Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Gynækologi og obstetrik - uddannelsesudvalg
den 19. marts 2021 kl. 09:00
i Videomøde

 


Sagnr.: 1-30-72-241-18

1. Godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget godkender dagsordenen

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.


Deltagerne præsenterede sig:


Inge Marie Møller, PKL

Susanne Axelsen, UAO

Maria Stentebjerg Skøtt, UAO

Anja Kirstein, UAO

Helle Larsen, UAO

Constanze Merkel, UAO

Linn Helleland, UAO pr. 1. april 2021

Anne Gamst, UAO

Lars Høj, UAO

Birgitte Freilev Lindved, UKYL

Nanna Lyshøj Jensen, UKYL

Anna Schou Løve, UKYL

Johanne Olesen, UKYL

Camilla Skovvang Borg, UKYL

Katrine Dahl Pedersen, UKYL

Signe Østergård, UKYL

Stine Leenskjold, UKYL

Ninna Rajaratnam, UKYL


Gæst:
Erik Hansen, overlæge i urinvejskirurgi (deltog under punkt 6)


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

2. Nyt fra PKL

Beslutning

Inge Marie Møller orienterede om følgende (se vedlagte powerpoint):


Fleksforløb
Gynækologi og obstetrik i Videreuddannelsesregion Nord er desværre ikke blevet tildelt stillinger på grund af manglende økonomi i afdelingerne. I Region Midtjylland har der været høring via hospitalsledelserne med frist 23. februar 2021 og efterfølgende beslutning i Klinikforum 12. marts 2021. I både Videreuddannelsesregion Øst og Videreuddannelsesregion Syd er gynækologi og obstetrik tildelt fleksstillinger, hvilket øger uligheden i speciallægeratioen pr. indbygger.


Alt i alt har det været en frustrerende proces, hvor specialet kunne have ønsket mere kommunikation mellem afdelingsledelse og hospitalsledelse. Specialets UAO'er vil ved næste ansøgningsrunde forsøge en koordineret proces med tidlig involvering af UKO'er.


Uddannelsesprogrammer

Inge Marie roste UAO'er og UKYL'er for den gode indsats i forbindelse med udarbejdelse af nye uddannelsesprogrammer. Det har desværre været en meget uklar proces efter indsendelse, hvor der har manglet feedback til både UAO'er og PKL. Der har desuden været uklarhed i kommunikationen om, hvorvidt programmerne blev godkendt med små rettelser eller de blev afvist og skulle for UGUP igen. Efter UGUP mødet den 19. marts er status, at kompetenceskemaet skal revideres for at kunne godkendes. Inge Marie og Susanne Axelsen er i dialog med Vibeke Ersbak fra UGUP.


Målbeskrivelse

Sanne Tipsmark orienterede om, at Videreuddannelsessekretariatet gerne vil stå for overflytning af uddannelseslæger fra den gamle målbeskrivelse til den nye målbeskrivelse fra 2019. Udvalget modtager en orienterende mail om, hvordan det kommer til at foregå.

Det blev aftalt, at Videreuddannelsessekretariatet overflytter alle kompetencer på nær H1, H3, H4 og H43, som UAO'erne selv skal sørge for at godkende. Det skyldes, at der er ændring i kompetencens indhold eller niveau.


Karrierevalgsdagen

Gyn-obs var blandt de 5 specialer mest viste specialer på Videreuddannelsesregion Nords hjemmeside. Formen på næste karrierevalgsdag diskuteres i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Revision af den lægelige videreuddannelse

Inge Marie orienterede om den igangværende revision. Status er, at arbejdet midlertidigt er pauseret på grund af COVID. Der har været 1. møde i alle grupper i slutningen af 2020. Der forventes møde igen i gruppe 1 og 2 i løbet af foråret. Da arbejdet i gruppe 1 og 2 danner basis for arbejdet i de øvrige grupper, kommer gruppe 3 og 4 derfor først i spil i efteråret 2021.


Funktionstidsbestemmelse

Inge Marie orienterede. Der er siden orienteringen meldt nyt ud om funktionstidsbestemmelsen, som følge af overenskomstforhandlingerne 2021:


Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Nye ledende lektorer

Der er ansat to nye ledende kliniske lektorer i Videreuddannelsesregion Nord ved henholdsvis Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Den ene Susanne Nøhr, er uddannet speciallæge i gynækologi og obstetrik og er uddannelseskoordinerende overlæge på Aalborg Universitetshospital, den anden er Flemming Randsbæk, som er udannet speciallæge i karkirurgi og er ansat som overlæge ved Kirurgisk afdeling, Karkirurgisk Klinik på Hospitalsenhed Midt.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

3. Nyt fra FYGO

Beslutning

Der var afbud fra FYGOs repræsentant Karen Guldbrandsen, som havde sendt et skriv til Inge Marie Møller, der orienterede udvalget om følgende:


  • Grundet corona situationen har FYGO ikke kunne holde aftenkurser som vanligt. Derfor er der i stedet over vinteren 2020/2021 afholdt virtuelle aftenkurser. Kurserne har været kortere end vanligt - typisk fra kl. 19-21 og har den fordel, at medlemmer fra hele landet kan deltage. FYGO har oplevet stor tilslutning til kurserne og fået positive tilbagemeldinger fra deltagerne. Dog mangler det sociale aspekt, hvor medlemmer mødes og skaber relationer, som også er en stor del af aftenkurserne.


  • Den 23. april 2021 afholder FYGO virtuelt internat. Det vil foregå som en hybrid med det vanlige fysiske internat. Vi forestiller os, at medlemmerne vil forsamles lokalt i mindre grupper og deltage i det virtuelle arrangement sammen. Derfor opfordrer vi FYGO-medlemmer ude på afdelingerne til at tage initiativ til at mødes og købe en billet som afdeling. Vi håber, at afdelingsledelserne vil støtte op om internatet.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

4. Nyt fra UU

Beslutning

Inge Marie Møller orienterede.


  • den 2. november 2021 er der planlagt et landsdækkende møde for de uddannelsesansvarlige overlæger på Tivoli Hotel i København.
  • det har været nødvendigt at flytte h-kurser. PKL i abdominal kirurgi orienterer de uddannelsesansvarlige på de kirurgiske afdelinger om, at der kan være brug for, at uddannelseslægerne kommer på kurser under det kirurgiske ophold.
  • UU har diskuteret et ønske fra DFKO om en reserveret plads i UU. Der var enighed om, at alle kan stille op til ordinært valg, men man kan ikke have fast repræsentation fra alle subspecialer, så derfor heller ikke DFKO.
  • der er valg til UU igen til april.


Inge Marie opfordrede til, at flere fra Videreuddannelsesregion Nord melder sig til UU, så der er større lighed i den geografiske repræsentation. Det er en rigtig god og lærerig opgave for en relativ ny uddannelsesansvarlig. Pt. er der få heldagsmøder med fysisk fremmøde, da meget foregår virtuelt. Inge Marie roste desuden udvalget for at være gode til at lave afrapportering efter h-kurser og dermed styrke transfer til den kliniske hverdag. Det er vigtigt, at afdelingerne fortsat bevarer dette fokus.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

5. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Sanne Tipsmark orienterer om nyt fra VUS, herunder også status for den igangværende revision af uddannelsesprogrammerne for hoveduddannelsen og fleksforløb.


Beslutning

Punktet blev slået sammen med punkt 2.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

6. Simulationsbaseret træning i basale robotkirurgiske færdigheder

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter rekruttering af deltagere til forskningsprojektet

Sagsfremstilling

Projektleder Erik Hansen deltager under punktet.


MidtSim har igangsat et forskningsprojekt med henblik på at udvikle et forskningsbaseret uddannelsestilbud i basal robotkirurgi inden for specialerne urologi, kirurgi og gynækologi og obstetrik. Projektet er finansieret af Videreuddannelsesregion Nord. De første deltagere er inkluderet og har været i gang med træningen, som foregår i de kirurgiske forskningslaboratorier på AUH. Der er dog behov for at rekruttere flere deltagere.


Formål

Formålet med at deltage i projektet er todelt, da deltagerne dels vil blive oplært i basal robotkirurgi på en forskningsbaseret måde og derfor kan varetage disse opgaver på afdelingen. Herudover vil de være med til at sikre, at MidtSim fremadrettet kan udbyde et forskningsbaseret uddannelsestilbud indenfor robotkirurgi, der er tilpasset de forudsætninger og udfordringer, som de uddannelsessøgende læger i RM besidder.


Beslutning

Oplæg om projektet basal RobotSim

Overlæge i urinvejskirurgi, Erik Hansen præsenterede projektet basal RobotSim, som har til formål at udvikle et vedvarende uddannelsestilbud inden for robotkirurgi.
De inviterede specialer er gynækologi og obstetrik, mave-tarm kirurgi og urologi. Projektet rammer ned i specialets nye H4 kompetence om robotkirurgi fra 2019 målbeskrivelsen.


Der er behov for 32 novicer inden for robotkirurgi, heraf minimum 8 fra gyn-obs (kan være både uddannelseslæger- og afdelingslæger). Varigheden vil være ca. 4 dage og projektet forventes afsluttet ultimo 2022. Både deltagere fra Region Nord og Region Midtjylland er velkomne. Så længe der er tale om et forskningsprojekt, er deltagelse gratis (koster deltagernes tid).


Udvalgets drøftelse

Udvalget drøftede oplægget og der var enighed om, at uddannelsestilbuddet rækker udover kompetencen fra målbeskrivelsen, som kun skal opnås på niveau a. Tilbuddet erstatter det tidligere MIUC-kursus, men på et højere niveau. Udvalget havde en opmærksomhed på, om det høje timeforbrug står mål med kursisternes udbytte og efterfølgende mulighed for at sætte kompetencerne i spil i den kliniske hverdag, da mange kan assistere ved robotkirurgi ved blot et 2-3 timers dockingkursus. Aalborg har sit eget velfungerende 2-dages kursus med grise og ønsker derfor ikke at indgå i forskningsprojektet. De øvrige afdelinger afdækker interessen i afdelingen og giver en tilbagemelding til Erik Hansen.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

7. Ansættelsesrunden 2021, 1. halvår

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter om der er behov for yderligere opfølgning


at uddannelsesudvalget drøfter, hvordan der skabes gode ansættelsessamtaler i fysiske rammer såvel som i virtuelle

Sagsfremstilling

Evaluering af ansættelsesrunden 2021, 1. halvår

Den nyudpegede formand for ansættelsesudvalget, Susanne Greisen gennemgår ansættelsesrunden 2021, 1. halvår med henblik på opgørelse og udvikling i antallet af procedurer hos ansøgere. Det blev ved seneste møde aftalt, at opgørelsen over antallet af fødsler, vacuumekstraktioner og bristninger genoptages.


Den gode ansættelsessamtale

På grund af COVID-19 foregik samtalerne ved ansættelsesrunden 2021, 1. halvår delvis over video, hvor kun en del af ansættelsesudvalget var samlet fysisk og den resterende del deltog på video. Ansøgerne blev tilbudt fysisk fremmøde, men flere valgte at deltage over video. Den nye samtaleform giver anledning til at drøfte, hvordan ansættelsesudvalget skaber gode ansættelsessamtaler i fysiske rammer såvel som i virtuelle.


Drøftelsen kan eksempelvis indeholde:

  • Hvad er en god samtale?
  • Hvordan understøtter ansættelsesudvalget, at ansøgerne får samme forudsætninger for en god samtale?



Beslutning

Evaluering af ansættelsesrunden 2021, 1. halvår

Da der var afbud fra ansættelsesudvalgets formand Susanne Greisen, orienterede Inge Marie Møller om ansættelsesrunden 1. halvår 2021 (se vedhæftede powerpoint).

Opgørelsen viser, at nogle i-læger godkendes uden det antal procedurer, der fremgår af uddannelsesprogrammet. Det blev indskærpet, at procedurerne er en forudsætning for godkendelse af i-stillingen. Hvis der er udfordringer med at nå procedurerne i den almindelige patientbehandling, kan simulation være et fint alternativ. Det blev pointeret, at opnåelse af det rette antal procedurer ikke i sig selv sikrer kompetenceopnåelsen, men at det samtidig handler om kvalitet og håndelag. Hovedvejlederen har derfor en opgave i at sikre både antal og kompetenceopnåelse.


Den gode ansættelsessamtale

Udvalget var enige om, at der er væsentlig forskel på, hvordan der interviewes og at dette kan have stor betydning for kvaliteten af samtalen. Ansættelsesudvalget er meget bevidste om forpligtelsen til at understøtte kvaliteten af samtalerne og medvirke til at ansøgerne viser sig fra deres bedste side. Derfor er der ønske om at lave en kultur omkring erfaringsudveksling og feedback. Følgende tanker og idéer var i spil:


  • det er vigtigt at lytte og følge op med supplerende spørgsmål - dialog fremfor "forhør"
  • grundig forberedelse, evt. i par inden ansættelsessamtalerne
  • feedback til interviewer fra én eller flere i ansættelsesudvalget
  • brug gerne 1-2 minutter på at finde ud af, hvad er det for en person, der sidder over og tilpas samtalen
  • primær- og sekundærinterviewer


Det blev aftalt, at der ved næste ansættelsessamtale forsøges med primær og sekundær interviewer, hvor nyere medlemmer kombineres med mere erfarne medlemmer.

Temaet "gode ansættelsessamtaler" dagsordenssættes igen i uddannelsesudvalget, når der er mulighed for fysisk fremmøde.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

8. Uddannelse under COVID-19

Det indstilles,

at afdelingerne orienterer og erfaringsudveksler om uddannelse under COVID-19, herunder status på tiltag og stemningen blandt de uddannelsessøgende i- og h-læger.

Beslutning

Afdelingerne orienterede om uddannelse under COVID-19 og status for kompetenceopnåelse.


Aalborg: overordnet har COVID givet hovedbrud, da en del af h-læger har været i pandemiafsnit. Det er lykkes nogenlunde, men nogen af uddannelseslægerne har ikke nær så mange hysterektomier, som de burde på nuværende tidspunkt. Da det er relativt lidt lægerne mangler, forventer afdelingen at sende dem videre som planlagt og følge op på kompetenceopnåelsen, når de kommer tilbage til afdelingen.


Randers: Uddannelsen har foregået meget håndholdt. Første bølge gav store udfordringer for kompetenceopnåelsen hos AP-lægerne, som blev vendt til erfaring i anden bølge. Der har været stort fokus på at udnytte uddannelsespotentialet og have den rigtige uddannelseslæge til hver patient. H-lægerne har ikke fået den volumen de plejer, men de får det nødvendige. Der er lavet gode tiltag omkring undervisning, som kan videreføres efter COVID.


Viborg: COVID har budt på nedlukkede ambulatorier og færre operationer end ellers, hvilket har udfordret kompetenceopnåelsen. Afdelingens uddannelseslæger er dog godt med og overgår derfor til næste afdeling som planlagt.


AUH: ved første bølge blev kompetenceopnåelsen håndholdt for hver enkelt uddannelseslæge, der hver morgen blev fordelt til de funktioner, de manglede. Efterhånden blev uddannelseslægerne selv mere opmærksomme på, hvad de manglede og tog selv initiativ til at opsøge mangler. Erfaringen fra første bølge blev brugt i anden bølge. Ingen uddannelseslæger mangler kompetencer, omend det antalsmæssige volumen er lavere end før COVID. Afdelingen har fået rigtig gode evalueringer under COVID og arbejder derfor med at fastholde de gode initiativer.


Horsens: første bølge var tung og med tynd bemanding, men ved fælles hjælp kom afdelingen i mål. Der har efterfølgende været god tid til at indhente det operationsmæssige, da afdelingen nu er godt bemandet. Status er, at der ikke er mangler i uddannelseslægernes kompetenceopnåelse.


Herning: uddannelsen har foregået meget håndholdt, men status er, at uddannelseslægerne opnår alle kompetencer. Alle har udvist fleksibilitet og har været villig til at give operationsdage fra sig mod tid i ambulatorierne.


Hjørring: afdelingens uddannelseslæger er med kompetencemæssigt efter stor indsats fra skemalægger, UAO og ledende overlæge. Det kræver pt. ekstra anstrengelser, at få AP-lægerne igennem alt det de skal.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

9. Status for kompetenceopnåelse for h-læger

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter om der er generelle udfordringer med kompetenceopnåelsen for h-læger i forbindelse med COVID-19 og hvordan det håndteres i overgangen fra én afdeling til en anden.

Sagsfremstilling

COVID-19 har betydet, at flere af h-lægerne har udfordringer med at opnå de elektive kompetencer.


Inden mødet bedes de uddannelsesansvarlige overlæger have et overblik over, hvor de enkelte h-læger er kompetencemæssigt, så uddannelsesudvalget i fællesskab kan vurdere omfanget af udfordringen og hvad det kalder på.

Beslutning

Punktet blev slået sammen med det foregående punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

10. 3-års planer

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning

Sagsfremstilling

Susanne Greisen og Constanze Merkel har som led i UAO-kurset udarbejdet 3-års planer, som de fremlægger for uddannelsesudvalget. Maria Stentebjerg vil ved næste møde præsentere sin 3-års plan.

Beslutning

Constanze Merkel fremlagde sin 3-årsplan for gynækologisk/obstetrisk afdeling, Regionshospital Nordjylland. Planen er udarbejdet som led i deltagelse på UAO-kurset.

(se vedhæftede powerpoint).

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

11. Nyt fra afdelingerne

Beslutning

Hjørring: afdelingen varetager ikke længere elektive sectioer. Det er derfor en udfordring for i- og h-lægerne at opnå kompetencen/antallet. Indtil videre lykkes det via sectio-kursus, hvor i-lægerne skærer i dukker kombineret med nøje planlægning af, hvem der tager sectioer i vagten.


Herning: afdelingen har fået nyt uddannelsesteam, som er i gang med planlægning og opstart af diverse initiativer på afdelingen. Der er en stor opmærksomhed på den kommende udflytning til Gødstrup og hvordan uddannelsen bevares i den proces.


Aalborg: afdelingen har opstartet journalclub. Der er stor tilfredshed med indkøbet af simulator til ultralydsscanning. Det betyder at vi fremover har samme gode tilbud om simulator baseret tidlig oplæring i vaginal ultralydsscanning i både Midt og Nord. Man forventer at den nye ultralydsscanner, vil kunne bruges til træning af både vaginal- og abdominalscanning.


Thisted: afdelingen har i-læge i samarbejde med Aalborg. Der er fokus på mesterlæreprincippet med tæt kontakt til mere erfarne kollegaer og opmærksomhed på, hvilke kompetencer der kan samles op i dagens program. Der bliver pt. sendt speciallæger fra Aalborg til Thisted for hjælp til pukkelafvikling. UAO'erne i Thisted og Aalborg har en opmærksomhed på at få de uddannelsessøgende med til operationerne.


Randers: afdelingen får ny ledende overlæge, men der er endnu ikke lavet en officiel udmelding. Dette sker forventeligt pr. 1. april. Som en afledt effekt af at to obstetrikere har sagt op, har der været omrokering på UKYL-posten og afdelingen vil fremadrettet have to UKYL'er. Der er netop holdt 3-timers møde og afdelingen arbejder i den forbindelse med at holde morgenkonferencen struktureret og synliggøre dagens uddannelsespotentiale.


AUH: afdelingens nye uddannelsesteam arbejder videre med de velfungerende tiltag, som blev implementeret under COVID. Eksempelvis er der anlagt en ny funktion i ultralydsafsnittet med fokus på tilvækstscanninger. Derudover har afdelingen indført et urogynækologisk kørekort som et supplement til et i forvejen velfungerende spor.


Horsens: afdelingen har fokus på ikke at stå i stampe pga. COVID. Der er etableret et fast rul til alle forvagter, som inkluderer alle uddannelseslæger. Næsten alle AP-læger er ude af vagt de første måneder pga. god bemanding. H-lægerne går i vagt på skift og der er etableret mesterlærespor i dysplasi, urogynækologi og obstetrik. Der er ekstra forvagt i dagtid ved obstetrik, hvilket er godt for især i-lægerne. Derudover har afdelingen etableret et velfungerende vejlederforum.


Viborg: Linn Helleland overtager UAO-posten efter Huda Majeed pr. 1. april. Hun er derfor tilmeldt UAO-kurset i september 2021. Den nuværende UKYL Nanna Lyshøj er snart færdig med sin i-stilling, men fortsætter som UKYL i en uklassificeret stilling det næste år. Derudover er der planer om endnu en UKYL. Afdelingen har haft besøg af UKO Annette Bagger i forbindelse med introduktion af Linn. Inge Marie Møller planlægger at besøge afdelingen i nærmeste fremtid. Maria Stentebjerg som selv er relativ ny UAO i Randers, har tilbudt at sparre med Linn.


Det blev nævnt, at det er svært at få tider til simulationstræning af transvaginal ultralydsscanning ved MidtSim, hvilket besværliggør planlægning. Inge Marie kontakter Ejvind Andersen

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

12. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget aftaler en dato for næste uddannelsesudvalgsmøde

Sagsfremstilling


PKL foreslår, at næste møde bliver den 24. september 2021 i Hjørring.

Beslutning

Da den foreslåede dato var sammenfaldende med UAO-kurset, blev det aftalt, at udvalget modtager en ny dato via Outlook.
Det er efterfølgende aftalt, at mødet bliver den 1. oktober 2021 i Hjørring.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-241-18

13. Eventuelt

Beslutning

Næste i-kursus i obstetrik afholdes af AUH jf. nedenstående plan.




Tilbage til toppen