Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Urologi - uddannelsesudvalg
den 28. maj 2019 kl. 11:00
i Regionshuset Viborg, lokale C4. Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-30-72-107-15

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (5 min)

VUS indstiller,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt uden kommentarer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (5 min)

VUS indstiller,

at udvalget følger op på relevante punkter fra sidste møde

Beslutning

Siden sidste møde er den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen er godkendt af DRRLV den 27.maj 2019.

 

VUS efterspørger status på uddannelsesprogrammer for urologien, der skulle behandles i UGUP 4. maj. Der medsendes status i referatet fra mødet.

 

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

3. Lægefaglig indstilling for forskningstræning (15 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter og godkender udkastet til lægefaglige indstilling for forskningstræningen

Sagsfremstilling

Den eksisterende lægefaglig indstilling for forskningstræningen i urologi er senest revideret i 2006. Der er derfor behov for en revision af indstillingen.

 

Den lægefaglige indstilling for forskningstræning beskriver den nærmere ramme om specialets forskningstræning i Videreuddannelsesregion Nord. Herunder information om hvornår forskningstræningen skal foregå, hvordan den foregår og hvilke krav der er til forskningstræningsprojektet og dets godkendelse.

 

PKL og VUS har udarbejdet et udkast til en revideret indstilling. Der er taget udgangspunkt i den eksisterende indstilling og den gældende målbeskrivelse for hoveduddannelsen i urologi.

 

Udkastet er vedhæftet.

Den eksisterende indstilling kan ses her: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/globalassets/zdesign/media/sundhed/sundhedsplanlagning/su---lagelig-uddannelse/kurser/forskningstraning/lagefaglig-indstilling/urologi---08.12.05.pdf

 

Beslutning

Grundlæggende er der opbakning til udkastet og de foretaget ændringer i udkastet.

 

PKL drøfter Modul 2 med Prof. Lars Lund. Dette er afklaret senest i forbindelse med næste uddannelsesudvalgsmøde. .

I afsnittet skal der indgå information om, hvilke muligheder, der er for modul 2, herunder universitets kursus, kirurgiens kursus og det specialespecifikke forskningstræningskursus.

 

Derudover var der ikke rettelser til udkastet.

Udkastet er vedhæftet.

 

Når der er afklaring vedr. modul 2 sendes udkastet godkendelse i styregruppen for forskningstræning. Dette senest efter det næste møde i uddannelsesudvalget (jan/feb 2020)

 

Herudover drøftede udvalget følgende aspekter af forskningstræningen:

 

Udvalget ligger stor vægt på at forskningstræningen skal være færdiggjort forud for 3. og sidste ansættelse.

I den forbindelse vil udvalget gerne have et fast punkt på uddannelsesudvalgsmøderne, hvor der gøres status på om alle HU-læger er, hvor de skal være ift. forskningstræningen.

 

Udvalget vurderer, at det kan hjælpe uddannelseslægerne med et årshjul, der synliggøre de ikke kliniske aktiviteter og kompetencer, herunder forskningstræning, specialespecifikke kurser og generelle kurser. Dette har de enkelte afdelinger ansvar for at følge op på.

 

Vedr. evaluering af forskningstræning og fremsendelse til VUS. udvalget spørger ind til om det kan hentes via logbog.net, hvor der er plads til at projektet kan uploades. Der skal desuden være opmærksomhed på de nødvendige data-tilladelser. VUS undersøger dette nærmere.

 

Udvalget spurgte ind til, hvorvidt uddannelseslæger, der har mulighed for hel eller delvis dispensationen eller har fået dispensation, kan anvende tid på forskningsaktivitet alligevel. Dispensationen betyder ikke en tidsmæssig afkortelse. Hvorledes de 10-20 dage afvendes på klinisk arbejde, forskning eller noget andet aftales mellem uddannelseslægen og afdelingsledelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

4. Orientering om lægefaglig indstilling for introduktionsuddannelsen i urologi (5 min)

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

På mødet i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 27. maj behandler Rådet den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelsen i urologi. Dette sker efter der er opnået enighed mellem AUH og HEV vedr. fordelingen af introduktionsstillinger i Region Midtjylland.

 

Den lægefaglige indstilling, der behandles, er vedhæftet.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

5. Oplevelser fra UAO kurset v. Katja Dettmann (15 min)

Det indstilles,

at oplægget tages til efterretning

Sagsfremstilling

UAO Katja Dettmann deltog i 2018 og primo 2019 i UAO kurset i Videreuddannelsesregion Nord. På mødet vil Katja fortælle om sine oplevelser under forløbet.

Beslutning

Katja gav et oplæg vedr. oplevelserne og udbyttet af UAO kurset.

Grundlæggende er der stor ros af kurset og tilfredshed med udbyttet.

 

Kurset for UAO'er er et forløb af 3 x 3 dage internat.

 

I forløbet lægges der meget op til at meget tæt samarbejde og dialog med egen leder.

 

Forløbet inddrager kompetence/læringsskema med udgangspunkt i 40-20-40 modellen vedr. kompetenceudvikling. Det giver bedre mulighed for transfer mellem teori og praksis. Skemaet kan umiddelbart kopieres til samtlige kurser uddannelseslæger og speciallæger deltager i, med henblik på at optimerer transfer.

 

En af de vigtige pointer fra kurset var UAO'ens ansvar for at kompetenceudvikle vejledere og lede vejledere bl.a. ift deres arbejdsmiljø. Konkret har Katja påbegyndt vejledermøder 6 gange om året. Herunder oplæg om medicinsk uddannelse, status i vejledegruppen og gennemgang af uddannelseslægen. KBU læger gennemgås ved hvert møde, mens I og HU læger i udgangspunktet gennemgås hver 2. gang. Der har indtil nu været afholdt 3 møder. Møderne foregår om eftermiddagen og er af 45 minutters varighed. Der er stor ledelsesmæssig opbakning og deltagelse har været obligatorisk. Møderne planlægges således det passer ift KBU-lægerne cyclus således, der sikres opmærksomhed på disse.

 

Katja har forventet en vis modstand mod bl.a. vejledermøder. Dette har dog ikke være en udfordring. Et årsdag kan være at det har været med ledelsesopbakning i en afgrænset periode ( i første omgang). Dertil kan det hjælpe af være velforberedt til møderne og give klart udtryk for at møderne er til for at hjælpe vejlederne med deres opgave.

  

Katja har fået mange redskaber med sig bl.a. ift. personprofiler, 360 evalueringer og uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.

Det betyder meget at man får et netværk af UAO'er og en fælles forståelse af UAO opgaven.

 

I den endelige opgave har Katja haft fokus på kompetencevurdering og anvendelse af kompetenceskemaer. Pt kører der en indsats ift. at uddannelseslæger altid skal have de nødvendige kompetenceskemaer på sig. Dette har øget antallet at udfyldte kompetenceskemaer.

Dertil hædres der hver måned den uddannelseslæge og det vejleder, der har udfyldt flest skemaer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

6. Uddannelsesnyt fra afdelingerne (20 min)

VUS indstiller,

at afdelingerne videndeler relevante erfaringer med hinanden

Sagsfremstilling

  • Hvad går uddannelsesmæssigt godt på afdelingen?
  • Hvilke områder arbejder man p.t. med at forbedre?
  • Hvordan går det med at implementere kompetencevurderingsmetoder? (fokusområdet ved det seneste PKL besøg på afdelingerne)

 

Beslutning

HE Vest

1: Der er oprettet et UKYL netværk for alle UKYL’er i vest. Der er planlagt møder 4 gange årligt for at styrke overgangen når det skiftes UKYL på en afdeling, og så UKYL funktionen defineres. Desuden dannes et netværk, hvor man som UKYL kan støtte sig til andre UKYL’er

 

2: HE Vest er opstartet Case Baseret Diskussion (CBD) med 10 møder årligt a 45 min (15.00-15.45). Inden for 5 emner: prostatakræft, nyrekræft, blærekræft, LUTS og sten. De kompetencer der i målbeskrivelsen står til at skulle vurderes med CBD bliver diskuteret. Deltagere er HU-læger, der hver forbereder 2-3 cases inden for området; desuden deltager UAO og en speciallæge inden for teamet. 

 

AUH

Der har været nedlukning af operationsstuer, hvilket har været mindre problem end forventet, da det har muliggjort supervision på de åbne operationslinier.

Aflysninger af planlagt supervision foregår ofte, da sygdom medfører at den uddannelsessøgende flyttes til anden funktion. Den anstrengte økonomi forstærker dette problem.

En HU-læge, der startede 1/3 har planlagt 20 % tid til forskning (postdoc) under ansættelserne i Aarhus.

 

Aalborg UH 

Herudover opfordre PKL UAO'erne til at planlægge løbende møder med deres afdelingsledelse. Dette med henblik på et tættere samarbejde de to imellem. Desuden med henblik på en tættere integration mellem uddannelse og produktion/drift.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

7. Nyt fra PKL (10 min)

Beslutning

Nicolai Spjeldnæs er tiltrådt som ny PKL.

Hvis udvalget har ønsker om bestemte tema'er på uddannelsesudvalgsmøderne, må de endelige sige til.

 

Nicolai er i gang med at planlægge besøg uddannelsesafdelingerne. Katja og Helle sender bud på datoer til Nicolai.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS (5 min)

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.

 

6-årsfristen er afskaffet

Pr. 1. maj 2019 er 6-årsfristen afskaffet. Der er derfor ikke længere loft over, hvor lang tid der må gå fra påbegyndt KBU til tiltrædelse af hoveduddannelsesstilling.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

9. Næste møde (5 min)

Beslutning

Næste møde afholdes enten 14. januar 2020 umiddelbart efter ansættelsesudvalgsmøde, eller den 24. februar.

Datoen afhænger af antal ansøgere til hoveduddannelsesstillinger i første halvår 2020.

 

Mødet afholdes i Regionshuset Viborg, Lokale F8.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

10. Eventuelt (5 min)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Til stede:

Nicolai Spjældnæs (UAO AUH, PKL)

Katja Dettmann ( UAO HE Vest)

Kasper Drimer Berg (UKYL HE Vest)

Dagmar Lunde (UKYL Aalborg UH)

Helle Petersen (UAO Aalborg UH)

Trine Kirkegaard Petersen ( VUS, referent)

 

Afbud:

UKYL AUH

Lotte Sander (UAO RHN)

 

 

Tilbage til toppen