Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Genetik - uddannelsesudvalg
den 14. april 2021 kl. 09:00
i meet.rm12@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-278-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

Dagsordenen godkendes.


Der var yderligere to punkter til eventuelt


Velkommen til Anja Frederiksen, som er ny UAO i Aalborg. Hun har erstatter Irene Kibæk i udvalgene og har tidligere været UAO i både Odense og Vejle.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes

Beslutning

Referatet godkendes.


Korrektion: Der er i referatet fra mødet den 4. november 2020 en linje om at videokonsultationer kan optages og benyttes til feedback. Det er ikke korrekt. Det er fysiske konsultationer som optages med patientens accept og benyttes til uddannelse.


Anja vil spørger Susanne Nøhr, om det er muligt efter databeskyttelsesloven at optage videokonsultationer. Patienten skal give tilladelse til det, og de skal opbevares et sikkert sted.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

3. Nyt fra afdelingerne og uddannelse under covid-19

Sagsfremstilling

Afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag som bl.a. kan omhandle arbejdet med brugen af kompetencevurderingsmetoder.
Afdelinger orienterer om opslag af stillinger.


Uddannelse under Covid-19

  • Hvordan har vilkårene været for uddannelse under COVID-19 siden sidste møde?
  • Har uddannelseslægerne kunnet få deres kompetencer, og holder vi kvaliteten af vores uddannelse?
  • Er der nogle uddannelseslæger, som er kommet i klemme pga. COVID-19?
  • Er der gjort nogle uddannelsesmæssige erfaringer, som kan tages med videre?

Beslutning

I Aarhus er de godt bemandet med to intro-læger og 7 HU-læger. Stemningen er god, og der er en god holdfølelse.

Restriktionerne som følge af Covid-19 begynder at sætte sine spor. De manglende kontaktpunkter giver udfordringer i forbindelse med kompetencevurdering og supervision. Der er ikke alvorlige problemer og uddannelseslægerne kan få deres kompetencer. Det giver særligt udfordringer ved uddannelsesforløb, som forløber suboptimalt. Der er fortsat supervision ved fremmødekonsultationer og særligt nye læger bliver prioriteret. En intro-læger får som minimum 10 supervisioner i løbet af et år, mens det er hensigten af HU-lægerne skal have en om måneden. Der arbejdes på at supervisionen bliver mere systematiseret.

I Aarhus er hovedparten af konsultationerne enten ved fremmøde eller på telefon. Fremadrettet vil der komme flere videokonsultationer.



I Aalborg er der også en god stemning og folk er engageret i uddannelse. Flere af HU-lægerne er ved at være færdige.

Også her mærker man, at Covid-19 har stået på længe. Med færre krydspunkter i dagligdagen er det vigtigt at være opsøgende. Alle intro-læger ser altid patienter med fysisk fremmøde, mens HU-lægerne også har videokonsultationer. Fysiske konsultationer bliver optaget og brugt til supervision og feedback. Det er vigtigt at styrke virtuel rådgivning og kommunikation over både telefon og video, da man ikke kan bruge de samme værktøjer, som ved fysisk konsultation. I Aalborg er hovedparten af konsultationerne via video. Alle komplekse eller svære samtaler bliver dog fortsat visiteret til fysisk fremmøde.

På afdelingen har de strategi-dage med fokus på uddannelse. Det er aftalt at alle skal kunne være kliniske vejledere, så det ikke kun er hovedvejleder, som skal kompetencevurdere uddannelseslægerne. Afdelingen har også oprettet en mentorordning for nye speciallæger, som kan bruges til faglig sparring omkring nye opgaver og refleksion.

Afdeling har ansat en islandsk læge i en uklassificeret stilling, der ønsker at blive genetiker, hvilket hun ikke kan blive i Island. Hun går på sprogskole og må ikke arbejde selvstændigt før hun har bestået en sprogtest. Det har været godt og lærerigt for afdelingen at tænke uddannelse på en ny måde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

4. Kursusafvikling under covid-19

Sagsfremstilling

Har der været problemer med kursusafviklingen – aflysninger, virtuelle?

Hvis kursusformen er blevet ændret, holder kurserne kvaliteten fra tidligere?

Beslutning

Mange kurser er blevet udskudt, da man ønskede at have fysisk fremmøde, men nu er der gået så lang tid at flere af kurserne er ændret til online undervisning. Det betyder også at flere HU-læger nu har mange kurser, der skal afvikles tæt efter hinanden.

De læger som ikke har kunnet nå at få kurserne før endt hoveduddannelse har i samarbejde med hovedvejleder fundet individuelle løsninger med selvstudie, hvilket har krævet disciplin.

Man skal huske at HU-lægerne selv har et ansvar for at komme på kurserne, så de ikke mangler mange kurser til sidst i forløbet. Vær særligt opmærksom på sygdom og barsel. Det er af økonomiske årsager ikke muligt at øge frekvensen af HU-kurserne. Kursussammensætningen vil blive diskuteret ved det kommende møde i DSMGs uddannelsesudvalg.

Konklusionen er at der på nuværende tidspunkt ikke er store problemer med kurserne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

5. Status på revision af speciallægeuddannelsen

Det indstilles,

at PKL og VUS orienterer om status på revision af speciallægeuddannelsen


Sagsfremstilling

Igangsættelse af revision af den lægelige videreuddannelse

Sundheds- og Ældreministeren har orienteret Folketinget om, at han har anmodet Sundhedsstyrelsen om at igangsætte arbejdet med revision af den lægelige videreuddannelse. Arbejdet er organiseret i 4 arbejdsgrupper og Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse (DNRLV) får en væsentlig opgave med løbende at melde tilbage på de oplæg, der kommer fra arbejdsgrupperne for at sikre den principielle koordinering af arbejdet. Overblik, principper, tværgående udfordringer, fremdrift og lignende drøftes ligeledes i DNRLV.


Baggrund for revisionen:

  • Samfund og sundhedsvæsen har ændret sig på 20 år væsentligt siden ‘Speciallægekommissionen’.
  • Demografi, sygdomsmønster, forventninger m.v. giver stigende behov for lægefaglige kompetencer, der omfatter ”hele” patienten.
  • Løsning af flere, og mere komplekse, opgaver i det primære sundhedsvæsen
  • Teknologisk udvikling, flere muligheder – nye kompetencer
  • Behov for fleksibilitet og mobilitet af lægekompetencer
  • Den danske speciallægeuddannelse skiller sig på en række punkter ud fra andre landes uddannelse.


Hver arbejdsgruppe arbejder med et tema:

  1. Indhold i og omfang af opbygning af den lægelige videreuddannelse samt lægeroller
  2. Specialestruktur
  3. Modeller for dimensionering af videreuddannelsen
  4. Videreuddannelsens governance.


Tidsplan

  • Der er afholdt et indledende møde i alle grupper i efteråret 2020
  • Flere planlagte møder i vinteren 2020/21 er blevet udskudt som følge af arbejdet med Covid-19
  • Den samlede afrapportering er udskudt med et halvt år til slutninge af 2022


Er der noget som specialet Klinisk Genetik skal være opmærksom på i den forbindelse

Beslutning

Ditte og Lone orienterede om processen, hvor den er nu. Meget af arbejdet er sat i stå som følge af Covid-19, men ventes at blive genoptaget i løbet af 2021.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

6. Nyt fra PKL

Det indstilles,

PKL orienterer om nyt

Beslutning

Lone orienterede fra det seneste PKL-UKO-VUS møde.


Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at inspektorbesøgene har været reduceret med en tredjedel, dels pga. manglende inspektorer, men også pga. COVID-19. Det førte til en drøftelse af, hvordan vi laver en god uddannelse i en periode med færre inspektorbesøg.

Der var enighed om at det som helhed er ærgerligt for lægeuddannelsen, hvis inspektorbesøgene forsvinder helt. Nogle afdelinger har profiteret af at få en dårlig rapport, og har efterfølgende lavet store ændringer til fordel for uddannelseslægerne. Inspektorbesøgende giver også taletid opad i systemet, da det har ledelsens interesse. Et forestående besøg giver anledning til at få ryddet op i opgaver omkring uddannelse og selve besøget bidrager med mange god input, tanker og refleksioner.


Der er kommet to nye ledende kliniske lektorer efter Bente Mallings afrejse. Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Prognose og dimensioneringsudvalget har fremlagt en ny dimensioneringsplan for perioden 2022-2025, som i første omgang er blevet forkastet, da der var for få stillinger. Der ventes at komme et nyt udkast i løbet af 2021.

Sundhedsstyrelsen har i 2021 lukket op for muligheden for fleksforløb, hvor et ubesat forløb i et speciale kan konverteres til et forløb i et andet speciale. Det er højest 5 % af det samlede antal HU-forløb, som må konverteres til fleksforløb, hvilket betyder højest 11 forløb i Region Midtjylland og 6 forløb i Region Nordjylland. Til referatet er vedhæftet en orientering til Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse om fleksforløb.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

7. Det gode lægeliv

Sagsfremstilling

Dette er et åbent (fast) punkt, hvor udvalget har mulighed for at drøfte akutelle udfordringer og andre relevante emner.

Hvis UKYL'erne har input til denne drøftelse, må de også meget gerne byde ind med deres overvejelser.

Beslutning

Muligheden for en deltidsstilling er fortsat et relevant emne. Det gode lægeliv er ikke nødvendigvis en deltidsstilling, men det er rart, at det er en mulighed. Ulempen er, at det bliver de læger, som er på fuld tid, der må tage flere opgaver, mens læger på deltid ofte ikke byder ind på ekstraarbejde. Det giver en skævvridning som både kan være positiv og negativ for den enkelte. Der skal også være et fokus på at læger på deltid ikke arbejder mere, så de blot bliver billigere arbejdskraft.


Travlhed er fortsat en trussel mod arbejdsglæden. Specialet er eksploderet i muligheder og metoder gennem de sidste ti år, som tager ekstra tid. Man er nødt til at tænke i nye arbejdsmetoder, så alle opgaver kan nås. Det er også vigtigt at være god til selvadministration og sikre, at en opgave ikke tager længere tid end det, der er sat af til den. I Aarhus er de ved at gentænke alle arbejdsgange i ambulatoriet, så det kommer til at køre bedst muligt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.

Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.

Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.

Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.

Beslutning

Ditte orienterede om punkterne.


Aalborg bruger et særskilt skema til intern evaluering mellem uddannelseslæge og afdeling. Efter aftale sendes det til Aarhus.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

9. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde bliver med fysisk fremmøde den 24. november kl. 10.15-13.45 i Aarhus. Ditte booker lokale på Oluf Palmes Alle 15

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

10. Eventuelt

Beslutning

Aarhus beder om, at de læger, som skal have et ophold i afdelingen for at opnå kompetencer i cytogenetik, meget gerne må komme på samme tid af hensyn til planlægningen.


Hjemmesiden for karrierevalgsdagen havde i perioden fra den 20. november 2020 til den 18. december 2020 357 unikke besøgende. Klinisk Genetik havde 48 sidevisninger, og ligger derfor i top ti over de mest besøgte sider. Resultatet af Karrierevalgsdagen blev drøftet på mødet i Det Regionale Råd for lægers videreuddannelse den 4. marts. Her blev det også drøftet om en kombination af det virtuelle og fysisk fremmøde kunne være en mulighed fremover.

Den padlet som blev lavet til karrierevalgsdagen ligger nu på hjemmesiden for Klinisk Genetik i Aalborg. Interesserede i specialet kan henvises til at søge yderligere information der.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-278-18

11. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

Lone Sunde, PKL

Pernille Axel Gregersen, UAO Aarhus

Anja Lisbeth Frederiksen, UAO Aalborg

Janni Majgaard, UKYL, Aalborg

Sara Markholt, UKYL, Aarhus

Ditte Munkedal, VUS


Ingen afbud

Tilbage til toppen