Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Mikrobiologi - uddannelsesudvalg
den 21. november 2019 kl. 10:00
i Lokale 12, OPA 15


Sagnr.: 1-30-72-264-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Til stede var:

 

Marianne Kragh Thomsen, PKL og UAO, Aarhus

Jurgita Samulioniené, UAO Aalborg

Jeanette Drost Thomsen, UKYL, Aalborg

Lisbeth Lützen, UKYL, Aarhus

Maja Bertz Hansen, videreuddannelsessekretariatet (referent)

 

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

2. Opfølgning på referat fra sidste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra sidste møde er vedhæftet.

Beslutning

Der var ingen bemærkninger til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Afdelingerne orienterer om status  på afdelingerne, uddannelsesmæssige udfordringer og uddannelsestiltag, der arbejdes med. Herunder f.eks. anvendelse af formaliseret kompetencevurdering.

Beslutning

Aarhus: Der har lige været afholdt tre timers møde med temaet "psykologisk sikkerhed". De forskellige forslag til tiltag har været drøftet blandt afdelingens læger til det opfølgende fællesmøde, og nu skal den endelige plan formuleres. Der har også netop været afholdt TULE, der er en kombineret trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering. Der er indkaldt til opfølgning herpå.

 

I forhold til reservelægesituationen, mærker man, at afdelingen er spændt hårdt for økonomisk. I sommers måtte afdelingen som led i besparelserne atter afgive flere analyser til SSI, og man har nu bl.a. ikke længere mykobakteriologisk diagnostik i afdelingen. Der har også været et ansættelsesstop. Dette påvirker ikke uddannelsesstillingerne, men har alligevel betydet, at barselsorlov blandt I-læger ikke som vanligt har ført til stillingsopslag og ansættelse af nye. Der har således kun været to reelt besatte introduktionsstillinger siden august og det er det laveste niveau i mange år. Dertil kommer flere orlovsperioder for uddannelseslægerne hen over foråret (herunder 3 hhv. 4 måneders fædre-barselsorlov), hvilket giver udfordringer planlægningsmæssigt, herunder færre uddannelsesdage. Per 1. december er ansat en ny, 3. I-læge. Også fordi der indtil nu i en periode over et par år kontinuerligt har været en infektionsmediciner på afdelingen, hvilket ophører per 1. december. I den nye målbeskrivelse i infektionsmedicin er der en obligatorisk 3 måneders ansættelse på KMA, men mange på den gamle målbeskrivelse har skiftet over på den nye, og har i den forbindelse aftalt sig til et ophold på KMA. Der har derfor i et par år konstant været en infektionsmediciner på afdelingen i stedet for to HU-læger i hver 3 måneder hhv. forår og efterår, som er udgangspunktet. Afdelingen er i øvrigt rigtig glad for at have HU-læger i infektionsmedicin ansat, selvom der også er udfordringer.  Dette især i forhold til planlægningen. HU-læger i infektionsmedicin er reelt i afdelingen meget få dage, hvorfor det er erfaringen, at der skal foretages forventningsafstemning allerede inden ansættelsen, og opholdet skal planlægges grundigt. Infektionsmedicinerne er også meget glade for opholdet, hvor de kommer til at kende processerne i prøvernes gang, herunder tidsforbrug, diverse faldgruber og tolkninger. Herudover har afdelingen indtil og med februar 2019 haft en HU-læge i samfundsmedicin ansat i et halvt år.

Der er 6 HU-læger lige nu, hvilket er 1 mere end vanligt, og skyldes at én har et forlænget forløb pga. sygdom. Der er også en HU-læge, der går ud og ind af forskning i intervaller af 1 år, hvilket giver helt særlige udfordringer.  Man risikerer, at ph.d.en bliver forældet hen af vejen, og man starter forfra, hver gang man er i klinikken.
Afdelingen mærker positivt, at der mange, der er interesserede i fokuserede ophold/besøgsdage. Marianne har f.eks. lige fået en henvendelse fra en hæmatologisk HU-læge, der gerne vil have et fokuseret ophold.
Der er ved opslag af I-stillinger generelt et fint antal kvalificerede ansøgere.

Afdelingen arbejder fortsat løbende på at få de yngre læger mere i laboratoriefunktion. Især introduktionslægerne sidder ellers meget ved telefonerne. Målet er at de yngre læger får laboratorieansvar i hverdage og ikke bare i weekender. I foråret blev det aftalt at I-læger har skemalagt laboratoriefunktion min. én gang per måned de sidste 3 måneder. Forvagterne mikroskoperer positive bloddyrkninger tirsdag og torsdag kl. 8-9 (det er de hverdage, hvor der ikke er planlagt undervisning/hygiejnemøde), og tlf.-2-lægen deltager også fortsat i laboratoriet på disse tidspunkter.

 


Aalborg:

 

Lige nu er der to HU-læger og en læge på orlov. Der er to introlæger, der er færdige 1. april og 1. maj. Ansættelsestidspunkterne lige efter den 1. marts giver lidt problemer med tidsfrister i forhold til starttidspunkt for HU-forløb. Afdelingen har ikke fast infektionsmedicinere ansat. Der er til gengæld socialmedicinske HU-læger i et halvt år. Erfaringen er, at det kræver utroligt præcise aftaler for at blive enige om, hvad man skal opnå i denne ansættelse. Det kræver virkeligt gode kommunikationsevner og en klar forventningsafstemning. Til gengæld er de utroligt dygtige, der er ikke indtryk af, at der er rekvirenter/samarbejdspartnere, der har bemærket, at de ikke havde mikrobiologisk baggrund. Afdelingen har faste dage, hvor andre læger kommer forbi, fx KBU-læger. Der er planlagt inspektorbesøg i 2020. Der skal være tre timers møde i starten af december, temaet bliver: konferencernes læringsværdi.

Jeanette er ny UKYL, og har indført en procedure, hvor en læge er ansvarlig for at gemme prøver fra laboratoriet og hver fredag præsentere problemstillinger for alle afdelingens læger. Man er lige startet på undervisning primært for de yngre læger hver anden torsdag eftermiddag. Nogen gange underviser de yngre læger hinanden, andre gange er undervisningen for alle afdelingens læger. Der er ikke anden fast undervisning for hele lægegruppen. Afdelingen har fået ny ledende overlæge, og man er i gang med at arbejde med et nyt rul, hvorefter afdelingslægerne skal inddrages i weekendarbejde, dette kommer formentligt til at medføre, at de yngre læger ikke får weekendarbejde i fremtiden. Det betyder også en ændring i uddannelsen, da der er meget læring i en weekendvagt. Der er derfor en stor udfordring i forhold til hvordan denne læring kan opnås i hverdagene i stedet for. De yngre læger skal have mere ansvar i hverdagene. De yngre læger har telefonfunktion om formiddagen og kontorfunktion om eftermiddagen i stedet for laboratoriefunktion om eftermiddagen, for ofte kom de ikke op i laboratoriet pga. hængepartier fra telefonfunktionen. Det nye rul vil give nogle andre muligheder for kontinuitet. Der bliver mindre mikroskopi, for det er svært at få ind, så det rent faktisk kommer til at ske. Der skal være meget fokus på dette i dagtid. Det bliver en udfordring i forhold til en af kompetencerne omkring vagtprøver i introduktionsuddannelsen, den bliver næsten urealistisk at opnå, når de yngre læger ikke selv laver prøver, fordi de ikke er inde om natten.

 

I Aarhus er denne kompetence planlagt opnået ved at forvagten mikroskoperer positive bloddyrkninger (primært gram-præparater, ikke fase-præparater), deltager i udsåning af prøver osv. som beskrevet ovenfor. Mht. mikroskopi af malariapræparater er der også opmærksomhed på dette.  

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

4. De regionale kurser

Sagsfremstilling

Gennemgang af rækken af regionale kurser, er der behov for ændringer eller justeringer?

Beslutning

Der var enighed om, at planen, som den ser ud, er dækkende. Det blev aftalt at lade den fortsætte, og så tage den op igen, hvis der opleves behov for ændringer. Ellers kan planen revideres i 2022, når det hidtil aftalte rul er gennemgået. Der var enighed om at dele kursus i virologi+serologi i to seancer på Mariannes forslag. Jurgita kunne oplyse, at parasitologi-kursus næste gang bliver i marts 2020, da bioanalytikerunderviseren snart går på pension. Den nærmere dato endnu ikke fastlagt. Det bliver lidt hurtigt i ansættelsesforløbet for de nye HU-læger, men det er meget relevant at deltage i som helt ny HU-læge. Jurgita foreslog, at Enterobacteriaceae kun varer to dage, som blev godkendt (derudover 2 dages Enterobact. resistensmekanismer). I forhold til kurset i mykologi har underviserne foreslået en opsamlingsdag. Dette kan man eventuelt kigge på ved næste revision af rullet. Hvis der er noget, der står forkert kan man melde tilbage til Marianne.
Marianne vil som vanligt lave en oversigt over specialespecifikke kurser for det næste kursistår (1/2-2020 – 28/2-2021).

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

5. Uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Status på uddannelsesprogrammerne:

 

Uddannelsesprogrammerne for hoveduddannelsen og introduktionsuddannelsen er alle godkendt i oktober 2017. De skal som udgangspunkt revideres hvert 3. år.

 

 

Beslutning

Uddannelsesprogrammerne skal revideres i efteråret 2020. Der er formentlig ikke nået at komme en ny skabelon inden da. Det blev aftalt at se på det ved næste uddannelsesudvalgsmøde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

6. Oplæg om Evaluer.dk

Sagsfremstilling

Maja holder et oplæg om evaluer.dk, og viser, hvordan det kan bruges som planlægningsværktøj for UAO og PKL samt UKYL.

Beslutning

Maja viste, hvordan man kan oprette visninger over både I- og HU-læger. Fremgangsmåden vises her i screeenshots.

 

Vælg "Administrator"

 

 

Og herefter "Visninger"

 

Herefter "Opret visning" helt ude til højre

Her skal I vælge speciale:

Om I ønsker I - eller HU-læger( eller begge)

Hvilket hospital I vil se:

Under sortering efter skal I vælge Hospital-afdeling-stillingsnummer

 

Ving af ved "Vis alle stillinger/esk under "sorteringskriterier"

 

Vælg herefter "Gem og vis læger"

 

Så skulle I gerne få en oversigt over de læger I har valgt. Bemærk, der kan være flere sider!

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-262-18

7. Dimensioneringsplanen

Sagsfremstilling

Der er lige nu en høring i gang med henblik på at få alle parters input i henhold til den nye dimensioneringsplan. Høringsmaterialet vedhæftes som bilag. Den videre proces fremgår også af bilagene.

Beslutning

Spørgsmålet om dimensionering har været oppe på et ekstraordinært specialerådsmøde i Region Midtjylland, der har lavet en indstilling, hvor vurderingen under afvejning af den fremtidige rekrutteringssituation, hospitalernes stramme økonomi og de enkelte lægers mulighed for ansættelse i en speciallægestilling, er, at det nuværende antal HU-læger er passende også i 2021-2025, men hvor man dog også adresserer en bekymring i forhold til en stor vækst i andre specialer, som man servicerer. Der forudses at der som følge heraf bliver behov for mere rådgivning, og at der bliver flere prøver. Man har talt om evt. at foreslå en øget dimensionering ved næste dimensioneringsperiode. Der har været enighed om også at bevare det nuværende antal I-stillinger.
Ledende overlæge i Aalborg vides at være enig i ovenstående.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

8. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

CESU har netop udgivet en ny rapport: "Fra vejledningskursus til daglig uddannelsespraksis", rapporten er vedhæftet som bilag.

 

Rapporten konkluderer, at de unge læger får rigtigt meget ud af returdagen på afdelingen og de små projekter, der bliver lavet, men at afdelingerne ikke er bevidste om at bruge projekterne.

Beslutning

Marianne orienterede om CESU's publikation om vejlederkurset. De yngre lægers projekter lever lidt et stille liv. Det bliver i rapporten anbefalet, at man fortsætter kurset og styrker samarbejdet med ansættelsesstederne, så projekterne bliver dem brugt, eventuelt efter noget tilpasning, så de kan passe ind i afdelingerne. Det er et spørgsmål om hovedvejlederen får spurgt nok ind til projektet.
Vi bør nok arbejde med at få uddannelseslægerne til i højere grad at involvere hovedvejleder, UAO og/eller UKYL og evt. andre i projekterne, og arbejde for at optimere kursusudbytte for afdelingerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.

 

Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf  


  

Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (august 2019)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, første halvår 2019 (Se bilag: Opslåede og besatte HU-stillinger 1. halvår 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
 

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:

 

 

Nye KBU tal (opdateret 12. juni 2019)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

 212

146

66

*Antal tilmeldte til KBU

 

 

 

**Faktisk antal besatte forløb

 

 

 

Baggrundsnotat (Oktober 2018)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

  

MUK2020

 

Videreuddannelsesregion Nord arrangerer sammen med Region Midtjylland og Region Nordjylland, Aarhus og Aalborg Universitet, DSMU og Lægeforeningen endnu en gang en dansk fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse.

 

Konferencen afholdes fra den 7. til den 9. juni 2020 i Aarhus. Tilmedlingen åbner via Plan2learn den 1. november 2019.

 

Se vedlagte flyer for yderligere information

 

Beslutning

Maja orienterede og oplyste, at der nu er udsolgt til MUK2020

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Det skal aftales, hvornår udvalget mødes næste gang.

Beslutning

Jurgita foreslog at holde møderne i juni fremover, der var tilslutning hertil. Det bliver enten den 2. eller den 16. juni. Maja reserverer begge datoer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

11. Eventuelt

Beslutning

I anledning af, at Marianne til næste lægelige videreuddannelsesrådsmøde på AUH er blevet bedt om at sige lidt om overlevering mellem afdelingerne i et HU-forløb blev det drøftet om der var anledning til at ændre den eksisterende fremgangsmåde. Som det er nu sker der en overlevering, når den næste afdeling ikke kender HU-lægen. Det foregår via mail med HU-lægen med på korrespondancen, og så er der også mulighed for HU-lægen for at nævne hvis der er specielle områder, der skal være eller ønskes fokus på. Det handler om at lave en forventningsafstemning så tidligt, at man kan nå at tage højde for det fra starten af ansættelsen. Det foregår ad hoc, men det fungerer.

Tilbage til toppen