Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Oftalmologi - uddannelsesudvalg
den 10. februar 2023 kl. 09:00
i Gødstrup

 


Sagnr.: 1-30-72-280-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (09.00-09.05)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

PKL byder velkommen.

Dagsordenen er vedlagt som pdf.

Beslutning

PKL byder velkommen – også til nye medlemmer:

Mathias Tønder Hyldgaard (UKYL AUH) – afbud pga. sygdom

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)


Dagsordenen godkendes uden bemærkninger

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (09.05-09.15)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter fra mødet i september 2022


Sagsfremstilling

Referatet er vedlagt som pdf.

Beslutning

Flere punkter er gengangere fra sidste møde og forventes derfor at blive fulgt op under mødet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

3. Nyt fra PKL (09.15-09.25)

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt.

Beslutning

PKL orientede om følgende punkter
  • Tilbage i november var der specialevalgsdag i Aarhus, hvor specialet havde en stand. Det var en god dag og specialet var velbesøgt med mange interessede studerende.
  • PKL  modtager i øjeblikket mange forespørgsler på godkendelser af og dispensation for forskningstræning, hvilket er et positivt tegn og vidner om, at der er godt gang i forskningen rundt på afdelingerne.
  • AUH har haft forskningstræningsdag tilbage i januar – AUH orienterer under punkt 5 "Nyt fra afdelinger"
  • Logbog er nu lukket, og der er er kommet Uddannelseslæge.dk i stedet. VUS orienterer om kommende ændringer under punkt 7.
  • På Aalborg UH har man fået ny UKO; Trine Lignell Guldberg. Stillingen som ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet er opslået med ansøgningsfrist 20. februar
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

4. Nyt fra VUS (09.25-09.30)

Sagsfremstilling


Baggrundsnotat (September 2022)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetik

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi


MUK 2023 (December 2022)

I Videreuddannelsesregion Nord er vi igen gået gang med at arrangere den store danske fælles medicinsk uddannelseskonference om lægeuddannelsen (MUK2023) for alle aktører i den præ- og postgraduate lægeuddannelse. MUK2023 afholdes d. 24.-26. september 2023 i Aarhus.

Tilmelding åbner den 1. februar 2023 via www.rm.plan2learn.dk, hvor man skal søge på "MUK2023".

Formålet med MUK2023 er at inspirere til videreudvikling og nytænkning af den lægelige uddannelse fra studie over videreuddannelse til efteruddannelse. Konferencens overordnede tema er: ”Hvordan skaber vi lægers uddannelse i fremtiden - sammen?”

Beslutning

Udvalget tager orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

5. Uddannelsesnyt fra afdelingerne (09.30-10.15)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


  1. Inspektorrapport AUH - Øjenafdelingen på AUH havde inspektorbesøg i november 2022. UAO Dorte Ancher giver et oplæg på dagens møde med fokus på erfaringer fra inspektorbesøget. Inspektorrapporten samt "Om inspektorrapporten" er vedlagt som bilag. (15 minutter)
  2. Uddannelsesnyt fra AUH
  3. Uddannelsesnyt fra Aalborg UH
  4. Uddannelsesnyt fra Gødstrup
  5. Uddannelsesnyt fra Praksis



Beslutning

Inspektorrapport AUH


UAO Dorte Ancher giver et oplæg om inspektorbesøget. Præsentationen er vedlagt som bilag.


  • Afdelingen havde forud for besøget haft en trivselsundersøgelse, som viste lidt udfordringer på afdelingen. Som følge af dette valgte man at lave individuelle selvevalueringer og herefter samle resultaterne til inspektorbesøget.
  • Overordent har det været en god oplevelse for AUH, hvor Dorte Ancher Larsen og og Niklas Telinius har væet tovholdere på processen.
  • Inspektorrapporten beskriver et allerede velfungerende uddannelsesmiljø på afdelingen og formålet med indsatserne, som opstilles af inspektorene, er yderligere forbedring af dette uddannelsesmiljø.
  • Gødstrup skal have inspektorbesøg d. 12. juni 2023 – de er i gang med selvevalueringen og opfordres til at gøre brug af AUH's nyelige erfaring.



AUH


  • Inverse feedback – På afdelingen har man siden maj arbejdet med inverse feedback fra de yngre læger til speciallægerne på afdelingen. Ved hvert YL møde gennemgås 1-2 teams (svt. 2-3 speciallæger) således at alle speciallæger kan gennemgås på et år. Det fungerer ved, at yngre læger bliver enige om nogle punkter, som man i teamsene/speciallæger kan ændre/gøre bedre. UKYL viderebringer til UAO, som bringer det til den enkelte speciallæge. Det har fungeret godt, og virker konstruktivt. Se bilag for skema om Invers Feedback.
  • Buddy ordning – Man har også indført buddy ordning, som er specielt henvendt til introlægerne. Her får man tildelt en buddy i afdelingen, som kan hjælpe med de mere praktiske ting og spørgsmål. Tovholderne er et par yngre læger.
  • Forskningstræningsdagen - Tilbagemeldinger på afdelingens forskningstræningsdag har været positive. Dagen bød på oplæg, og man blev her inspireret til både at ændre på eksisterende forskningsideer og fik nye ideer med hjem. Det er en tilbagevendebegivenhed på afdelingen og foruden denne dag, er der på afdelingen også ugentlig fremlægning af forskning eller cases.


Aalborg UH

  • Nye tiltag - Lotte Welinder har været på UAO-kursus og har bragt flere udviklingsideer med tilbage til afdelingen, herunder udarbejdelse af årshjul, mere struktur i form af f.eks. vejledningsforum for uddannelsesslægen. Vejledningsforum er en måde gøre det mere formelt, både ift. ros og forbedringspotentiale. Det afholdes én gang pr. halve år for hver uddannelseslæge. Herudover afholdes der møde i uddannelsesteamet 1 x månedligt for PKL, UAO og UKYL.
  • Konference – Afdelingen afholder hver uge fotokonference, hvor to læger præsenterer cases, mens morgenkonferencerne bruges på at gennemgå dagen før.


Gødstrup

  • Uddannelsestiltag - På afdelingen præsenteres ugens case hver mandag. Der afholdes endvidere journal clubs én gang månedligt, mens der også er fredagsundervisning for de yngre læger på afdelingen. Det kan dog godt være en udfordring at opretholde tiltagene (samt den daglige drift), når der ikke er så mange uddannelseslæger på afdelingen.


Michael Lindholt (tutorlæge)

  • Michael deltog i ansættelsessamtaler i denne runde og konkluderede, at det er dygtige ansøgere, som søger stillingerne.
  • Lige pt. har praksis én uddannelseslæge, og endnu én starter snarest.
  • Man har i prakissen sat undervisningen i system, med 30 min. hver anden uge, hvor der fremlægges cases/sygdomme for hele klinikken.
  • Michael rejser et opmærksomhedspunkt ang. afholdelse af kurserne, da det stadig er et generelt problem, at der ligger for mange, mens uddannelseslægerne er praksis. PKL informerer om at der er fokus på dette, men at man vil følge op på det igen næste år hos Lisbeth Sandfeld. Der opfordres desuden til at praksis fortsat holder øje med en evt. bedring. Afdelingerne beretter også om at der også her ligger mange kurser, som skal afvikles.


Peter Jeppesen (tutorlæge)

  • Praksis har ikke haft en uddannelseslæge det sidste halve år, hvilket har været lidt trist, men har givet tid til at samle op. Der starter en ny fra 1. april.
  • Uddannelseslægerne har nu mulighed for at få flere operationer - ca. to eftermiddage pr. uge med supervison, så længe de har behov for det og ellers som selvkørende.
  • Praksis afholder løbende undervisning af ½ times varighed. Man håber at kunne genoptage dette, når den nye uddannelseslæge starter.
  • Fra 1. april får praksissen en endnu en speciallæge tilknyttet.


Christian Lahrmann (tutorlæge)

  • Uddannelseslægerne i praksis har på skift afholdt barsel, men pr. 1. april starter en ny.
  • Praksissen er siden sidst også kommet i gang med at afholde undervisning/møder hver uge á ½ time.


Generelt oplever praksis en efterspørgsel fra uddannelseslægerne om undervisning ift. praksis (økonomi, ledelse, ejerskab o.l), da dette står beskrevet i i målbeskrivelsen. Michael Lindholt vil sætte det på deres undervisningsemneliste, men derudover henvises der til, at man får et godt indblik i det, når man er i praksis. Denne snak afføder envidere et ønske fra tutorlægerne om et besøg i praksis fra uddannelseslægen forud for opstarten på praksisforløbet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

6. Opfølgning på overlevering mellem afdelinger/praksis (10.15-10.30)

Sagsfremstilling

På sidste møde aftalte udvalget, at følge op på ordningen med overlevering mellem afdelinger og Praksis med fokus på uddannelseslægernes oplevelser.

Afdelinger og tutorlæge bedes have talt med deres uddannelseslæge om, hvordan de oplever overleveringen inden mødet, således at punktet kan drøftes.

Beslutning

Som hovedregel skal overleveringen fra afdeling til praksis ske 3 måneder før start, mens overleveringen fra praksis til afdelingen skal ske 1 måned før start.


Generelt er oplevelsen fra de yngre læger at ordningen fungerer fint.


Følgende pointer stammer fra adspurgte yngre læger:

  • Det giver tryghed, at næste afdeling ved lidt om hvem man er.
  • Mulighed for at udspecificere hvilke subspecialer man er stærk og mindre stærk i samt hvad man således har behov for i det videre forløb.
  • Mulighed for at tale lidt om eksterne faktorer, fx. udfordringer på hjemmefronten, så modtagende afdelingen er klar over dette på forhånd.
  • Det er dog vigtigt/nødvendigt, at vejleder og YL har snakket sammen før samtalen, så der er enighed om styrker/kompetencer og evt. udfordringer.


Følgende pointer fra afdelinger og praksis:

  • Man er glad for muligheden for at kunne snakke sammen, og flere uddannelseslæger opsøger selv muligheden for overleveringssamtalen.
  • Man oplever at mange har kontakt forud for opstart, hvilket er givdigt, da der således er mulighed for forberedelse ift. f.eks. private forhold o.a.
  • Ordningen skal fortsætte, og evalueres igen på næste møde.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

7. Erfaringer med Uddannelseslæge.dk (10.30-10.45)

Sagsfremstilling

Implementeringen af Uddannelseslæge.dk giver indimellem udfordringer for brugerne. Dette punkt kan bruges til at udveksle erfaringer mellem udvalgets medlemmner fra arbejdet med Uddannelseslæge.dk, mhp. at lære af hinandens bud på problemløsninger.

Oplever man aktuelle udfordringer, som ikke kan løses med hjælp fra hinanden, henvises der altid til at kontakte supportteamet for Videreuddannelsesregion Nord​ på telefon: +45 78 41 08 00 eller på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk


Beslutning

VUS orienter om kendte udfordringer og nye tiltag i Uddannelseslæge.dk


Projektgruppen bag Uddannelseslæge.dk har oplevet flere udfordringer med systemet end forventet og man arbejder på at løse disse, så hurtigt det lader sig gøre. Der opfordres til, at man kan altid kontakte VUS for support.


Søgefunktionerne er blevet opdateret:

Man kan nu udføre en udvidet søgning - herunder søgning på fødselsdato, sygehus m.m.


Når man skal oprette vejleder, kan man søge på navn, fødselsdato, autorisations ID

Husk at skrive hele brugerens navn (inkl. mellemnavn) eller søg kun på et af navnene.


Tiltag i Uddannelseslæge.dk:

  • UAO'erne har fået tildelt region, sygehus og afdeling, hvor de før kun var tilknyttet en afdeling.
  • Selvom UAO'erne har tilknyttet en vejleder, virker denne tilknytning desværre ikke helt endnu. Disse vejledere er markret med rødt i uddannelseslæge.dk
  • Evalueringerne bliver tilgængelige i Uddannelseslæge.dk efter vinterferien/ultimo februar 2023 (opdatering pr. 16.03.23 - Evalueringsmodulet er nu tilgængeligt, men der arbejdes fortsat på forberinger)
  • Filtrene optimeres og forventes at virke bedre i ultimo marts 2023, det vil give mulighed for bedre overblik.



Gødstrup nævner, at man savner den brugervenlighed RMUK kunne tilbyde ift. at kunne invitere supervisorer ind og f.eks. godkende ting. VUS tager det med retur til projektgruppen for Uddannelseslæge.dk.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

8. Rundvisning på Gødstrup – ”Walk and talk” (10.45-11.15)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-212-22

9. Drøftelse af omfang af injektioner (11.15-11.25)

Sagsfremstilling

På sidste møde blev der i udvalget udtrykt ønske om et punkt på dagsordenen vedr. drøftelse af omfanget af injektioner på afdelingerne, og hvordan det kan påvirke opgaverne på afdelingerne og dermed uddannelseslægernes opgaver herunder AMD.

Beslutning

Den generelle tendens er, at kurven for antallet af injektioner stiger.


Hver afdeling beskriver, hvordan de navigerer i den stigende efterspørgsel og flere har sygeplejersker/medicinstuderende til at udføre injektionerne. Andre har afsat én speciallæge én gang ugentligt, mens andre igen anvender en udenlandsk læge til formålet.


Praksis hejser flaget for evt. at kunne tage i mod opgaven i fremtiden, og det drøftes hvordan man kan finde en løsning på den stignede efterspørgsel, idet det høje antal er en tidskrævende opgave på afdelingerne.



Man bliver enige om at genbesøge emnet på næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

10. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


Hvor: Øjenklinikken Aros, Østergade 9, 3. sal, 8000 Aarhus

Dato: 29. sep. kl. 9-12

Emne: Fortsat evaluering af overleveringsordningen, fortsatte drøftelser af omfanget af injektioner samt videndeling fra MUK2023

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

11. Eventuelt

Sagsfremstilling

Fra kl 12.00-14.00 er det kalendersat, at udvalget har skrivemøde vedr. uddannelsesprogrammer for introduktions - Hoveduddannelsesforløb i Oftalmologi. Vedhæftet findes eksisterende programmer, mens word-filer er udsendt i en særskilt e-mail.

Forud for skrivemødet bedes udvalget gøre sig bekendt med indholdet. Tutorlægerne deltager ikke i skrivemødet, men kan istedet opdatere egne programmer og sende via mail til VUS.

Beslutning

Dorte Ancher fortæller, at de på AUH har oplevet udfordringer ifm. vejlederkurset, da deltagerne ikke synes, at de får udbytte med derfra. I den forbindelse drøftes det om andre har haft samme oplevelse. Umiddelbart er tilbagemeldingen fra de, fra udvalget, som har været af sted fornyligt, at kurset er brugbart. Det kan dog være lidt teoretisk tungt og indimellem svært at følge, når det er forskellige fagligheder, som sidder med forskellige udfordringer og hverdage. Dorte vil gå videre med det til UKO. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-280-18

12. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Chris Bath Søndergaard(PKL)

Søren Malling (UAO Aalborg UH)

Lotte Welinder (UAO Aalborg)

Daniel Becker (UKYL, Aalborg)

Thomas Lohne (UKYL Aalborg)

Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)

Anders Gyldenkerne (UKYL AUH)

Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)

Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)

Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)

Michael Lindholt (Tutorlæge Aarhus)

Peter Jeppesen (Tutorlæge Brønderslev)

Anders Kruse (Led.ovl. Aalborg UH)

Rune Salling Holmbjørn (Cheflæge AUH)

Jeppe Kusk Clausen (Cheflæge RH Gødstrup)

Helle Østergaard (VUS, referent)



Afbud:

Niklas Telinius (UKYL AUH)

Thomas Ege Nielsen (Tutorlæge Randers)

Mathias Tønder Hyldgaard (UKYL AUH)

Tilbage til toppen