Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Anæstesiologi - uddannelsesudvalg
den 15. september 2021 kl. 09:00
i Randers

 


Sagnr.: 1-30-72-239-18

1. Lukket punkt, kun for UAO'erne. Anne Mette Skjødt-Jensen

Beslutning


Der ønskes at holde fast i den form, hvor den, der gennemgår til formødet også er første interviewer. Der meldes tilbage til VUS, hvem man kender og derfor ikke vil interviewe. Der må gerne meldes tilbage til VUS indenfor to dage efter ansøgningsfrist, så der hurtigst muligt kan laves et overblik.

De senere år er der lagt mere og mere vægt på prægraduate kompetencer. Der skal være en opmærksomhed på ikke at lade sig forblænde af de kompetencer, der er opnået prægraduat og uden for medicinsk regi.

Undervisning: Det kan være svært at sammenligne ansøgernes undervisningserfaring. Anne Mette (formand for ansættelsesudvalget) vil i næste ansøgningsrunde lave en oversigt over ansøgernes undervisning, både mængde, type og "tyngde", så ansøgerne bliver lettere at sammenligne og indplacere i forhold til hinanden.

Den første interviewdag må der gerne være kortere tid til prioritering, da der er færre at sammenligne med.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

2. Velkommen og præsentation.

Beslutning



Toke vælges som dirigent. Velkommen til tre nye medlemmer: Majbrit, HU-læge og UKYL i Århus, Jonathan, introlæge i Randers og Christian UKYL i Hjørring.

Referatet er godkendt.



Deltagere: Jonathan Bjørn Frische (i-læge, Viborg), Carsten Poulsen (UAO Viborg), Simon Ladehoff (UAO, Ålborg), Anne Mette Skjødt-Jensen (UAO, Horsens), Susanne Scheppan (UAO, AUH), Christian Velling Thorup (UKYL, Hjørring), Mikka Borup (UAO, Hjørring), Christian Melchior Olesen (UKYL, AUH), Toke Ravn (UAO, Herning), Nette Møller-Nielsen (UAO, Viborg), Maibritt Provstgaard Klitholm (UKYL AUH), Helle Lykkeskov Nibro (UAO og PKL, AUH), Nikolaj Milandt (FYA), Maria Fournais Langschwager (VUS).

Afbud: Marlene Kanstrup (UAO, Ålborg), Masja Bluhme Hoe (UKYL, Ålborg)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

3. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

Dimensioneringsplan 2022-2023

Sundhedsstyrelsen har pr. 28. juni 2021 udmeldt dimensioneringsplanen for den lægelige videreuddannelse for perioden 2022-2023.

Den nye dimensioneringsplan er vedhæftet som bilag.


Beslutning



Der informeres om dimensioneringsplan for 2022-2025 og specialevalgsdag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

4. UL i intro

Beslutning

Med deltagelse af de ledende overlæger

Christian Melchior Olesen fremlagde forslaget med et e-learnings-kursus, supervision og et kompetencekort om UL-vejledte blok i introuddannelsen. Der var generel opbakning til forslaget fra alle de tilstedeværende. Det kan være relevant at udfordre firmaet, der udbyder e-learnings-kurset på, om det er muligt at købe en adgang til hele videreuddannelsesregionen. Christian Melchior og ledende overlæge Jørgen Dalsgaard vil henvende sig til firmaet herom
Adgang til USABCD for speciallæger: Viborg havde det allerede, nu indført i Horsens og Randers, Hjørring har valgt at køre det som fælleskursus for både intro og speciallæger. Herning venter på at overstå flytning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

5. Uddannelse i præhospital behandling

Beslutning

Med deltagelse af de ledende overlæger


Den anæstesiologiske hoveduddannelse inden for søjlen "Akutbehandling, traumebehandling og præhospital behandling samt katastrofemedicin".

Morten Bøtker gennemgik rapport om og forslag til uddannelse i Akut Læge Behandling. Arbejdet blev rost og anerkendt for, at det var et nødvendigt arbejde. Der blev diskuteret hvordan de eksisterende præhospitaler kurser, kan støtte op om dette forslag, så det ikke bliver enten-eller. Region Hovedstaden og Syd har kompetencekort, færdighedsregistrering og en håndfuld køredage. Ønsket er at løfte det ind i DASAIMS uddannelsesudvalg, så det kan blive et nationalt tilbud. Det blev diskuteret hvorvidt antallet af ekstra kursusdage og driften kan hænge sammen. Prøveperiode med evaluering? Det eksisterende præhospital-kursus på HU består af 1 case i et kursus med flere andre emner. Maria (VUS) sender det gennemarbejdede materiale til de ledende overlæger, der har en periode til gennemlæsning og kommentering. Der lægges derefter op til en prøveperiode med en evaluering på uddannelsen samt praktiske forhold. Præhospitalet, arbejdsgruppen under URSARN går sammen om detailplanlægning.
Den fjerde søjle i den faglige profil opfyldes her, derfor skal alle deltage, medmindre der er sundhedsmæssige forhold, der kan fritage. Et samlet URSARN står bag forslaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

6. Dimensioneringsplanen – hvordan påvirkes den?

Beslutning

Med deltagelse af de ledende overlæger

Ifølge dimensioneringsplanen for 2022 og 2023 er der 18 hoveduddannelsesforløb pr år i Videreuddannelsesregion Nord. Er antallet passende også de følgende år?

Der blev fjernet to stillinger fra specialet for et par år siden. Hvordan kan/skal vi få dem tilbage? Der er uddannelseskapacitet til flere på AUH. Hvor stort er det mørketal, der arbejder i præhospitalet/konsulentarbejde? Hvor mange stillinger er der i det? Plus AMK og lægehelikopter. Det skulle måske konverteres til faste stillinger.


Der kommer en generation af speciallæger, der har et andet fokus på work-life-balance end tidligere generationer. Der er

plads til at uddanne flere, da der tidligere blev overdraget to uddannelsesstillinger til akut medicin. Mulighed for fleks-forløb.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

7. Færdighedskort i luftvejshåndtering, spinal, EDK og CVK for I-læger. Bruges de, skal de bruges, skal de opdateres?

Beslutning

Nette Møller-Nielsen vil se på, om færdighedskortene skal opdateres.

Det diskuteres, hvor lokale uddannelsesdokumenter, f.eks. dette færdighedskort, holdningspapiret og færdighedskortet om UL-vejledte blokader i introuddannelsen, bedst ligger. Tre muligheder er: På DASAIMs hjemmeside, på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside, eller der oprettes en ny hjemmeside til det.

Det ville være relevant, at der var en it-ansvarlig, der kunne gennemgå det, der lå på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside.

På hjemmesiden ligger to kommissorier for URSARN. Det fra 2010 skal fjernes, det fra 2015 er gældende. Sagsbehandler skal ændres på hjemmesiden.

Helle skriver til DASAIM for at få lov til at lægge relevante dokumenter for VUS-Nord på herpå.

Det tages op på et senere møde, hvilken løsning der findes bedst.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

8. Kort nyt fra afdelingerne.

Beslutning

Viborg: mange ansøgere til i-stillingerne. Presset pga. sygeplejerskestrejke, hvilket går ud over stuetiden, da dag kir. har været delvist lukket ned. Alle afdelingens læger skal på tur næste weekend. Inspektorbesøg 28/10.

Hjørring: Udfordret på stuetid, da der er mange under uddannelse, der skal have tid (ambulancereddere, sygeplejestuderende, uddannelseslæger…). To i-læger har måttet træde ud af vagtplanen, og der er kun 1 HU-læge p.t., hvilket presser vagten. Men der er en ændring på vej, da der kommer mange I-læger senere på året.

AUH: Inspektorrapporten fra 2000 skal gennemgås på DRRLV den 23. september med handleplan og indsatsområder. Der er genbesøg i 2022.

Randers: Oplæring af uddannelseslæger på stuen er blevet sat i system sammen med sygeplejerskerne. To årlige temadage/kursusdage for bagvagtslaget (samme emne, men to dage for at alle kan komme med). Temamøde om hvordan afdelingen ønsker, at overlæger er/agerer. Bl.a. er der snak om invers feedback.

Ålborg: Uddannelsespulsen bruges til at afdække, hvilke problemer uddannelseslægerne kunne have løbende. Afdelingen er præget af både sygeplejerske- og lægemangel. Uddannelseslægernes dag tid er belastet.

Horsens: stor sygeplejerskemangel især på intensiv, hvor der er lukket fire sengepladser. Uddannelsesmæssigt er der mange barsler/orlover, hvilket udfordrer dag tid og stuetid. Men ligesom i Hjørring er der udsigt til en bedring heraf. Inspektorbesøg 28/10.

Herning: Ny flyttedato 31/1. Udfordret overstået sommerferie, da der var lidt for få og lidt for unge vagthold. Udfordret af ikke at kunne starte nye tiltag pga. flytning. Opslag til intro 1/10, hvor der ikke kom kvalificerede ansøgninger. Nyt opslag 1/11.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

9. Datoer og nok så vigtigt emner for de næste møder.

Beslutning

29/11 i Viborg er aftalt og booket.

De næste møder bliver tirsdag den 18. januar i Hjørring og tirsdag den 5. april i Herning.

Punkter til dagsordenen:

Overlevering mellem afdelinger

Dimensioneringsplan og påvirkning heraf. Der ønskes oversigt over pensionsalder.

Status for uddannelse på AUH.

Status på hjemmeside

Inspektorbesøg i Herning og Horsens.

Revision af målbeskrivelsen/kompetencekort etc.

Uddannelse på deltid.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-239-18

10. Evt.

Beslutning

I-kurser – februar er en svær måned pga. ferie. Samt den 1. og 2. er afsat til central introduktion. Nette sender den nyeste oversigt ud for 2022.

Tilbage til toppen