Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Urologi - uddannelsesudvalg
den 7. marts 2018 kl. 11:00
i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg, lokale C3


Sagnr.: 1-30-72-107-15

1. Velkomst og præsentation

Beslutning

Bordet præsenterede sig og dagsorden blev godkendt.

 

Deltagere:

Maiken Bjerggaard (PKL)

Nicolai Spjeldnæs (UAO AUH)

Knud Fabrin (UAO AaUH)

Helle Petersen (UAO AaUH)

Katja Dettmann (UAO HEV)

Marie Thue Pank (UAO RH Nordjylland, Fredrikshavn)

Maiken Rasmussen (UKYL HEV)

Trine Kirkegaard (VUS)

 

Afbud:

Sükrü Oguzkan Topcu (UAO HEM)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

2. Bordet rundt

Det indstilles,

At udvalget tager afdelingernes orientering til efterretning

At udvalget byder ind med sparring ved udfordringer og tager gode ideer til sig

 

Sagsfremstilling

Hver afdeling giver en kort status på uddannelsessituationen på pågældende afdeling. Fokus kan være på nye uddannelsestiltag og områder hvor man er udfordret.

Beslutning

AaUH

Der er netop startet 3 nye I-læger, hvilket er yderst positivt.

Vil gerne i gang med at lave en uddannelsesfredag, hvilket dækker over en fredag med tre uddannelseslinjer og tilstedeværelse af speciallæger. På dagen superviseres og kompetencevurderes.

Afdelingen er fortsat udfordret på den struktureret kompetencevurdering. Der opleves en mangel på ressourcer, hvilket ikke er positivt for det daglige fokus på uddannelse. De yngre læger er opmærksomme på dette. På næste møde i uddannelsesudvalget sætte sder fokus på den daglige anvendelse af kompetencevurdering og kort/skemaer hertil.

 

Bemærkning vedr. kompetencevurdering. Det er uddannelseslægerne eget ansvar at det bliver gjort. Med de unge generationer kommer bliver det alt andet lige nemmere, i takt med yderligere digitalisering. Men man kan hjælpe dem ved at lave planer for, hvor mange gange de skal vurderes og gøre diveres skemaer nemt tilgængeligt - digitalt og analogt. Desuden kan det hjælpe, hvis UAO/UKYL udleverer skemaet og opfordre til at blive kompetencevurderet.

 

HEV

Har udvidet i uddannelsesfredagen ved at give H3 lægerne mulighed for at udvælge 3 dage igennem året, hvor de følger en speciallæge efter eget valg.

 

Afdelingen har pt. KBU-læger. De er friske og vil gerne urologi. Derudover en række yngre læger, der gerne vil søge ind i urologien. Pt. er der besat to I-stillinger og den næste I-læger er klar. Dertil er der flere på bedding.

 

Lidt tyndt bemandlet med HU-læger bl.a. grundet orlov til forskning. Men samlet set passer det fint.

 

RH Nordjylland (Frederikshavn):

Der kommer en udskiftning på UAO posten, da Marie har opsagt sin stilling.

Kan være udfordret ift. rekruttering af ny UAO og speciallæge. Dertil kan det være værd at bemærke, at der inden længe uddannes ca. 11 nye speciallæger i Urologi i Danmark.

 

Der kan desuden være udfordringer med uddannelsen, hvis der ikke ansættes ny speciallæge, da der dermed ikke længere er 2 hele speciallæger i urologi på afdelingen. Dette kan have konsekvenser for HU-forløbet, der involverer Frederikshavn såvel som mulighederne for I-stillinger på afdelingen. På mødet aftalte PKL, AaUH og RH Nordjylland, at de mødes i maj måned og tager en drøftelse af situationen.

  

AUH

Der har været inspektor besøg. Resultatet er positivt. Der er dog udfordrnger med, at reznik skemaerne ikke anvendes tilstrækkeligt. Dette har afdeligen 3 måneder til at rette op på. En metode kunne være ved at bruge kompetenceskemaerne, der ligger i logbog.net.

 

AUH har ansøgt om yderligere I-stillinger med medfinansering. Dette har de fået afslag på fra VUS, men kan i stedet løfte ansøgningen videre til LFØ.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

3. Orientering fra PKL

Det indstilles,

at

udvalget tager PKLs orientering til efterretning

 

Sagsfremstilling

PKL Maiken Bjerggaard orienterer fra relevante fora.

Beslutning

Der var temadag for PKL-UKO-VUS 6.marts med fokus på facilitering af møder og i november var der temadag om Educational-it. Herunder et redskab der hedder Padlet - en form digital opslagstavle. Maiken overvejer at begynde at anvende denne. Se mere her: https://da.padlet.com

 

Karrievalgsdag i 2018 afholdes den 16. november. Specialets skal have planlagt en stand. Nicolai fra AUH sørger for en deltager fra AUH. Desuden skal der findes en repræsentant fra HEV.

 

PKL planlægger besøg på afdelingerne. Herunder besøge Aalborg og Frederikshavn i samme ombæring i maj.

 

PKL har besøgt Urologisk afd. på HEM, Viborg. Der er fortsat udfordringer og der er ikke en klar vej frem. En af udfordringern er, at der inden længe ikke længere er H3 læger på afdelingen.

Der holdes møde mellem PKL, VUS inkl. Berit Bjerre Handberg og HEM i maj måned, hvor situation skal drøftes.

Udvalget udtrykker, at der fortsat er bekymring for uddannelsen på HEM.

 

Udvalget tog PKLs orientering til efterretning

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

4. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsens oversigter over inspektorbesøg
Sundhedsstyrelsen udarbejdede i løbet af 2017 en oversigt for hvert speciale og sendte den til de respektive specialeselskaber. Oversigtens formål var at give specialeselskaberne indsigt i hvilke afdelinger der har haft besøg siden 2013, samt at vise hvilke afdelinger, som frem mod 2020 kan forvente et inspektorbesøg. Det andet formål med at sende rapporter til specialeselskaber var at øge rekrutteringen af inspektorer i udvalgte specialer.

På baggrund af de gennemførte besøg har Sundhedsstyrelsen endvidere lavet en oversigt over de temascoringer som er givet. Oversigten over temascoringerne er tænkt som et pejlemærke til selskaberne ift. inspektorernes vurdering af de besøgte uddannelsesafdelinger.

Sundhedsstyrelsen vil gerne fremover udsende lignende oversigter og arbejder med at udvikle og optimere oversigterne. Bl.a. vil omfanget af opfølgende besøg fremgå i de kommende oversigter. Det påtænkes, at der udsendes en ny oversigt til specialeselskaberne i 2019. (rapport vedr Urologi er vedhæftet)

  

Fleksibilitet i antal i-stillinger

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger. Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

Notat: http://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/det-regionale-rad/retningslinjer-og-notater/handtering-af-fleksibilitet-i-antal-i-stillinger-i-videreuddannelses-region-nord.pdf

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2017, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering. Der er sket følgende ændringer:

 

 

Specialer fordelt på søgning: http://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/det-regionale-rad/retningslinjer-og-notater/171219_specialer-fordelt-efter-sogning-til-h-forlob-2017.pdf

 

Nye KBU tal

  • Til orientering og varsling, da I vil blive inddraget i det nødvendige omfang via jeres UKO. Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland

Runde

Nationalt*

VUR Nord**

RM**

RN**

1. halvår 2013

398

125

84

41

2. halvår 2013

384

118

82

36

1. halvår 2014

358

117

77

40

2. halvår 2014

351

109

75

34

1. halvår 2015

440

135

93

42

2. halvår 2015

534

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

635

208

138

70

1. halvår 2018

612

201

134

67

 

* Antal tilmeldte til KBU

** Faktisk antal besatte forløb

 

 

Besatte og ubesatte forløb

  •  Indberetningen til SST om besatte og ubesatte I- og H-forløb. Tallene findes på videreuddannelsen-nord.dk. De kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

  

Deltagelse i kurser under barsel

Der er mulighed for, at uddannelseslæger kan deltage i kurser under barsel under forudsætning af, at afdelingsledelsen på den afdeling lægen ville have været på, hvis lægen ikke var på barsel, accepterer kursusdeltagelsen.
Når der foreligger en aftale med afdelingsledelsen om kursusdeltagelse, skal Videreuddannelsessekretariatet orienteres med henblik på at opdatere uddannelsesaftalen.
Hvis kurset er i den periode, hvor lægen får løn under barsel, kan afdelingen/den lokale HR-afdeling søge Udbetaling Danmark om godkendelse af den midlertidige genoptagelse af jobbet med henblik på kursusdeltagelse.
Hvis kurset er i den periode, hvor lægen alene modtager barselsdagpenge skal uddannelseslægen selv kontakte Udbetaling Danmark for at afmelde barselsdagpenge i den pågældende periode.  

 

5-årsfristen bliver til en 6-årsfrist

Tidsfristen er ændret fra 5 år til 6 år pr. 1. maj 2017.
I en overgangsperiode fra 1. maj 2017 til 30. april 2018 vil læger, der ikke har fået hoveduddannelsesforløb inden for den tidligere gældende femårsfrist kunne søge hoveduddannelsesforløb.
De nyuddannede læger, der ikke er kommet i gang med deres hoveduddannelsesforløb, inden for den kommende tidsfrist på 6 år, vil stadig have mulighed for at blive speciallæger. De kan, ligesom i dag, søge de hoveduddannelsesstillinger, som ikke er blevet besat.

 

Studerendes brug af patientdata

"I e-dok findes en instruks om håndtering om studerendes brug af patientdata i studierelaterede opgaver. Der er bl.a. samtykkeerklæringer, der skal underskrives og opbevares. VUS opfordrer alle til at læse og anvende instruksen. Den gælder dog alene for Region Midtjylland. Region Nordjylland har ikke en tilsvarende instruks.

 

Instruksen findes her: http://e-dok.rm.dk/edok/Admin/GUI.nsf/Desktop.html?open&openlink=http://e-dok.rm.dk/edok/enduser/portal.nsf/Main.html?open&unid=XECD18DF11DD08B4BC125804A0040D4AA&dbpath=/edok/editor/RM.nsf/&windowwidth=1100&windowheight=600&windowtitle=S%F8g

  

Vejledning om videregivelse af oplysninger til næste afdeling i et uddannelsesforløb.

·    Til brug i afdelingerne

·    På opfordring har VUS lavet en vejledning om hvilke oplysninger en afdeling må videregive til den næste afdeling i et uddannelsesforløb. Vejledningen gælder både for afdelinger i Region Midtjylland og Nordjylland.

http://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesudvalg/vejledning-om-deling-af-oplysninger-med-de-naste-afdelinger-i-et-uddannelsesforlob.pdf

Beslutning

Orientering vedr. inspektorrapporter gav anledning til at efterspørge en ny junior inspektor fra regionen. UAO'erne bringer opfordringen videre i afdelingerne.

 

Orienteringen blev taget til efterretning

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

5. Uddannelsesprogrammer

Det indstilles

at udvalget deltager aktivt i arbejdet vedr. nye uddannelsesprogrammer for introduktionsuddannelsen

Sagsfremstilling

På sidste møde i uddannelsesudvalget besluttede udvalget at afholde en fælles workshop, hvor der skulle arbejdes med uddannelsesprogrammer for introduktionsuddannelsen. Kasper Bjerregaard fra uddannelsesprogramteamet er derfor inviteret med til mødet og vil give et kort oplæg vedr. opmærksomhedspunkter i uddannelsesprogrammerne. Derefter er forventningen, at der arbejdes aktivt med programmerne, herunder afklaring af hvornår de enkelte kompetencer forventes at være opnået.

 

Kasper vil være til stede under hele workshoppen og vil kunne svare på de spørgsmål der måtte opstå.

 

Planen er desuden, at der i løbet af workshoppen aftales en nærmere proces frem mod godkendelse af uddannelsesprogrammerne.

Beslutning

Kasper gav et kort oplæg og hjalp med afklaring af diverse spørgsmål.

 

Udvalget fordelte I-kompetencerne og aftalte, hvorledes de præsentere figuren/kompetencetabellen i uddannelsesprogrammerne.

 

Målet er at programmerne behandles i UGUP 4. maj.

Alle 5 udkast til I-programmer skal derfor være sendt til Kasper Bjerregaard ( KASPBJ@rm.dk) senest den 4 april. Spørgsmål undervejs kan desuden rettes til Kapser Bjerregaard.

De 5 programmer er disse:

HE Midt, Viborg

HE Vest, Holstebro

AUH

AaUH

AaUH/Frederiskhavn

 

Katja Dattmann sender sit udkast til uddannelsesprogram rundt til udvalget inkl. (Kaspbj@rm.dk)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

6. Næste møde

Det indstilles

at udvalget fastlægger en dato og evt. punkter for næste møde i uddannelsesudvalget

Beslutning

Mødet placeres 6. eller 7. juni 2018 umiddelbart efter ansættelsessamtaler i specialet og frem til kl. 15.00

Der planlægges at lave en "workshop" vedr. anvendelse af kompetencevurdering. UKYL'erne vil være centrale på dagen.

 

Afklaring vedr. mødedato sker 14. marts. Inden da skal alle have givet en tilbagemelding til Trine Kirkegaard vedr. hvilken da man har mulighed for at deltage.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

7. Eventuelt

Tilbage til toppen