Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Psykiatri - uddannelsesudvalg
den 23. marts 2021 kl. 09:00
i Virtuelt møde (meet.rm88@rooms.rm.dk)

 


Sagnr.: 1-30-72-275-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Regionspsykiatrien Horsens:

Overordnet set går det godt på afdelingen, og ud fra de forhold afdelingen har, så kører uddannelsen godt. Dog ser afdelingen ind i en fremtid, hvor der vil være lidt mere pres på, da der fra 1. maj stopper to overlæger. UAO er ved at lægge sidste hånd på en vejlederhåndbog, som bliver i pixibog størrelse, der skal være et hjælperedskab til afdelingens vejledere. Afdelingen stræber efter at tilrettelægge hverdagen, så undervisningen tilgodeses. Det fungerer godt med undervisning over video. Afdelingen har desuden genetableret morgenkonferencerne, især for de yngre lægers skyld, da der også er et vigtigt uddannelseselement i morgenkonferencerne.


Regionspsykiatrien Midt:

Torsdagsundervisning kører godt, UKYL står for programmet. Det foregår over video, hvilket kan gøre den samlede opfølgning noget udfordrende. Patienterne er også blevet mere vant til video. Afdelingen oplever, at det er udfordrende at efterleve den strukturerede klinisk observation, som der kræves i målbeskrivelsen.

Vejlederforum er begyndt at komme ind i en rytme. Det er hensigten, at det skal afvikles fem gange om året. Det er fjerede gang det afvikles næste gang. Det tager noget tid at bygge op. Afdelingen er udfordret på, at der ikke er nogen kvalificerede ansøgere til i-stillinger.


Regionspsykiatrien Vest:

Afdelingen er i høj grad udfordret på bemandingen. Der er nogle gode vikarer, som gør en god indsats. Afdelingen stræber efter at holde fast i uddannelseselementerne, herunder undervisning hver onsdag og konferencer. Den ledende overlæge på afdeling er stoppet, hvilket giver nogle udfordringer i forhold til den daglige ledelse. Afdelingen kan også være udfordret på de mange medicinstuderende, der kommer på afdelingen, da de også skal have supervision og vejledning, hvilket betyder at der tages tid fra I og HU-læger. De I-læger der er ansat har en god energi og leverer en stor indsats på afdelingen.


Funktionelle Lidelser, AUH:

Der er blevet ansat en ny overlæge og to afdelingslæger. Der er etableret trivselsgrupper på tværs af afdelingen. Kører blended learning med dels video og dels fysisk fremmøde.


Retspsykiatrisk afdeling, AUH Psykiatrien:

Afdelingen er godt bemandet med mange speciallæger og har derfor potentiale til nogle gode uddannelsesmuligheder for de yngre læger. UAO er optaget af, hvordan speciallægerne bliver bragt mere i spil ift. uddannelsen. Afdelingen har også afviklet virtuel undervisning.


Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien:

Har et højt antal uddannelseslæger på forskellige niveauer og specialer (20 uddannelseslæger samlet set). Meget af den daglige uddannelse afvikles virtuelt. Afdelingen har lavet en SWOT analyse i forhold til den virtuelle undervisning m.m. og har fået gode tilbagemeldinger fra uddannelseslægerne. Der er en god energi og et godt engagement hos UKYL´erne, som er med til at sikre, at uddannelseslægerne bliver aktiveret i den virtuelle undervisning. Afdelingen oplever desuden et højt antal ansøgere til deres introstillingerne. Afdelingen arbejder på at udvikle journal club.


Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien:

Afdelingen har haft en lille nedgang i antallet af speciallæger. Der er mange I og HU-læger på afdelingen i øjeblikket. Afdelingen afholder vejledermøder 1 gang om ugen samt undervisning. Bruger video til ratings og afvikler journal club hver uge med professordeltagelse.


Regionspsykiatrien Randers:

Der har været en god tilslutning til den psykodynamiske supervision. UAO har fået sekretærbistand, hvilket har været/er en stor hjælp til UAO´s daglige arbejde. Afdelingen har formået at holde fast i patientundervisning, hvor det nogle gange har været afviklet virtuelt. COVID-19 har gjort samarbejdet svært mellem afdelingerne/afsnittene, hvilket er gået ud over den gode stemning. Der har derfor været et dialogmøde på ledelsesplan i forsøget på at få en bedre stemning og energi på afdelingen. Afdelingen har fokus på at bruge kvalifikationskortene i højere grad.


Klinik Psykiatri Syd:

UAO kan fortælle, at det går overraskende godt med både klinikker og teoretisk undervisning på skærm samt fælles vejledermøder m.m. Patienterne klarer det også godt med at være med over video. Der er sat tydelig struktur på klinikkerne. Der er et godt læringsforum med deltagelse af professor.


Retspsykiatrisk afdeling, Klinik Psykiatri Syd:

God kapacitet til undervisning og uddannelse. Lidt udfordret med fokuseret ophold ift. varigheden og indholdet. Ledende overlæge på afdelingen har sagt op.


Ældrepsykiatrien, Klinik Psykiatri Nord:

Har tidligere kun indgået i speciallægeuddannelsen i forbindelse med fokuseret ophold i geriatri, almen medicin og psykiatri, men indgår nu som en konkret delansættelse for HU-læger i psykiatri. Afdelingen har gode uddannelsesmuligheder ift. speciallægedækning og dermed også gode muligheder for supervision og komme rund i de forskellige funktioner på afdelingen.


Klinik Psykiatri Nord:

Holder fast i deres undervisning, afholder morgenkonference, holder fast i tirsdagsklinik, og litteraturkonference om onsdagen. Holder fast i fællesundervisning med Aalborg (Klinik Psykiatri Syd) om onsdagen. Der er speciallæger på alle afdelinger, og dermed gode muligheder for supervision. Lidt presset i ambulatoriefunktionen. De yngre læger savner det fysiske samvær. UKYL kan fortælle, at der er en god opmærksomhed på bedsidundervisning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

4. Nyt fra PKL

Beslutning

En yngre læge repræsentant i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse har overfor Morten udtrykt sin bekymring for at en stor andel af introstillingerne i psykiatri primært ligger i Aarhus. Morten havde forklaret yngre læge repræsentanten, at det selvfølgelig ville være prisværdigt, hvis alle afdelinger kunne besætte deres introstillinger. Samtidig skal specialet dog også være taknemmelig for, at der faktisk bliver besat mange stillinger i Aarhus, da det potentielt kan skabe ansøgere til HU-forløb i psykiatri, som regionen kan få glæde af som både HU-læger og speciallæger.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

5. Introduktion til samtaleteknikker

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget forholder sig til og drøfter arbejdsgruppens bud på 'introduktion til samtaleteknikker' for medicinstuderende og præ KBU´er.

Sagsfremstilling

Ved seneste uddannelsesudvalgsmøde den 8. september 2020 arbejdede uddannelsesudvalget blandt andet med temaet 'introduktion til samtaleteknikker'. Formålet med temaet er, at medicinstuderende og præ KBU´er får en smagsprøve på psykoaterapi ved at lave en mere formaliseret introduktion til samtaleterapi og kommunikationsteknikker.


Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der arbejdede videre med 'introduktion til samtaleteknikker', bestående af Morten Kjølbye, Anders Lindelof og Mads Frandsen.


Vedhæftet er deres udkast til, hvordan introduktion til samtaleteknikker kan foregå/etableres.


Arbejdsgruppen vil præsentere deres bud på en introduktion til samtaleteknikker til uddannelsesudvalgsmødet.


Beslutning

Uddannelsesudvalget gav følgende tilbagemeldinger på udkastet.

Det er ikke hensigtsmæssigt at blande medicinstuderende, præ KBU´er og yngre læger (I-læger) til det samme kursus. Der er stor forskel på niveauet og dermed også stor forskel på, hvad udbyttet vil være af kurset, hvis man sammenligner en medicinstuderende og introlæge. Derudover var der nogen, der savnede en teoretisk referenceramme i forhold til indholdet på kurset. Det er vigtigt at finde nogle dygtige undervisere, der kan tilpasse undervisningen til målgruppen og samtidig sikre en høj faglighed.


Morten kunne fortælle, at læringsmålene blandt andet er at etablere et trygt rum, kendskab til- og afprøve basale udspørgelsesteknikker, indhente data, sætte data sammen i en tilbagemelding og komme med en afsluttende tilbagemelding/evaluering. Det er ikke bygget op om diagnostik. Der er bevidst ikke valgt en teoretisk referenceramme, der ses kun på basale samtaleteknikker og underviseren skal have mulighed for selv at være med til at forme kurset. Morten understregede også, at der ikke er tale om et kommunikationskursus, men et samtalekursus, der skal pege hen imod psykoterapi.


Der var en bekymring i forhold til afviklingen af kurset, hvor uddannelsesudvalget anbefalede at placere det centralt, da det kan blive skrøbeligt, hvis det er den enkelte afdeling, der skal stå for kurset. Et forslag gik på at afholde et kursus i RM og et kursus i RN. Det vil også gøre det nemmere at lave den praktiske udførsel af kurset, hvor tanken er at der skal laves gruppearbejde og rollespil.


I udkastet er der afsat tre dage til kurset, hvilket kan være noget omfattende, hvis fx introlæger skal tage 3 dage ud af deres uddannelsesforløb.

Der savnes en målgruppebeskrivelse. Derudover skal der være en opmærksomhed på om summerschool i RM svarer til summerschool i RN.

Der var flere der så kurset som et godt rekrutteringsredskab, men det skal være tydeligt, hvilken målgruppe man vil satse på.

Lisbeth vil gerne deltage i arbejdsgruppen og hjælpe med det videre arbejde.


En anden vigtig bemærkning var at der skulle peges på nogen, der i forvejen arbejder med rekruttering, som skulle være med til at løfte opgaven og sørge for at etablere kurset og sikre de praktiske ting, der indgår i det at stable et nyt kursus på benene. Morten og Kasper vil, når der er et mere færdigt udkast, kontakte de to lægefaglige direktører med henblik på at de kan pege på, hvem der kan sikre at kurset bliver etableret, da det ikke skal være UAO´er, der varetager den opgave.


Når forslaget er blevet tilpasset efter tilbagemeldingerne fra uddannelsesudvalget, vil det blive præsenteret for psykiatri task-force, hvori de lægefaglige direktører blandt andet sidder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

6. Supplerende vejledningskursus for speciallæger

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget forholder sig til og drøfter arbejdsgruppens bud på et 'supplerende vejledningskursus for speciallæger i psykiatri'.


Sagsfremstilling

Ved seneste uddannelsesudvalgsmøde den 8. september 2020 arbejdede uddannelsesudvalget blandt andet med temaet 'supplerende vejledningskursus for speciallæger i psykiatri'. Kurset skal være et supplement til det generelle vejledningskursus for speciallæger og dermed mere målrettet specialet psykiatri.


Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af Trine Grue (Regionspsykiatrien Midt), Thea Grønfeldt (Regionspsykiatrien Horsens), Eva Schiöth (Afdeling for Psykoser, AUH) og Inge Fibiger (Klinik Psykiatri Syd, Aalborg Universitetshospital). Arbejdsgruppen er kommet med et bud på, hvad et supplerende kursus skal indeholde og hvordan det skal konstrueres (se bilag).


Arbejdsgruppen vil præsentere deres bud til uddannelsesudvalgsmødet.


Beslutning

Trine præsenterede arbejdsgruppens forslag.


Der var opbakning til forslaget og en enighed om at der er behov for et specialespecifikt vejlederkursus for speciallæger. Der var dog en opmærksomhed på om det beskrevne indhold på kurset kan nås på en dag. Man bør overveje at skære noget af indholdet fra.


Morten kunne fortælle, at de i Videreuddannelsesregion Øst har et specialespecifikt vejledningskursus for speciallæger, hvorfra man kunne opsøge inspiration og viden.


Der var desuden en opmærksomhed på om indholdet var noget, der i forvejen var på det generelle vejlederkursus. I forlængelse af dette blev det anbefalet, at de 3-4 første elementer 1) introduktion til målbeskrivelsen, 2) introduktion til uddannelsesprogrammer, 3) introduktion til uddannelsesplan og 4) introduktion til logbog.net, skal gøres kort. Dermed skal der i højere grad fokuseres på de to øvrige elementer uhensigtsmæssige forløb og kompetencevurdering.


Det blev også pointeret at det skal gøres tydeligt i punkterne, at det er i psykiatri – altså 'Introduktion til uddannelsesprogrammer i psykiatri'.


Der var desuden et håb fra uddannelsesudvalget om at de lægefaglige direktører vil have en tydelig forventning til at speciallægerne deltager i sådan et kursus.


Når forslaget er blevet tilpasset efter tilbagemeldingerne fra uddannelsesudvalget, vil det blive præsenteret for psykiatri task-force, hvori de lægefaglige direktører blandt andet sidder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

7. Uddannelseslæger ansat på særlige vilkår

Sagsfremstilling

Bente Brysting, UAO ved Afdeling for Psykoser vil fortælle om hendes erfaring med uddannelseslæger ansat på særlige vilkår.



Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen og erfaringerne fra Bente til efterretning. I sådanne sager er det vigtigt at få hjælp fra HR og juristerne på afdelingerne i forhold til, hvilke regler og krav der gør sig gældende.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

8. Status på uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Kasper giver en tilbagemelding på de HU-uddannelsesprogrammer, der har været for UGUP (Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer) den 19. marts 2021.

Beslutning

Kasper kunne fortælle at 6 HU-programmer blev godkendt i UGUP den 19. marts 2021, dog med enkelte kommentarer til alle programmerne, som afdelingerne skal forholde sig til og rette programmerne ud fra. Kasper har den 24. marts sendt de kommenterede uddannelsesprogrammer til de pågældende afdelinger.


De øvrige HU-programmer fra både Region Nordjylland og Region Midtjylland forventes at komme for næste møde i UGUP den 25. juni 2021. Frist for at sende dem til Kasper er den 25. maj 2021

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

9. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.

Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk
.

Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.


Baggrundsnotat (december 2020)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").


Beslutning

Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning.


Kasper har opdateret punktet vedrørende funktionstidsbestemmelsen på baggrund af de seneste overenskomstforhandlinger mellem Danske Regioner og Yngre Læger.


Uddannelsesudvalget spurgte ind til, hvordan det konkret vil foregå i ansættelsesrunderne til hoveduddannelsesforløb. Hvis en ansøger er faldet for funktionstidsbestemmelsen og vedkommende søger et HU-forløb, hvor vedkommende har været i introstilling + uklassificeret ansættelse i samlet 25 mdr, vil Videreuddannelsessekretariatet kræve, at ansøger kan vise, at vedkommende har fået dispensation for funktionstidsbestemmelsen før vedkommende kan komme i betragtning til det pågældende forløb. Kan en dispensationsansøgning ikke vises, kan ansøger ikke søge det pågældende forløb, også selvom det potentielt kunne være ubesat efter ansættelsesrunden. Så funktionstidsbestemmelsen bliver håndhævet uanset om der er ledige stillinger eller ej.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

10. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget beslutter en dato for næste uddannelsesudvalgsmøde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

21. september 2021 i Aalborg, Kasper indkalder.


UAO´erne skal selv sørger for at invitere deres UKYL´er til det pågældende møde ved enten at videresende mødeinvitationen eller kontakte Kasper.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

11. Eventuelt

Beslutning

Der blev talt om at lave noget mere formelt vedrørende overlevering af information om uddannelseslæger, når de skifter fra en afdeling til en anden. Det tages op til næste uddannelsesudvalgsmøde, hvor der blandet andet skal være en opmærksomhed på, hvilke regler der gælder i forhold til indhentning af samtykke fra uddannelseslægen, som der skal gives informationer om til næste afdeling.

Samarbejdsmøde ml Regionspsykiatrien Randers, Klinik Psykiatri Syd og Klinik Psykiatri Nord.

Ida fik desuden inputs til hvordan kompetencerne, der er koblet til retspsykiatrien, opnås i HU-forløb i Region Midtjylland, hvor der ikke er en konkret ansættelse på en retspsykiatrisk afdeling.

Uddannelsesudvalget udtrykte igen deres bekymring i forhold til at rekruttere uddannelseslæger til i-stillinger, når psykiatrien udgår af KBU. Uddannelsesudvalget besluttede derfor at der på næste uddannelsesudvalgsmøde skal drøftes, hvilke fora, udvalget kan ramme ind i i forhold til at rekruttere flere uddannelseslæger til specialet. UKYL´erne opfordres til at tage det op med deres yngre læger kollegaer ift. tiltag med at rekruttere uddannelseslæger til psykiatrien, nu når KBU udgår.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-275-18

12. Deltagere

Beslutning

Deltagere:


Josif Naumovksi, UAO, Klinik Psykiatri Nord

Lone Jensen, Ledende overlæge, Ældrepsykiatrien, Klinik Psykiatri Nord

Balazs Sara, UKYL, Klinik Psykiatri Nord

Ida Kattrup, UAO Klinik Psykiatri Syd

Evelina, UAO, Retspsykiatrisk afdeling, Klinik Psykiatri Syd

Teodora Popa, UKYL, Klinik Psykiatri Syd

Anezka Bizikova, UKYL, Klinik Psykiatri Syd

Thorbjørn Lomholt Gregersen, UKYL, Klinik Psykiatri Syd

Anders Lindelof, UAO, Regionspsykiatrien Randers

Inge Alice de Miranda, UAO Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien

Bente Brysting, UAO, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Eva Sonja Schiöth, UAO, Afdeling for Psykoser

Lisbeth Uhrskov, UAO, Retspsykiatrisk Afdeling, AUH Psykiatrien

Lise Gormsen, Funktionelle Lidelser, AUH

Michael Bo Pedersen, UAO, Regionspsykiatrien Vest

Mads Frandsen, UKYL, Regionspsykiatrien Vest

Trine Grue, UAO, Regionspsykiatrien Midt

Barbara Bjerre Krogh, UKYL, Regionspsykiatrien Midt

Thea Færch Grønfeldt, UAO, Regionspsykiatrien Horsens

Signe Kirk Dahl, UKYL, Regionspsykiatrien Horsens

Morten Kjølbye, PKL

Kasper Clausen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)

Tilbage til toppen