmetoder.
Afdelinger orienterer om opslag af stillinger

Beslutning

Aalborg
Afdelingen ventede et år med lav bemanding. De har dog været på forkant med dette og det går fornuftigt. Bekymringen for at blive færre på afdelingen har dog påvirket afdelingen en smule.
Der er p.t. fire i forvagtslaget.
Aalborg ser frem til at få en del uddannelseslæger retur efter sommerferien.


Aarhus
Pernille er kommet tilbage som UAO.
Ift. driften er afdelingen udfordret på ventetider indenfor nogle patientgrupper, men uddannelsesmæssigt går det godt. Udfordringer ift. driften påvirker således kun uddannelsesmiljøet en smule.
En ny teamstruktur er rullet godt i gang. Den er med til at sikre, at de yngre læger kommer vidt omkring ift. patientgrupper, da uddannelsen er prioriteret ind i teamstrukturen.
Det betyder fx mindre onkologi, hvilket er i overensstemmelse med målbeskrivelsen.
Introlægerne er også koblet på teamstrukturen.
Aarhus er godt bemandet med hensyn til uddannelseslæger (dog ikke ift. speciallæger) og har et godt arbejdsmiljø. De har i denne periode nogle introlæger, som er glade for at være i specialet.

Udvalget drøftede brugen af bufferfunktion/akuttider samt perioder, hvor uddannelseslæger starter og stopper – herunder scenarier, hvor en uddannelseslæge starter, men ikke får overdraget svartider.  
Der blev drøftet start vs. svartider og hvad der skaber god læring for de yngre læger.

 

Udvalget drøftede opslag af hoveduddannelsesforløb i 2019.

Derudover blev ansættelse af introduktionslæger drøftet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

3. Dispensation i H-forløb

Det indstilles,

at drøfte betydningen af dispensationer i H-forløb

Sagsfremstilling

Aalborg ønsker en drøftelse af betydningen af særaftaler og dispensation fra 2 stedskravet samt muligheden for at dette kan skabe præcedens i fremtiden.

Aalborg, Sanne og Lone fremlægger deres overvejelser omkring sagen.

Beslutning

Udvalget drøftede yngre lægers mulighed for at søge dispensation ved Sundhedsstyrelsen samt, hvilken betydning det har for afdelingerne, når de yngre læger ansøger om særlige vilkår og dispensation.
Begge afdelingerne gør, hvad de kan for at imødekomme de yngre lægers ønsker, men pointerede, at de også er nød til tænke på driften.

Afdelingerne har ret til at afvise ønsker om at flytte rundt på forløb, deltid mv.
Uddannelsesforløb og sammensætningen er fast og uddannelsen er som udgangspunkt fuldtid, hvorfor der skal særlige omstændigheder til at få flyttet rundt på forløb og til at få deltid.
Både når forløb omrokeres og hvis der søges om dispensation for fx 6-måneders-reglen eller 2-stedskravet, laver PKL en faglig vurdering ift., hvordan ændringen vil påvirke uddannelsen. Dette for at sikre gode uddannelsesforløb. Ved dispensationsansøgninger skal den involverede afdeling ligeledes acceptere ændringen før en ansøgning kan sendes til Sundhedsstyrelsen, hvor deres laves en individuel konkret vurdering.

Det blev drøftet at forventningsafstemning mellem de yngre læger og afdelinger er essentiel.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

4. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS

 

Forsøgsordninger i forhold til tidsfristen mellem første ansættelsesdag i den kliniske basisuddannelse og hoveduddannelsen i speciallægeuddannelsen (maj 2018)

Sundhedsministeriet har godkendt etablering af en femårig forsøgsordning (2018-2022), hvor uddannelsesforløb (introduktionsforløb) på udvalgte sygehuse og/eller udvalgte specialer giver generel dispensation, således at seksårsfristen forlænges svarende til introduktionsforløbets længde. De udvalgte specialer/sygehuse er:

 

· Introduktionsforløb ved Regionshospitalet Nordjylland. Det er i Region Nordjylland besluttet, at Thisted organisatorisk pr 1. maj 2018 placeres under Aalborg Universitetshospital, men forsøgsordningen gælder fortsat introduktionsstillinger med geografisk placering i Thisted.

· Introduktionsforløb i de parakliniske specialer (klinisk biokemi, klinisk mikrobiologi, klinisk immunologi, klinisk genetik, klinisk farmakologi, radiologi, nuklear medicin og patologisk anatomi og cytologi) på Aalborg Universitetshospital

· Introduktionsforløb i almen medicin i Region Nordjylland

· Introduktionsforløb i psykiatri i Region Nordjylland og Region Midtjylland.

 

Videreuddannelsesregion Syd har desuden fået tilladelse til lignende forsøgsordning (se bilag: Godkendelse af forsøgsordninger - revision 6 12 2018 ).
OBS: ovenstående er blevet afskaffet siden mødets afholdelse.

  

Sammenhængende uddannelsesforløb (februar 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:

 

 

Nye KBU tal (opdateret 9. november 2018)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

 

 

Baggrundsnotat (Oktober 2018)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland: Her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

 

Ny kontorchef/sekretariatschef (November 2018)

Mads Skipper tiltrådte 3. januar 2019 stillingen som kontor og sekretariatschef i Koncern HR Sundhedsuddannelser    

 

Beslutning

Sanne orienterede om nyt fra VUS. Derudover blev det aftalt at Sanne igangsætter udvalgets indføring til brugen af prepare.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

5. Målbeskrivelsen og kompetencevurdering (case-samling)

Det indstilles,

at udvalget drøfter målbeskrivelsen og kompetencevurdering (case-samling)

Beslutning

Målbeskrivelse og kompetencevurdering
Yngre genetikere har sendt et skriv ind til det nationale uddannelsesudvalg i klinisk genetik ift. udformningen af målbeskrivelsen. UKYL Lise orienterede kort om, hvad dette handler om - herunder at det primært drejer sig småting samt detaljeringsgraden.
Lise pointerede derudover, at det kan være svært at opnå de obligatoriske kurser i de perioder, hvor kompetencen vurderes og bad derfor udvalget om at overveje muligheden for at fjerne kurserne som en del af kompetencevurderingsmetoderne. Da kurserne er obligatoriske for de uddannelsessøgende, vil de opnå viden fra disse kurser i løbet af deres uddannelse.  

 

Udvalget drøftede kort placering af kompetencerne i hoveduddannelsen. Sanne orienterede om, at dette er noget der skal præciseres i uddannelsesprogrammerne.
I denne forbindelse drøftede afdelingerne, hvordan uddannelsesplanerne bliver brugt og at der bør være opmærksomhed mod at udforme disse, så det bliver et nyttigt værktøj i uddannelsen.

Case-samling
Udvalget ser case-samling som en god ide, men da der ikke er ressourcer til at mobilisere det arbejde, der skal til for at sætte det i værk, besluttede udvalget ikke at sætte Case-samling på dagsordenen på næste møde.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

6. Revision af uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at udvalget drøfter status for den igangværende revidering af H-programmer
at udvalget beslutter en proces for revidering af i-programmer

Sagsfremstilling

Revideringen af H-uddannelsesprogrammerne er i gang.
På seneste møde blev behandlingen af hoveduddannelsesforløbet Aalborg UH – Aarhus UH gennemgået og det blev aftalt at have et nyt udkast klar indenfor to til fem uger.
På mødet drøftes, hvordan vi kommer i mål med H-programmerne


Introduktionsprogrammerne er godkendt i september og november 2015 og skal derfor revideres i løbet af efteråret. På mødet drøftes processen for revidering 

Beslutning

Der blev lavet en plan for at få H-programmerne i mål inden sommer. Sanne overtage arbejdet med dette i samarbejde med afdelingerne.
Når H-programmerne er færdige påbegyndes arbejdet med i-programmerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

7. Det gode lægeliv

Det indstilles,

udvalget drøfter akutelle og relevante emner

Sagsfremstilling

Dette er et åbent punkt, hvor udvalget har mulighed for at drøfte akutelle udfordringer og andre relevante emner

Beslutning

Udvalget drøftede rekruttering til i-stillinger og ansættelsessamtaler, samt hvordan man vurderer, hvem der egner sig til specialet.

Begge afdelinger tilbyder læger, der søger i-stilling i specialet, at komme på besøg i afdelingen for at få et indblik i, hvad klinisk genetik er i praksis. Det vurderes som en god mulighed for de yngre læger – bl.a. til at stille opklarende spørgsmål før deres samtale til i-stillingen.

Afdelingen i Aarhus stillede spørgsmålstegn ved om antallet af i-stillinger stemmeroverens med antallet af yngre læger, der søger H-stillinger i klinisk genetik. Grundet specialets lille størrelse og dennes forskellighed fra andre kliniske specialer, mener de, at der skal regnes med et vis frafald. Afdelingen i Aalborg synes derimod at de fleste af deres i-læger også søger h-stillinger.  

Udvalget drøftede, at det generelt er meget forskelligt, hvad der gør det gode læge liv for de yngre læger i klinisk genetik. Hertil blev det også pointeret, at det er vigtigt, at lægerne har samme vilkår på afdelingen.
Afdelingerne i Aarhus og Aalborg oplever, at der er plads til forskelligheder i specialet.

 

Der er en oplevelse af at de yngre læger bekymrer sig om, om der er slutstillinger, når de er færdige med deres hoveduddannelse. Det vurderes at denne bekymring betyder noget for det gode lægeliv hos de yngre læger. Afdelingerne skal derfor arbejde for skabe disse slutstillinger.

(I dagsordenen til næste møde sørger Sanne for at skrive følgende i sagsfremstillingen: Hvis UKYL'erne har input til denne drøftelse, må de meget gerne byde ind med deres overvejelser.)    

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

8. Eventuelt

Beslutning

PKL Lone orienterede om PKL-UKO-VUS temadagen, hvor vejlederfunktionen var på dagsordnen. Lone fremhævede oplægget fra UAO Thomas Jakobsen fra Ortopædkirurgisk afdeling, Aalborg UH, hvor Afdelingen har struktureret sig med et uddannelsesteam, et fast vejlederkorps (med fokus på kvalitet i vejledersamtalerne) og et mentorkorps.
 
Med inspiration fra Thomas' oplæg foreslog Lone, om man kunne forstille sig at korpset af vejledere bestod af følgende:  
- En ældre Mentor, "som svæver mere over vandende" og som er mentor for mange.
- En Hovedvejleder, som er mindst ét trin over den uddannelsessøgende og derfor fornyligt har været i samme situation som den uddannelsessøgende. Denne har en koordinerende funktion og står for det mere tekniske som underskrifter mv.
- Kliniske vejledere
 
Herunder blev der drøftet fordele og ulemper ved fx at opdele vejledning ift. sup-specialer samt om alle bør/kan være hovedvejleder.

Slutteligt blev formaliseret overlevering mellem afdelingerne drøftet samt, hvordan dette bedst kan blive indført. Den formaliserede overlevering vurderes brugbar for at udforme gode uddannelsesplaner. Derudover kan det også være godt til at flytte på eventuelle forestillinger om en person, da afdelingerne kan få en person tilbage, som har rykket sig meget fagligt og personligt siden afdelingen så dem for fx halvandet år siden. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

9. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget fastsætter dato for næste møde

Beslutning

Næste møde
D. 9. oktober i Aalborg kl. 9:30 til 13-00. Irene bestiller frokost og står for lokale booking. 
Sanne indkalder til mødet.

Tilbage til toppen