Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Urologi - uddannelsesudvalg
den 14. januar 2020 kl. 13:30
i Regionshuset Viborg, lokale F8


Sagnr.: 1-30-72-269-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

VUS indstiller,

at dagsordenen bliver godkendt

Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedhæftet som pdf

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt uden kommentarer.

Referatet er vedhæftet som pdf.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

2. Tilpasning af uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

I foråret 2019 arbejdede udvalget med nye uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsesforløbene som følge af ny lægefaglig indstilling. Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer behandlede programmerne i slutningen af juni 2019. Vi mangler dog lige at få de sidste tilpasninger på plads forud for at de kan godkendes. Der er derfor afsat tid (30-45 min) på uddannelsesudvalgsmødet til at lave de sidste tilpasninger.

 

Udkast til programmerne udsendes separat som wordfiler.

Beslutning

Punktet blev rykket til sidst på dagsordenen.

Hver afdeling fik tilpasset deres uddannelsesprogram svarende til de kommentarer, der var fremsendt efter behandling i UGUP.

UAO'erne fremsender, efter mødet, de tilpasset programmer til VUS (Trine og Kasper Bjerregaard)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

3. Lægefaglig indstilling for forskningstræning

Sagsfremstilling

På uddannelsesudvalgsmødet 28. maj drøftede udvalget et udkast til en opdateret lægefaglig indstilling for forskningstræningen.

Der var grundlæggende opbakning til udkastet. Dog var der behov for afklaring vedrørende modul 2.

 

PKL giver på mødet en opdatering vedrørende modul 2.

 

Når der er afklaring vedrørende modul 2, sendes udkastet til godkendelse i Styregruppen for forskningstræning.

Beslutning

Modul 2 har netop været afholdt og Nicolai var med som underviser.

Hvornår kurset kommer igen er dog ukendt.

I den lægefaglige indstilling bliver vejledningen derfor, at uddannelseslægerne skal tilmelde sig det specialespecifikke forskningstræningskursus. hvis der dog ikke er planlagt et kursus i den periode uddannelseslægen skal gennemføre forskningstræningen, skal universitets modul 2 dog anvendes i stedet.

 

Nicolai har til opgave at tilpasse i den lægefaglige indstilling.

herefter sender VUS den til godkendelse i Styregruppen for forskningstræning  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

4. Uddannelsesnyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Afdelingerne giver status på uddannelsessituationen, herunder udfordringer og nye uddannelsestiltag. 

Beslutning

Aalborg

Afdelingen har pt. ingen ledende overlæge, hvorfor dennes opgaver er fordelt på de øvrige læger på afdelingen.

 

Afdelingen har udfordringer med at få ansat tiltrækkeligt med nye introlæger. Dette kan bl.a. skyldes, at det kan være svært at få OP tid som introlæge i afdelingen. Afdelingen arbejder på at få mere tid til OP for uddannelseslæger.

 

Afdelingen er blevet godkendt til 1. del KBU. De første kommer til efteråret og afdelingen glæder sig.

 

Afdelingen oplever at få mange henvendelser fra udenlandsk uddannet læger.

 

UAO er på UAO-kursus i øjeblikket.

 

Holstebro

Afdelingen bærer fortsat præg af fusionen i foråret 2019. Det medfører underbemanding både af speciallæger og uddannelseslæger. Dette har betydet, at fleksibiliteten i lægegruppen er blevet mindre og uddannelseslægerne giver udtryk for, at det er hårdt.

 

Afdelingen lykkedes for det meste med, at der ikke pilles ved uddannelseslægernes OP-dage.

 

Der er fortsat god supervision oppe fra og ned.  Sparringen på tværs af uddannelseslæger er dog begrænset, da der er mange forskudte vagtlag og funktion på to matrikler.

 

Der er god mulighed for supervision i amb. i Viborg. Det fungere grundlæggende rigtig fint og det virker til at funktionen i Viborg er ved at fald på plads.

 

UAO arbejder på at samle de yngre læger, således det superviseret ambulatorier altid har 3 uddannelseslæger på og sporet dermed fastholdes. Afdelingen fremsender inspiration til Aalborg.

 

Afdelingen har oplevet optræk til UHU. UAO oplever, at der er kommet styr på disse forløb.

 

Afdelingen er opmærksom på, at der kommer mange HU-læger i efteråret. Dette er afdelingen ved at være gøre klar til. Afdelingen har OP og ambulatorie kapacitet. Udfordring kan dog være rationen mellem speciallæger og uddannelseslæger.

 

Frederikshavn

Afdelingen har kun en uddannelseslæge ad gangen, hvilket giver gode muligheder for supervision både i OP og ambulatoriet. Der er gode muligheder for at skræddersy opholdet til uddannelseslægen.

 

Afdelingen mangler en UAO på nuværende tidspunkt.

Den delte introstilling har været i opslag, men er ikke besat.

 

Aalborg og Frederikshavn er løbende i dialog vedr. samarbejde omkring uddannelsen. Både ift. fokuseret ophold og delte uddannelsesstillinger

 

Aarhus 

Afdelingen har pt kun 2 KBU læger, men får snart 3, hvilket er absolut minimum for at holde niveauet oppe.

 

Det superviseret ambulatorie bliver lukket. Mens en nyt oprettes, med blik for mere jævn balanceret supervisionsbehov på tværs af uddannelseslægerne i sporet.

 

Et nyt tiltag er et skematisk overblik over, hvilke uddannelseslæger, der har hvilke kompetencer og dermed kan bookes ind i hvilke spor. Dertil hvilke kompetencer de skal opnå og ligeledes bookes til. Fokus er på en hurtigere superviseret oplæring af forskellige indgreb. Eks. dobbelt J.kateter.

 

Alle nyansatte får tid i simulationslab. Der foregår vurdering og godkendelse af de ansættes kompetencer/niveau. Afdelingen forventer at få den sidste "dummy" klar i løbet af februar. Aarhus sørger for at invitere de øvrige afdelinger til simulationstræningen.

 

 

Opfølgende drøftelse

På baggrund af orienteringen fra afdelingerne drøftede udvalget kort, at det kunne være givtigt med et katalog til uddannelseslægerne over hvilke "kørekort" de kan opnå og prioritere i de enkelte ansættelser. Det kunne være et led i planlægningen af deres uddannelse og dermed progression.

 

På sigt vil udvalget gerne, at vi i Videreuddannelsesregion Nord kan udbyde simulationstræning i TUR-B til alle introlæger.

 

På bagrund af afdelingernes oplevelser med en meget presset hverdag, hvor driften fylder meget, opfordre PKL til, at UAO'erne og UKYL'erne kræver, at der vedtages et minimum af ren uddannelsestid og dage for uddannelseslæger på afdelingerne. Det er nødvendigt for at kunne sikre en god uddannelse, kompetence i fremtiden og et godt renommé,  hvilket kan være med til at rekruttere nye uddannelseslæger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

5. Tema for næste møde

Sagsfremstilling

Udvalget plejer at mødes to gange årligt.

For at understøtte og optimere udbyttet fra møderne foreslår PKL og VUS, at udvalget kommer med forslag til temaer, der skal tages op på de kommende møder i udvalget, og hvorledes vi skal behandle temaerne.

Beslutning

På næste møde bliver temaet anvendelse af kompetenceskemaer og kort.

Herunder hvorledes afdelingerne kan være med til at skabe tid og rum for udfyldelse o af kompetenceskemaer og kort.

Som forberedelse forud for næste møde skal alle afdelinger lave en oversigt over hvor mange kompetenceskemaer der udfyldes på en uge i afdelingen. Det kunne være første uge i maj måned.

Dertil præsenterer afdelingerne, hvorledes de hver især arbejder med kompetenceskemaer og kort i hverdagen.

 

En del af drøftelsen bliver endvidere med fokus på hvorvidt og hvorledes vi i urologien i Videreuddannelsesregion Nord kan og skal ensrettes proceduren ifm. kompetenceskemaer og kort. Herunder hvilket niveau vi kan og skal gå efter.

 

Af andre mulige emner blev nævnt, hvordan vi kan skabe brugbare og gode rammer for uddannelsen og uddannelsesteamet i vores uddannelsesafdelinger i urologi.

 

Næste møde afholdes 16. juni 09.00-11.00 i Regionshuset Viborg lokale F8.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

6. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen. 

 

Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.

 

Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:

  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010 

 

Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.

 

Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.

 

I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf    


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (september 2019)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord, andet halvår 2019 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, sept. 2019 VUR Nord). Tallene for 2018 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
 

Nye KBU tal (opdateret oktober 2019)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

  

 

Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Udvalget er opfordret til at kontakte Yngre Læger, hvis der er yderligere spørgsmål til funktionstidsbestemmelsen. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

7. Eventuelt

Beslutning

PKL orienterede om forståede fellowships i blære, prostata og nyre kræftkirurgi. Der er afsat midler til disse fellowship i de enkelte regioner. Afdelingerne får direkte besked, når der åbnes op for tilmelding.  

 

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-107-15

8. Deltagere

Beslutning

Til stede

Nicolai Spjeldnæs (PKL, AUH)

Maria Carlsen (UKYL; AUH)

Katja Dettmann (UAO HEV)

Dennis Bækhøj (UKYL, HEV)

Helle Handler Petersen (UAO, AalborgUH)

Ina Hornemann (UKYL, AalborgUH)

Henrik Weinreich (Led.Ovl. og UAO Fr.havn)

Trine Kirkegaard (VUS, referent)

Tilbage til toppen