Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Neurologi - uddannelsesudvalg
den 7. juni 2022 kl. 12:30
i OPA 15, mødelokale 13

 


Sagnr.: 1-30-72-44-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.


Boris foreslog, at vi fremover altid har rekruttering på dagsordenen som et fast punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra sidste møde er vedhæftet.

Beslutning

Man har ikke nået at afholde casefremlæggelsen.

Marika påpegede, at det i forhold til sprogtilbud kan være svært at argumentere over for ledelsen hvorfor en sproglig indsats skal være lige nu. Man skal dog turde lave en tidlig opsporing og indsats. Boris tilføjede, at et mere fleksibelt uddannelsessystem kunne hjælpe i forhold til udenlandsk uddannede læger.

Man må italesætte opad i systemet, at der er et problem.


Der blev talt om at have en 5. uddannelsesdag i Hammel. Det kunne træde i kraft fra 2023, sådan at der var uddannelsesdag hver anden måned og ikke i sommerferien. Erik sender en liste med emner rundt og Gahrib sender mulige emner fra Hammel.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Gødstrup


Afdelingen flyttede den 13. februar, det er gået fint, og langt overvejende har man fået fine forhold. Dagklinik-området fungerer godt. man har for første gang fået 4 i-læger, så det virker som om, det er nemmere at rekruttere til Gødstrup end til Holstebro. Supervisionen ved stuegang er besværliggjort, da ledelsen har pålagt, at man skal diktere inde ved patienten.


Der er planlagt inspektorbesøg den 16. juni 2022 og afdelingen afholder I-dag i september.


AUH


Man har haft lidt besvær med at få ansat nye i-læger. Der kommer flere psykiatere fremover, da deres dimensionering er øget. Man har valgt at ansætte nogle i-læger i et videre uklassifcieret forløb, da man mangler folk i demensambualtoriet. Lægerne er interesserede i denne stilling, da den er vagtfri, og der også er mulighed for at aftale deltid. Marika har kigget på vagttiden for de yngre læger og fundet ud af, at de har 55-65 % vagt, det er for meget, og hun tager det op på speciallægemøde. Afdelingen har ansat en AC-fuldmægtig til bl.a skemalægning, måske kan vedkommende også hjælpe UAO med administrative opgaver.


Neurofysiologisk, AUH


Man har endelig fået to læger i fagområdeuddannelse og det går godt. Der er også en læge i fagområdeuddannelse i Aalborg, som de superviserer fra Aarhus.


Viborg


Elias er blevet cheflæge, men bliver i funktionen som UAO indtil efteråret, hvor der formentlig kommer en ny UAO.


Der var 18 deltagere til uddannelsesdag den 5. marts, så det undrer, at der ikke er så mange ansøgere.

Lige nu er der 5 HU-læger, hvis forløb er udskudt af den ene eller anden årsag. Afdelingen har også en læge i evalueringsansættelse, og der kommer KBU-læger igen fra foråret, ligesom der også kommer flere psykiatere.


Aalborg


Lotte Vinge er blevet konstitueret ledende ovrlæge, og der er ansat to professorer. Når flytningen er overstået, vil afdelingen stadig være splittet op. Boris har udviklet en justeringssamtaleskabelon, som tager udgangspunkt i sprøgsmålene fra evaluer.dk. De tre områder, man giver lavest score skal man skriftlig uddybe i forhold til hvad man selv kan gøre for at optimere og hvad afdelingen skal gøre. Denne skabelon danner så baggrund for vejledersamtalen. Der er ikke indsamlet data endnu.


Hammel


Man fik den første i-læge i november, delt mellem AUH og Hammel. Man har nu en i-læge, der senere skal til Viborg. Man har dannet et uddannelseteam som består af to neurologer og to neurokirurger og ledende overlæge. Det har været en udfordring med supervisionen, da der kun er to neurologer med klinisk funktion, men i-lægerne er kun der, hvor der er en neurolog eller en neurokirurg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Erik orienterer.

Beslutning

I december var der møde i dansk neurologisk selskabs uddannelseudvalg og der er møde igen den 20. juni. Et af punkterne er den workshop for UAO'er og UKYL'er, der bliver afholdt 12. september. Temaet er udflytning: hvordan koordineres dette, så man sikrer, at uddannelsen flytter med og kan opretholdes.


Derudover er a-kurserne og rekruttering et emne.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

5. Status på uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Hvordan ser det ud med uddannelsesprogrammerne?


Gødstrups introprogram har lige været for UGUP. Ifølge videreuddannelsessekretariatets hjemmeside mangler der programmer for Hammel-Viborg, Hammel-Aarhus og Aalborg fsva angår introduktionsstillinger.


Hoveduddannelsesprogrammerne er gamle for alle forløbstyper, ligesom der mangler for det nye Aarhus forløb.


Er udvalget interesseret i en skrivedag med hjælp fra sekretariatet til at få programmerne på plads?

Beslutning

Der var lidt forvirring omkring status på de forskellige uddannelsesprogrammer, Maja undersøger hvor de to deleprogrammer med Hammel befinder sig. Programmet for neurofysiologisk overafdeling er næsten på plads. Der var enighed om at afholde en skrivedag med hjælp fra sekretariatet til at få de manglende programmer på plads. Maja sender skabelon ud og seneste program i word, såfremt det foreligger hos VUS. Skrivedagen blev aftalt til den 4. oktober i Aarhus. Maja sender kalenderinvitation.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

6. Casefremlæggelse for introlæger

Sagsfremstilling

På sidste møde blev det aftalt at afholde et casemøde, hvor i-lægerne fremlægger en selvvalgt case, hvor alle UAO'er deltager.


Mødet blev aftalt til den 5. april.


Hvordan gik mødet? Er det et koncept, der skal fortsætte?

Beslutning

Mødet blev desværre ikke til noget. Der var flere ændringsforslag til konceptet, måske en uges fokuseret ophold eller en uddannelsessdag på en anden afdeling i et fast rul.

Konklusionen blev at konceptet skal overvejes en ekstra gang, og at man hver især vil gå hjem og snakke med afdelingerne herom.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

7. Besøg på afdelingerne

Sagsfremstilling

Er der aktuelt et behov for besøg af PKL på afdelingerne?

Beslutning

Gharib vil gerne have et PKL-besøg i 2023.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

8. Udfordringer i forbindelse med udflytning til nye hospitalsenheder

Sagsfremstilling

Opleves der på afdelingerne udfordringer med udflytningen til de nye hospitalsenheder? Er det noget, der skal tages hånd om?

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-116-22

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS



Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)

Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.


Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)

I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.


Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.


Specialevalgsdag 2022 (april 2022)

Sæt kryds i kalenderen den 17. november 2022 (eftermiddag), hvor Region Midtjylland holder den tilbagevendende specialevalgsdag.

Dagen foregår på Aarhus Universitetshospital. Og vanen tro vil der være mulighed for at høre oplæg om specialevalg og efterfølgende besøge specialernes stande. Videreuddannelsessekretariatet sender inden sommerferien mere information ud til specialernes PKL'er og de specialespecifikke uddannelsesudvalg.


Beslutning

Maja orienterede. Der var enighed om at bede nogle unge læger om at være med til specialevalgsdag. Kassen med materiale er i Aalborg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

10. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-44-18

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:


Erik Hvid Danielsen, PKL

Boris Modrau, UAO Aalborg

Søren Kjær, UAO Gødstrup

Elias Zakharia, cheflæge Viborg

Marika Poulsen, UAO neurologi AUH

Birger Johnsen, UAO neurofysiologisk afd, AUH

Gharib Ghader, UAO Hammel

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)



Tilbage til toppen