Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Onkologi - uddannelsesudvalg
den 18. januar 2021 kl. 09:00
i Virtuelt mødelokale Meet.rm35@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-265-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet som bilag

Beslutning

Der var ingen bemærkninger til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om nye uddannelsestiltag fra afdelingen og uddannelsesudfordringer, herunder i forbindelse med COVID-19

Beslutning

Kræftafdelingen, Aarhus:


Afdelingen har været igennem en rigtig god periode med mange HU-læger, efter en dårlig periode i 2019, hvor man manglede hele mellemlaget. Evalueringerne er også blevet bedre fra i-lægerne, som ydermere søger HU-forløb. Rekrutteringen til i-læger går også godt.


Afdelingen har prøvet at starte simulationstræning op(teamtræning), men det er på pause efter COVID-19. Det skal udbredes til hele afdelingen. COVID-19 har dog også haft positiv indflydelse på uddannelsesmiljøet, idet de mange aflyste rejsedage har betydet flere speciallægetimer på afdelingen, som kan udnyttes til supervision. Man har stadig afholdt undervisning ved at splitte sig op i rum, og man prøver at arrangere undervisning i de enkelte teams.


Det planlagte inspektorbesøg er udsat til juni.


Der har været afholdt tre-timers møde, med fokus på kompetenceevaluering. Man fandt på en del forskellige tiltag, hvoraf det mest nytænkende var inverse feedback, hvor de yngre læger giver feedback til de ældre kollegaer i forhold til, hvordan de giver feedback. Man har også fokus på opdatering af kompetencekortene og yngre læge til yngre læge supervision, særligt i forbindelse med stuegang.


I DSKO arbejder man med en ny målbeskrivelse, der trækker tråde i forhold til nye evalueringsmetoder.


Der er også sat buffertid på speciallægeprogrammet, hvor man kan supervisere en yngre læge, der skal have en ny patient.


Onkologiområde, Aalborg:


Der er flere HU-læger end tidligere. De rekrutteringsmæssige udfordringer i forhold til i-læger ser ud til at blive bedre. I-lægerne er bekymrede for at inddragelse i coronaberedskabet påvirker deres uddannelse, og derfor vælger flere praksis lige nu, hvor de tænker de er fredede.


I forhold til undervisning og uddannelse er al intern undervisning fortsat, men det har været svært med eksterne undervisere, hvilket man har kompenseret for ved at undervise mere for hinanden. Trine har overvejet om man kunne blive bedre til at bruge online muligheder, f.eks. highlights fra ESMO.


Man har afsluttet det store kompetenceevalueringsår i 2020, og feedback er valgt som fokus for 2021. De yngre læger efterspørger feedback. Det er blevet drøftet om man kan give feedback via mail. De yngre læger er åbne over for det, det skal selvfølgelig være på en ordentlig måde. Det er nemmere at få feedback, hvis den efterspørges, så de yngre læger, og speciallægerne, skal derfor selv på banen.


Kræftafdelingen, Herning:


Den grundlæggende udfordring er, at det er en lille afdeling, der i mange år har været underbemandet og haft meget få uddannelsessøgende læger. Der er flere uddannelsessøgende, der ikke har været så glade for opholdet, og Lone har undersøgt hvorfor. Afdelingen skal blive bedre til af finde ud af, hvad de uddannelsessøgende læger skal lære i stedet for at sætte dem til noget, de kan i forvejen. Denne udvikling er man ved at vende ved at booke nyhenviste patienter til de uddannelsessøgende med supervision. Man bruger også HU-læger til at supervisere yngre kollegaer, og prøver at bruge minicex. Der er tirsdagsmorgenundervisning for alle, og det fungerer fint. Man er kommet i gang med scenarietræning i foråret, og den ledende overlæge har været meget progressiv i forhold til video- og telefonkonsultationer. Der kommer også flere uddannelseslæger, så vejlederopgaven kan bredes ud på flere.


Lungemedicinsk afd., AUH:


Afdelingen har ikke været meget ramt af COVID-19, kræftafsnittet har ikke været lukket ned. Man har genindført undervisning i form af et 14 dages crashcourse med forskellige lungesygdomme, her har en HU-læge undervist, og det har været virkelig godt.

Man kører stadig et projekt med kommunikationstræning, hvor de yngre læger optager sig selv på video, der herefter bliver gennemgået ligesom på KBU kommunikationskurserne.

Kompetencekort og kompetencevurdering har været temaet på tre timers møde, og man laver stadig minicex og øver sig i at flere og flere bruger det, de medicinstuderende er virkelig skarpe til det. De bruger også EPJ, de uddannelsessøgende skal sende mindst 3 journaler som opgaver til enten Nina eller vejleder.


Afdelingen skriver stadig på en tavle, hvem der får lavet hvilke kompetenceevalueringer.


Gastromedicinsk afd., Aalborg:


COVID-19 har præget året, man har normalt et fast program med undervisning tre gange om ugen, og det har været lukket ned store dele af året. Det er problematisk, og derudover har man været underbemandet pga. meget få HU-forløb i eget speciale og sygdom (COVID-19) blandt personalet.


Der har været en IT-mæssig opgradering pga. COVID-19 og afdelingen har bl.a. fået nye skærme til undervisning.


For HU-lægerne i onkologi er opgaverne mest stuegang og vagt, og det har ikke ændret sig så meget igennem året.


Medicinsk afd., Herning:


Lars er ny uddannelsesansvarlig overlæge og er samtidig ansvarlig for COVID-19 håndteringen. Man prøver at holde uddannelsesfanen højt, og herunder fastholde normal undervisningsaktivitet. Afdelingen har casebaseret kompetencetræning, hvor man træner de kompetencer, der ligger i den intern medicinske uddannelse.

Man har et vejlederforum, hvor der er fokus på dobbeltrettet feedback, også for at sikre de rette udfordringer for uddannelseslægerne.

Afdelingen havde planlagt et brush-up kursus i forhold til vejledning, lægeforeningen tilbyder at komme ud og det koster ikke noget. Kurset blev dog aflyst pga. COVID-19.

Det er svært at få implementeret kompetencekort på en medicinsk afdeling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

4. Oplæg: En Kompetencevurderingsmetode til inspiration

Sagsfremstilling

Trine Guldberg fra Aalborg holder et oplæg om en kompetencevurderingsmetode til inspiration.

Beslutning

Trines oplæg er vedlagt som bilag.


Hanne bemærkede, at det i Aarhus er svært at få de yngre læger til at efterspørge kompetencevurdering og få speciallægerne til at gøre det, men det hjælper at italesætte det. Hver mandag morgen udnævner de to læger, hvis tur det er til at blive kompetencevurderet.

Der var enighed om, at de er vigtigt at gøre opmærksom på uddannelse hver dag.

I Aalborg er man opmærksom på, at hvis der ikke er mulighed for direkte supervision, i stedet at opfordre til at få en snak om, hvad der så kan lade sig gøre, måske noget visitering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

5. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Maria orienterer.

Beslutning

Marias oplæg vedlægges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

6. Forskningstræning

Sagsfremstilling

Status over gennemførte forskningstræningsprojekter siden sidst, herunder dispensation.

Maria gennemgår proceduren vedr. forskningstræning.

Beslutning

Maria orienterede. Det blev drøftet, om vejleder skal have ph.d. baggrund. Der var enighed om, at dette ikke er nødvendigt, hvis der er en back-up vejleder med de krævede forskningskompetencer. Det er den reelle vejleder, der skal have vederlaget. Videreuddannelsessekretariatet tjekker ikke om vejleder har ph.d., det er alene nødvendigt at PKL har godkendt projektet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

7. Medicinsk afdeling i Herning

Sagsfremstilling

Der har været en forespørgsel fra UAO på medicinsk afdeling i Herning: I forbindelse med udflytningen til Gødstrup bliver der etableret en meget stor medicinsk afdeling på HE Vest, hvor man har samlet infektionsmedicin, lungemedicin, reumatologi og hæmatologi.

Ved sammenlægningen bliver kardiologisk afdeling adskilt fra medicinsk afdeling både ledelsesmæssigt og organisatorisk.

Spørgsmålet er om klinisk onkologi stadig ønsker, at der skal være funktionstid på hjerteafdelingen under opholdene på medicinsk afdeling på HE Vest?

Det vurderes, at det er hensigtsmæssigt, at de yngre læger har ophold på en afdeling, da medicinsk afdeling på Gødstrup bliver en ”bredt funderet medicinsk afdeling”.

 

Beslutning

Det vurderes ikke at være hensigtsmæssigt, at man skal være 3 mdr. på hjerteafdelingen. HU-lægen er udlånt fra medicinsk afdeling i de 3 mdr., og der er ingen supervision, og lægen går ikke i vagt. Det er et oplagt tidspunkt nu, i forbindelse med flytningen til Gødstrup, hvis der skal laves noget om. HU-lægerne er dog meget glade for at være på hjertemedicinsk afdeling.


Der er 3 muligheder:

1) fortsætte som nu

2) rent medicinsk ophold

3) 6 mdrs. medicinsk ophold og 6 mdrs. ophold på hjerteafdelingen


Der var enighed om, at løsning to er den bedste, så uddannelseslægerne fremover er 12 mdr. på medicinsk afdeling. Der er i målbeskrivelsen intet krav om ophold på kardiologisk afdeling. Lægerne ser dog også noget kardiologi uden at være på en decideret hjerteafdeling.


Lars og Maria snakker sammen i forhold til den organisatoriske procedure inden der praktisk kan ændres noget. Det forventes en ændring i uddannelsesprogrammet inden flytningen til Gødstrup.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

8. Nyt fra DSKO og FYO

Sagsfremstilling

DSKO og FYO repræsentanter orienterer.

Beslutning

Christian fortalte, at aktiviteterne i FYO har været udfordret af COVID-19.

Der har været afholdt nationalt møde online om personlig medicin, hvor der var oplægsholdere fra hele landet. Der var omkring 40 deltagere, og det var en stor succes.

FYO planlægger en webbaseret undervisningsrække i foråret, hvor man har inviteret folk til at holde en times kursus om forskellige cancertyper (basal onkologi) lidt i stil med den diagnosebaserede undervisning fra AUH.

Når restriktionerne letter skal der gang i fyraftensmøder ude på afdelingerne igen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling



NYT FRA VUS


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (November 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)

Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.

Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010


Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.


Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.


Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.


Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 201


I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Dermato-venerologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Infektionsmedicin

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Thoraxkirurgi


Nye KBU tal (opdateret maj 2020)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.


Baggrundsnotat (december 2020)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").


Holdningspapir vedr. evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)

Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Papiret er vedhæftet.


Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.


Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:

  • Evaluering er et redskab til dialog og udvikling
  • Evaluering baseres på gensidig tillid og konstruktiv feedback
  • Evaluering er gennemsigtig og oprigtig
  • Evaluering, og konstruktiv anvendelse af denne, er et fælles ansvar mellem uddannelseslæger og uddannelsessteder
  • Evaluering sker løbende igennem et uddannelseselement


Beslutning

Maja orienterede. Trine spurgte om, der var mulighed for at have læger i KBU-lignende forløb, når man ikke normalt har KBU-læger. Maja undersøger og sender svar med sammen med referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Maria foreslog et temamøde, Trine foreslog feedback som tema.

Der var enighed om at mødes 17. januar 2022, Maja sender mødeinvitation ud til alle.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

11. Eventuelt

Beslutning

Første PKL besøg bliver medicinsk afdeling, Herning.

I forhold til aktivitet på hjemmesiden i forbindelse med karrierevalgsdagen undersøger Maja og melder tilbage.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Maria Kandi, PKL

Trine Guldberg, uddannelsesansvarlig overlæge, onkologiområde Aalborg

Lone Duval, uddannelsesansvarlig overlæge, kræftafdelingen Herning

Nicolaj Andreasen, uddannelsesansvarlig overlæge, kræftafdelingen AUH

Hanne Krogh Rose, uddannelsesansvarlig overlæge, kræftafdelingen AUH

Jesper Bach Hansen, uddannelsesansvarlig overlæge, gastromedicinsk afd., Aalborg

Nina Voldby, uddannelsesansvarlig overlæge, lungemedicinsk afd., AUH

Lars Skov Dalgaard, uddannelsesansvarlig overlæge, medicinsk afd. Herning

Christian Hvid, UKYL AUH

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud:

Jens Bak, medicinsk afdeling Randers

Kasper Røikjær, hæmatologisk afdeling, Aalborg

Tilbage til toppen