Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Anæstesiologi - uddannelsesudvalg
den 26. januar 2021 kl. 09:00
i virtuelt på meet.rm37@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-239-18

1. Velkomst, præsentation. Valg af dirigent. Godkendelse af dagsorden og referatet fra sidste møde.

Beslutning

Deltagere: Nette Møller Nielsen (UAO, Viborg), Toke Ravn (UAO, Herning), Simon Ladehoff Thomsen (UAO, Ålborg), Helle Lykkeskov Nibro (PKL), Carsten Søndergaard Poulsen (UAO, Randers), Susanne Scheppan (UAO, AUH), Hanne Lippert (UAO, AUH), Anne Mette Skjødt-Jensen (UAO, Horsens), Christian Olesen (UKYL, AUH), Sofie Grud Thomsen (UKYL Ålborg), Nikolaj Fusager Milandt (UKYL, AUH), Mikka Borup (UAO, Hjørring), Cecilie Hübner (UKYL, Hjørring).

Dirigent: Susanne Scheppan

Referent: Maria Langschwager (VUS)

Dagsorden og referat godkendes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

2. Gennemgang af den nye faglige profil, giver den anledning til ændring af vurderingen af ansøgerne? ved PKL Helle Lykkeskov Nibro.

Beslutning

·







Specialebeskrivelsen er godkendt af sundhedsstyrelsen, så punktet er mest til orientering. Den indeholder meget om ledelse. Anvendt ultralyd er beskrevet som en af kernekompetencerne inden for anæstesi og perioperativ medicin. DASAIMS uddannelsesudvalg arbejder på, at der næste gang er mere gennemsigtighed i høringsprocessen.

·







Efteruddannelse efter speciallægeuddannelsen: Skal aftales individuelt og lokalt.

·







Et af anæstsiologiens fire funktionsområder er præhospital og akutmedicin. Udvalget diskuterer uddannelsen af HU-læger og efteruddannelsen af speciallæger mhp varetagelse af denne funktion. Det er både URSARNs og DASAIMS uddannelsesudvalgs holdning, at HU-læger ikke bør køre alene på lægebilerne, denne opgave skal varetages af speciallæger i anæstesiologi.

Randers er stoppet med at lade HU-læger køre alene på lægebilen, hvilket har skrinlagt planerne om, at de kan køre alene i Region Nordjylland.

Udvalget ønsker, at DASAIM, både uddannelses- og det præhospitale udvalg, diskuterer, hvad der kræves af uddannelse for, man kan køre lægebil.

Allan Bak (chef for lægebilen i Region Midtjylland) og Palle Julsgaard (chef for lægebilen i Region Nordjylland) kunne bedes beskrive, hvad der forventes af en læge, der kører lægebil og hvilken efteruddannelse, de får for at kunne varetage funktionen. Carsten, Helle, Mikka, Nette, Simon, Morten Bøtker (ansat i AMK) og Nikolaj er nedsat som arbejdsgruppe til at tage snakken med cheferne for lægebilerne i hhv. Region Midtjylland og Nordjylland.


Den faglig profil – hvordan skal introlægerne gøre sig interessante for H-stilling? Tillidshverv er flyttet op under samarbejde. Ansættelsesudvalget må stadig have en "mavefornemmelse". Posters står stadig under forsker i stedet for kommunikator.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

3. Forårets ansættelsesrunde, hvordan gør vi? ved Maria Fournais (VUS)

Beslutning

Indtil evt. nye udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen bliver det virtuelt, men eftersom det først er i marts, kan vi håbe på, at der er nye retningslinier til den tid. Der kan være en mulighed i, at mange af udvalgets medlemmer vil være vaccineret til den tid.


Et underpunkt: Kan vi deles om at ”forudfylde” vurderingsskemaerne (ansættelser, kurser, undervisning og forskning)? Udvalget tilslutter sig forslaget. Udvalget vælger at fastholde formødet uanset antallet af ansøgere. Maria, Anne Mette og Helle fordeler ansøgerne blandt ansættelsesudvalgets medlemmer til vurdering inden formødet. Det er oplagt, at man er 1. eller 2. interviewer på den, man har gennemgået. Lige så snart, der har været ansøgningsfrist (22/2), bedes alle angive, hvem de kender.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

4. FYAs uddannelsesenquete, vagtbelastning og læring, ved Nikolaj Milandt

Beslutning

Se Nikolajs oplæg (vedhæftet). 216 H-, I-læger og ganske få speciallæger deltog i spørgeskemaundersøgelsen. Undersøgelsen er national, men der er også trukket tal ud separat for VUR-Nord. Belastning i vagten angives primært til moderat. Der kunne være spurgt om forventning til antal vagter. UAO kan evt. lave et udviklingsskema for vagterne, hvor uddannelseslægerne skal reflektere over, hvad de gerne vil have ud af vagterne inden og hvad de rent faktisk lærte på vagten.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

5. Udenlandske læger tips og tricks, KBU evalueringsansættelser, ved Toke Ravn og Helle Lykkeskov Nibro med gæsteoptræden fra Karen Norberg (VUS).

Beslutning

Se vedhæftede oplæg fra Karen. Der har været to meritvurderinger af speciallæger fra udlandet over de sidste par år, som har været meget forskellige. Karen Norberg fra VUS, der sidder med udenlandske læger, holder et generelt oplæg, om hvordan STPS vurderer, hvordan lægen skal vurderes. Der er forskel på, hvor lægen er uddannet. Toke kommer med tips og tricks fra hverdagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

6. UL-blok, hvor langt er arbejdsgruppen kommet? Ved Christian Melchior

Beslutning

Se vedhæftede oplæg. Mikka, Anne Mette og Christian er i arbejdsgruppe om UL-undervisning og melder tilbage om arbejdet. Der er udarbejdet kompetencekort/færdighedskort, som er tænkt som støtte til oplæringen. Kompetencekortet er inspireret af forsk. eksisterende færdighedskort i VUR-Nord. Der er et ønske om, at inkludere e-learningmoduler, hvor medlemskab er livslang for nogle steder. Prisen er uafhængigt af, hvilket uddannelsesniveau lægen er på. Prisen/rabatten afhænger af antallet af købte adgange. Se priser og færdighedskort i vedhæftede. Christian videresender kontaktoplysninger på UL-e-learningsadgange.

Opfordring til at sætte det i værk på afdelingerne som anbefaling fra URSARN.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

7. KORT gennemgang af URSARNS kommissorium: Hvad er / skal URSARN? Hvem er med? Skal det ændres? Ved Helle Nibro

Beslutning

Skriv til Maria for opdateret mail-liste. Den gamle slettes fra hjemmesiden.

PKL som formand, UAO fra alle uddannelsesgivende afdelinger (2 fra Ålborg, 3 fra Århus), 2 UKYL'er fra hhv. Århus og Ålborg, 1 HU-læge fra hhv. Århus og Ålborg, 1 repræsentant fra FYA, hvis der ikke er en af de yngre læger, der er medlem i forvejen, 2 i-læger fra alternerende uddannelsesgivende afdelinger, AC-fuldmægtig fra VUS.

Der blev stillet spørgsmål om UKYL fra regionshospitalerne også skal inviteres med, hvilket blev afvist, da udvalget i så fald ville blive meget stort. Til gengælde opfordres der til at invitere den lokole UKYL med, når mødet holdes på et af regionssygehusene, eller det vurderes, at der er relevante punkter på dagsordenen for vedkommende. De 4 regionssygehuse i Region Midtjylland roterer med introlæger. De vælges fra gang til gang på skift mellem afdelingerne, for at undgå at det er den samme afdeling, der repræsenteres hver gang. Hjørring stiller med introlæge hver gang.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

8. Kort nyt fra afdelingerne

Beslutning

Hjørring: har været coronaramt, hvilket har betydet, at introprogrammet er blevet omlagt. Forsøger at udnytte de aflyste kursusdage til interne kurser.

Ålborg: der er opnået øget dagtidstilstedeværelse efter lang tids arbejde. Coronaberedskab er baseret på speciallæger, hvilket ikke har medført ekstra-arbejde for speciallægerne. Aflyste H-kurser kan betyde, at ikke alle når de kurser de skal, mens de er i Ålborg.

Viborg: Corona-ændringer har kun påvirket speciallægerne. Coronaregler for gravide er udfordrende, da de skal tages ud af vagt. Husk at gravide skal gå fra klinisk arbejde/sygemeldes fra uge 28.

Herning: Ekstra vagtlag pga. corona, hvor både HU-læger og speciallæger indgår. Desuden sygevagtlag til at ringe ind ved sygdom. Forventet flytning i løbet af 2021. Alle uddannelseslæger deltager i planlægningen af flytningen. Uddnnelsesprogrammerne skal laves om ifm. flytning, når det vides, hvordan hverdagen skal organiseres.

Randers: Dagkir. er lukket for elektive patienter. Har valgt at alle møder ind alligevel. Den ekstra kapacitet udnyttes til ekstra supervision og føl-mulighed eller fokuserede ophold.

Horsens: Har været presset hen over julen. Mange sendt hjem syge eller i isolation. Ekstra mandskab kaldt ind til weekendstuegang samt fordobling af speciallæger på intensiv. Uddannelsen har været påvirket af sygemelding af UAO.

AUH: Ny struktur på plads. Gode chefer ansat – de nye ledende overlæger er ikke endeligt ansat. Ellers går det godt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

9. Gennemførelse af i-kurser

Beslutning

Vigtigt at finde erstatningsdatoer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

10. Evt, næste møde og evaluering af dagens møde

Beslutning

tirsdag den 27. april i Ålborg.

Tilbage til toppen