Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Urologi - uddannelsesudvalg
den 16. juni 2020 kl. 09:00
i Via video på meet.rm09@rooms.rm.dk eller AUH (G304-127, indgang G)

 


Sagnr.: 1-30-72-269-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

VUS indstiller,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

PKL bød velkommen til udvalget og til dets to nye medlemmer UAO Mia Gebauer Madsen og UAO/Led.Ovl. Maiken Bjerggaard.

 

Dagsorden blev godkendt uden bemærkninger

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

VUS indstiller,

at udvalget, efter behov følger op på referatet fra sidste møde

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet.

Beslutning

PKL Nicolai følger op på den reviderede lægefaglige indstilling for forskningstræningen.

Udvalget blev desuden mindet om, at uddannelseslægerne senest i fase 2 skal påbegynde forskningstræningen og gerne så småt begynde i slutningen af fase 1.

 

Der er fortsat et hængeparti vedr. uddannelsesprogrammer. UKYL'erne i Aarhus og He Vest får til opgave at fremsende de rettede elementer til uddannelsesprogrammerne til VUS. De sendes til Trine og Kasper Bjerregaard i VUS.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

3. Tema: Kompetencevurderingskort og skemaer

Det indstilles,

at udvalget drøfter anvendelsen af kompetencevurderingskort og skemaer

Sagsfremstilling

På sidste møde besluttede udvalget at vi, på det kommende møde skulle arbejde med anvendelse af kompetenceskemaer og kort.

Herunder hvorledes afdelingerne kan være med til at skabe tid og rum for udfyldelse af kompetenceskemaer og kort.

 

Som forberedelse forud for mødet laver alle afdelingeren oversigt over hvor mange kompetenceskemaer der udfyldes på en uge i afdelingen.

Dertil præsenterer afdelingerne på mødet, hvorledes de hver især arbejder med kompetenceskemaer og kort i hverdagen.

 

Den efterfølgende drøftelse bliver med fokus på hvorvidt og hvorledes vi i urologien i Videreuddannelsesregion Nord kan og skal ensrettes proceduren ifm. kompetenceskemaer og kort. Herunder hvilket niveau vi kan og skal gå efter.

 

 

Beslutning

Afdelingerne orienterede om, hvorledes det går med anvende af kompetencekort/skemaer og kompetencevurderinger. På alle afdelinger gennemføres og udfyldes kompetencekort/skemaer og kompetencevurderinger. Det er dog ikke i det omfang de gerne vil. Desuden opleves det som sværere at få udfyldt kompetenceskemaer for de bløde kompetencer ift. de kirurgiske kompetencer.

På HE Vest har corona-epidemien betydet, at der er udfyldt flere kompetenceskemaer end vanligt, da der har været bedre tid. De kan dog også se, at det falder igen, nu hvor hverdagen er ved at vende tilbage.

  

Udvalget drøftede forskellige muligheder for hvorledes de kan øge brugen af kompetenceskemaer til gavn for uddannelsen.

 

Nogle KBU læger kommer med mentaliteten om, at skemaerne skal gennemføres som en naturlig del af uddannelsen. Det er der vi gerne vil hen. Udvalget er derfor også enigt om, at det er uddannelseslægerne vi skal have aktiveret.

 

Aalborg har tidligere arbejdet med at UAO eller UKYL giver uddannelseslægerne skemaerne i hånden på vej til OP. Det virker dog kun på kort sigt. I Roskilde får vejlederne tillæg for udfyldte skemaer.

 

Et forslag er at give hver uddannelseslægen en fysisk mappe med de skemaer, der skal udfyldes som del af stillingen. Det kan være et centralt redskab i samarbejdet mellem uddannelseslægen om dennes hovedvejleder. Det kan ligeledes anvendes ifm. skift mellem afdelinger.

 

Et andet forslag er at fastsætte et minimum af skemaer, der skal udfyldes af hver slags og give uddannelseslægerne ansvar for at dette sker. Udfyldte skemaer vil dermed være et krav for at en kompetence kan godkendes.

 

Frem til næste møde forsøger afdelingerne sig med forskellige tiltag. UKYL'erne følger selvstændigt op i løbet af august. På mødet i december 2020 drøftes de forsøgte metoder, herunder om nogle kan udbredes til samtlige afdelinger.

 

UKYL Maria har lavet udkast til opdaterede kompetencekort, der kan anvendes som kørekort. Afdelingen italesætter dem dog ikke som kørekort, for at undgå, at det bliver opfattet som et facit, og der derefter ikke skal udvikles mere på den kompetence.

Kortene er kvalificeret af speciallæger på de forskellige områder.

 

De øvrige afdelinger vil meget gerne have tilsendt disse kort, således de kan anvendes på tværs af enhederne. Kortene bliver afprøvet frem mod mødet i udvalget i december 2020.

 

Det er ikke fastlagt formelt, hvem der skal godkende kortene, et bud er dog, at det som minimum er den der har den konkrete kompetencer godendt.

 

Kortene kommer til at ligge i en ny dropbox.

Dropboxen skal fungere som et videndelingsrum, hvor kompetencekort såvel som quizzer og andre relevante dokumenter kan ligge. Dennis står for at oprette boksen og invitere UKYL'erne, UAO'erne og PKL.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

4. Uddannelse i en Corona-tid og Post-corona

Det indstilles,

at udvalget drøfter og videndeler om, hvordan man kan lave uddannelse i en corona-tid og post-corona

 

Sagsfremstilling

Siden midten af marts har corona-pandamien betydet, at den kliniske hverdag, og uddannelsen der foregår her, har set anderledes ud end sædvanligt bl.a. er en stor del af aktiviteten aflyst/udskudt. Det samme gælder for bl.a. kurser og konferencer.

 

PKL og VUS foreslår derfor, at udvalget drøfter og sparre med hinanden om, hvorledes de forskellige afdelinger har undstøttet uddannelse i de seneste måneder og, hvorledes de planlægger at uddanne i den kommende tid.

Beslutning

Udvalgte drøftede, hvad vi kan lære af COVID-9 ift uddannelse, herunder anvendelse video i undervisningen.

 

AUH påbegynder onsdagsundervisning via video således uddannelseslægerne, der er i Randers kan deltage. Ligeledes har uddannelseslæger, der ikke er på afdelingerne, men gerne vil være med kan deltage hjemmefra.

 

Udvalget vil gerne arbejde videre på en ide om at lave fælles online undervisning ca. 4 gange om året via video, hvor alle fire afdelinger er med.

Enkelte pointer ift online undervisning

- alle mutes

- én mødeleder pr geografi

- opmærksomhed på hvad man må dele af patientoplysninger

 

AUH påbegynder og afprøver deres online månedlige undervisning. Hvis det går godt inviteres de øvrige afdelinger med i løbet af september.

  

På HE Vest har de under corona-epidemien kørt en ugequiz (ca. 7 spørgsmål) i stedet for en ugentlige casebaseret undervisning. Dette skulle besvares i løbet af ugen og 10 kunne møde op til af drøfte svarene.

Dennis sørger for at eksisterende quizzer kommer i dropboxen til inspiration.

PKL opfordrer til, at der laves flere af disse som kan anvendes på tværs.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

5. Overleveringssamtaler

Det indstilles,

at udvalget drøfter muligheden for overleveringssamtaler

Sagsfremstilling

UAO Mia Gebauer Madsen foreslår, at der aftales en fast overlevering mellem delansættelser for hoveduddannelseslæger. Overleveringen vil gavne skiftet, da den nye afdeling ved, hvilket niveau uddannelseslægen er på samt, hvilke områder der f.eks. skal gøres en ekstra indsats på. Dette kunne ske med et møde, evt. over video, mellem UAO og hovedvejelderen fra både den modtagende og afgivende afdeling.

Beslutning

UAO Mia præsenterede forslaget vedr. overlevering med henblik på forventningsafstemning mellem delansættelser.

 

Eksempel fra Fys. nuk er vedhæftet referatet.

 

Udvalget vil gerne påbegynde overdragelsessamtaler for samtlige uddannelseslæger

I første omgang tester Mia og Maiken overdragelsessamtaler for de kommende skift. Til næste møde præsentere AUH og Holstebro et skema, der kan anvendes fremadrettet.

 

Udgangspunktet er, at uddannelseslægen deltager og at der er et relativt fast skema der anvendes.

 

Udvalget vil gerne af samtalerne foregår i forlængelse af uddannelsesudvalgsmøderne. Uddannelseslægerne kan bl.a. deltage via video.

 

Udvalget er opmærksomme på samtykke fra uddannelseslægerne.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

6. Uddannelsesnyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger, nye uddannelsestiltag fra afdelingen og evt. gode ideer som de øvrige afdelinger kan "stjæle".

Beslutning

Aalborg

Til 1. maj havde afdelingen en uddannelsesdag med et virkelig godt program med masser fantomer og læger tilmeldt. Det er desværre udskudt til næste år.

 

Afdelingen er ved at påbegynde flex undervisning. Først teori og skopering af peberfrugt. Få dage efter har de OP i 2 dage. Dermed forventer man hurtigere oplæring således de hurtigere kan indgå i rullet selvstændigt.

 

Afdelingen er kommet bedre med vedr. doblet-OP program, med henblik på bedre supervisionsmuligheder for uddannelseslægerne.

 

Afdelingen har netop ansat 3 introduktionslæger til 1. sept. 2020

 

Fr.havn

Der er fortsat mandsopdækning på uddannelseslægen, da speciallægen og uddannelseslægen er sammen hver dag.

Afdelingen arbejder fortsat på at få ansat en UAO og yderligere speciallæger.

 

Afdelingen vil gerne have gang i den delte introstilling med Aalborg, da afdelingen fremadrettet kun har hoveduddannelseslæger i 6 måneder, i stedet for de nuværende 12 måneder.

 

Afdelingen er opmærksom på, at de er udfordret på bemandingen, hvilket betyder at uddannelseslægen stort set kun uddannes af en speciallæge.

 

Aarhus

Afdelingen har fået lavet en tavle, hvor uddannelseslægerne kan skrive på hvilke kompetence er har og er i gang med, vejleder, dato for samtaler, teams osv. Tavlen er i gang med at blive udfyldt. Maria lægger et billede af tavlen i dropbox.

 

Der er indført et dagkirurgisk leje, der bookes af Mia med henblik på planlægning af uddannelse for intro og HU1 læger.

Det er ikke helt implementeret endnu, men det er under opbygning.

 

Afdelingen påbegynder en ny casebaseret onsdags-undervisning efter sommerferien jf. modellen i Holstebro. Emnet meldes ud på forhold og info om, hvor man kan læse op forud for mødet.

 

Afdelingen er blevet en del af TUR B simulator projekt (Sarah Bube) hvor man skal inkludere 5-10 læger. Der deltager. pt. 2 læger fra afdelingen

 

I efteråret kommer, der mange uddannelseslæger i afdelingerne. Afdelingen er derfor i gang med at planlægge, at hoveduddannelseslægerne i en periode kan gå vagtfri og dermed få kontinuitet i deres områder.

 

Afdelingen har fået ansat to introlæger pr. 1. aug. 2020.

 

7. oktober gentager AUH deres endourologi fyraftens-arrangement.

 

Arbejder på at få noget simulations-scenarietræning op at køre igen jf. det Christina Gade satte i gang. Scenarie træning hvor der også deltager sygeplejersker.

En af introlægerne er pt. af sted på kursus i dette og forventes at opstarte det. Samtidigt står en ny introlæge klar, der gerne vil overtage efterfølgende.

 

Nicolai melder ud når MidtSim er åbent og informere om muligheder ift. flex og booking.

 

HE Vest

Der er nu ansat to UKYL'er + Dagmar.

Maiken fungerer både om Led. Ovl. og UAO og UPL (for studenter)

 

Under corona-epidemien har UKYL'erne forsøgt at skabe uddannelse løbende bl.a. med quizzer.

 

Alle er glade for OP tid. Bl.a. er der altid et leje i Viborg med en speciallæge og en uddannelseslæge.

Uddannelsesmiljøet er blevet bedre i Viborg, der er både ro til at løse opgaver og ro til supervision.

 

I Holstebro har der været mere travlt.

Under corona-epidemien har undervisning været mere ad hoc.

 

Fremadrettet er der fokus på struktur og deadline for ting der skal i gang, sætte tider af til uddannelse både for uddannelseslæger og studenter.

Dertil er der sat ansvarlige for de forskellige områder og uger.

Onsdagsundervisningen starter også op igen.

 

Derudover vil afdelingen gerne forsøge sig med et koncept, hvor der er oplæg om morgen om onsdagen og om eftermiddagen har men en tilhørende casebaseret diskussion med de uddannelseslægerne.

 

Grundlæggende er det et "no go" på afdelingen, at uddannelseslæger rykkes fra planlagt OP, hvis der er sygdom i ambulatorier. Hospitalsledelsen bakker fuldt op om dette.

 

I dage uden supervisions-ambulatorie forsøger afdelingen af fastholde en sweeper.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

7. Nyt fra PKL

Beslutning

PKL opfordrer til, at uddannelseslægerne i Region Midtjylland genererer deres OP lister via BI portalen. Han kan kontaktes, hvis der er tvivl om, hvordan man gør det.

 

19. november afholder DSMU årsmøde. Programmet er vedhæftet. PKL opfodrer til deltagelse, hvis man finder det relevant.

 

PKL vil gerne, at vi på sigt arbejder med hvordan man bedst muligt uddanner sine uddannelsesgivere og understøtter en god kobling mellem UAO og afdelingsledelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

MUK 2020

MUK 2020 er udskudt til 30. maj-1. juni 2021 som følge af COVID-19

 

Aflyste generelle og specialespecifikke kurser under COVID-19

Alle generelle og specialespecifikke kurser er, grundet COVID-19, aflyst fra 10. marts 2020 til udgangen af juni 2020. 

 

Vedr. de generelle kurser

Sundhedsstyrelsen har den 6. april udsendt en rammedispensation vedr. de generelle kurser og forskningstræningskurserne.

Det betyder, at Videreuddannelsessekretariatet godkender det aflyste kursus i logbog.net og sørger for, at Sundhedsstyrelsen får besked om hvilke læger, der er ramt af aflyste kurser som følge af        COVID-19. Godkendelsen gives i den afsluttende måned af det enkelte hoveduddannelsesforløb, når det er helt sikkert, at kurser ikke kan gennemføres inden afslutning af hoveduddannelsen. Der kan altså uændret søges om Speciallægeanerkendelse.

Bemærk, at aflyste kurser skal gennemføres hurtigst muligt efterfølgende.

De berørte uddannelseslæger orienteres fra Videreuddannelsessekretariatet, når der er sket en registrering.

 

Vedr. de specialespecifikke kurser

Ved aflysning af et specialespecifikt kursus pga. COVID-19 tilbydes deltagelse på et senere kursus eller evt. et tilsvarende kursus. Hvis det ikke er muligt at tilbyde erstatnings- eller tilsvarende kursus i løbet af hoveduddannelsen, vurderer hovedkursuslederen eller delkursuslederen, om det er muligt at opnå de krævede kompetencer enten ved selvstudium eller via den kliniske ansættelse. Det er hovedkursuslederen eller delkursuslederen, der sammen med uddannelseslægen planlægger, hvordan manglende kompetencer skal opnås.

Hvis de ovenstående muligheder ikke er mulige, f.eks. hvis kurset er den eneste måde kompetencerne kan opnås på, og uddannelseslægen vil blive forsinket i sit uddannelsesforløb ved at vente på, at kurset bliver udbudt igen i forhold til en ansøgning om speciallægeanerkendelse, kan hovedkursusleder søge om midlertidig dispensation ved sundhedsstyrelsen, hvorefter hovedkursusleder kan godkende kurset i logbog.net på andet grundlag med tydelig markering af, at kurset er aflyst grundet COVID-19 og at det skal gennemføres hurtigst muligt. (Kurset skal gennemføres efterfølgende, hvilket skal registreres i logbog.net)

 

 

 

 

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

9. Næste møde

VUS indstiller,

at udvalget træffer beslutning om dato for næste møde
at udvalget træffer beslutning om emner/punkter/tema for det næste møde

Sagsfremstilling

Hvis udvalget har brug for inspiration til emner/punkter/temaer for kommende møder kan der hentes inspiration herunder:

 

  • Oplæg vedr evaluer.dk - fra VUS
  • Drøftelse af rapporten " Fra vejledningskursus til daglig uddannelsespraksis" Ved PKL. fra sept/okt 2019
  • Oplæg ved PKL eller andre vedr. NRLVs rapport om simulationstræning fra nov 2019
  • Oplæg om UHU - ved VUS. Kan være sagsbehandler.
  • Emner fra PKL-UKO-VUS temadage
  • Kort brush-up på vejlederkompetencen enten for udd.læger eller speciallæger - dette ved PKL og/eller en UAO. 
  • Simulationstræning - kontaktpersonsordning
  • Psykolgisk sikkerhed

 

 

 

Beslutning

Dato: 8. december 09.00-11.00 i Regionshuset i Viborg

 

Emner: Opfølgning på arbejdet med kompetenceskemaer og overdragelsessamtaler

 

Opfølgningsliste frem mod næste møde:

- Nicolai sørger for at rette den lægefaglige indstilling for forskningstræningen opdateres med de sidste elementer

- UKYL'erne i Aarhus og Holstebro tilretter uddannelsesprogrammerne og sender dem til VUS (Trine og Kasper Bjerregaard)

- Dennis opretter dropbox (klaret)

- Maria gør kompetencekortene færdige og sendes rundt i udvalget og i dropbox

- Dennis gør hans quizzer tilgængelige i dropbox. PKL opfordrer til, at der udarbejdes flere quizzer når det findes relevant.

- Mia og Maiken udarbejder skemaer til brug ved overdragelsessamtaler, hvilke der prøves af indtil næste møde.

- Maria gør et billede af tavlen tilgængeligt i dropdox

- Nicolai sender info ud om åbning af MidtSim og booking af dette.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

10. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-269-18

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Nicolai Spjeldnæs (PKL, AUH) Formand

Mia Gebauer Madsen (UAO, AUH)

Maria Carlsen (UKYL, AUH)

Maiken Bjerggaard (UAO og Led. Ovl., HEV) (Video)

Dennis Bækhøj (UKYL, HEV) (Video)

Helle Handler Petersen (UAO, AalborgUH)

Ina Hornemann (UKYL, AalborgUH)

Henrik Weinreich (Led.Ovl. og UAO Fr.havn)

Trine Kirkegaard (VUS, referent)

 

Afbud

Kristian Fog-Poulsen (UKYL, HEV)

Tilbage til toppen