Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Almen medicin - uddannelsesudvalg
den 9. juni 2021 kl. 15:30
i Virtuelt møde (meet.rm05@rooms.rm.dk)

 


Sagnr.: 1-30-72-281-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

2. Eventuel opfølgning på referat fra sidste møde

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

3. Tutorkurser

Det indstilles,

at udvalget beslutter:

- Hvordan den nye model med det opdelte tutorkursus skal evalueres

- om der skal laves en procedure, hvor nye tutorlæger får deres første uddannelseslæge samtidig med, at de kommer på tutorkurset

Sagsfremstilling

Der afholdes foreløbig 3 tutorkurser i 2021, hvoraf det ene er et kursus, der er udsat fra efteråret 2020. Alle er fuldtegnede, og der bliver behov for endnu et kursus i efteråret.

Vi har i foråret forsøgt med kurser delt op på to dage, så kursisterne har mulighed for at øve sig mellem kursusgangene.

Der afholdes to kurser på denne måde, hvoraf det ene slutter d. 10.6. og det andet afholdes d. 11.6. og 16.8. Det foreslås, at der laves en foreløbig evaluering efter d. 11.6. mhp at tage stilling til, om efterårets kursus skal køre efter samme model.


I tilslutning til dette drøftes desuden, om vi skal ændre proceduren, så nye tutorlæger registreres inden deltagelse på tutorkursus, så de kan have deres første uddannelseslæge nogenlunde samtidig med, at de kommer på tutorkursus i modsætning til i dag, hvor der ofte går et lille halvt år fra overstået tutorkursus til man får sin første uddannelseslæge.

Beslutning

Uddannelsesudvalget var enig om, at der skal foretages en evaluering af det opdelte tutorkursus for at beslutte, hvorvidt man vil fortsætte med den model.


Derudover besluttede uddannelsesudvalget en procedure for tilmeldingen, som skal fungere på den måde, at hvis en praktiserende læge ønsker at være tutorlæge og dermed have uddannelseslæger i sin praksis, så skal den praktiserende læge kontakte PKL'erne, som så vil placere vedkommende på et kommende tutorkursus. I den forbindelse kan PKL'erne lettere placere en uddannelseslæge ved den pågældende praksis, så den praktiserende læge får en uddannelseslæge i umiddelbar forlængelse af tutorkurset. Dermed kan den nyuddannede tutorlæge anvende læringen på uddannelseslægen umiddelbart efter kurset.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

4. Tutorlægemøder

Det indstilles,

at udvalget tager stilling til, om der skal arbejdes videre med etablering af aftenmøder for tutorlæger

Sagsfremstilling

Vi aftale i 2019 at afholde aftenmøder for tutorlæger i alle kommuner, hvilket blev standset pga corona. Skal der sættes gang i denne proces igen? I 2019 var det koordinatorerne i Øst, der fik til opgave at udvikle et oplæg til form og indhold. Hvor langt kom dette projekt, inden corona lukkede verden ned?

Beslutning

Anders og Roar arbejder videre med en dato for mødet samt hvad det skal indeholde. Udgangspunktet er, at det skal være i september og være for tutorlæger i Aarhus og Syddjurs kommune. Anders og Roar deler programmet for tutorlægemødet med de øvrige AMU'er. Planen er herefter at udvide tutorlægemøderne til de øvrige områder i Region Midtjylland i løbet af efteråret/vinter.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

5. Vejledning til I-ansøgere om hvad deres ansøgning bliver vurderet ud fra

Det indstilles,

at der bliver udarbejdet et dokument, der beskriver, hvad der bliver lagt vægt på i ansøgning og CV hos uddannelseslæger, der søger introduktionsstilling

Sagsfremstilling

Ansøgere til introduktionsstillinger har ikke nogen officiel vejledning i, hvad der vægtes i ansøgning og CV.


Ansøgere til hoveduddannelsesforløb har nedenstående officielle vejledning til hvad, der vægtes i deres CV, som kan give inspiration til en vejledning for ansøgere til introstillinger:


Følgende vil blive betragtet som kvalificerende: 

  • Bijobs, herunder korttidsvikariater, undervisning eller frivilligt socialt-lægeligt arbejde 
  • Arbejde i udlandet 
  • Forskningsrelaterede aktiviteter så som posters, symposier, artikler, ph.d. og lign. 
  • Fagpolitiske aktiviteter 
  • Foreningsrelaterede aktiviteter (faglige, fx FYAM-medlemskab; eller ikke-faglige, mere fritidsbetonede) 
  • Kursusdeltagelse af mindst 1 dags varighed 
  • Kongresdeltagelse 
  • Deltagelse i smågruppebaseret efteruddannelse/supervision 
  • Anden tidligere relevant uddannelse


Ved vurderingen af CV’et vægtes relevant lægefagligt arbejde og forskningsaktiviteter højest.

Beslutning

Oversigten om hvad der vægter hos ansøgere til HU-forløb kan direkte overføres til ansøgere til I-forløb.


Kasper og Margit sørger for at lægge det på Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside, så det er tilgængeligt for ansøgerne til introduktionsstillinger.


Vedrørende håndtering af ansøgere til introduktionsstillinger fortalte uddannelsesudvalget, at de ved situationer, hvor der er pointlighed mellem to ansøgere og der eksempelvis kun er én stilling tilbage, så er det vedkommende, der har prioriteret den ledige stilling højest, der får tilbudt stillingen. Dette vil Kasper og Margit også sørge for bliver lagt på hjemmesiden, så der sikres gennemsigtighed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

6. Nyt fra Lægedækning- og rekrutteringsudvalget

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

  • Status på arbejdet med en kvalitativ annonceringsmodel ved salg af ydernumre til praktiserende læger


Regionsrådet i Region Midtjylland vedtog den 24. februar 2021, at det i Lægedæknings- og Rekrutteringsudvalget(LDRU) afsøges, hvilke kvalitative kriterier, der er mulige at benytte i en eventuel ny annonceringsmodel ved salg af ydernumre til praktiserende læger jf. Sundhedslovens § 227, stk. 2.


Siden møde i LDRU i februar, har der været afholdt to ekstraordinære møder hhv. d. 15. marts og den 19. april 2021 vedr. kvalitative kriterier ved salg af ydernumre i almen praksis.

Administrationen er nu i gang med at forberede en afrapportering på udvalgets arbejde. Sagen vil forventeligt blive forelagt for det stående udvalg for nære sundhedstilbud d. 9. juni 2021.


Der forventes at blive fremlagt 6 forslag til kvalitative kriterier samt 3 forslag til annonceringsmodeller.


Ét af kriterierne omhandler om den pågældende praksis (ydernummeret) kan komme til at fungere som tutorlægepraksis i den almen medicinske videreuddannelse (se bilag for mere info).


  • Afrapportering på tilgængelighedsundersøgelse

Der udføres årligt en undersøgelse af den telefoniske tilgængelighed for akutte patienter i almen praksis. I tilgængelighedsundersøgelsen foretages også en undersøgelse af den internetbaserede tilgængelighed. Resultaterne viser, at der generelt er tilfredsstillende tilgængelighed for akutte patienter i almen praksis i Region Midtjylland.


Sagen kan læses i sin fulde længde, som den blev forelagt Regionsrådet d. 28. april, på dette link:

https://www.rm.dk/politik/regionsradets-moder/dagsordener/?SelectedYear=2021&SelectedMeetingId=4405#Afrapporteringp%C3%A5tilg%C3%A6ngelighedsunders%C3%B8gelsen2020


Uddannelseskoordinator efterlyser, at undersøgelsens formål og resultater kommunikeres til praksis. PLO-M bakker op om en fælles udmelding, hvor der fremhæves centrale opmærksomhedspunkter, og at rapporten evt. vedlægges. Evt. med gode råd til, hvad der kan gøres bedre.



Beslutning

Julie Bæk-Jensen præsenterede seneste nyt fra Lægedækning- og rekrutteringsudvalget. Jacob Frølund supplerede.


De kvalitative kriterier ved salg af ydernumre i Region Midtjylland, herunder kriteriet om at den pågældende praksis (ydernummeret) kan komme til at fungere som tutorlægepraksis i den almen medicinske videreuddannelse, forventes at komme for Regionsrådet til august.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

7. Orientering vedrørende præPLO konsulent

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Julie vil give status på konsulentens arbejde med at danne brobygning mellem nyuddannede speciallæger i almen medicin og almen praksis.


Der er blandt andet etableret to grupper af nyuddannede speciallæger, en i Vest og en i Øst, som konsulenten skal hælpe med at komme ud i almen praksis.


Der arbejdes fortsat på at få kontakt med de nyuddannede speciallæger med henblik på at tilbyde dem hjælp til at etablere sig i en almen praksis i regionen.

Beslutning

Jacob Frølund kunne fortælle, at konsulenten har fået tildelt flere timer til projektet med at danne brobygning mellem nyuddannede speciallæger i almen medicin og almen praksis.


Julie kunne fortælle, at konsulenten gerne vil ud til fase 3 lægerne for at gøre opmærksom på projektet. AMU'erne skal kontakte Julie i forbindelse med temadage eller lignende arrangementer, hvor fase 3 lægerne deltager, så vil Julie prøve at få arrangeret, at konsulenten kan komme ud og holde et kort oplæg om projektet.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

8. Orientering om udviklingsprojektet: "10 minutters vejledning der gør en forskel"

Det indstilles,

at udvalget bidrager med sparring på baggrund af orienteringen om udviklingsprojektet

Sagsfremstilling

Joachim, Lena Maria og Tobias giver en orientering om deres udviklingsprojekt: "10 minutters vejledning der gør en forskel".


Der vil være en kort sparringsrunde i forbindelse med orienteringen.

Beslutning

Tobias og Lena Maria gav en kort orientering om projektet.


Hypotesen for projektet er:

Vejledersamtaler ved skift mellem ansættelsessteder vil, ved en fastlagt struktur med

deltagelse af uddannelsessøgende, hovedvejleder fra afgående ansættelsessted og tutor fra

almen praksis, kunne øge de uddannelsessøgendes trivsel og dermed også øge deres læring.

Sekundært vil uhensigtsmæssige forløb kunne korrigeres rettidigt, og tutor vil få øget sit

ejerskab i uddannelseslægens uddannelsesforløb.


Målgruppen for projektet vil i første omgang være hoveduddannelseslæger i almen medicin med ansættelse ved Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

9. Nyhedsbrev til tutorlægerne

Det indstilles,

at udvalget aftaler, hvem der er ansvarlig for at udsende tutorbrevet samt hvad det skal indeholde

Beslutning

Der var enighed om at vente med at sende nyhedsbrev ud til efter evalueringen af tutorlægekurserne.


Mulige emner i nyhedsbrevet:

- Projektet vedr. 10 minutters vejledning der gør en forskel

- ny procedure for nye praktiserende læger, der ønsker at være tutorlæger


Joachim og Roar sørger for at sende nyhedsbrevet ud.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

10. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Specialevalgsdag 2021 (maj 2021)

Årets specialevalgsdag forventes at bliver afholdt den 14. oktober 2021 i Region Nordjylland.
Region Nordjylland forventer at afholde en traditionel specialevalgsdag med fysisk tilstedeværelse og stande. Specialerne opfordres til at påbegynde planlægning af specialets stand. Når der er yderligere fra arrangørerne, får I besked.


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Nye KBU tal (opdateret marts 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Beslutning

Vedrørende specialevalgsdagen, så skal det koordineres med Joachim Nørmark om det giver mening at både RM og RN er repræsenteret i forhold til specialet. Joachim og Lena Marie er interesserede i at deltage i specialevalgsdagen afhængig af, hvad der aftales med Joachim Nørmark. Søren Prins går i dialog med Joachim Nørmark.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

11. Eventuelt

Beslutning

Tilskud til at etablere mere kapacitet i almen praksis:

Kasper fortalte, at Videreuddannelsesregion Øst har etableret muligheden for at lægepraksis i lægedækningstruede områder kan søge tilskud ved regionen til at udvide deres praksis, så de har plads til flere uddannelseslæger. I den forbindelse ønskes der også at se på lignende mulighed i Region Midtjylland. Regionen har et overblik over, hvilke lægedækningstruede- og opmærksomhedsområder, der er i Region Midtjylland. Uddannelsesudvalget skal dog også indgå i vurderingen af, hvor det giver mest værdi i forhold til lægedækningen og uddannelsen at etablere denne mulighed.


Mulige områder som betragtes som lægedækningstruet eller som er i risiko for at blive det (opmærksomhedsområder) er Norddjurs kommune samt de kommuner, der indgår i de sammenhængende uddannelsesforløb (Struer, Lemvig, Holstebro, Skive).


Der skal dog indgå nogle overvejelser om, hvordan det håndteres bedst muligt, så det sikres at midlerne går til uddannelse. Faren kan være, at der gives midler til lokaler, som ikke bliver brugt.

Joachim Frølund vil vende tilbage med en liste over de mulige områder, der kan indgå i ordningen.


Kommunikationsform i uddannelsesudvalget:

Christian Pagh orienterede om hans arbejde med at finde en fælles platform, hvor uddannelsesudvalget kan kommunikere, dele dokumenter og arbejde med dokumenter.

Søren Prins har desuden lavet en gruppe via google groups, som også kan fungere som en fælles arbejdsplatform.


Kontrakt med skuespillere, der deltager ved MMI:

Det skal indgå i kontrakten, hvornår skuespillerne senest skal varsles, hvis MMI skulle blive aflyst eller flyttet til et andet tidspunkt.

Det blev foreslået, at varslen skal være senest 14 dage før.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-281-18

12. Deltagere

Beslutning

Deltagere:


Søren Prins, PKL

Joachim Frølund, PKL

Roar Maagaard, PKL

Christian Pagh, AMU

Julie Bæk-Jensen, AMU

Søren Svenningsen, AMU

Tobias Ottosen, DYNAMU

Kirstine Iversen, DYNAMU

Lene Maria, DYNAMU

Maria Ervandian, DYNAMU

Jacob Frølund, Region Midtjylland, Lægedækning

Margit Højbjerg, Region Midtjylland

Kasper Clausen, Region Midtjylland (referent)


Afbud:

Anders Vibæk, AMU

Kate Klostergaard, AMU

Tilbage til toppen