Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Immunologi - uddannelsesudvalg
den 2. juni 2020 kl. 13:30
i Virtuelt mødelokale: meet.rm29@rooms.rm.dk


Sagnr.: 1-30-72-277-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

 Deltagere:

  • Johanne Hjort Baatrup, UKYL Aarhus Universitetshospital
  • Thure Haunstrup, UKYL, Aalborg Universitetshospital
  • Betina Samuel Sørensen, UAO Aarhus Universitetshospital
  • John Bæch, PKL og UAO Aalborg Universitetshospital (mødeleder)
  • Mette Dahl Jacobsen, VUS Videreuddannelsesregion Nord (referent)

 

Er der punkter til eventuelt?

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

2. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:

 

  1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.

Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.

 

  1. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.

Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overfør bart.

Beslutning

1. Generel orientering

Aalborg UH: Det blev drøftet, at der ikke er så meget uddannelsesnyt siden seneste møde i uddannelsesudvalget. Afdelingen har i øjeblikket en intro-læge (på barsel) og en HU-læge, som startede i foråret 2020.
 

Aarhus UH: Det blev fortalt, at afdelingen i øjeblikket har tre intro-læger (to ansat fra foråret 2020 og en ansat fra 1. oktober 2019) og to HU-læger.

 

2. 'Stjæl vores gode ide'

Aalborg UH: Der har været afholdt tre timers møde omhandlende konferencernes uddannelsesværdi. De yngre læger havde et ønske om at være mere deltagende i konferencerne samt en fast del af undervisningsholdet. Det har været afprøvet, at de yngre læger præsenterer et kort oplæg omhandlende et mindre udsnit af den immunologiske lærebog og gennemgår det, hvilket bidrager positivt til at gøre lærestoffet mere overskueligt og tilgængeligt.
 
Aarhus UH: Afdelingen har afprøvet et lidt tilsvarende koncept, hvor onsdagens undervisning blev ændret til at tage udgangspunkt i en kompetence, hvilket har fungeret godt og bidraget positivt til overskueligheden. Det har givet nogle gode diskussioner og givet lejlighed til at tage andre emner op end sædvanligt. Al undervisning i afdelingen er drevet af yngre læger.
Derudover har der været erfaringer med, at vagtgående speciallæge får ryddet op i opgaverne i vagten.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

3. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.
at uddannelsesudvalget drøfter de uddannelsesmæssige nyheder efterfølgende.

Sagsfremstilling

PKL vil orientere om eventuelle relevante uddannelsesemner og nyt siden seneste møde.

 

Efterfølgende en drøftelse af emnerne i plenum.

Beslutning

Status på uddannelsesprogrammer blev drøftet. HU-programmet for Aalborg - Aarhus - Aalborg forløbet er for nyligt blevet godkendt i UGUP med enkelte rettelser. Når VUS har indført rettelserne, kommer programmet på hjemmesiden. HU-programmet for Aarhus - Aalborg - Aarhus forløbet er dagsordenssat til næste møde i UGUP og forventes med al sandsynlighed godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

4. COVID-19 og betydning heraf for specialet

Det indstilles,

at udvalget drøfter den foreløbige og evt. fremtidige betydning af COVID-19 i relation til uddannelse i specialet.

Sagsfremstilling

De foreløbige erfaringer er, at COVID-19 situationen allerede har og forventes at påvirke den lægelige videreuddannelse forskelligt alt afhængigt af speciale.

 

Udvalget bedes drøfte den foreløbige status i en uddannelsesmæssig sammenhæng for COVID-19 i Klinisk Immunologi fx:

  • Hvordan har COVID-19 påvirket uddannelsen af speciallæger i specialet?
  • Hvad kan der evt. gøres i COVID-19 situationen og herefter?
  • Er der nogen særlige områder, som kræver ekstra fokus?

 

Til orientering opdaterer VUS løbende sekretariatets hjemmeside med uddannelsesrelevante spørgsmål relateret til COVID-19 fx information om, hvordan uddannelseslægerne skal forholde sig ift. aflyste kurser mv. Her findes også en FAQ med svar på de spørgsmål omkring COVID-19, som sekretariatet oftest oplever på nuværende tidspunkt.

Beslutning

COVID-19 situationens betydning for uddannelseslægerne indenfor specialet blev drøftet. I Aalborg vurderes det ikke, at COVID-19 har haft betydning for uddannelseslægerne. De har brugt lidt hjemmearbejdsdage i starten af perioden og ellers gik intro-lægen i dagvagt i afdelingen. Uddannelseslægerne i afdelingen har ikke været indkaldt til pandemiberedskabet på hospitalet, idet det har drejet sig om seks uger, hvilket blev vurderet til en for lang periode at tage ud af uddannelsesforløbet. I stedet har en speciallæge på afdelingen bidraget til beredskabet.
 

Afdelingen i Aarhus UH har ikke skullet udlåne læger til COVID-19 klinikkerne, da beredskabet blev fyldt op med læger fra andre specialer. COVID-19 vurderes ikke til at påvirke uddannelsesforløbene. To intro-læger startede i begyndelsen af perioden, hvor der var lidt stille på afdelingen. Ellers har den største påvirkning af COVID-19 været aflysning af undervisning, også den tværfaglige undervisning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

5. Inspektorrapport, Aarhus Universitetshospital

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.
at uddannelsesudvalget drøfter relevante aspekter ved inspektorbesøgene, som evt. kan være til fælles inspiration.

Sagsfremstilling

AUH har siden seneste møde i uddannelsesudvalget haft inspektorbesøg og vil orientere nærmere herom.

 

Uddannelsesudvalget opsamler og drøfter, om nogle tiltag/aspekter ved inspektorbesøget kan være relevante for andre afdelinger og hvordan.

Er der nogen områder, hvor det er muligt at drage fælles inspiration af hinanden?

 

Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer:

  • Rutine besøg på en immunologisk afdeling, som varetager uddannelsesfunktion for tre læger i introduktionsstilling og fire læger i hoveduddannelse.
    Ved udfyldelse af selvevalueringen deltog halvdelen af uddannelseslægerne og afdelingens speciallæger. Ved inspektorbesøget deltog seks uddannelseslæger, øvrige læger fra afdelingen, samt repræsentanter fra andre faggrupper og hospitalsledelsen.
  • Inspektorerne og afdelingen er helt enige i temascoringen, som er meget god. Et tema vurderes tilstrækkeligt nemlig sundhedsfremmer, og de øvrige 15 temaer vurderes særdeles gode.
  • Af særlige initiativer på afdelingen nævnes forum for speciallæger med vejlederfunktion, hvor man foretager kollegial kompetenceevaluering for at styrke vejlederfunktion.
  • Inspektorerne beskriver en afdeling, som uddannelsesmæssigt er meget velfungerende med stort fokus på uddannelse og arbejdsmiljø. Alle beskriver UAOs uddannelsesindsats som stor, og der er generelt på afdelingen en positiv indstilling til videreuddannelse af læger. UAO har ligeledes god sparring og opbakning fra hospitalets uddannelseskoordinerende overlæger.
  • Uddannelseslægerne beskriver, at der er gode muligheder for supervision, og at alle konferencer og undervisningsseancer er tilrettelagt mhp. at give uddannelseslægerne størst muligt fagligt udbytte.
    Uddannelseslægerne beskriver dog, at der er stor travlhed i vagterne, og at de grundet få læger i vagtlaget har en del afspadsering, som giver mindre kontinuitet i læringen i dagtiden.
  • Alle tidligere indsatsområder er blevet implementeret.
  • Temascoringerne og kommentarerne udmønter sig i tre indsatsområder, herunder at hjælpe uddannelseslægerne med at administrere egen tid og at øge kvaliteten i vejledersamtaler. Alle tiltag som Sundhedsstyrelsen kan bakke op om og indenfor en realistisk tidshorisont.
  • Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.

 

Beslutning

Den flotte inspektorrapport blev drøftet i udvalget.

 

Betina knyttede følgende ord til rapporten:

  • Ivers Feed-back til vejleder planlægges igangsat på et tidspunkt.
  • Der arbejder lige nu på at indføre systematisk kompetencevurdering.
  • Bemærkningen vedr. administration af egen tid omhandler oprydning af ikke-relevante opgaver i vagten – Betina har gennemgået dette område.
  • De yngre læger har igennem en måned opsamlet data på typer af opkald i vagten.

 

Der blev spurgt ind til indkomne opkald omhandlende donorspørgsmål, idet Aalborg UH oplever mange af disse typer spørgsmål i dagvagten. Nogle vurderinger kan evt. lægges ud til personalet i donortapningen. Aalborg oplever færre opkald, når der er mere erfarne medarbejdere tilstede i donortapningen.

 

Johanne fortalte om de indsamlede data på donorspørgsmål og de forskellige muligheder for afklaring/handlemuligheder. Disse har også været præsenteret for sekretærerne. Opgørelsen gjorde det også klart, at 90 procent af spørgsmålene kom internt fra AUH og de resterende 10 procent fra regionshospitalerne. Dette faktum gav anledning til en overvejelse omkring mulighederne for evt. standardisering på tværs af hospitalerne og om det kan være relevant med undervisning om betydningen for produktet ift., hvad der specifikt ikke må overses af hensyn til produktets brugbarhed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

6. Ubesatte forløb, hoveduddannelse

Det indstilles,

at udvalget drøfter muligheder i forbindelse med ubesatte hoveduddannelsesforløb i specialet.

Sagsfremstilling

Igennem de seneste år har der været følgende ubesatte hoveduddannelsesforløb i Videreuddannelsesregion Nord:

  • 2019: Aalborg - Aarhus - Aalborg
  • 2020: Aarhus - Aalborg - Aarhus

 

Der er ikke yderligere ubesatte forløb efter den nuværende gældende forløbssammensætning.

 

Efter planen opslås der et ordinært Aarhus - Aalborg - Aarhus forløb i 2021.

 

Uddannelsesudvalget bedes drøfte mulighederne for og formålet med evt. genopslag af ovenstående ubesatte forløb, gerne i forbindelse med næste ordinære ansættelsesrunde til hoveduddannelsesstillinger.

Beslutning

Mette undersøger mulighederne for:

  • Genopslag af Aarhus - Aalborg - Aarhus forløbet til efteråret 2020, formodentligt med ansættelsesstart d. 1. november 2020. Såfremt det er muligt, høres de to andre videreuddannelsesregioner, om de også har forløb til ansættelsesrunden.
  • Om det er muligt at opslå et andet Aarhus - Aalborg - Aarhus forløb med ansættelsesstart d. 1. april 2021. Det er ikke sikkert, at det kan lade sig gøre at fremrykke opslagsrunden 2021-2 til foråret, idet processen for en evt. efterårsrunde 2020 skal være afsluttet helt i Videreuddannelsen.dk, før der kan igangsættes en ny runde.
  • En evt. ændret fast opslagskadence. Dette vil i så tilfælde skulle koordineres med de to andre videreuddannelsesregioner. Det er muligt i høringsrunden at ønske, at forløbet ikke opslås alligevel. Der skal dog opslås minimum ét forløb om året.
  • Om det vil være formålstjenstligt med en reminder til hospitalernes hovedpostkasser med henblik på at sikre, at høringen når helt ud til afdelingerne.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-146-18

7. Orientering: Dimensionering for speciallægeuddannelsen

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Set i lyset af COVID-19 situationen har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre på processen for udarbejdelsen af den kommende dimensioneringsplan. Det betyder, at der vil blive udarbejdet én plan for 2021 og efterfølgende en 5-årig plan for perioden 2022-2026. Dette initiativ er sat i værk for at sikre, at der foreligger en dimensionering af hoveduddannelsesforløb i rette tid for året 2021. I efteråret 2020 vil arbejdet på den 5-årige plan blive sat i gang.

 

Dimensioneringen for 2021 forventes således at svare til dimensioneringen for 2020. Det samlede antal uddannelsesforløb fastholdes (inklusiv de politisk aftalte udvidelser i almen medicin) og akutmedicin bliver uden for den samlede ramme i 2021 ligesom i 2020. Som en forsøgsordning vil der blive indført en fleksibilitet i forhold til mulighed for opslag i andre specialer af ubesatte forløb. Se vedlagte bilag med Sundhedsstyrelsens udkast til dimensioneringsplan 2021.

 

I forbindelse med planen for 2021, har Sundhedsstyrelsen givet teknikergruppen mulighed for at fremsende ønsker om, hvorvidt der er behov for ændringer i de enkelte videreuddannelsesregioner i forhold til planen for 2020. Teknikergruppen består af administrativt ansatte fra videreuddannelsessekretariaterne og repræsentanter fra YL. Da rammen skal fastholdes skulle eventuelle øgninger balanceres med reduktion af forløb i andet/andre specialer. Videreuddannelsessekretariatet foretog en hurtig høring i de to driftsregioner og ved PKL i almen medicin i uge 18. Der var i denne proces ikke ændringsforslag til antal hoveduddannelsesforløb, men det blev påpeget, at ratioen af introduktionsstillinger i Akutmedicin bør øges. Dette er videreformidlet til Sundhedsstyrelsen.

 

Udkast til dimensioneringsplanen 2021 drøftes på møde i Prognose og Dimensioneringsudvalget den 7. maj 2020.

 

Sundhedsstyrelsen har i dimensioneringsplanen for 2021 introduceret en fleksibilitetsordning med mulighed for at konvertere ubesatte stillinger til andre specialer svarende til op til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb. Sundhedsstyrelsen benævner disse forløb som fleksforløb. Det beskrives i udkastet til dimensioneringsplanen for 2021, at et ubesat forløb vil kunne blive konverteret til et andet hoveduddannelsesforløb i videreuddannelsesregionen som et fleksforløb. Ændringerne som følger af fleksforløbene skal holdes inden for den samlede ramme og gælder ikke for hoveduddannelsesforløb i akutmedicin. 5 % af hoveduddannelsesstillingerne i Videreuddannelsesregion Nord svarer til 17 stillinger. Videreuddannelsessekretariatet er i gang med at udarbejde et forslag til proces for, hvordan dette kan implementeres i VUR Nord. DRRLV vil blive inddraget i processen på møderne efter sommerferien 2020. 

Beslutning

Den nuværende dimensionering fastholdes i 2021 og baggrunden herfor blev kort gennemgået.

 

Det blev drøftet, at det ville være ærgerligt for specialet, hvis ubesatte forløb i klinisk immunologi konverteres til andre specialer via fleksibilitetsordningen. Udvalget udtrykte bekymring for, om Klinisk Immunologi som et lille speciale vil kunne bære konverteringen af selv få forløb.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Orientering: Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS

 

Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

 

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.

 

Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf  


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (maj 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for første halvår 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, maj 2020 VUR Nord). Tallene for 2019 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:

 

Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Mikrobiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Pædiatri

 

 Nye KBU tal (opdateret maj 2020)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

 

*Antal tilmeldte til KBU

 

**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland

 

Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").

Beslutning

Det skriftlige indhold i dagsordenspunktet blev kort gennemgået og der blev spurgt ind til evt. spørgsmål. Der var ingen spørgsmål til specifikke emner.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

9. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget drøfter ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget?

Sagsfremstilling

Skal der afholdes uddannelsesudvalgsmøde næste år i forlængelse af ansættelsesudvalgsmøde, formodentligt primo juni 2021?

 

Bør bestemte dagsordenspunkter/emner/temaer behandles på næste uddannelsesudvalgsmøde? Og i så fald hvilke?

 

Kan det være fordelagtigt at undersøge mulighederne for evt. at afholde et landsdækkende uddannelsesudvalgsmøde efter næste møde i ansættelsesudvalget? I så fald kan Mette kontakte de andre videreuddannelsessekretariater for at undersøge, om der er interesse herfor.

Beslutning

Det blev drøftet, at det vurderes som passende med ét møde om året, med mulighed for at indkalde til Ad hoc møde (gerne på video), når det er nødvendigt.
 
Det blev aftalt, at Mette kommer med et udspil ift. næste møde, formodentligt primo juni 2021. Der var ikke umiddelbart ønsker til bestemte emner eller temaer til næste møde.
 

Det blev aftalt, at Mette ikke undersøger mulighederne for at arrangere et evt. nationalt uddannelsesudvalgsmøde medmindre det ønskes senere. Det blev vurderet til at give god faglig mening at afholde uddannelsesudvalgsmøderne internt i Videreuddannelsesregion Nord, fordi landsdækkende faglige emner med fordel behandles i regi af det faglige specialeselskab.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-277-18

10. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen punkter til eventuelt.

Tilbage til toppen