Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Mikrobiologi - uddannelsesudvalg
den 30. juni 2022 kl. 08:30
i Oluf Palmes Alle 15, mødelokale 14

 


Sagnr.: 1-30-72-264-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra sidste møde er vedhæftet denne dagsorden som bilag.

Beslutning

Marianne nævnte i forhold til punkt 5, at hun har forsømt at tage fat i region Øst, men det kommer senere på dagsordenen. Referatet blev i øvrigt godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aarhus:


Lige nu er afdelingen relativt godt bemandet fsva. de yngre læger, der er 4 HU-læger og 4 introlæger. Derudover er der en tilbage fra barsel i et ekstra stillingsnummer og en tidligere i-læge ansat i en uklassificeret stilling. Efter corona er al undervisningen kommet i gang igen. Der er blå time om mandagen med månedens fokus. Hver måned har afdelingen fokus på et emne, både i blå time og i øvrigt i løbet af måneden. Det letter arbejdet for UKYL, at temaet for seancerne er planlagt. Det er ikke kun lægerne, men hele afdelingen, der tænkes at deltage i månedens fokus, men det er endnu ikke implementeret. Der er tirsdagsundervisning for hele afdelingen, ad to omgange, da man kan ikke være i personalestuen. En I-læge står for at planlægge tirsdagsundervisningen, det kan være en udfordring at bemande undervisningen. Der er onsdagsundervisning for alle læger og Journal Club en gang om måneden, enten ved eksterne eller interne undervisere. Om fredagen har man en case, et eller andet fra laboratoriet, som man fortæller om i forbindelse med fredagsbrød. Det er meningen at det skal være en kort og uformel præsentation uden brug af powerpoint. Igen bliver det afholdt ad to omgange grundet pladsmangel. Derudover har afdelingen fokus på forskning, man har fået implementeret to årlige forskningseftermiddage på afdelingen, hvor man spiser sammen efterfølgende. Der er også forskningsmøder den sidste torsdag i måneden til dels uden for arbejdstiden, men man overvejer at flytte disse til torsdag morgen for at højne deltagertilslutningen.


Der er stor travlhed på afdelingen, men man er gode til at hjælpe hinanden. I weekenden har man som forvagt indtil nu været alene til stede om søndagen, og det har ikke været hensigtsmæssigt, da det ikke er muligt for en person at varetage det arbejde. Man har akut lavet en løsning på frivillig basis hen over sommeren, hvor man kan byde ind på at komme de søndage, hvor der kun er en på arbejde.


I forhold til speciallæger har afdelingen stadig en vakant overlægestilling, der ikke har været slået op. Afdelingen har haft ekstra penge i forbindelse med corona, men har ikke fået lov til at lave et tidsbegrænset stillingsopslag pga. overenskomstmæssige forhold. Man har således gennem hele perioden med COVID været for få.


I forbindelse med 3 timers mødet i 2021 har man sat flere ting i værk. Emnet for mødet var frit og man har lavet en meget omfattende handlingsplan. Man har bl.a. set på arbejdsfunktionerne. Der har gennem mange år været et problem at I-lægerne ikke har kunnet opnå ret meget laboratorieerfaring i hverdagene, derfor nedsatte man en arbejdsgruppe, der har lavet nye funktioner, bl.a. en laboratorie to funktion, som I-lægerne indgår i. De kigger bl.a. på uriner, MRSA og prøvemodtagelsen. I-lægerne meget glade for dette. Det har givet et kæmpe løft. Lab-2 lægen er tænkt at indgå i et teamsamarbejde med lab-1 lægen, hvorved lab-2 lægen også kan opnå erfaring med med lab-1 arbejdet (væv og væske. podninger, CPO osv.). Lab-2 funktionen indebærer også, at man også styrer middagskonferencen. Selv de nyeste I-læger har været meget dygtige hertil. Man har også nedsat et udvalg til at kigge på, om der kan ændres på de mange møder og undervisning, der bliver holdt og den tid, de tager. Dette arbejde er ikke helt færdigt endnu. I relation til tirsdagsundervisningen er der planer om at involvere som minimum de undervisende bioanalytikere, således at der bliver en tovholder gruppe, og opgaven med planlægning og afholdelse af torsdagsundervisningen bliver delt ud på en større og mere blandet personalegruppe.

Der er et ønske om et kort dagligt fælles morgen-tavlemøde for lægerne med gennemgang af bemandingen af de forskellige lægefunktioner. Lige nu foregår mødet på reservelægekontoret og eventuelle udfordringer bliver derfor løst der. Man trækker nu mødet ud på gangen, så kan speciallægerne bedre indgå.


Afdelingen får fra september 2022 en børnelæge i 3 måneder, der skal subspecialiseres i infektionspædiatri, det glæder man sig meget til. Der skal laves et arbejde med at afklare, hvad lægen skal opnå af kompetencer i forløbet. Det er ca. 10 år siden, der har været en sidst.


Aalborg:


Bemandingen i forhold til yngre læger er meget varieret,
men lige nu er alle stillinger besat. Man er fuldt bemandet med HU-læger også. Det er dog meget følsomt og hvis næste I-stilling ikke bliver besat bliver det meget hårdt. I forhold til speciallæger er der en god bemanding med 4 afdelingslæger, heraf 2 delvist ansat på infektionshygiejnen. Der er også to ansat med 20% forskningstid.


Undervisningen justeres hele tiden i forhold til bemandingen. Der er for få yngre læger til at kunne planlægge torsdagsundervisningen, så det løser man med færre gange med undervisning. Der er onsdagscase for bioanalytikerne, det går på tur og fungerer godt. Der er fælles journal Club med infektionsmedicinerne hver fredag, det kører virtuelt. Man er ved at finde et velegnet lokale til at kunne mødes fysisk. Om fredagen til middagskonferencen gemmer man prøver fra laboratoriet om formiddagen, som kan vise et eller andet. Det er både yngre læger og speciallæger, der er tovholder og ansvarlig for at finde egnede prøver. Men i øvrigt er alle gode til i løbet af ugen at sætte prøver på til konferencen.


Der er staffmeating hver anden tirsdag for alle læger på hele sygehuset med meget forskelligt indhold. Møderne foregår virtuelt. De andre tirsdage er der lægemøder for alle læger på afdelingen, hvis der er noget kun for speciallæger lægges det til sidst på mødet. Derudover er der kapacitetsmøder hver dag, det fungerer godt og funktionerne dækkes uden involvering af andre.


Det kan også være de yngre læger, der styrer middagskonferencen, og det fungerer også godt.


Temaet var ledelse på seneste 3 timers møde. Man talte bl.a. om styring af middagskonferencen og de yngre læger, gerne vil være forrest ved bloddyrkning,. Ledelsen er i øvrigt god til at fortælle om, hvad der ligger i lederrollen, det må der gerne være mere af.


Afdelingen skal have inspektorbesøg den 3. november 2022.





Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Marianne orienterer.

Beslutning

I Syd fik man ikke besat sit HU-forløb i sidste runde og i Øst fik man i første omgang besat 2 ud af 3, stillingen blev dog senere besat ved et genopslag. I Øst blev man meget overraskede over, at der ikke var tilstrækkeligt med ansøgere. Man vil derfor have fokus på rekruttering og karriererådgivning. Er det også et problem i denne region? Hvordan kommer vi i kontakt med de rigtige og får dem til at søge? Er der ansøgere til næste stilling? Både i Aarhus og i Aalborg forventer man ansøgere. For introlægerne fylder det, at det kan være svært at få en slutstilling. Man skal overveje hvilke andre muligheder man har for en slutstilling end på en klinisk mikrobiologisk afdeling. De stillinger er der ikke lige med det samme. Det er nyt for alle, at man skal tænke i andre baner, måske skal der laves et katalog over muligheder.


Bidrager undervisning af medicinstuderende til rekruttering af I-læger? Det er muligvis for tidligt i studiet i forhold til det. I Aalborg får KBU-læger på infektionsmedicinsk afdeling får fast en dag på KMA, det kan bidrage til rekrutteringen. I Aarhus er der mange, der bruger deres uddannelsesdag til at komme på besøg i afdelingen, det er ofte nogle af dem, der har været på besøg, man ser ansøgninger fra til I-stillinger. Der har lige været 6 ansøgere til en stilling. I Aalborg er der et opslag oppe nu, der er ikke kvalificerede ansøgere endnu, men de er fortrøstningsfulde.


DSKM's uddannelsesudvalg har haft en arbejdsgruppe nedsat til at kigge på kompetencevurderingsredskaberne. Man har haft lavet en spørgeskemaundersøgelse og på baggrund heraf har man besluttet at fjerne talskalaen, så der kommer fokus på primært at finde 1-2 læringsmål.


Seneste PKL-UKO-VUS temadag handlede om brug af struktureret kompetencevurdering. Gitte Eriksen, der er UKO på AUH har lavet en evaluering af brugen af struktureret kompetencevurdering generelt i Danmark. Konklusionen var desværre, at man ikke gør det godt nok. Det bliver brugt i klinisk mikrobiologi og der er generelt stor tilfredshed med det. Man kommer til at arbejde mere med det i forlængelse af revisionen af den lægelige videreuddannelse. Man hørte også om struktureret feedback i forhold til 360 graders evalueringen. Dette i relation til et lovende o gspændende projekt vedr. implementering af en ny spørgeramme med fokus på ledelse for HU-læger sidst i deres forløb, der er ved at være gennemført.













Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

5. Status på uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Hvor langt er de forskellige uddannelsesprogrammer? Programmet fra Aalborg har været med på dette møde i UGUP.

Beslutning

I Aarhus er man meget godt igang og meget langt og Aalborg har længe været færdig med deres revision. Marianne forventer at indstille de sidste 4 programmer inden næste frist til UGUP den 19. juli 2022. Introduktionsprogrammet for Aalborg blev godkendt uden bemærkninger i UGUP. Aalborg vil gerne have det gamle program taget ned, når der ikke er flere læger ansat efter det gamle program. Jurgita skriver til Maja, når det er aktuelt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

6. Status på regionale kurser

Sagsfremstilling

Opfølgning i forhold til sidste møde.

Beslutning

Marianne har sendt oversigt ud. Oversigten er også vedhæftet referatet. Der bliver fundet datoer snarest for de manglende kurser for Aarhus. Det største hængeparti er molekylær biologi fra sidste hovedkursusår over 4 kursusdage, enten kunne det skæres ned til 3 eller holdes af to omgange. 4 dage er meget ressourcetungt både at afholde, at deltage i og også for afdelingerne i forhold til bemanding. Jurgita har overblik over de manglende kurser for Aalborg.


I forhold til planlægning kan der som udgangspunkt ikke nødvendigvis tages hensyn til barsel eller ferie ved de regionale kurser.


Det bliver svært at få planlagt afholdelse af alle kurser i forhold til en konkret læge, der snart er færdig. Det bliver nok nødvendigt at droppe nogle af kurserne, måske dem som handler om det man møder rigtigt meget af i sin HU.


Det kunne måske være en mulighed at fokusere på de kurser man mangler og få dem afviklet nu. Anne vil gerne prøve at kigge på et udspil i forhold til at få det til at gå op inden hun går på ferie. Der var enighed om at holde et kort møde den 8. august kl 8.30. Så kan man se på Annes udkast og planlægge resten af året. Marianne indkalder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

7. Status på revision af den lægelige videreuddannelse

Sagsfremstilling

Marianne og Maja orienterer.

Beslutning

SST afholdt en stor midtvejskonference onsdag den 22. juni 2022. Maja deltog. Mødet havde mere karakter af en opstart, og der blev ikke præsenteret nogle foreløbige resultater eller konklusioner. På et fælles, virtuelt DSKM afholdt den 2. juni 2022 fortalte en af deltagerne i underarbejdsgruppen om status på dette arbejde. Man har drøftet over en lang møderække om der er synergi eller områder, hvor det giver mening, at man arbejder sammen, f.eks. i form af fælles uddannelseselementer og kurser. Man havde efterspurgt rammer fra SST for drøftelserne, men man fik dem først på allersidste møde, hvor SST meddelte, at man vil forandring, og at der kommer til at ske noget nyt. Det bliver fælles med klinisk biokemi og immunologi. Men hvordan og i hvilken form ved man ikke noget om.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

8. Forskningstræning

Sagsfremstilling

Hvem er i gang med forskningstræningsprojekter på afdelingerne? Hvad er status? Hvem skal snart i gang?

Beslutning

Det er vigtigt at sikre sig, at der er etableret en kontakt på den anden afdeling, hvis projektet skal gå på tværs. Det er en god ide, hvis man et større projekt, at afgrænse det til en mindre del, f.eks. en rapport med litteraturgennemgang og så lade denne del være forskningstræningen. Det vil også kunne bruges til et eventuelt videre projekt.


Der er opmærksomhed på en læge, der er på barsel og som har kort tid på afdelingen, når hun vender tilbage. De øvrige HU-læger blev gennemgået. Der er to med phD, de kan blot sende ders phD bevis til Maja, så sørger hun for at give dem dispensation.


Der var enighed om at beholde dette punkt på dagsordenen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-116-22

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Specialevalgsdag 2022

Sæt kryds i kalenderen den 17. november 2022 (eftermiddag), hvor Region Midtjylland holder den tilbagevendende specialevalgsdag.

Dagen foregår på Aarhus Universitetshospital. Og vanen tro vil der være mulighed for at høre oplæg om specialevalg og efterfølgende besøge specialernes stande. Videreuddannelsessekretariatet sender inden sommerferien mere information ud til specialernes PKL'er og de specialespecifikke uddannelsesudvalg.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.


Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger


I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.


Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.


Beslutning

Maja orienterede.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde bliver den 8. juni 2023 fra 8.30 til 12.00. Hvis man har ideer til emner kan man sende dem til Maja. Maja sender mødeinvitation og booker videolokale.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

11. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-264-18

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:


Marianne Kragh Thomsen, uddannelsesansvarlig overlæge AUH, PKL

Jurgita Samulioliene, uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg

Jeanette Drost Thomsen, UKYL Aalborg

Anne Gedebjerg, UKYL Aarhus

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)



Tilbage til toppen