Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Ortopædisk kirurgi - uddannelsesudvalg
den 23. maj 2019 kl. 12:30
i Aarhus Universitetshospital, Indgang J, Plan 8, Konferencerummet J801-111


Sagnr.: 1-30-72-237-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen

Beslutning

Værterne fra Aarhus Universitetshospital bød velkommen, og der var en kort præsentationsrunde af mødets deltagere. Herefter blev den formelle dagsorden for mødet indledt.

 

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget følger op på relevante emner fra seneste møde.

Beslutning

Referatet blev gennemgået og godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

3. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

PKL Svend Erik Østergaard orienterer om relevante emner.

Beslutning

Hans Boye stopper, der skal derfor vælges ny formand for ansættelsesudvalget. Der er skitserets proces med valg af ny formand i umiddelbar forlængelse af de kommende ansættelsessamtaler.

 

Der blev orienteret om, at der er færre ansøgere til den kommende opslagsrunde end antallet af opslåede forløb. Der opfordres derfor til, at enhederne tænker i potentielle genopslag hurtigst muligt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

4. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige udfordringer og uddannelsesmæssige tiltag og
at afdelingerne orienterer om igangværende forskningsprojekter

 

Sagsfremstilling

Orienteringen om og drøftelse af uddannelsesmæssige udfordringer og uddannelsestiltag. Kan bl.a. omhandle arbejdet med brugen af kompetencevurderingsmetoder, udarbejdelse af uddannelsesprogrammer samt HU-lægernes overgange mellem afdelinger/hovedvejledere.

 

Tips og tricks kan med fordel også deles under dette punkt.

Beslutning

Fra Aarhus Universitetshospital blev der orienteret om, at der netop havde været gennemført et inspektorbesøg i afdelingen. Desværre er der for tiden nogle udfordringer for afdelingen, hvoraf nogle knytter sig til den generelle økonomiske situation Aarhus Universitetshospital befinder sig i, nogle knytter sig til udflytningen og nogle knytter sig til den nye måde arbejdet organiseres på i de nye lokaler i Skejby. Der vil derfor forventeligt også være en række forbedringsforslag i inspektorrapporten. Hospitalsledelsen var tilstede ved inspektorbesøget, og Hospitalsledelsen tilkendegav i den forbindelse, at de var opmærksomme på de udfordringer afdelingen står med. På plusside blev noteret, at der fortsat er energi og lyst til uddannelse, selv om inspektorerne påpegede, at de oplevede udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Inspektorerne havde også anerkendt, at afdelingen selv havde været realistisk i sin egen scoring.

 

Fra Hjørring blev der orienteret om, at der har været nogle store udfordringer på afdelingen, hvilket har resulteret i nogle vakante stillinger. Hoveduddannelsesforløbene kører, og der er ikke specifikke udfordringer i forhold til dem. Der er blevet og bliver sat forskellige tiltag i søen, med henblik på at løse de konkrete udfordringer.

 

Fra Hospitalsenhed Vest blev der orienteret om, at de fortsat har funktioner på to matrikler. Siden sidste udvalgsmøde er der blevet ansat en traumatolog, hvilket har været godt for enheden. Der er blevet indført mini-ceks, hvilket har været meget positivt og implementeringen har været helt uproblematisk.

 

Fra Aalborg Universitetshospital blev der orienteret om, at Anne Mette Sørensen har overtaget rollen som uddannelsesansvarlig for hoveduddannelsesstillingerne. Anne Mette er afdelingslæge i afdelingen. Thomas Jakobsen har fortsat rollen som uddannelsesansvarlig overlæge for introstillingerne og  KBU-forløbene. Der blev endvidere orienteret om, at afdelingen for nylig fik en uddannelsespris i Region Nordjylland. Der er i afdelingen blevet arbejdet med forskellige tiltag for at skabe plads til læring (traumevagt, etablering af ekstra leje med fokus på uddannelse, faste timeouts i skadestuen). Der har ligeledes været arbejdet med et gennemgående fokus på lægen som leder. Der arbejdets også med faste vejlederteams og vejledermøder for de forskellige uddannelsesniveauer. Endelig blev der orienteret om, at man har etableret en mentorordning for medicinstuderende, der arbejder som lægevikarer. Dette har en rigtig positiv effekt for de involverede og skaber en super rekrutteringskanal til afdelingen og specialet.

 

Fra YODA blev der orienteret om, at man holder skadestuekursus i Aalborg i april og oktober. Der opfordres til, at opfordre nye introlæger eller andre relevante til at deltage. Det blev kort drøftet, hvorvidt KBU-læger har mulighed for at støde på YODA og deres tilbud. Det blev nævnt, at specialet kan miste sin rekrutteringskanal. Der blev opfordret til, at YODA fortsætter med at sende indbydelser til akutmodtagelserne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

5. Status på HipSIM

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Jan Duedal Rölfing orienterer om status på HipSim - træning i hoftefrakturkirurgi herunder mulighed for tilmelding.

Beslutning

  1. HipSim - træning i hoftefrakturkirurgi

Tilmelding af startede kursister, som endnu ikke har gennemført samt nye uklassificerede og introstillinger til: HipSim@rm.dk

 

Dato

Dag

Tidsrum

31. maj

Fredag

8-12 og 12-16

14. juni

Fredag

8-12 og 12-16

18. juni

Tirsdag

8-12 og 12-16

10. juli

Onsdag

8-12 og 12-16

11. juli

Torsdag

8-12 og 12-16

30. juli

Tirsdag

8-12 og 12-16

 

  1. Artroskopisimulator: Koncern HR, MidtSim har budget til anskaffelse af en ny simulator. Der mangler interesserede undervisere. Alle bedes forhøre sig på deres idræts-, skulder/skulderalbue kollegaer ift. ildsjæle, som ønsker at genindføre artroskopi simulation i Videreuddannelsesregion Nord.

NB: Bjarne Mygind og Thomas Falstie har takket nej til at være tovholdere, men kan evt. fortsætte i underviserkorpset.

 

  1. Simulation sættes på dagsorden til næste møde.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

6. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS

  

Twopagers - Generelle kurser (juni 2018)

Der er udarbejdet en række twopagers med informationer om de generelle kurser.

Twopagerne indeholder:

 

  • en beskrivelse af formålet med kurset
  • en beskrivelse af kursets forløb
  • en opfordring til deltagerens forberedelse inden kurset

 

Twopagerne er udarbejdet for at forberede kursusdeltagerne bedre på kurset samt en opfordring til opfølgende aktiviteter efter kursusafholdelsen.

 

Twopagerne vedlægges dagsordenen og vil ligeledes kunne findes på VUS-hjemmesiden på

 

(se følge 5 Bilag: Vejledningskursus, SOL 3, Læringskursus, Kommunikation for basislæger og Akut

 

Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (juni 2018)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte introduktionsstillinger og hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord (Se bilag: Indberetning af uddannelsesstillinger 2018). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt er ligeledes vedlagt (se bilag: opslåede og besatte hoveduddannelsesforløb 2017) (afventer nationale tal for 2018). De kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Videreuddannelsessekretariatet forventer en øget besættelse af introduktionsstillinger i løbet af 2018 og lav søgning til hoveduddannelsesforløb indtil 2020.

 

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:

 

 

Nye KBU tal (opdateret 9. november 2018)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

 

 

Baggrundsnotat (Oktober 2018)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

 

Ny kontorchef/sekretariatschef (November 2018)

Mads Skipper tiltrådte 3. januar 2019 stillingen som kontor og sekretariatschef i Koncern HR Sundhedsuddannelser    

 

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

7. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget aftaler tid og sted for næste møde i udvalget.

Beslutning

Næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes 10. oktober 2019 kl. 12.30 til 15.30 enten på Regionshospitalet Randers eller i Regionshuset Viborg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

8. Eventuelt

Beslutning

Jan Duedal Rölfing spurgte til proces omkring forskningstræning. Svend Erik Østgaard orienterede om, at der er en fast procedure for, at uddannelseslægen selv skal finde en vejleder i første ansættelse. Hvis der er udfordringer, skal man kontakte PKL. Thomas Jakobsen orienterede om, at man på Aalborg Universitetshospital har en fast procedure, hvor en sekretær booker nye HU læger efter ca. en måned til et møde med afdelingens professor. Skulle HU lægen have en Ph.d. betragtes mødet som karrierevejledning. Allan Birk Jørgensen spurgte til, om Hjørring kunne blive koblet til processen ved Aalborg Universitetshospital. Dette blev aftalt for de HU læger, der ikke har en Ph.d.

 

Til næste møde genindføres det faste punkt om problematiske uddannelsesforløb.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-237-18

9. Deltagere

Sagsfremstilling

Deltagere:

Svend Erik Østgaard (PKL)

Allan Birk Jørgensen (UAO, Hjørring)

Thomas Jakobsen (UAO, Aalborg UH)

Anne Mette Sørensen (Uddannelsesansvarlig speciallæge, Aalborg UH)

Christian Pedersen (Ledende overlæge, Aalborg UH)

Lone Kirkeby (UAO, HE Vest)

Claus Möger (UAO, Aarhus UH)

Jan Duedal Rölfing (uddannelse og simulation) 

Ahmed Abood (YODA)

Bertil Selde Krogh (VUS)

 

Afbud:

Michael Kjeldager Tjørnild (Ledende overlæge, RH Randers)

Hans Boie (UAO, RH Randers)

Hardy Christoffersen (Ledende overlæge, Thisted)

Torben Bæk Hansen (Ledende overlæge, HE Vest)

Ole Kristensen (UAO, RH Horsens)

Karsten Krøner (Ledende overlæge, RH Horsens)

Steen Olesen (Ledende overlæge, HE Midt)

Michael Toft Væsel (UAO, HE Midt Viborg)

Bjørn Thorup (UAO, HE Midt Silkeborg)

Nils Lauge Johannesen (Ledende overlæge, Hjørring)

Tilbage til toppen