Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Ortopædisk kirurgi - uddannelsesudvalg
den 30. marts 2023 kl. 12:00
i Ortopædisk konferencelokale, Regionshospitalet Randers

 


Sagnr.: 1-30-72-213-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Udvalget følger op på relevante emner fra seneste møde.


Beslutning

Referatet blev godkendt. Der var ingen opfølgning på emner fra seneste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag på afdelingen.


Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Hospitalsenhed Midt, Viborg: Fra Viborg orienterede de om, at de uddannelsesmæssigt er lidt udfordret ift. fod- og ankelkirurgi, da deres eneste specialist indenfor dette aktuelt ikke er til stede. Derudover har de netop haft inspektorbesøg, hvilket gik godt og der orienteres herom senere.

Regionshospitalet Horsens: Regionshospitalet Horsens orienterede om, at de har nedsat kapacitet på dagkirurgisk afdeling, hvilket har gjort at uddannelseslægerne har haft lidt svært ved at nå det de skulle, et par enkelte uddannelseslæger har været på besøg i Aarhus. De har kunne klare det uden at forlænge uddannelseslægerne. De forventer at være oppe at køre igen efter sommeren ift. kapaciteten på dagkirurgisk afdeling. De skifter uddannelsesansvarlig fra 1. juli 2023, den nye UAO er Per Møller Hansen.
Derudover afventer de inspektorbesøg den 8. maj 2023.

Aarhus Universitetshospital: Aarhus Universitetshospital orienterede om, at de har nedsat kapacitet, men at de uden problem kan levere det de skal på uddannelsesområdet. De har været lidt presset af orlov osv., hvilket giver lidt øget vagtbelastning. Alle H-stillinger og i-stillinger er besat.

Regionshospitalet Randers: Regionshospitalet Randers orienterede om, at det går godt og at de kører med fuld aktivitet og planlægger med mere aktivitet. De mangler ikke anæstesi- eller operationssygeplejersker og har masser af kirurgi at tilbyde. De har ikke mulighed for at tilbyde idrætskirurgi, men laver ad hoc aftaler løbende ift. at tilbyde deres uddannelseslæger kompetencerne. De har haft en idrætskirurgi fra Viborg, som er kommet til Randers for at opererer og derudover sender de nogle af uddannelseslægerne til Viborg, for at løse dette.

Hospitalsenhed Midt, Silkeborg: Fra Silkeborg orienterede de om, at det går godt og at de er oppe i omdrejninger og har åbnet flere og flere stuer op, hvilket betyder mere aktivitet og mere uddannelse. Derudover stopper Bjørn som uddannelsesansvarlig og Morten Knudsen bliver deres nye uddannelsesansvarlige fra 1. april 2023.

Aalborg Universitetshospital: Aalborg Universitetshospital orienterede om, at det driftsmæssig kører rigtig godt og at der er normal drift. Uddannelsesmæssigt ser det fornuftigt ud, de har 4 ekstra uddannelseslæger her i foråret. Alle stillingerne er blevet besat. De får inspektorbesøg senere på året og arbejder derudover med den nye målbeskrivelse og at få uddannelsesprogrammerne gjort færdig. De har fået et fleksforløb sammen med Hjørring godkendt med besættelse fra 1. september 2023.

Regionshospitalet Gødstrup: Regionshospitalet Gødstrup orienterede om, at deres operationsgang ikke er helt oppe i gear endnu, men at de forventer at være det efter sommerferien. De har ansat 3-i læger og kan mærke at deres nye geografi har fået en positiv betydning for deres rekruttering. De har været lidt udfordret af afbrudte forløb, barsel osv., men deres uddannelseslæger får de operationer de skal og opnår deres kompetencer.


Hjørring, Aalborg Universitetshospital: Fra Hjørring orienterede de om, at Charlotte er ny cheflæge. De er lidt udfordret af speciallægemangel, men har fået besat alle deres uddannelsesstillinger. Derudover er de også udfordret på operationsgangen, da der mangler operationssygeplejersker, men det lykkes at få uddannelseslægerne i mål med deres kompetencer. De har ansat 3 læger via et svensk rekrutteringsbureau og derudover vil de til at fokusere mere på uddannelsesområdet fremover.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

PKL orienterer om eventuelt nyt siden sidste møde.


Beslutning

PKL orienterede om, at der bliver afholdt Specialevalgsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15-18.30 på Aalborg Universitetshospital. Det aftales, at det er YODA der står for en stand.

Derudover orienterede PKL om revisionen af den lægelige videreuddannelse, der er udarbejdet anbefalingerne og rapporten forventes at komme i høring inden længe. Generelt tegner rapporten på, at der skal være en større faglig bredde med flere generalistkompetencer. Derudover skal der laves nye specialebeskrivelser og derudover opdaterede målbeskrivelse. Der er dog en opfattelse af i udvalget, at den nye målbeskrivelse i ortopædisk kirurgi ligger meget godt op ad de anbefalinger som rapporten foreskriver.


Derudover er der kommet en ny skrivelse fra DOS ift. forskningstræning, som kort blev vendt. Det blev besluttet at afvente revisionen af den lægelige videreuddannelse ift. at få opdateret videreuddannelsesregion Nords lægefaglige indstilling for forskningstræning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

5. Status på forskningstræning på afdelingerne

Sagsfremstilling

Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.


Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.

Beslutning

Hospitalsenhed Midt, Viborg orienterede om, at de har et par der lige er startet og et par med dispensation, men at der også er enkelte der ikke er kommet i gang med deres forskningstræningsprojekter.
Regionshospitalet Horsens orienterede om, at de fleste af deres uddannelseslæger har ph.d. og at de derudover har struktureret forskningstræning der kører for de andre.
Aarhus Universitetshospital orienterede om, at de har et stort forskningsmiljø, så de har styr på uddannelseslægernes forskningstræning.
Regionshospitalet Randers orienterede om, at de også har styr på det. De er i gang med en del hofte- og ankelprojekter og derudover et 2 års followup studie med håndledspatienter.
Hospitalsenhed Midt, Silkeborg orienterede om, at det formentlig kører som det skal.
Aalborg Universitetshospital orienterede om, at de har nogle stykker med ph.d. og derudover en gruppe hvor det kører som det skal. De har haft nogle projekter ift. skulderproteser.
Regionshospitalet Gødstrup orienterede om, at de er styr på de fleste, f.eks. skriver en om hoftefrakturer på yngre patienter og en anden kigger på en opgørelse ift. 15 år gamle proteser.

Aalborg Universitetshospital, Hjørring orienterede om, at de skal have det rammesat, så de undgår at uddannelseslægerne kommer for sent i gang med det.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

6. Ny lægefaglig indstilling for hoveduddannelsesforløb

Sagsfremstilling

Hoveduddannelse

Den nuværende lægefaglige indstilling for hoveduddannelsesforløb er fra 2012 og beskriver ikke forløbstyper, men blot antal stillinger ved de pågældende afdelinger. Den gældende lægefaglige indstilling er vedhæftet. Der har i en årrække været opslået bestemte hoveduddannelsesforløb efter en fast opslagskadence, men disse er ikke beskrevet i en lægefaglig indstilling. Der er derfor behov for at nå til enighed om en ny lægefaglig indstilling, der kan godkendes af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Der er i Videreuddannelsesregion Nord en ambition om, at årsværkene mellem de to driftsregioner er fordelt med 1/3 af årsværkene i Region Nordjylland og 2/3 af årsværkene i Region Midtjylland. Med de anvendte forløbstyper og opslagskadence er 22,9 % af årsværkene placeret i Region Nordjylland, mens 77,1 % af årsværkene findes i Region Midtjylland.


Ortopædisk kirurgi er dimensioneret til tolv årlige hoveduddannelsesforløb, og der bliver i øjeblikket anvendt ti forskellige forløbstyper, hvoraf nogle forløb bliver opslået både 1. og 2. halvår.

Nedenfor ses den nuværende, anvendte opslagskadence:



Fordelingen af årsværk og forslag til ny forløbskadencer er drøftet ad flere omgange i uddannelsesudvalget og det har ikke været muligt at nå til enighed om en ny fordeling.


Den lægefaglig indstilling skal opdateres og tilstræbe en fordeling med mere uddannelse i Nordjylland.

PKL og VUS indstiller derfor et nyt forslag, hvor alle afdelingerne i Midtjylland på skift afgiver uddannelsestid til Nordjylland, da det ikke er muligt at opnå enighed omkring andre fordelinger.


Forslaget til ny lægefaglig indstilling er vedhæftet og nedenfor ses forløbskadencen, som den vil forløbe over en 4-årig periode:



Dette vil betyde en mindre reduktion i årsværk i Gødstrup, Horsens, Viborg, Silkeborg, Randers og Aarhus, men en stigning af årsværk i Aalborg og Hjørring.


Den foreslåede ændring vil betyde, at fordelingen af årsværk mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland vil blive 31,3% til Nordjylland og 68,8% til Midtjylland.





Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til ændringerne af den lægefaglige indstilling. Ændringen har betydning for afdelingernes medfinansiering og er nærmere beskrevet i Region Midtjyllands finansieringsmodel (vedhæftet).


Hvis der i uddannelsesudvalget nås til enighed om den lægefaglige indstilling, vil hospitalsledelsen på de berørte hospitaler blive hørt i en formel høring. Herefter vil den lægefaglige indstilling blive indstillet til godkendelse ved et møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Beslutning

PKL fremlagde udkastet til den nye lægefaglig indstilling, som også blev vendt kort ved sidste uddannelsesudvalgsmøde. Udkastet er den indstilling, som der har været mindst mulig uenighed omkring.

Der er stadig et håb om, at ortopædkirurgien bliver opdimensioneret i den nye dimensioneringsplan fra 2024 som bliver offentliggjort i juni 2023, men det er usikkert om der bliver tildelt flere stillinger.


Aarhus Universitetshospital tilkendegav, at de er uenige i indstillingen, da det vil forringe deres uddannelseskvalitet på afdelingen, da de mister 1 årsværk årligt og er dem det går hårdest udover.


Aalborg Universitetshospital har netop fået godkendt et fleksforløb med besættelse fra 1. september 2023 og tilkendegav, at de godt kunne vente med at få tilført flere årsværk indtil den nye dimensioneringsplan er på plads.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

7. Inspektorbesøg

Sagsfremstilling

Der var den 2. november 2022 inspektorbesøg på Ortopædkirurgisk Afdeling, Regionshospitalet Gødstrup. Rapporten er vedhæftet som bilag.


Repræsentanter fra afdelingen vil orientere om inspektorbesøget med henblik på fælles læring i uddannelsesudvalget.



Beslutning

Fra Regionshospitalet Gødstrup orienterede de om, at det var et godt inspektorbesøg. De havde fokus på skadestuekontroller og at mængden af sektorspecifikke patienter skulle øges.


Viborg orienterede derudover også om deres inspektorbesøg. Rapporten er vedhæftet til referatet. De havde fået ros for en afdeling med et godt uddannelsesmiljø og at de fint løser uddannelsesopgaven, der var enkelte indsatsområder, f.eks. mere fokus på struktureret supervision.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

8. Oplæg om uddannelseslæge.dk

Sagsfremstilling

Logbog.net og evaluer.dk er blevet erstattet af uddannelseslæge.dk. Projektleder, Bertil Selde Krogh fra Videreuddannelsessekretariatet orienterer om systemet og det fremadrettede udviklingsarbejde.

Uddannelsesudvalget har mulighed for at stille spørgsmål, dele erfaringer og evt. gøre opmærksom på forbedringspunkter.

Beslutning

Bertil Selde Krogh gennemgik de nyeste funktioner på uddannelseslæge.dk, hvorefter udvalget stillede spørgsmål til ham.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetik

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi


MUK 2023 (December 2022)

I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse. MUK2023 afholdes d. 24.-26. september 2023 i Aarhus.

Der er tilmeldingsfrist d. 31.03.2023 via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023"

Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse.

Konferencens overordnede tema er: ”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?” Invitation til MUK2023 er vedhæftet som bilag.


Beslutning

Sofie orienterede om punkterne og udvalget tog orienteringerne til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste uddannelsesudvalg afholdes den 26. oktober 2023 i Aarhus fra kl. 12.00 – 15.00.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

11. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen punkter under eventuelt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-213-22

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Til stede:

Svend Erik Østgaard (PKL, formand)

Anne Mette Sørensen (UAO, Aalborg UH)

Christian Pedersen (Cheflæge, Aalborg UH)

Charlotte Buch Gøthgen (Cheflæge, Hjørring)

Karsten Krøner (Cheflæge, RH Horsens)

Karl Jöhnk (UAO, HE Midt Viborg)

Lone Kirkeby (UAO, RH Gødstrup)

Michael Tjørnild (Cheflæge, RH Randers)

Torben Bæk Hansen (Cheflæge, RH Gødstrup)

Søren Fruensgaard (Cheflæge, HE Midt Silkeborg)

Sten Larsen (Cheflæge, Aarhus UH)

Christina Frølich Frandsen (YODA) (deltog virtuelt)

Sofie Brøndum Kristensen, Videreuddannelsessekretariatet


Afbud:

Claus Möger (UAO, Aarhus UH)

Bjørn Thorup (UAO, HE Midt Silkeborg)

Hans Peter Larsen (UAO, Hjørring)

Ole Kristensen (UAO, RH Horsens)

Steen Olesen (Cheflæge, HE Midt Viborg)

Stefan Teglhus Jensen (UAO, Aalborg UH)

Jan Duedal Rölfing (Uddannelse og simulation – midtsim)

Rikke Thorninger (UAO, RH Randers)

Tilbage til toppen