Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Klinisk Onkologi - uddannelsesudvalg
den 17. januar 2022 kl. 09:00
i Olof Palmes Alle 15, 8200 Aarhus N

 


Sagnr.: 1-30-72-265-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra vores sidste møde den 18. januar 2021 er vedhæftet.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

3. Narrativ medicin 9.30-11.30

Sagsfremstilling

Maria har inviteret Jane Ege Møller, lektor og ph.d., Institut for Klinisk Medicin, til at komme og fortælle os om narrativ medicin.

Beslutning

Jane holdt oplæg om narrativ medicin. Der var bl.a. en skriveøvelse og fælles læsning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

4. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Kræftafdelingen, Aarhus


Der var inspektorbesøg i juni, med en relativt fin rapport. Afdelingen skal bl.a. arbejde med muligheden for forberedelsestid for yngre læger i ambulatoriet og også at få bredt vejlederopgaven ud på flere folk. Afdelingen er nede i en bølgedal i forhold til HU-læger, og der bliver fyldt op med i-læger i stedet.


Man arbejder med inverse feedback, og har fået gode erfaringer trods indledende bekymringer. Scenarietræningen er sat lidt mere i system, der har nu været en læge og en sygeplejerske fra hvert team på instruktørkursus, og emnerne kan f.eks. være blødning, kramper og sepsis. Man har også kigget på stuegangsfunktionen, man vil gerne have en speciallæge hver dag til supervision og til spørgsmål. Man håber også på mere systematisk MDT for HU-lægerne sidst i deres forløb, hvor det kan være mere skemalagt og måske med lidt forberedelsestid.


Projektet "ugens stjernelæge" kører meget godt i nogle teams. Der er også indkøbt en pokal til månedens supervisor.


I forhold til 3-timers mødet er der talt om en forbedring af kompetencevurderingen og introen til strålebehandling.


Pt. er der 12 HU-læger og 18 I-læger på afdelingen.


Onkologiområde, Aalborg


Afdelingen har forberedt og startet på en ny teamstruktur, kopieret fra Aarhus. Hvert team har sin egen sweeper og modtagende sygeplejerske. Patienterne ringer ind til det behandlende team. Der var meget skepsis og arbejde op til, men det umiddelbare indtryk er, at der er mere uddannelse og mere overskud. Patienterne bliver set af de rigtige mennesker. Der er også et faldende antal visitationer. Det har kun kørt fra 1. december 2021.


Der har været afholdt 3-timers møde, og i forlængelse heraf og den nye målbeskrivelse har man fået lavet et blankt felt, der hedder MDT, hvor man selv kan skrive sig på som uddannelseslæge.

Der er lavet en ny struktur omkring stuegang, hvor man laver for-stuegang med en yngre læge på hvert sengeafsnit. Man skal holde forstuegang en måned ad gangen sammen med en sygeplejerske og her fordele patienterne. I den proces kan man øve rollen som læge og leder.


Man har opgraderet vejlederfunktionen for HU-læger,
så de kan være vejledere for I-læger. Da det kan være længe siden en HU-læge har været på vejlederkursus, skal UAO nu lave et brush-up kursus to gange om året fra 12-15.


Afdelingen har arbejdet intenst med isbarkonceptet og holder virtuelle morgenkonferencer ( afrapportering, præsentation af patienterne) Der har været simulationstræning to år i træk, hvor lægerne tages ud en halv dag og kommer i hold på Nordsim. Her kører man 3-4 scenarier igennem. Den anden halvdel af dagen bruger man på kompetencevurderinger. Emnerne for simulationstræningen kan være anafylaksi, lungeødem, blødning, kramper eller sepsis. Der er en læge, der er uddannet instruktør og en sygeplejerske.


I forhold til feedback-året blev det lidt coronaramt, men man fik prøvet inverse feedback af.


Der er 8 HU-læger og 10 I-læger


Hæmatologisk afd., Aalborg


Der er en varierende mængde af onkologiske HU-læger. Man er udfordret af et overlap mellem to ordninger( enten 6 mdr. eller 12 mdr.), hvorfor der er rigtigt mange unge læger lige nu. Nu er der to læger på forundersøgelsessporet mod tidligere 1, hvilket giver bedre muligheder for de onkologiske læger, så de kan gå stuegang, bagvagt, have ambulatorietid og få mulighed for uddannelsesdage. Man kan også sørge for de samme vejledere for de onkologiske HU-læger. Man er begyndt at have feedbackmøder og superviseret stuegang. Afdelingen er en del af den fælles modtagelse, og arbejder sammen med onkologisk afd. om en fælles modtagelse på det nye hospital.


Medicinsk Afd., Randers


Det overordnede tema for afdelingen er sammenlægningen af fire sengeafsnit til tre, det har givet nye plejegrupper og forskellige kulturer skal nu arbejde sammen. Det har haft en afledt positiv effekt i forhold til at kunne opnormere på den daglige stuegang, så der hver dag er to speciallæger til stuegang og 2-4 yngre læger. Man har også kunnet opnormere i weekenden, så der nu er 4 til at gå stuegang mod før 1 til 100 senge. Det er nu et 7-dages hospital og det er nu nemmere at gå stuegang mandag og fredag.

Afdelingen har lavet et uddannelsesseminar for UAO og UKYL, hvor man kiggede på uddannelsesmæssige værdier og retninger og strategi fra uddannelsesarbejdet. Man har løbende arbejdet med inverse feedback og mange uddannelseslæger har fået øjnene op for hvad de selv kan gøre for at få mere uddannelse og feedback i hverdagen. Afdelingen har en UKYL som har fået penge til en ph.d. om medicinsk simulationstræning med scenarier på et sengeafsnit. Man har også specialiseret vejledergruppen, så der er en vejleder for alle onkologiske HU-læger. Afdelingen oplever meget stor søgning til introduktionsstillinger.


Lungesygdomme, AUH


Afdelingen har lige nu 2 onkologiske HU-læger.

Man er generelt glade for de onkologiske HU-læger. De skal gå stuegang, og være ved almene lungesygdomme og klinik for lungekræftudredning. De er ende af fællesvagten og har aften-nattevagt på medicinsk fællesafsnit og i akutafdelingen.

Man kører simulationstræning to gange om året og har casegennemgange for i-læger og andre HU-læger. Afdelingen evaluerer uddannelse læger på speciallægemøde, hvor man gennemgår alle uddannelseslæger på skift så alle bliver talt igennem: det foregår ud fra et standardiseret papir, som vejlederen efterfølgende får med kommentarer, så det kan bruges til en vejledersamtale.

Uddannelseslægerne har 3 journaler til gennemgang hos Nina.

Man kører stadigvæk et crash-kursus 3 gange om året, hvor yngre læger underviser andre yngre læger og hvor en subspecialiseret speciallæge sidder med. Tavlen med kompetencer( antal minicex) er nu opgraderet til en proceduretavle for i-læger og lungemedicinske HU-læger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

5. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Maria orienterer.

Beslutning

Marias slides er vedlagt som bilag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

6. Inspektorbesøg AUH

Sagsfremstilling

AUH har haft inspektorbesøg den 8. juni 2021. Rapporten kan ses her: Inspektorrapport-080621.ashx (sst.dk)


Sundhedsstyrelsen skriver:


Inspektorerne beskriver en afdeling med en synlig uddannelseskultur og et godt uddannelsesmiljø, hvor speciallægerne har læringsmuligheder og kompetenceevaluering in mente i dagligdagen. Radioterapien er særligt prioriteret og kontinuitet i uddannelsen der vægtes over dækning ved sygdom. Uddannelseslægerne introduceres til mulighederne for at engagere sig i afdelingens stærke forskningsmiljø.


Ved seneste inspektorbesøg i 2016 var der aftalt fem indsatsområder, som afdelingen alle har arbejdet konstruktivt med.


Der er ved besøget aftalt seks indsatsområder inden for teamkonferencer, ambulatorieforberedelse for introduktionslæger, vidensdeling mellem teams, hovedvejledere, MDT/visitation og differentierede spor.

Sundhedsstyrelsen bakker op om disse indsatsområder.


Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutinebesøg om fire år eller snarest muligt derefter.

Beslutning

Se under Nyt fra afdelingerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

7. Ny fordeling af introduktionsstillinger inden for maksimum og godkendelse af ny lægefaglig indstilling

Sagsfremstilling

I den nyeste dimensioneringsplan for 2022-23 bliver klinisk onkologi opnormeret i forhold til introduktionsstillinger inden for maksimum fra 35 til 40. Stillingerne foreslås fordelt med 2 til Aalborg, 2 til AUH og 1 til HEV. Se vedhæftede udkast til ny lægefaglig indstilling. Den nye indstilling kan vedtages på møde i Det Regionale Råd i marts 2022.

Beslutning

Der var enighed om forslaget til ny lægefaglig indstilling. Aalborg var åben for at HE Vest kan låne af deres i-stillinger, hvis der bliver behov herfor.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

8. Arbejdet med den nye målbeskrivelse (2022) - nye uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Arbejdet med den nye målbeskrivelse er i fuld gang. Når den er godkendt i Sundhedsstyrelsen skal der laves nye uddannelsesprogrammer. Maria foreslår en skrivedag med deltagelse fra sekretariatet i maj måned.

Beslutning

Det blev aftalt at holde et skrivemøde til september for at være sikker på, at den nye målbeskrivelse er blevet godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Beslutning

Maja orienterede.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde blev aftalt til den 16. januar 2023 fra kl. 9.00 til 15.00. Der var enighed om, at det er en god ide at have et temaoplæg som ved dette møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

11. Eventuelt

Beslutning

Trine rejste spørgsmålet om deltid( 80 %) i både introduktions- og hoveduddannelsen. Der var enighed om, at deltid kræver meget planlægning og mange overvejelser for at få de samme gode forløb, men at der skal meget til for at sige nej til en sådan anmodning. Det er ikke muligt at opslå forløb på deltid.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-265-18

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:


Maria Kandi, PKL

Jens Bak, UAO Randers medicinsk afdeling

Juliane Zickert, UKYL onkologiområde Aalborg UH

Kasper Røikjær, UAO hæmatologisk afd., Aalborg UH

Kristine Høgsbjerg, kræftafdelingen AUH, FYO reprænsentant

Peter Bank Pedersen, UKYL kræftafdelingen AUH

Nicolaj Andreassen UAO kræftafdelingen, AUH

Trine Guldberg, UAO onkologiområde Aalborg

Nina Voldby, UAO lungesygdomme AUH

Signe Christensen, onkologiområde Aalborg

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud:

Lone Duval, UAO onkologisk afd., HE Vest

Lars Skov Dalgaard, UAO med. afd. HE Vest

Anna Zaremba, UAO gastromed. afd., Aalborg UH


Tilbage til toppen