Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Urologi - uddannelsesudvalg
den 21. september 2023 kl. 09:30
i Regionshuset Aarhus Olof Palmes Alle 15, lokale 4

 


Sagnr.: 1-30-72-219-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

VUS indstiller,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

Dagsorden er vedhæftet som pdf.

Beslutning

Referatet er ligeledes vedhæftet som pdf.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-219-22

2. Fordeling af introduktionsstillinger jf. ny dimensioneringsplan

Det indstilles,

at udvalget drøfter og om muligt indstiller en ny fordeling af introduktionsstillinger i specialet pr. 1. januar 2024


Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen udsendte i juni 2023 en ny dimensioneringsplan for perioden 2024-2025. I den nye plan øges antallet af introduktionsstillinger i urologi. I perioden 2024 og 2025 er dimensioneringen på 12 (minimum) til 21 (maksimum). Det er en stigning fra 10 (minimum) til 17,5 (maksimum).


Denne stigning skal fordeles mellem de uddannelsesgivende afdelinger.

Videreuddannelsessekretariatet har i samarbejdet med specialet PKL udarbejdet et forslag til en ny fordeling, som kan drøftes på mødet.


Den aftalte fordelingsnøgle mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland foreskriver, at Region Nordjylland i udgangspunktet skal have 1/3 af stillingerne, mens 2/3 placeres i Region Midtjylland.


Forslaget til den nye fordeling ses herunder:


I tabellen nedenfor fremgår også fordelingen, som den ser ud i dag (2023)


Ansættelsessted

Nuværende antal introduktionsårsværk

Forslag til fremtidigt antal introduktionsårsværk

Minimum

Maksimum

Minimum

Maksimum

Aalborg UH, Urologisk afdeling

3

5

3,5

6

RH Nordjylland, Urinvejskirurgisk Afdeling

0

0,5

0,5

1

AUH, Urinvejskirurgi

3,5

6

4

7

Gødstrup, Urinvejskirurgi

3,5

6

4

7

I alt

10

17,5

12

21


Vær opmærksom på, at der i Region Midtjylland udbetales medfinansiering til minimumsdimensioneringen.


Fordelingen mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland:


Driftsregion

Nuværende fordeling mellem de to regioner

Forslag til fremtidig fordeling mellem de to regioner

Minimum

Maksimum

Minimum

Maksimum

Region Midtjylland

70 %

69 %

66,7 %

66,7 %

Region Nordjylland

30 %

31 %

33,3 %

33,3 %



Forud for mødet bedes UAO'er og UALO'er drøfte udkastet med deres afdelingsledelse, således de har et ledelsesmandat med til mødet.



Beslutning

Under punktet drøftes den forslåede fordeling af introduktionsstillinger jf. den nye dimensioneringsplan for perioden 2024-2025.
De tilstedeværende afdelinger bakker op om den forslåede fordeling, dog med dissens indgivet af cheflægen på AUH, som ytrer at de gerne så, at AUH fik en højere andel af minimum introduktionsstillingerne. Udvalget tager den indgivet dissens til efterretning, men på baggrund af fordelingsnøglen mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland samt mulighed for besættelse af introduktionsstillinger på de øvrige afdelinger, beslutter udvalget at bakke op om den forslåede fordeling. Forslaget til fordeling af introduktionsstillingerne i Urologi rundesendes til afdelingsledelserne på hospitalerne, således der er mulighed for at komme med indvendinger til fordelingen. Fristen er 14 dage fra henvendelse sendes til afdelingerne. Herefter vurderes det, hvorvidt der er behov for at bibeholde det planlagte møde med tilstedeværelse af cheflægerne d. 2. november, eller om dette kan aflyses. Hvis fordelingen godkendes af afdelingsledelserne kan fordelingen sendes i høring på hospitalerne.


Fordeling af introduktionsstillinger fremadrettet:

Ansættelsessted

Nuværende antal introduktionsårsværk

Forslag til fremtidigt antal introduktionsårsværk

Minimum

Maksimum

Minimum

Maksimum

Aalborg UH, Urologisk afdeling

3

5

3,5

6

RH Nordjylland, Urinvejskirurgisk Afdeling

0

0,5

0,5

1

AUH, Urinvejskirurgi

3,5

6

4

7

Gødstrup, Urinvejskirurgi

3,5

6

4

7

I alt

10

17,5

12

21



Vær opmærksom på, at der i Region Midtjylland udbetales medfinansiering til minimumsdimensioneringen.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-219-22

3. Fordeling af hoveduddannelsesforløb jf. ny dimensioneringsplan

Det indstilles,

at udvalget drøfter og om muligt indstiller en ny fordeling af hoveduddannelsesstillingerne fremadrettet.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen udsendte i juni 2023 en ny dimensioneringsplan for perioden 2024-2025. I den nye plan øges antallet af hoveduddannelsesstillinger i urologi fra 5 til 6 årlige forløb.


Det ene yderligere forløb om året skal fordeles mellem uddannelsesstederne i Videreuddannelsesregion Nord og der skal udarbejdes en ny lægefaglig indstilling. Den nuværende lægefaglige indstilling er vedlagt.


På det foregående møde i uddannelsesudvalget (juni 2023) besluttede udvalget at se på de eksisterende forløbstyper samt forløbskadence, mhp. en revision af forløbssammensætningen for de kommende 6 årlige forløb.


Nedenfor ses de eksisternde forløbstyper, forløbskadence samt fordeling af hoveduddannelsesårsværk mellem afdelingerne


Tabel 1: Eksisterende forløbstyper



Tabel 2: Eksisterende forløbskadence





Tabel 3: Eksisterende hoveduddannelsesårsværk mellem afdelingerne



Ansættelsessted

Nuværende årsværk

Fremtidigt årsværk

Aalborg UH, Urologisk afdeling

8


RH Nordjylland, Urinvejskirurgisk Afdeling

0,5


AUH, Urinvejskirurgi

8,5


Gødstrup, Urinvejskirurgi

8


I alt

25

30



Den aftalte fordelingsnøgle mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland foreskriver, at Region Nordjylland i udgangspunktet skal have 1/3 af stillingerne, mens 2/3 placeres i Region Midtjylland. Den nuværende fordeling mellem de to regioner fordeler sig med hhv. 66 % til Region Midtjylland og 34 % til Region Nordjylland.


Forud for mødet d. 21. september, har PKL udsendt følgende baggrundsmateriale med tilhørende opgave til udvalget, som optakt til mødet:


"Fra 1/1 skal vi øge uddannelseskapaciteten af urologiske speciallæger fra 5 til 6 om året.

På mødet torsdag 21/9 skal vi blive enige om, hvordan det skal gennemføres.


Sundhedsstyrelsens regler skal overholdes (f.eks. mindst 2 ansættelser af mindst 12 måneders varighed).

Forløbene skal godkendes i det regionale rå for lægers videreuddannelse, hvilket i praksis betyder at 1/3 af årsværkene skal placeres i Nordjylland (jf. tidligere omtalte fordelingsnøgle).

Forløbene skal godkendes af de enkelte afdelingers cheflæger, hvilket betyder der skal være en rimelig balance med antal årsværk og hvor man har den sidste ansættelse.

Vi skal foreslå de forløb, vi synes giver den bedste uddannelse.

Helle (VUS) og jeg (PKL) har brug for nogle tilbagemeldinger, så vi kan regne på forskellige modeller.


a) Den pragmatiske model er, at vi blot starter alle de 6 forløb vi har godkendt hvert år. Det er nemt, da vi har lavet alle uddannelsesprogrammer og vil nemt blive godkendt af afdelinger og region. Svagheden er, at vi øger fra 1½ til 2 forløb i Gødstrup-Aalborg-aksen, som traditionelt er sværest at besætte (tager længst tid at pendle).

b) Den østdanske model hvor alle besøger alle de tre store afdelinger. Da jeg foreslog den sidst blev den nedstemt, da de uddannelsessøgende ikke ønskede at bruge yderligere tid på at pendle. Når jeg taler med introlæger har de fleste fortsat denne holdning, selvom de synes det uddannelsesmæssigt lyder godt.

c) 2+3 år-modellen giver mere kontinuitet, men modsat vokser man ofte mere ved det ekstra skift i vores nuværende 18+24+18 model. YDU har foreslået at man bruger de sidste 12 måneder på subspecialisering, hvilket måske vil være nemmere i 2+3 år-modellen.

Der kan også være helt andre forslag til modeller.

Vi håber på en tilbagemelding fra alle - bare et enkelt ord eller to – senest d. 14/9. "

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


På mødet d. 21. september vil VUS have forberedt foreløbige beregninger på a) og b) og evt. c) og andre, alt efter de indkomne tilbagemeldinger, således at der kan drøftes forskellige forløbssammensætninger med udgangspunkt i plausible fremtidige hoveduddannelsesforløb.


Den videre proces

Såfremt der kan opnås enighed på mødet omkring et forslag, vil næste skridt blive at forslaget tages med retur til de enkelte afdelingsledelser mhp.en kvalificering. Sideløbende udarbejdes en ny lægefaglig indstilling, som også sendes til de enkelte afdelinger. Der er efterfølgende indkaldt til et møde med cheflæger og uddannelsesudvalg d. 2. november 2023 (vituelt), hvor formålet er, at cheflægerne kan ytre deres mening om forslagene til forløbene og evt. godkende disse. Herefter udarbejder og sender sekretariatet høringsbreve til hospitalerne, hvad angår de økonomiske konsekvenser. Såfremt der ikke fremsendes dissens ifm. høringen vil forslaget til ny fordeling og ny lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i urologi bliver sendt til behandling og godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 7. december 2023.


Såfremt der ikke kan opnås enighed skal udvalget beslutte næste skridt. Herunder om der er behov for et ekstra møde (senest i oktober 2023) eller evt. via mail.


Beslutning

På mødet drøfter udvalget den fremtidige forløbssammensætning for hoveduddannelsesforløbene i Urologi. De forskellige muligheder for forløbssammensætninger og principper herfor drøftes, og man enes om følgende:


  • Den Østdanske model, hvor man beøger alle tre store afdelinger under sit hoveduddannelsesforløb: Der er enighed om, at denne ikke er optimal ift. transporttid for uddannelseslægerne.


  • 2 + 3 års modellen, hvor man starter ud på en afdeling to år, for herefter at afslutte med tre år et andet sted: Der er enighed om, at man ikke skal have have denne på nuværende tidspunkt. Dette skyldes at, omend den kunne give god uddannelse, så viser en rundspørge på afdelingerne, at man er glad for den nuværende model med de tre skift.


  • Ude-hjemme-ude (under sagsfremstillingen også kaldt den pragmatiske model), som er den nuværende model: Der er enighed om, at man ønsker at beholde denne model, mens de enkelte delforløb skal justeres.


  • Indplacering af forløb på Regionshospitalet Nordjylland - Hjørring: AUH meddeler, at de ikke længere udfører benigne operationer, og derfor er der behov for, at der i alle Aarhus/Aalborg forløb indgår et ½ års delforløb i Hjørring mhp. kompetenceopnåelse i benigne urologiske operationer. Hjørring meddeler at de har uddannelseskapacitet til at indgå i alle Aarhus/Aalborg forløb fremadrettet, og tager dermed gerne i mod ekstra årsværk.


  • Gødstrup-Aalborg forløbet: Uddannelsesmæssigt er forløbet godt, men transportmæssigt er det et udfordrende forløb. Specielt Gødstrup oplever, at de uddannelseslæger, som kommer til dem, ofte bor i Aalborg og synes det er meget langt at køre. Man oplever, at der er behov for særaftaler og generelt opleves uddannelseslægerne uoplagte, når de møder i vagt pga. den lange køretur. Udvalget enes om at udelade forløbssammensætningen fremadrettet.


Ud fra ovenstående principper enes udvalget om at indstille følgende forløb til godkendelse:




Med følgende forløbskadence:



Dette giver følgende fordeling af årsværk mellem afdelingerne:


Ansættelsessted

Nuværende årsværk

Fremtidigt årsværk

Aalborg UH, Urologisk afdeling

8

8

RH Nordjylland, Urinvejskirurgisk Afdeling

0,5

1,5

AUH, Urinvejskirurgi

8,5

11

Gødstrup, Urinvejskirurgi

8

9,5

I alt

25

30


Fordelingsnøglen mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland bliver således 31,67 % til Region Nordjylland og 68,33 % til Region Midtjylland, mod de tidligere 34 % i Region Nordjylland og 66 % i Region Midtjylland.



Udvalget drøfter fordelene ved den forslåede forløbssammensætning og følgende punkter danner grundlag for beslutningen om at indstille ovenstående sammensætning:


  • Ved at udelade Gødstrup/Aalborg forløbene fremadrettet vil AUH indgå i alle forløb - der er enighed i udvalget om at dette er en fordel, i det alle uddannelseslæger derved får mulighed for et forløb på en højtspecialiseret afdeling, hvor de får mulighed for at se de højtspecialiserede funktioner (Børneurologi, peniscancer, protesekirurgi, KBL, TX).
  • Aarhus har til gengæld uddannelseslægerne i kortere tid, dvs. der er flere, der skal igennem et uddannelsesprogram og der er flere, der skal igennem et introduktionsprogram. Dette kompenseres for med højere antal årsværk til Aarhus.
  • Med kun fire forskellige forløbstyper, hvor af to af dem opslåes to gange årligt (forløb 3+4) bliver det mere overskueligt for uddannelseslægerne.
  • Mindre transporttid for uddannelseslægerne.
  • I alle Aalborg/Aarhus forløb indgår et 6 måneders delforløb i Hjørring, hvor uddannelseslægen får mulighed for at opnå kompetencer i benigne urologiske operationer. Det samme gør sig gældende for delforløb i Gødstrup, og derved får alle uddannelseslæger samme muligheder for at tilegne sig samme kompetencer.
  • I det Hjørring opdimensioneres til 1,5 årsværk fra tidligere 0,5 årsværk, betyder det at Aalborg ikke stiger i årsværk, men udvalget vurderer at ovenstående punkt vedr. mulighed for kompetenceopnåelse højner uddannelseskvaliteten for alle hoveduddannelseslæger uanset forløbstype, og dette vurderes en vigtig prioritet. Med ovenstående forslag følger fordelingen så vidt muligt fordelingsnøglen mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland med ca. 1/3 til Region Nordjylland og ca. 2/3 til Region Midtjylland.
  • Alle tre store afdelinger får en ligelig fordeling af H3-læger.


Forslaget til de nye hoveduddannelsesforløb i Urologi rundsendes til afdelingsledelserne på hospitalerne, således der er mulighed for at komme med indvendinger til fordelingen. Fristen er 14 dage fra henvendelse sendes til afdelingerne. Herefter vurderes det, hvorvidt der er behov for at bibeholde det planlagte møde med tilstedeværelse af cheflægerne d. 2. november, eller om dette kan aflyses. Hvis fordelingen godkendes af afdelingsledelserne kan fordelingen sendes i høring på hospitalerne.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-219-22

4. Eventuelt

Beslutning

Under punktet blev følgende punkter drøftet:

  • Behov for revision af hvidbog ifm. ansættelsessamtalerne til hoveduddannelsesforløb i urologi. Christina, Helle, Mia og Katja fortsætter arbejdet pr. mail, og bringer det færdige udkast til godkendelse på det næstkommende ansættelsesudvalgsmøde.
  • Benigne komptencer i Hjørring. Lige pt. har urologisk afdeling i Hjørring et øget fokus på optimal udnyttelse af den eksisterende kapacitet ift. at lave benigne operationer - dette gælder resten af 2023 grundet budgetbesparelser. Der vil være relevant udredning og operationsarbejde til de uddannelsessøgende. Udvalget drøfter om dette kan påvirke de kommende uddannelseslæger i Hjørring, men i og med det kun er for 2023, så forventer man at kunne forsætte arbejdet og derved kompetenceopnåelsen efter årsskiftet.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-219-22

5. Næste møde

Sagsfremstilling

Næste møde er d. 2. november 2023 mhp. godkendelse af de forslåede forløbstyper, forløbskadence samt fordeling af årsværk. Mødet er virtuelt og der er udsendt en kalenderindkaldelse.

Beslutning

På mødet aftaler udvalget at afvente og se om fordelingen af introduktionsstillinger og hoveduddannelseforløbene jf. dimensioneringsplanan for 2024-2025 kan skrifteligt godkendes af afdelingsledelserne, og i så fald hvorvidt mødet d. 2. novemeber kan aflyses.


Det aftales også en dato for opdatering af uddannelsesprogrammer for nye forløb. Mødet ligger d. 11. marts 2024 kl. 09.00-13.00.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-219-22

6. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Nicolai Spjeldnæs (PKL, AUH) Formand

Mia Gebauer Madsen (UAO, AUH)

Christina Gade Jespersen (UAO, RHG)

Helle Handler Petersen (UAO, AalborgUH)

Casper Therkildsen (UKYL, AUH)

Kasper Drimer Berg(UKYL, RHG) - deltager virtuelt

Katja Dettmann (UAO, Fr.havn)

Dennis Bækhøj Kortsen (UKYL, AalborgUH)

Madeleine Andersson Gotschalck, (UKYL, RHG)

Annemette Schelle (VUS, referent)

Helle Østergaard (VUS, referent)


Afbud:

Birgitte Louise Poulsen (UKYL, AalborgUH)

Linea Blichert-Refsgaard (ny UKYL, AUH)




Tilbage til toppen