Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Pædiatri - uddannelsesudvalg
den 8. februar 2021 kl. 13:00
i meet.rm02@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-252-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

PKL Thomas Balslev bød velkommen.


Dagsorden blev godkendt.


Der var et enkelt punkt om I-kurser til Eventuelt.


Der blev gjort opmærksom på at UKYL'erne også gerne må deltage i uddannelsesudvalgsmøderne. Såfremt deres mailadresser bliver sendt til Ditte (VUS), vil hun sørge for at få dem inviteret næste gang.


Deltagere:

Thomas Balslev, PKL

Pernille Kure, Viborg

Line Futtrup, yngre læge og ny ansvarlig for I-kurserne

Ann-Margrethe Christensen, Aalborg

Anne Marie Møller, Hjørring

Lisbeth M T Jensen, Herning

Lotte Abildgaard, Randers

Søren Lomholt, YL fra specialet

Anders Breinbjerg, YL fra specialet

Ditte Munkedal, VUS, referent


Afbud:

Pawel Marcinski


Ikke tilstede:

Sune Rubak, Aarhus

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

2. Covid-19 og YL's kliniske uddannelse

Sagsfremstilling

Covid-19 har været en del af sundhedsvæsnet i snart et år og påvirker fortsat løbende yngre lægers kliniske uddannelse.


Hvordan påvirker Covid-19 uddannelse i forbindelse med konferencer, vagtarbejde, stuegang, ambulatorier ude på afdelingerne?


Overvej, hvor din afdeling har udfordringer, og giv forslag til løsninger.

Beslutning

Afdelingerne informerede om deres gode løsninger og udfordringer for uddannelse under tiden med Covid-19.


Afdelingen i Hjørring har mange forvagter i tiden, og der er opmærksomhed på at uddannelseslægerne får set de patienter, der er behov for i deres uddannelse. Der er mange uddannelsesdage, hvor en uddannelseslæge kobler sig på en mere erfaren læge eller får læring fra andre faggrupper.

Morgenkonferencerne foregår over video fra flere lokaler, og det er derved svært at få det fulde udbytte af disse. Videomøder påvirker den faglige diskussion og hæmmer det non-verbale sprog. Hjørring har fastholdt morgenundervisningen, som også er on-line.



I Aalborg er uddannelsen af uddannelseslæger hæmmet, da NordSim er lukket ned, og det derfor ikke er muligt at lave scenarie-træning. Morgenundervisningen blev aflyst flere gange i januar, men der er fokus på at få den op at køre igen. Afdelingens læger skal fordele sig i fem lokaler ved undervisning og konferencer, og der er en opmærksomhed på at få yngre og ældre læger i samme lokale. Det har været udfordrende, men der er fokus på uddannelse i afdelingen.

Der kører fuldt ambulatoriespor, men der har været aflysninger, hvis sygeplejerskerne har været allokeret til andre opgaver. Det prioriteres at uddannelseslægerne får tid i ambulatoriet.



I Randers er afdelingen blevet pålagt at lukke for den ambulante virksomhed og lægerne er blevet bedt om at hjælpe med vaccination for Covid-19. Det har været muligt at oprette to akutte ambulante spor som primært varetages af uddannelseslæger. Det er særligt et problem for AP-lægerne, at patient-flowet er så lille. Det forventes, at der bliver mulighed for at åbne flere ambulatoriespor efter vinterferien i uge 7.

Afdelingen afholder fortsat scenarie-træning, da de selv står for at afholde den.



I Viborg er der aflyst enkelte ambulatoriespor pga. at sygeplejerskerne deltager i Covid patient behandling i andre afdelinger.

Konferencer afholdes ved, at lægerne fordeler sig i to rum med virtuel opkobling. Der er fortsat stor kvalitet i morgenkonferencen og dialog, dagens case samt undervisning afholdes som vanligt. Ved præsentationer benyttes funktionen "delt skærm".

Som noget nyt er røntgenkonferencen blevet virtuel og afholdes på den store fællesskærm, så alle kan være med. Røntgenlægen befinder sig på egen afdeling, og der kobles op via rooms.rm.dk. Det fungerer rigtig godt.



Herning oplever flere udfordringer, som dels skyldes Covid-19 og dels den forestående flytning til Gødstrup i oktober 2021. Ved morgenkonferencer skal lægerne fordele sig i to rum, men afdelingen har ikke faste rum til konferencen og må nogle gange finde alternativer. Opsætningen af videoudstyr i det ene lokale gør det svært at deltage og følge med i dialog og undervisning i det andet lokale.

Afdelingen har lige nu mange forvagter, og det kan være svært at finde relevante opgaver til dem alle. Dertil kommer der kommer ti medicinstuderende i næste uge, som også har behov for supervision.

Afdelingen er blevet bedt om at skære antallet af ambulatoriespor ned fra 11 til 7, hvilket er det antal ambulatorier, der vil være til rådighed, når afdelingen flytter til Gødstrup.

Scenarie-træning kører fortsat, da det afholdes internt.



I Aarhus er morgenkonferencerne virtuelle med deltagelse af en fra hvert vagthold. Undervisningen har for en periode været aflyst, men den er ved at komme op igen. Når det foregår virtuelt er det muligt at deltage hjemmefra eller fra et andet lokale.

Der afholdes fortsat scenarie-træning, men den er flere gange blevet aflyst. De fleste ambulatorier kører stadigvæk.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

3. Covid-19 og specialespecifikke kurser

Sagsfremstilling

Covid-19 har betydning for afholdelse af de specialespecifikke kurser. Nogle kurser er blevet aflyst eller udskudt mens andre afholdes under andre former end normalt.


Hvilken betydning har de ændrede/aflyste kurser haft for uddannelseslægerne ude på afdelingerne?

Kan kvaliteten af kurserne opretholdes, hvis de afholdes under en anden form end normalt?

Er der utryghed ved at deltage i kurser med fremmøde?

Er der nogle uddannelseslæger, som ikke har kunnet nå at deltage i et kursus inden endt uddannelse, fordi det er udskudt eller aflyst pga. Covid-19?



Beslutning

Mange kurser afholdes virtuelt i denne periode, og kvaliteten af dem er svingende. Virtuel undervisning kræver meget af underviseren, og formidlingen af kursusindholdet skal tilpasses den virtuelle form. Underviserne er ofte ikke klædt godt nok på til at kunne undervise virtuelt. Hvis den virtuelle form skal fortsætte, anbefales det, at underviserne får mere information og trænes mere i afholdelse af virtuel undervisning.


Der skal være en opmærksomhed på, at kursisterne ikke kan holde koncentrationen en hel dag, hvis undervisningen kun foregår katedralt. Et forslag kunne være at afholde kurserne som halve dage frem for hele dage. Desuden er det særligt uhensigtsmæssigt, hvis en del af kursisterne må fremmøde, mens en anden del er med på video. Det skaber et A og et B-hold.


Samtidigt bliver både fagligt og socialt indhold skåret væk, når der bruges tid på at få elektronikken til at fungere. Der efterlyses en IT-support struktur, som kan hjælpe underviserne ved virtuelle kurser med eksempelvis at inddele folk i virtuelle grupperum.


Det opleves også, at nogle kurser bliver aflyst med få ugers varsel, hvilket er gør det svært at passe ind i en arbejdsplanlægning.


PKL vil rette henvendelse til hovedkursuslederen med problemerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

4. Sammensætning af HU-forløb

Det indstilles,

at orienteringen bliver taget til efterretning

Sagsfremstilling

Ved sidste uddannelsesudvalgsmøde den 6. oktober 2020, blev det besluttet, at fjerne det sidste Aalborg-Herning forløb, da der var erfaring for at forløbet var svært at besætte. Efter en høring af alle implicerede afdelingsledelser, er der blevet enighed om nedenstående ombytning. Ændringen vil få effekt fra andet halvår 2021.


Gammel forløbskadence

1. halvår ulige år

2. halvår ulige år

1. halvår lige år

2. halvår lige år

Aalborg - Viborg

Aarhus - Randers

Aarhus - Herning

Aarhus - Viborg

Randers - Aalborg

Aalborg -
Herning

Aarhus - Viborg

Hjørring - Aalborg

Herning - Aarhus

Viborg - Aalborg

Aalborg - Viborg

Viborg - Aarhus

Aarhus - Herning

Aalborg - Hjørring

Herning - Aarhus

Aalborg - Randers















Randers - Aalborg

Aarhus - Herning


















Ny forløbskadence med start 2021-2.

1. halvår ulige år

2. halvår ulige år

1. halvår lige år

2. halvår lige år

Aalborg - Viborg

Aarhus - Randers

Aarhus - Herning

Aarhus - Viborg

Randers - Aalborg

Aalborg -
Viborg

Aarhus - Herning

Hjørring - Aalborg

Herning - Aarhus

Viborg - Aalborg

Aalborg - Viborg

Viborg - Aarhus

Aarhus - Herning

Aalborg - Hjørring

Herning - Aarhus

Aalborg - Randers















Randers - Aalborg

Aarhus - Herning


Beslutning

Ditte orienter om ændringen, som blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

5. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Orientering fra PKL Thomas Balslev

Beslutning

Herning har til opgave at lave det fælles I-kursus for alle I-lægerne i uddannelsesregionen den 18. marts 2021.


Der stiles efter fortsat at afholde kurset på det planlagte tidspunkt, da Herning gerne vil afholde kurset inden sommerferien af hensyn til den forestående flytning. Man regner med, at det bliver med deltagelse af ca. 10 I-læger. Herning vil forhøre sig om, det vil være i orden at afholde et kursus med fremmøde på det givne tidpunkt, såfremt der er god afstand og Corona-restriktionerne overholdes. Alternativt bliver der tale om et virtuelt, lidt kortere kursus.


Temaerne for de enkelte kurser blev kort debatteret. Det forslås at tage fordelingen af emner til I-kurserne op ved det kommende uddannelsesudvalgsmøde den 1. juni 2021.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

6. Andet nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

at udvalget orienterer om nye uddannelsestiltag på afdelingen.

Beslutning

Herning har som noget nyt fået akutlæger i ophold på afdelingen i to til tre måneder. De er blevet bedt om at undervise afdelingen i anlæggelse af ultralydsvejledt CVK.


Viborg har modtaget et hold medicinstuderende på den nye ordning. Det kræver noget mere feedback. Afdelingen barsler med at oprette nogle praktiske klinikker for de studerende om eftermiddagen, men det er endnu ikke kommet i gang.


I Aarhus arbejder man på at ændre ambulatoriesammensætningen for uddannelseslægerne, så særligt AP-lægeren får mere sammenhængende tid i de enkelte ambulatorier.


Randers har ikke yderligere at tilføje, end det der blev fremlagt under punkt 2.


Aalborg arbejder med at uddannelsesplaner uploades til logbogen. Der er lavet en dagens case bog og undervisningen struktureres. AP-lægerne undervises i "Den gode henvisning", og der er lavet en ny team-tilknytning for dem.


Hjørring har mange uddannelseslæger i øjeblikket, som gerne skal se så mange patienter som muligt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

7. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)

Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.

Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010


Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.


Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.


Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.


Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 201


I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.



Beslutning

Ditte orienterede om indholdet i sagsfremstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

8. Næste møde

Sagsfremstilling

Næste møde er planlagt som et temamøde.


Det afholdes tirsdag den 1. juni kl. 9-15 i Aarhus.


Forventes det at kunne blive afholdt som planlagt eller skal der ske ændringer?

Beslutning

Næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes som et temamøde, og fremmøde er forhåbentlig muligt.


PKL Thomas Balslev opfordrer alle til at komme med emner for dagen.


Forslag til temaer:

  • I-kurser og fordeling af emner
  • Workshop om virtuel undervisning
  • Hvad har vi lært af Covid-19


Der opfordres til at invitere UKYL'erne med. Ditte (VUS) kan sende invitationen videre til dem, hvis hun får deres mailadresser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-252-18

9. Evt.

Beslutning

Line Futtrup er ny I-kursus koordinator. Hun vil sende en mail rundt og introducere sig selv. En stor tak til Anders for at have løftet opgaven og at bære den videre til Line.

Tilbage til toppen