Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Oftalmologi - uddannelsesudvalg
den 29. september 2023 kl. 09:00
i Øjenklinikken Aros, Østergade 9, 3. sal, 8000 Aarhus C

 


Sagnr.: 1-30-72-280-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (09.00-09.05)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes


Sagsfremstilling

PKL byder velkommen.

Dagsordenen er vedlagt som pdf.


Beslutning

 Dagsordenen godkendes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (09.05-09.15)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter fra mødet i februar 2023


Sagsfremstilling

Referatet er vedlagt som pdf.

Beslutning

 Punkter fra forrige møde berøres under kommende punkter.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

3. Nyt fra PKL (09.15-09.30)

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt.

Beslutning

PKL deltog tidligere på ugen i MUK 2023 – Medicinsk uddannelseskonference og giver på mødet nogle nedslagspunkter fra konferencen:

  • Revisionen af den Lægelige Videreuddannelse: Her indsendte Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse et høringssvar ultimo august. Der er en forventning om at Sundhedsstyrelsen præsenterer den endelige rapport til ministeriet i slutningen af oktober. Det vides endnu ikke, hvornår man forventer, at det konkrete arbejde med revisionen påbegyndes. Revisionsrapporten, som er forholdsvis ukonkret ift. den praktiske implementeringsproces har bl.a. fokus på generalister vs. specialister, at flere undersøgelser skal lægge ud til praksis og at der skal være mere samarbejde på tværs af sygehuse og kommuner. Generelt bliver det spændende at følge, hvordan det kommer til at påvirke det oftalmologiske speciale. Der vil skulle udarbejdes nye specialebeskrivelser, og de kommer til at danne baggrund for målbeskrivelse, uddannelsesprogrammer osv.
  • På konferencen var der også et stort fokus på forskelligheden mellem generationerne og på balancen mellem arbejde og privatliv.
  • Generelt var oplevelsen at emnerne og oplæggene på konferencen var anvendelige og den viden, der kom ud af det hele, var ganske overførbar.


PKL sidder i det Postgraduate Uddannelsesudvalg for Aalborg Universitetshospital, som PKL-repræsentant. Udvalget mødes 2-4 gange årligt, og på seneste møde i september var der fokus på fremtidens sundhedsvæsen.


Specialevalgsdag afholdes i år i Aalborg den. 5. okt., og Oftalmologi er vel repræsenteret.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

4. Nyt fra VUS(09.15-09.30)

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetik

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi


Specialevalgsdag 2023 (april 2023)

I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

5. Uddannelsesnyt fra afdelingerne (09.30-10.00)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


  1. Inspektorrapport Gødstrup - Øjenklinikken, Regionshospitalet Gødstrup havde d. 12. juni et rutine inspektorbesøg. UAO Veronica Holm Thomassen giver et oplæg på dagens møde med fokus på erfaringer fra inspektorbesøget. Inspektorrapporten er vedlagt som bilag. Dokumentet "Om rapporten" afventer.
  2. Uddannelsesnyt fra AUH
  3. Uddannelsesnyt fra Aalborg UH
  4. Uddannelsesnyt fra Gødstrup
  5. Uddannelsesnyt fra Praksis

Beslutning

1. Inspektorrapport Gødstrup

  • Øjenklinikken, Regionshospitalet Gødstrup havde d. 12. juni et rutineinspektorbesøg. Veronica gav en mundtlig gennemgang af inspektorbesøget.
    Inspektorerne godkendte afdelingen og de kommer igen om 4 år.
  • Rapporten finder, at der er et godt læringsmiljø på afdelingen, og der er mulighed for at få hjælp.
  • Rapporten nævner, at vagten er belastet. På baggrund af dette anvender man nu et program, så man kan se, hvor mange patienter der er indlagt i vagten. På den måde undgår man, at der sker en overbelastning af de læger, der er i vagt. Det er endvidere primært overlæger, som går i vagt på afdelingen.
  • Rapporten peger på, at der mangler ressourcer og lokaler. Der er dog en omrokering på vej, så der bliver bedre plads til forskellige funktioner.
  • På baggrund af inspektorrapporten er der igangsat flere tiltag, såsom:
    • supervisor funktion
    • journal-club
    • gennemgang af Kanski
    • en ugentlig case
    • uddannelsesdag i samarbejde med AUH én gang månedligt.
  • Generelt har inspektorbesøget været en god oplevelse, hvor alle har haft det samme formål, nemlig at lave god uddannelse endnu bedre.


2. Uddannelsesnyt fra Gødstrup

  • Pr. 1. august fik afdelingen en ny cheflæge; Mette Slot Nielsen, og hun er i gang med at danne sig et overblik over afdelingen.
  • Afdelingen mangler ressourcer, men har til gengæld mange hoveduddannelseslæger. Tre nuværende og yderligere to på vej. Sammenfaldet skyldes barsler o.l. Det giver lidt udfordringer at få plads til alle, når der kommer så mange på én gang, men man prøver at strukturere undervisningen samt oprette blokke, så uddannelseslægerne ved, hvad de skal igennem. Herved sikres, at alle kommer igennem det samme. Man har også oprettet parallel-ambulatorier.
  • Simulator nyt: Afdelingen har en læge ansat, der skal oplæres i nethindekirurgi, og man overvejer om vedkommende kan inkluderes i det igangværende simulatorprojekt.


3. Uddannelsesnyt fra AUH

  • Afdelingen har i personalegruppen en ugentlig fremlæggelse af forskning eller cases. Én dag hver anden uge medbringer en af afdelingens speciallæger casen/forskningen, så det ikke er de samme uddannelseslæger, der fremlægger hver gang. Det giver en god dynamik.
  • Invers feedback fortsætter på afdelingen – se evt. referatet fra sidste uddannelsesudvalgsmøde for mere info.
  • Hvert år kåres årets speciallæge/supervisor på afdelingen, og det er en god tradition.
  • Afdelingen har en uddannelseslæge, som er stoppet pga. ønske om at afprøve et andet speciale.


4. Uddannelsesnyt fra Aalborg UH

  • Afdelingens uddannelseslæger deltager i 3-timers-møderne på hospitalet, og der sørges for fast opfølgning på disse vha. afdelingens årshjul.
  • Årshjulet giver et godt overblik over, hvornår de forskellige uddannelsesmæssige aktiviteter foregår. Her er der også inkluderet et fast punkt med en selvevaluering af uddannelseslægen, som de så kan arbejde ud fra. I det arbejde er speciallægerne også inkluderet.
  • Man arbejder på at indføre invers feedback på afdelingen.
  • Der gives feedback til uddannelseslægerne på afdelingen. Dette gøres ud fra et skema, hvor tre eller fire uddannelseslæger pr. gang bliver gennemgået af speciallæger og vejleder (skema er vedhæftet). Der er som regel ikke så mange overraskelser, da man ofte allerede er gået i gang med diverse tiltag, hvis der opleves udfordringer med uddannelseslægen.
  • Man arbejder desuden på en ny vagtplan, som betyder, at der formentlig i fremtiden vil være en forvagt i vagt hele døgnet. Dette vil dog ikke betyde mange flere vagter pr. uddannelseslæge.


Praksis:


Michael/Aros:

  • Her har man netop afsluttet en HU-læge, og forløbet er gået rigtig godt. Uddannelseslægen har lavet mange eksterna-operationer.
  • Praksis har for nyligt købt et nyt operationsmikroskop med 3D briller, så både operatøren og uddannelseslægen kan se med. Det er en stor succes.


Christian/ Ikast:


  • Man har også her netop afsluttet en uddannelseslæge, og nu går der lidt tid inden den næste kommer.
  • Man har, mens der har været uddannelseslæge, genoptaget de samme uddannelsesmæssige tiltag, som man plejer – herunder bl.a. tirsdagsundervisning, og eksterna-operationer om torsdagen.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-45-22

6. Opsamling / feedback på Uddannelsesprogrammer (10.00-10.30)

Det indstilles,

at der gives en status på uddannelsesprogrammerne

Sagsfremstilling

Alle uddannelsesprogrammer har været forbi UGUP til godkendelse i juni måned. De blev betinget godkendt, og herefter har de forskellige afdelinger fået en tilbagemelding på, hvad de hver især skal rette. Der mangler rettelser fra Aalborg og Gødstrup. På mødet gives en status på dette arbejde, og sammen aftales videre proces. Når Gødstrup og Aalborg har lavet deres rettelser, skal de sendes retur til Rune Kramer Knudsen fra VUS, som står for at samle det hele og få dem på hjemmesiden.


Beslutning

Aalborg er klar til at sende de tilrettede versioner til Rune, og Gødstrup har også deres tilrettede versioner på trapperne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

7. Rundvisning på Øjenklinikken Aros – ”Walk and talk” (10.30-11.00)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

8. Orientering om ny spørgeramme for 360 graders evaluering (11.00-11.30)

Sagsfremstilling

I løbet at 2023 og 2024 implementeres en ny 360 graders feedback spørgeramme for hoveduddannelseslæger i sen hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Den nye spørgeramme har fokus på ledelse.


Med henblik på den bedst mulige implementering af den nye 360 model i oftalmologi bedes udvalget videndele og drøfte, hvordan de forskellige afdelinger planlægger at arbejde med den nye model.

Det kan bl.a. være ift. uddannelse af facilitatorer, ideer til hvordan man får den nye model bedst muligt implementeret på afdelingen, ideer til en eventuel koordineret indsats på tværs af afdelinger eller helt andre ideer eller udfordringer udvalget oplever at stå overfor ifm. den nye model.


Til punktet er vedlagt

- Informationsmateriale om den nye model til uddannnelsesgivere

- Informationsmateriale til hoveduddannelseslægerne

- Skabelon til udviklingsplan

- Den nye spørgeramme


Beslutning

På mødet introduceres den nye 360 graders spørgeramme og baggrunden herfor. Udvalget drøfter det mest optimale tidspunkt i uddannelsen for gennemførsel af denne, så man sikrer, at uddannelseslægen er kendt på afdelingen, og på samme tid har mulighed for at udvikle sine leder-kompetence inden uddannelsens afslutning. Man enes om at genbesøge emnet på næste møde, og det besluttes at invitere den uddannelseskoordinerende overlæge fra Aalborg UH, Anja Kierstein, til at komme og give et oplæg om den nye spørgeramme samt besvare spørgsmål fra udvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

9. Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis – uddannelseslægernes oplevelser (11.30-11.35)

Sagsfremstilling

På sidste møde aftalte udvalget at ordningen med overlevering mellem afdelinger og Praksis med fokus på uddannelseslægernes oplevelser skal fortsætte. Ordningen skal evalueres igen på dagens møde. Afdelinger og tutorlæger bedes have talt med deres uddannelseslæge om, hvordan de oplever overleveringen inden mødet, således der kan evalueres på ordningen.

Beslutning

Overleveringen fungerer stadig godt, og oplevelsen er, at man kan mærke i delansættelsen, hvis overleveringen af en eller anden grund mangler. Det er en god mulighed for at få en præsentation af uddannelseslægens styrker og svagheder.

Punktet evalueres igen på næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

10. Opfølgning/feedback på Uddannelseslæge.dk (11.35-11.40)

Sagsfremstilling

Implementeringen af Uddannelseslæge.dk giver indimellem udfordringer for brugerne. Dette punkt kan bruges til at udveksle erfaringer mellem udvalgets medlemmner fra arbejdet med Uddannelseslæge.dk, mhp. at lære af hinandens bud på problemløsninger.

Oplever man aktuelle udfordringer, som ikke kan løses med hjælp fra hinanden, henvises der altid til at kontakte supportteamet for Videreuddannelsesregion Nord​ på telefon: +45 78 41 08 00 eller på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk


Beslutning

Udvalget drøfter, hvordan man opbevarer dokumenter fra bl.a. introduktions- og opfølgningssamtaler. Gødstrup udtrykker, at de i høj grad mangler RMUK, og VUS kan informere om, at der ventes at et nyt system er på vej; dog formentlig først til brug i løbet af 2024.

Region Nordjylland efterspørger et lignende system, og rejser spørgsmålet om Region Nordjylland også i fremtiden kan gøre brug af samme system som Region Midtjylland kommer til at anvende.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

11. Drøftelse af omfang af injektioner (11.40-11.45)

Sagsfremstilling

På sidste møde blev der i udvalget udtrykt ønske om et punkt på dagsordenen vedr. drøftelse af omfanget af injektioner på afdelingerne, og hvordan det kan påvirke opgaverne på afdelingerne og dermed uddannelseslægernes opgaver herunder AMD.

Beslutning

Punktet er stadig aktuelt ift. uddannelseslægerne, da der stadig ses en stigning i antallet af udførte injektioner. Det opleves flere steder, at der er en stue, der udelukkende laver injektioner. I Region Midtjylland er det primært sygeplejersker, som udfører injektioner, mens de i Region Nordjylland udføres af medicinstuderende. Der er generelt god erfaring med at anvende medicinstuderende til opgaven, også ift.  fremtidig rekruttering til specialet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-185-20

12. Status på forskningstræningsprojekter (11.45-11.50)

Sagsfremstilling

Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.


Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.

Beslutning

Processen for forskningstræning drøftes, og det bemærkes, at man allerede i introduktionssamtalen bør afklare, hvad der skal indgå i uddannelseslægens forskningstræning, så der kan lægges en plan for dette.


Ift. den samlede godkendelse, så efterspurgte udvalget svar på, hvem der står for denne. VUS har undersøgt sagen, og det er uddannelseslægens forskningstræningsvejler, som giver den samlede godkendelse i Uddannelseslæge.dk.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

13. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Mødet afholdes d. 2. februar 2024 kl. 9.00 – 13.00 på Aalborg Universitetshospital Syd, Medicinerhuset, lok. 9,5. Mødet er indkaldt via Outlook. Øjenafdelingen Aalborg UH står for bestilling af forplejning.
Mødet er med deltagelse af cheflæger, og disse har også modtaget en invitation via Outlook.
Det bemærkes, at det er vigtigt at huske at melde afbud til møderne, hvis man ikke kan deltage – dette ift. planlægning og bestilling af forplejning.
 
Punkter til dagsorden:
  • 360 graders nye spørgeramme – oplæg af UKO Anja Kierstein (allerede booket)
  • Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis
  • Drøftelse af omfang af injektioner
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

14. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

15. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

Chris Bath Søndergaard (PKL)

Søren Malling (UAO Aalborg UH)

Lotte Welinder (UAO Aalborg)

Daniel Becker (UKYL, Aalborg)

Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)

Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)

Michael Lindholt (Tutorlæge Aarhus)

Niklas Telinius (UKYL AUH)

Helle Østergaard (VUS, referent)



Afbud:

Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)

Peter Jeppesen (Tutorlæge Brønderslev)

Mathias Tønder Hyldgaard (UKYL AUH) – barsel

Thomas Ege Nielsen (Tutorlæge Randers)

Anders Gyldenkerne (UKYL AUH)

Thomas Lohne (UKYL Aalborg)


Tilbage til toppen