Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Oto- rhino- laryngologi - uddannelsesudvalg
den 24. september 2020 kl. 09:00
i Aalborg Universitetshospital

 


Sagnr.: 1-30-72-279-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (5 min)

Det indstilles,

at udvalget godkender dagsordenen

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt uden kommentarer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (5 min)

Det indstilles,

at udvalget, efter behov, følger op på referatet fra sidste møde

Beslutning

Der var ikke kommentarer til referatet fra seneste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

3. Inspektorrapport fra AUH (10 min)

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Den 29. januar 2020 var der et ekstraordinært inspektorbesøg på Øre, Næse og Halskirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH). (se bilag 1). Øre, Næse og Halskirurgisk Afdeling på AUH har en satellit på Regionshospitalet Randers, der er en del af afdelingen på AUH.


Sundhedsstyrelsen har følgende kommentarer:


"Afdelingen havde sidst besøg i 2017, og næste besøg var oprindelig planlagt til 2021, men blev fremskyndet på baggrund af henvendelse fra bekymrede uddannelseslæger i afdelingen.


Siden forrige inspektorbesøg er afdelingen flyttet, og såvel denne omvæltning som de nye forhold påvirker afdelingen og dens uddannelsesfunktion.


Ved inspektorbesøget deltog næsten alle uddannelseslæger, repræsentanter for afdelingens speciallæger, ledelsen samt sygehusets ledelse.


Uddannelsesopgaven er fordelt på matriklerne i Randers hhv. Århus, og rapporten søger at adressere de forskellige forhold der gør sig gældende de to steder.


Samlet set beskriver inspektorerne, at afdelingen ikke til fulde har implementeret de aftalte indsatser fra forrige besøg og at de emner fra den gang derfor stadig påvirker uddannelsesforholdene.


Inspektorerne scorer to af de 16 temaer som tilstrækkeligt opfyldt, men 10 som utilstrækkeligt og fire som særdeles problematisk. Dette er er del mere pessimistisk end afdelingens selvevaluering.


På grundlag heraf udpeges hele 9 særlige indsatsområder som inspektorerne har aftalt med afdelingen, at der skal ske betydende forbedringer inden for den nærmeste tid for at sikre tilstrækkelig læring for afdelingens uddannelseslæger.


På grund af alvorligheden, de mange udfordringer og den utilstrækkelige implementering efter forrige inspektorbesøg, foreslår inspektorerne genbesøg inden for et års tid.


Sundhedsstyrelsen støtter de aftalte indsatser og planlægger med, at næste inspektorbesøg finder sted som et opfølgende besøg primo 2021.

Sundhedsstyrelsen anerkender samtidig at det af kommentarer fra afdelingen, i forbindelse med rapportudfærdigelsen, fremgår at der allerede er iværksat en række indsatser for at ændre forholdene for uddannelseslægerne i afdelingen."


På næste møde i udvalget vil UAO fortælle om processen afdelingen har været igennem, herunder handleplanen for den fremadrettet indsats.


Afdelingen præsenterer desuden handleplanen på mødet i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 24. september.


Beslutning

UKYL Matilde Lonka fortalte at besøget og den efterfølgende proces har været rigtig god for både de uddannelsessøgende og uddannelsesteamet.


PKL har været på besøg på afdelingen og roser afdelingen for den store indsats. PKL er samtidig spændt på at følge processen, da alt ikke er implementeret endnu.


På næste uddannelsesudvalgsmøde følges, der op på handleplanen og implementeringen.


UKYL Matilde Lonka orienterede om, at der særligt har været fokus på at få mere uddannelse systematisk ind i den kliniske hverdag, eftersom uddannelse førhen er sket mere ad hoc.


Et tiltag er implementering af et rul, hvor hver uddannelseslægen har et tema, hver måned og arbejdsplanen planlægges omkring det tema. Dette er implementeret.

Uddannelseslægerne indgår fortsat i vagtlaget og grundskemaet.


Alle uddannelseslæger er dermed garanteret et minimums antal dage i de forskellige uddannelsesrelevante ambulatorier og OP. Alle tre søjler er prioriteret ligeværdigt. Sygdom kan imidlertid påvirker planen.


Desuden har afdelingen lavet om på morgenkonference-konceptet. Konferencen starter 15 minutter tidligere og den første ambulatorietid i uddannelseslægens spor er sløjfet, således uddannelseslægen kan gå med til en senior læges ambulatorie og her gennemføre en mini-cex. Dette er ikke implementeret endnu.


I Randers er der blevet implementeret flere tiltag, man tidligere havde planlagt i Randers.


AUH kan se, at på de seneste evalueringer, at der er sket en positiv ændring i holdning til uddannelse på afdelingen.


Udvalget tog orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

4. Evalueringskulturen i VUR Nord (30 min)

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter det nye holdningspapir

Sagsfremstilling

Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Papiret er vedhæftet.


Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet.


Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:

  • Evaluering er et redskab til dialog og udvikling
  • Evaluering baseres på gensidig tillid og konstruktiv feedback
  • Evaluering er gennemsigtig og oprigtig
  • Evaluering, og konstruktiv anvendelse af denne, er et fælles ansvar mellem uddannelseslæger og uddannelsessteder
  • Evaluering sker løbende igennem et uddannelseselement



På baggrund af holdningspapiret kan udvalget drøfte evalueringskulturen i specialet og hvordan/hvorvidt papiret kan anvendes til at understøtte evalueringskulturen og den konstruktive brug af evalueringerne.

Beslutning

HE Vest bruger alene evalueringer ifm. med afslutning af delansættelserne, hvilket betyder, at det er begrænset, hvor meget de kan få dialog med uddannelseslægerne omkring evalueringerne.


AUH oplever at mange uddannelseslæger udfylder evaluer.dk og inddrageler det i slutsamtalen, således der kan følges op relevante elementer fra evalueringen.


Udvalget bakker op om, at afdelingerne arbejder for, at evalueringerne udfyldes i god tid forud for afsluttet delansættelse, med henblik på at følge op ifm. slutsamtalen


PKL opfordrer desuden til, at der skal ske en løbende evaluering af uddannelsen under delansættelserne, således der ikke alene er tale om en slutevaluering.


En ide kan være at ledende overlæge månedligt inviterer uddannelseslægerne til frokostmøder på ledende overlæges kontor. Her kan uddannelseslægerne og ledende overlæge i en uformel form drøfte forskellige emner og problemstillinger.

Ideen stammer fra den afgået ledende overlæger på AUH og blev opfattet som en god ide på afdelingen.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

5. Uddannelse i en Corona-tid og Post-corona (25 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter og videndeler om uddannelse i en corona og post corona-tid.

Sagsfremstilling

Siden midten af marts har corona-pandamien betydet, at den kliniske hverdag, og uddannelsen der foregår her, har set anderledes ud end sædvanligt bl.a. er en stor del af aktiviteten aflyst/udskudt. Det samme gælder for bl.a. kurser og konferencer. OBS. afholdelse af obligatoriske kurser i den lægelige videreuddannelse er genoptaget.


PKL og VUS foreslår derfor, at udvalget drøfter og sparre med hinanden om, hvorledes de forskellige afdelinger har understøttet uddannelse i de seneste måneder og, hvorledes de planlægger at uddanne i den kommende tid.


Herunder en opdatering på bl.a. kursusaktivitet og evt. udfordringer med kompetenceopnåelse.

Beslutning

Specialet har en udfordring med de specialespecifikke kurser, da de var aflyst i foråret. Det påvirker efterfølgende mindre tid i afdelingen og reducerer uddannelsesmængden i afdelingen. En bekymring kan derfor være, at uddannelseslægerne ikke kan opnå deres kompetencer til tiden.


På AUH forsøger man at dæmme op ved at skabe fleksibilitet i de rul uddannelseslægerne indgår i.


På AUH bruger man desuden i-lægerne som OP-assistenter på FLEA og til pukkelafvikling om lørdagen.


Praksis meddeler, at aktiviteten for uddannelseslæger ikke har været påvirket.

Fra audiologien i Viborg og Aalborg er de ikke bekymret. Der er meget teori i audioloen, hvilket nedlukningen i marts og april gav uddannelseslægerne tid til at dykke ned i.
På den anden side har der været lidt pukkelafvikling af forskellige fokuseret ophold. Samlet set er de ikke bekymret for opnåelse af kompetencer.


På ØNH i Aalborg har der under nedlukningen været mere fokus på selvstudier, hvilket de har delt med de øvrige læger på afdelingen og givet mulighed for drøftelser i plenum. Det har fungere godt og givet gode diskussioner.


I Aarhus og Aalborg er der en udfordring omkring introduktionslæger der har været omplaceret til COVID-19 afsnittene, ift. kompetenceopnåelse.


I Aalborg sikre man fremadrettet, at hver introlæge kun er omplaceret i maksimalt en måned i introduktionsuddannelse. Dette efter et rotationsprincip.


PKL opfordrer til at man husker på muligheder for selvstudium og udarbejdelse af instrukser, og forskningstræningsprojekter som alternativer når, der er begrænset aktivitet i klinikken.


PKL opfordrer til, at der laves konkrete individuelle løsninger for uddannelseslægerne ift. håndtering af COVID-19 og eventuelle udfordringer med kompetenceopnåelse.


Her opfordres afdelingerne til at inddrage PKL og VUS med henblik på rådgivning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

6. Status for uddannelsesprogrammer og lægefaglige indstillinger (15 min)

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning
at udvalget drøfter processen for opdatering af indstillinger såvel som uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Specialets lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen og hoveuddannelsen er senest behandlet og godkendt i december 2014.

Udvalget bedes derfor drøfte hvorvidt indstillingerne fortsat stemmer overens med virkeligheden og hvorvidt der er behov for, at opdatere indstillingerne.


Uddannelsesprogrammerne er ligeledes af ældre dato. Introduktionsprogrammerne er fra henholdsvis 2015, 2018 og 2020, mens HU-programmerne er fra 2016. Programmerne fra 2015 og 2016 skal derfor opdateres. Udvalget bedes drøfte processen for opdatering af uddannelsesprogrammerne.

Beslutning

VUS orienterede om at de lægefaglige indstillinger er fra 2014 og trænger til et eftersyn.


Uddannelsesudvalget bakker op om de eksisterende lægefaglige indstillinger.

VUS flytter de eksisterende indstillinger over i den gældende skabelon og får dem formelt godkendt på ny.


Udvalget indstiller, at uddannelsesprogrammerne revideres i forbindelse med, at der godkendes en ny målbeskrivelse. Denne forventes godkendt primo 2021.


VUS undersøger muligheden for mindre faktuelle detaljer ift. lokation.


VUS opfordre desuden til, at man i de næste uddannelsesprogrammer rykker mest muligt indhold til links, således man selv kan ændre i faktuelle forhold.


VUS sender skabeloner for uddannelsesprogrammer med referatet ud.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-146-18

7. Orientering: Dimensionering for speciallægeuddannelsen (10 min)

Sagsfremstilling

Set i lyset af COVID-19 situationen har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre på processen for udarbejdelsen af den kommende dimensioneringsplan. Det betyder, at der vil blive udarbejdet én plan for 2021 og efterfølgende en 5-årig plan for perioden 2022-2026. Dette initiativ er sat i værk for at sikre, at der foreligger en dimensionering af hoveduddannelsesforløb i rette tid for året 2021. I efteråret 2020 vil arbejdet på den 5-årige plan blive sat i gang.


Dimensioneringen for 2021 forventes således at svare til dimensioneringen for 2020. Det samlede antal uddannelsesforløb fastholdes (inklusiv de politisk aftalte udvidelser i almen medicin) og akutmedicin bliver uden for den samlede ramme i 2021 ligesom i 2020. Som en forsøgsordning vil der blive indført en fleksibilitet i forhold til mulighed for opslag i andre specialer af ubesatte forløb. Se vedlagte bilag med Sundhedsstyrelsens udkast til dimensioneringsplan 2021.


I forbindelse med planen for 2021, har Sundhedsstyrelsen givet teknikergruppen mulighed for at fremsende ønsker om, hvorvidt der er behov for ændringer i de enkelte videreuddannelsesregioner i forhold til planen for 2020. Teknikergruppen består af administrativt ansatte fra videreuddannelsessekretariaterne og repræsentanter fra YL. Da rammen skal fastholdes skulle eventuelle øgninger balanceres med reduktion af forløb i andet/andre specialer. Videreuddannelsessekretariatet foretog en hurtig høring i de to driftsregioner og ved PKL i almen medicin i uge 18. Der var i denne proces ikke ændringsforslag til antal hoveduddannelsesforløb, men det blev påpeget, at ratioen af introduktionsstillinger i Akutmedicin bør øges. Dette er videreformidlet til Sundhedsstyrelsen.


Udkast til dimensioneringsplanen 2021 drøftes på møde i Prognose og Dimensioneringsudvalget den 7. maj 2020.


Sundhedsstyrelsen har i dimensioneringsplanen for 2021 introduceret en fleksibilitetsordning med mulighed for at konvertere ubesatte stillinger til andre specialer svarende til op til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb. Sundhedsstyrelsen benævner disse forløb som fleksforløb. Det beskrives i udkastet til dimensioneringsplanen for 2021, at et ubesat forløb vil kunne blive konverteret til et andet hoveduddannelsesforløb i videreuddannelsesregionen som et fleksforløb. Ændringerne som følger af fleksforløbene skal holdes inden for den samlede ramme og gælder ikke for hoveduddannelsesforløb i akutmedicin. 5 % af hoveduddannelsesstillingerne i Videreuddannelsesregion Nord svarer til 17 stillinger. Videreuddannelsessekretariatet er i gang med at udarbejde et forslag til proces for, hvordan dette kan implementeres i VUR Nord. DRRLV vil blive inddraget i processen på møderne efter sommerferien 2020.

Beslutning

PKL orienterede om, at der tidligere har været et ønske om flere introduktionslæger, da man oplever relativt få ansøgere til hoveduddannelsesstillingerne.


Der findes en fleksibilitet i antal introduktionslæger – også ud over min og max dimensionering. Det vil dog være for egen regning. Der vil ikke følge medfinansiering.


I forlængelse af det opfordrer PKL til, at introduktionslægerne ikke gennemføre mere end én introduktionsstilling. Det sker fortsat, dog i mindre omfang end tidligere. I de tilfælde det sker, er det oftest efter ønske fra uddannelseslægen selv.


Jo flere uddannelseslæger der har to introduktionsstillinger jo færre kan vi gøre klar til hoveuddannelse i specialet. Det begrænser altså vores rekrutteringspulje til hoveduddannelsen.


Et alternativ er at pege vores uddannelseslæger i retning af andre relevante sideuddannelser eller forskning, men henblik på yderligere erfaring forud for at indgå i hoveduddannelsen, hvis uddannelseslægerne ikke selv synes de er klar.


Relevante sidespecialer kunne bl.a. være neurologien, neurokirurgi, mikrobiologi, neuro-radiologi, anæstesi. Listen er ikke udtømmende.


Drøftelsen udviklede sig til en drøftelse af overleveringssamtaler.


Udvalget drøftede flere ideer til hvordan man kunne understøtte overlevering mellem delansættelser og potentilet mellem introduktionsuddannelsen og hoveduddannelsen.


AUH opfordrer til, at vi fortsætter med den gode overlevering af uddannelseslægerne mellem afdelingerne. Det er afgørende for, at uddannelseslægerne får en så god overgang fra delansættelse til delansættelse. Det er ligeledes vigtigt for afdelingen, således de kan forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge. Det kan bl.a. foregå via video.


Praksis bakker op om at det foregår helt rutinemæssigt for alle uddannelseslæger, og dermed demonterer det ukendte og usikre i overlevering. Herunder at der hentes samtykke fra uddannelseslægen således, der ikke er tvivl om, hvilke oplysninger der bliver delt.


Udvalget vurderer at den relevante overlevering skal primært ske mellem tidlig HU og praksis og fra tidlig HU til sen HU. Overleveringen omhandler både de medicinske og de øvrige mere bløde lægeroller.


AUH og HE Vest foreslår en skriftlig overlevering ifm. slutsamtalen, der uploades i logbog.net, således det er tydeligt for de næste afdelinger, hvad der kan og skal være af forventninger. Herudover at spørge forsigtigt ind til tidligere 360 raders evalueringer, med henblik på, udvikling af de mere bløde lægeroller.


Konklusion

Udvalget indstiller at der i forbindelse med slutsamtalen i de enkelte delansættelser laves en skriftlig opsummering som uddannelseslægen uploader i logbog.net til gavn for tilrettelæggelse af uddannelseslægens videreuddannelsesforløb.


Udvalget gør desuden opmærksom på, at det er afgørende, at afdelingerne alene godkender introduktionsstillinger, hvor det vurderes at uddannelseslægen er kvalificeret og klar til hoveduddannelse. De der ikke er klar eller kvalificeret skal karriererådgives til at søge yderligere erfaring og kvalifikationer. Alternativt skal de rådgives til at søge et andet speciale, hvis det er vurderingen at ØNH ikke er det rette speciale.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

8. Nyt fra afdelingerne (30 min)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Holstebro
I efteråret kommer der mange nye uddannelseslæger på afdelingen.  Den gennemsnitlige kompetenceprofil ændres derfor. Afdelingen er dog opmærksom på dette og tager højde for det i arbejdstilrettelæggelsen.
 
Aarhus
Afdelingen har fået ny konstitueret ledende overlæge Jesper Bille. Samtidig har Kristian Bruun overtaget UAO stillingen.
Pt. er der meget fokus på arbejdet med inspektorrapporten.
Ifm. flytningen har afdelingen måtte sande, at de skal organisere uddannelsen på en ny måde.
På den baggrund og på baggrund af inspektorbesøget er der stor fokus på uddannelse i øjeblikket og der er sket og sker mange ændringer.
 
ØNH og audiologi i Aalborg
Der er ikke sket de store ændringer siden sidst.
Afdelingen er en smule udfordret på antal operationer til de uddannelsessøgende. Der arbejdes derfor med at skaffe mere OP-tid til uddannelseslægerne. Afdelingen er bl.a. i gang med at se på, om det er muligt at bruge Thisted som satellit jf. AUH og Randers ift. uddannelse.
PKL bakker kraftigt op om en løsning hvor Thisted fungerer som satellit. Der er i forvejen gode erfaringer med Randers som satellit for AUH.
 
Fra 3 timers mødet i foråret har der været fokus på morgenkonferencen. Det er et fortsat fokus.
Kirsten Hald har desuden lagt et stort arbejde i forskellige oplæringsforløb. Herunder et stort uddannelsesprogram for disse oplæringsforløb.
 
Audiologien, Viborg
I klinikken kommer der fra oktober 2020 yderligere speciallægetid i klinikken, hvilke kan give mere tid til uddannelse.
Klinikken er nu også kommet i gang med at uddannelse audiologi-assistenter.
 
Audiologien, Aalborg
I klinikken er der gode muligheder for speciallægesupervision.
Som noget nyt kører der ugentligt parallelspor i ambulatoriet. Hver 3.-4. uge har her uddannelseslægerne, hver især et parallelspor med en speciallæge. Sporet planlægges af assistenten, der planerlægger det således det passer til bemandingen.
 
Praksis
Praksis oplever fortsat udfordringer med, at uddannelseslægerne fik nok Øre og Næse. De håber dog på, at ændringer på AUH som følge af seneste inspektorbesøg vil skabe en ændring, da alle tre søjler prioriteres mere lige.

Michael Lyscher har taget initiativ til webmøder/webinar mellem tutorlægerne på landsplan. Det er der god opbakning til og vil uden tvivl være en gevinst for tutorlægerne. De afholdes ca. hver 2.-3. måned.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

9. Nyt fra PKL (10 min)

Beslutning

PKL vil gerne kunne udbrede webinar for alle ØNH læger i Danmark. Det er bl.a. allerede oprettet i Sverige. Dette arbejde PKL på i regi af selskabets uddannelsesudvalg.


PKL oplyser at der ifm. med den nye målbeskrivelse kommer forslag om speciallægepraksis vil og kan modtage introduktionslæger i et to dags ophold under introduktionsuddannelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

10. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelselæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)

Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.

Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010


Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.


Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.


Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.


Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 201


I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Dermato-venerologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Infektionsmedicin

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Thoraxkirurgi


Nye KBU tal (opdateret maj 2020)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland


Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").


Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

11. Næste møde (5 min)

Sagsfremstilling

Dato:

Afdeling:

Emner/Punkter/Tema:


Beslutning

Dato: 14. april kl. 09.00-13.00

Afdeling: Aalborg. Hvis vi ikke har mulighed for fysisk møde, omlægges til videomøde,

Emne: bl.a. Ny målbeskrivelse


Udvalget bakker op om et årligt videomøde og et fysisk møde med besøg på uddannelsesafdelingerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

12. Eventuelt (5 min)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-279-18

13. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:



Afbud:


Beslutning

Tilstede:

Jens- Jacob Mølby Henriksen (PKL, Formand)

Frank Mirz (UAO Holstebro)

Hanne Owen (Audiologien Viborg)

Dan Hougaard (UAO Aalborg)

Versal Khalid (UKYL Aalborg)

Matilde Lonka (UKYL, Aarhus)

Peder Frandsen (Praksis, Aalborg)

Trine Kirkegaard Petersen (VUS, Referent)


Afbud

Kirsten Hald (tekniske udfordringer)

Kristan Bruun Petersen (UAO, AUH)

Jens Thane (UKYL, AUH)

Karoline Feekings (UKYL, Aalborg)

Tilbage til toppen