Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Arbejdsmedicin - uddannelsesudvalg
den 26. august 2021 kl. 09:00
i Olof Palmes Alle 15, mødelokale 11

 


Sagnr.: 1-30-72-240-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

Vedlagt dette punkt er en samlet PDF udgave af dagsordenen.


Der bydes velkommen til de nye medlemmer af udvalget og udvalgets formål, struktur og pågående opgaver gennemgås.

Beslutning

PKL Anette Kærgaard bød velkommen og arbejdsformen i udvalget blev kort drøftet, da det var første fysiske møde i udvalget for to af medlemmerne.


Dagsordenen blev godkendt med den bemærkning, at Nyt fra PKL kom før Nyt fra afdelingerne.

Bilag

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at der følges op på referat fra seneste møde 25. juni 2020

Sagsfremstilling

Vedlagt

- referat fra uddannelsesmøde 25. juni 2020

- referat fra kort virtuelt møde i uddannelsesudvalget 21. januar 2021

Beslutning

Der blev kort fulgt op på referaterne fra de sidste to møder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringerne tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Fra Aarhus Universitetshospital blev der orienteret om, at der er ansat ny afdelingslæge pr. 1. juli 2021, der er to introlæger, som snart er færdige og to nyansatte introlæger tiltræder 1. september. Det giver en god dynamik, at have to introlæger på samme tid og hvis det kan lade sig gøre, fortsætter man med det. Under Covid-19 har det været noget udfordrende at have uddannelsesstillinger særligt introstillinger. Der har været fokuseret på, at få nye uddannelseslæger ind og arbejde så meget som muligt på afdelingen og de har fået et "speciallægenummer", så de altid har kunnet få fat i en speciallæge. Det har været svært at afvikle arbejdspladsbesøg, men enheden har været ude enkelte steder. Uddannelsesmæssigt arbejdes der videre med forskellige punkter fra det afholdte "tretimers" møde herunder fokus på at få udfyldt kompetencekort, arbejde med at uddannelseslægerne kan trække på speciallægekompetencer, så de ikke sidder så alene med patienterne og endelig et forløb med fokus på kommunikation med hjælp fra CESU. Forløbet med fokus på kommunikation har haft stor interesse fra andre afdelinger. Forløbet er inspireret af et arbejde på lungemedicinsk afdeling og frem for at lave noget "hjemmestrikket" tilpasning har enheden valgt at trække på kompetente folk fra CESU. Dermed bliver der sat nogle rammer og introduceret nogle relevante teknikker for deltagerne. Forløbet er for alle såvel uddannelseslæger som speciallæger. Der arbejdes blandt andet med at formalisere feedback lidt mere via små skemaer og så trænes der i både at give og modtage feedback. I den kommende periode er der ikke hoveduddannelseslæger på afdelingen. Fra det prægraduate har der været to medicinstuderende i det seneste rul. Det giver god mening, at have to samtidige. Det tager tid og ressourcer men er samtidigt meget givende at have medicinstuderende.


Fra Aalborg Universitetshospital blev der orienteret om, at arbejdsmedicin i den prægraduate uddannelse er blevet placeret i den sidste del sammen med almen medicin, socialmedicin og retsmedicin. De første erfaringer er gode. De studerende har været aktive og interesserede i den arbejdsmedicinske vinkel, og man håber på sigt, at det kan hjælpe med at understøtte rekrutteringen. Tine orienterede om, at hun som ny UAO var i gang med at komme ind på området. Hun håber, at der vil komme et stærkere fokus på uddannelsesdelen efter oprettelse af den særskilte post som UAO. Der er i øjeblikket en i introstilling, men ellers er der nogle udfordringer med at få rekrutteret til enheden. Der arbejdes målrettet på at styrke uddannelsesmiljøet i afdelingen fremadrettet. I øvrigt er der blevet ansat to psykologer i afdelingen og der arbejdes på et glidende generationsskifte for ledelsen. Enheden flytter ikke med ud til det nye universitetshospital i første omgang, men får til huse i medicinerhuset ved Sygehus Syd. Lokalerne bliver tilpasset, så det er muligt at modtage patienter. Endelig blev der orienteret om, at fra 2023 arbejdes med samme EPJ som i Region Midtjylland, hvilket man ser frem til.


Fra Hospitalsenheden Vest blev der orienteret om, at der i afdelingen arbejdes fokuseret på at komme tilbage efter Covid-19. Dette har et særligt fokus, fordi der igennem den seneste tid er kommet 11 nye i afdelingen på tværs af alle funktioner. Der er forholdsvis mange uddannelseslæger i afdelingen, hvilket giver et godt uddannelsesmiljø. Som på de andre enheder arbejdes der også med den prægraduate uddannelse, hvor to medicinstuderende er på afdelingen i faste rul. Det tager forholdsvist meget tid, fordi såvel to interne læger skal give kliniske vurderinger som en ekstern lektor skal. Det er dog en vigtig del for de medicinstuderende med henblik på at kunne "tage kitlen på". I forbindelse med flytningen til det nye hospital for hospitalsenheden, får afdelingen nye gode lokaler, som man ser frem til at kunne tage i brug. Det bliver måske i løbet af foråret 2022.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

PKL orienterer om status og nyt indenfor uddannelsesområdet.

Beslutning

PKL Anette Kærgaard orienterede om:


At hun var blevet genansat i en ny femårig periode. Ansættelsessamtalen havde også fungeret som en udviklingssamtale, hvor der var blevet drøftet emner som rekruttering til specialet, tid i PKL stillingen, økonomi til medfinansiering af de kliniske ansættelser mm.


At det nu igen er muligt at afholde uddannelsesdage og returdage, de fysiske møder har været stærkt begrænset under Covid-19 pandemien.


At der fortsat arbejdes med at få det sidste på plads til den nye målbeskrivelse.


At det i forlængelse af drøftelse på sidste møde er en vigtig pointe, at dispensation fra to-stedskravet skal være en sidste udvej i meget få tilfælde, og at afdelingerne kan sige nej til ændre uddannelsesforløb, hvis ikke det er foreneligt med arbejdstilrettelæggelsen og/eller uddannelsen til speciallæge. Udvalget var enige om, at det er nogle vigtige faglige og læringsmæssige grunde til, at uddannelsen til speciallæge kræver ansættelse på minimum 2 forskellige arbejdsmedicinske enheder.


At der fortsat er rekrutteringsudfordringer i specialet jævnfør punkt 5 på denne dagsorden.


At arbejdet med revision af den lægelige videreuddannelse fortsat kører. Processen er blevet genstartet hen over sommeren 2021, og der er en stor opmærksomhed fra specialets side på drøftelserne af, om nogle specialer eventuelt skal lægges sammen.


At der den efterfølgende fredag afholdes første fælles virtuel undervisning på tværs af de tre arbejdsmedicinske enheder i VUR Nord. Det blev tilkendegivet fra alle enheder, at man meget så frem til dette tiltag, og at der var mødepligt for lægegrupperne. Ideen har været at starte med en case og/ måske to emner, som der kan diskuteres ud fra eller formidles læring ud fra. Det er vigtigt, at formatet har et læringsperspektiv og ikke bliver konferencer eller rene oplæg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

5. Temadrøftelse: Rekruttering til specialet

Det indstilles,

at det drøftes, hvordan enhederne og specialet kan arbejde for at skabe øget søgning til uddannelsesstillingerne i specialet.

Sagsfremstilling

De seneste ansættelsesrunder har der været meget få (eller ingen) ansøgere til HU stillingerne i specialet.


Tidspunkt

Antal opslag

Antal ansøgere

2. halvår 2021

1

0

1. halvår 2021

2

0

2. halvår 2020

1

0

1. halvår 2020

3

1

2. halvår 2019

1

0

1. halvår 2019

2

2

2. halvår 2018

1

1

1. halvår 2018

2

1

Samlet

13

5


I den tidligere dimensioneringsplan 2018-2020, den nuværende 2021 og den fremtidige 2022-2023 er Videreuddannelsesregion Nord dimensioneret til at starte 3 hoveuddannelsesforløb i arbejdsmedicin om året.


Der gøres opmærksom på, at der med dimensioneringsplanen 2021 og den kommende 2022-2023 er indført en mulighed for at konvertere ubesatte forløb til opslag i et andet speciale.


I samme dimensioneringsplaner som beskrevet ovenfor er Videreuddannelsesregion Nord dimensioneret til at opslå minimum 6 og maksimum 9 forløb årligt.

I 2021 er til nu blevet besat 5 introstillinger

I 2020 blev der besat 3 introstillinger

I 2019 blev der besat 1 introstilling

I 2018 blev der besat 2 introstillinger


Beslutning

Fra de forskellige enheder blev der i første omgang fokuseret på det lave antal af ansatte i introstillinger. Særligt i Aalborg har det været en udfordring, at få besat introstillingerne. Fra enhederne blev der dog nu meldt om, at introstillingerne det seneste år er blevet besat med kvalificerede ansøgere. På enhederne i Region Midtjylland har man også oplevet, at der i øjeblikket er flere kvalificerede ansøgere end stillinger. For specialet er det en yderligere udfordring, når nogle af dem der starter i en introstilling i arbejdsmedicin, efterfølgende søger videre i andre specialer eksempelvis almen medicin. Der har derfor i de sidste år været meget få ansøgere til hoveduddannelsesstillingerne.


Der blev drøftet forskellige grunde til, at det i de senere år har været svært, at rekruttere til specialet, herunder usikkerhed omkring de reumatologiske delansættelser i HU forløbene, meget få besatte introstillinger, en del afbrudte introstillinger, usikkerhed om slutstillinger og få læger i specialet i Aalborg.


Ud fra tilkendegivelserne fra enhederne ser det ud til, at der i den kommende tid vil være bedre rekrutteringsmuligheder ind i specialet. Der blev fra Aalborg Universitetshospital luftet mulighederne for enten at lave flere Aalborg forløb, hvor de kliniske ansættelser ligger i Region Midtjylland, og/eller lave delte introstillinger med 6 måneder i eksempelvis Aarhus og 6 måneder i Aalborg. Ændringen i hoveduddannelsesforløbene såvel som introstillingerne kræver nye lægefaglig indstilling.


Videreuddannelsessekretariatet vil undersøge muligheden for at lave introforløb med 2 x 6 måneders ansættelse. Der blev ikke aftalt konkrete ændringer på nuværende tidspunkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

6. Videre dialog med de kliniske ansættelser

Det indstilles,

at Aalborg Universitetshospital orientere om status for dialog om samarbejde om de kliniske ansættelser.

Sagsfremstilling

Der orienteres fra Aalborg Universitetshospital om status for dialog med reumatologisk afdeling og hospitalsledelsen om det fortsatte samarbejde.


I forbindelse med opslag af HU stillinger til efteråret 2021 indsendte Reumatologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital indsigelse mod at skulle være en del af opslaget. Indsigelse er vedlagt som bilag.

Beslutning

Der var en drøftelse i udvalget af de udfordringer, som indsigelsen fra Reumatologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital peger på. Tine Malling tager kontakt til Reumatologisk afdeling, Aalborg Universitetshospital og UKO funktionen ved Aalborg Universitetshospital. Det er vigtigt, at der kan sammensættes uddannelsesforløb, der giver mening og som de involverede afdelinger bakker op omkring.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

7. Forlængelse af uhensigtsmæssige uddannelsesforløb - udfordringer og rammer

Det indstilles,

at emnet drøftes.

Sagsfremstilling

Der har i specialet været en række sager, hvor der er sket en forlængelse af uddannelsen på grund af uhensigtsmæssige forløb. Aarhus Universitetshospital har bedt om en principiel drøftelse af rammerne for sådanne forlængelse. Der er en bekymring for, at om uddannelsessøgende "presses igennem", fordi det eksempelvis koster en afdeling ekstra at forlænge.


Som baggrundsmateriale henvises til notat om uhensigtsmæssige uddannelsesforløb på VUS hjemmeside: www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/det-regionale-rad/retningslinjer-og-notater/notat-vedr.-uhensigtsmassige-uddannelsesforlob-d.-9.-oktober-2015.pdf

Beslutning

Aarhus Universitetshospital indledte punktet, og der var efterfølgende en generel drøftelse af, hvordan specialet på den ene side kan/skal kunne rumme kolleger, der af den ene eller anden grund har brug for særlige aftaler, og på den anden side kan/skal kunne sikre, at speciallæger uddannet i specialet kan arbejde på speciallægeniveau.


Der var enighed om, at det er vigtigt, at fastholde et fagligt højt niveau i speciallægeuddannelsen og at særlige vilkår skal kunne aftales ind i enhedens opgaveløsning.


Det blev præciseret, at notat om uhensigtsmæssige uddannelsesforløb er godt at støtte sig til i konkrete forløb. Ligeledes blev det præciseret, at det er vigtigt at inddrage relevante ressourcepersoner eksempelvis enhedens UKO ved konkrete udfordringer.


Der var en drøftelse af, om der skal aftales mere struktureret overleveringssamtaler ved skiftene i hoveduddannelsesforløbene. I andre specialer arbejdes der med dette. Overleveringssamtaler kan være struktureret forskelligt, og det kan eksempelvis være uddannelseslægens opgave at få dem booket og gennemført.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling


NYT FRA VUS


Specialevalgsdag 2021 (maj 2021)

Årets specialevalgsdag forventes at bliver afholdt den 14. oktober 2021 i Region Nordjylland. Region Nordjylland forventer at afholde en traditionel specialevalgsdag med fysisk tilstedeværelse og stande.

Specialerne opfordres til at påbegynde planlægning af specialets stand.

Når der er yderligere fra arrangørerne får I besked.


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Dermato-venerologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Infektionsmedicin

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Thoraxkirurgi


Nye KBU tal (opdateret juni 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.


Baggrundsnotat (december 2020)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").



Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

9. Næste møde

Det indstilles,

at dato og eventuelle emner til næse møde fastlægges.

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde afholdes den 13. januar 2022 om formiddagen og eftermiddagen reserveres til ansættelsessamtaler.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

10. Eventuelt

Beslutning

Der var intet under dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

11. Deltagere

Beslutning

Tilstede:

Anette Kærgaard (formand) - PKL - Hospitalsenheden Vest

Mette Lausten Hansen - Aarhus Universitetshospital

Tina Halsen Malling - Aalborg Universitetshospital

Sorosh Tabatabaeifar - yngre læge i specialet


Bertil Selde Krogh - Videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud:



Tilbage til toppen