Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Akut - uddannelsesudvalg
den 27. april 2021 kl. 08:30
i Ikke angivet

 


Sagnr.: 1-30-72-238-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Sagsfremstilling

Vi skal byde velkommen til Dea, som ny PKL i stedet for Charlotte.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet fra mødet den 24. november 2020 er vedhæftet.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Horsens: Det er svært at sikre sig, at HU-lægerne har opnået alle kompetencer, især delkompetencer, der skal opnås andre steder. Der afholdes temadag 4 gange om året, hvor alle akutlæger tages ud af klinikken. Man medbringer cases, som skal gennemgås. Uddannelseslæger kan bede om en administrativ dag om måneden, som kan bruges på udvikling for en selv eller specialet. Det er disse dage man bruger til temadagene.

Mellemvagtslaget er presset i nattetid og i vagttid, dette emne blev også diskuteret på en temadag. Der er god rekruttering af i-læger. Man regner med at en af de nuværende i-læger søger HU i næste runde.


Herning: Der er i øjeblikket 3 introlæger, og 2 nye introlæger og to nye udenlandske læger på vej. Der er 2 HU-læger, 2 i meritansættelse og 4 i den svenske model. Man har prøvet at give mellemvagtslaget et løft. Der er en uddannelsesdag til mellemvagtslaget og AP-lægerne, de har været meget glade for det, de har selv arrangeret dagen og stået for dagsorden med intern undervisning og ekstern undervisning, det er ca. en gang i kvartalet.

Man har tidligere haft "kvartalets supervisor" hvor man fik billede hængt op med tilhørende kommentarer. Der var stor interesse for dette projekt, der desværre er løbet lidt ud i sandet. Der er et ønske om at UAO kan være med til at ansætte i-læger.


Randers: Dea er blevet ny ledende overlæge i Herning, så Christian er ny UAO fra 1. maj. Der arbejdes på at finde en mere, så der fremover er to UAO'er. Man arbejder også på at have to UKYL'er. I øjeblikket er der 3 i-læger, og 1-2 på vej. De nuværende HU-læger man fra tidligere ansættelser og det er meget positivt. Man har fået etableret en fin vifte af uddannelsesaktiviteter, som uddannelseslægerne er glade for, nu er det vigtigt at understøtte dem og uddelegere, så der er nogen, der bærer dem. Afdelingen har arbejdet meget med reverse feedback, der har også været afholdt en temadag på hospitalsniveau. Randers skal fremover være et feedbackhospital. Afdelingen har haft inspektorbesøg med god feedback og anerkendelse af arbejdet. Der er blevet kigget nærmere på forskningsmiljøet, og man arbejder med på sigt at ansætte en forskningsansvarlig overlæge i akutafdelingen. Afdelingen vil udover forskningen have fokus på faculty development i form af udvikling af speciallægegruppen. Der er en vis diversitet i forhold til hvilket speciale man kommer fra, og det er et mål at speciallægerne bliver mere ens i de faglige kompetencer, samtidig med at man skal have de andre kompetencer ind, som man kan have glæde af i akutmedicin. Derudover skal instrukserne systematiseres, dette rører ved en opgave om fælles nationale instrukser. De unge læger efterspørger nemt tilgængelige instrukser, måske i form af flow charts eller akutmedicinske actioncard. afdelingen har også arbejdet med at give de yngre læger med en særlig kompetence en mindre opgave, de kan løse i sidste del af KBU eller intro, det vokser de meget med.


Aalborg: Fra 1. september blev organiseringen af afdelingen anderledes, sådan at akutpatienterne nu også tilhører afdelingen, også på sengeafsnittene. Det har givet en stor ro. Der er indført et mellemvagtslag, det har givet et stor kompetenceløft. Laget består af AP-læger og introlæger. Der er 8 introlæger ansat pt og 2 HU-læger. Fra 1. maj har man ansat endnu en akutlæge, der skal være forskningsansvarlig. Som UAO er man en del af ledelsen og med til at bestemme, hvem der ansættes. Der er meget aktive UKYL'er. Man plejer at have folk udefra til undervisning, det er gået lidt i stå pga. corona, men de yngre læger har indført junior class med undervisning fra de yngre læger i stedet for master class. Der er undervisning en gang om ugen.


Hjørring: Afdelingen fik sin første HU-læge 1. marts og det har været en rigtig god oplevelse. Lægen har været i KBU i Hjørring. Der er pt. 2 introlæger, og den normering fortsætter man med. Afdelingen er lige nu udfordret af, at den ene UAO er på barsel, der er kun 3 speciallæger i klinikken. Mellemvagtslaget bestående af introlæger, HU-læger og AP-læger har rigeligt at se til. De går med til akutte kald under supervision af speciallæger. De har en meget varieret hverdag. Der foreligger en aftale fra overlægeforeningen, hvorefter der ikke må være mere end 8 uddannelseslæger pr. UAO i Region Nordjylland, samme regelsæt gælder for UKYL'er. Det er UAO, som udpeger UKYL, men det kræver også en ansøgning.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

4. Nyt fra PKL

Sagsfremstilling

Dea og Marc orienterer.

Beslutning

Punktet er blevet behandlet under de øvrige punkter.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

5. Supplement til inspektorordningen

Sagsfremstilling

Der har været afholdt PKL-UKO-VUS temadag, hvor temaet var, hvad man kunne gøre for at opretholde kvaliteten af uddannelsen, nu inspektorordningen er reduceret. Der kom mange gode forslag frem på mødet, bl.a.:


  • at PKL i forbindelse med besøg på afdelingerne forinden kunne bede om udfyldelse af selvevalueringsrapporten eller en SWOT-analyse, så det blev en slags miniinspektorbesøg. Man kan i den forbindelse vælge et tema, man skal have fokus på. Der kan både være fokus på de lavthængende frugter, de store udfordringer og de positive ting.
  • man kan etablere lokale og regionale netværk for PKL på tværs af specialer med henblik på erfaringsudveksling
  • online inspektorbesøg, evt. med brug af go-pro
  • brug af de eksisterende redskaber og hjælpemidler vi har, f.eks. evaluer.dk, 360 graders evalueringer og data fra tidligere inspektorrapporter.


Dea og Marc vil gerne starte en runde med besøg på de enkelte afdelinger. Planen er at starte i Aalborg til september. Enten Trine eller Maja vil også være med. Er der interesse for, at vi lader os inspirere af ovenstående?

Beslutning

Der var enighed om, at det er en god ide. Der blev gjort opmærksom på, at vi er nødt til at komme ud og inspirere hinanden og lære af hinandens fejl. Det er vigtigt at vidensdele og erfaringsudveksle på tværs af afdelinger. Det kræver at der sættes ressourcer af (ledelsesmæssig opbakning) til den dag PKL'en kommer, og man skal kunne snakke med både de uddannelsesgivende og de uddannelsessøgende. Det kan måske være hvert 2-3 år forskudt af de år, inspektorerne kommer.


Næste skridt er udkast til en funktionsbeskrivelse af besøgene. Denne beskrivelse kan sendes til afdelingerne, men må gerne gå hjem og forberede sine respektive ledelser på ideen. Punktet bliver også drøftet på næste møde i Det Regionale Råd.


Spørgsmålet blev rejst om inspektorordningen bliver helt afskaffet eller fremover kun er virtuel?



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

6. Ensartethed i meritvurderinger

Sagsfremstilling

Har udvalget nogle ideer til pejlemærker for godkendelse af kompetencer fra andre specialer? Der ønskes i det hele taget en erfaringsudveksling fra meritafgørelser. I forhold til de individuelle uddannelsesprogrammer er der også internt i videreuddannelsesregionen store forskelle, og mere ensartethed her kunne være en fordel.

Beslutning


Der er i Randers forskellige undringer i forhold til afvigelser i meritafgørelserne og de tilknyttede uddannelsesprogrammer. Problemstillingen blev drøftet. Marc oplyste, at man har forsøgt at gøre det så ens som muligt, men at det også har været en udfordring med underskrifterne på de ansøgte kompetencer. Hvis en kompetence er underskrevet får man automatisk merit herfor. Derudover er det vigtigt i afgørelsen at skelne mellem, hvad man skal gennemgå som meritlæge, og hvad PKL anbefaler.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

7. Kompetencer i hoveduddannelsen

Sagsfremstilling

Der ønskes en drøftelse af hvordan henholdsvis traume- og beredskabskompetencen opnås i praksis på de enkelte afdelinger. Problematikken trækker tråde til organiseringen af de enkelte akutafdelinger, især i forhold til om skadestuen er en del af akutafdelingen, og hvordan organiseringen mellem ortopædkirurgi og akutmedicin er nærmere udformet. Kan udvalget komme med praktiske retningslinjer/vejledning til, hvordan kompetencerne opnås bedst muligt.

Beslutning

Akutlægerne i Randers er ikke med i traumekald, dette sammenholdt med ventetid til ATLS-kurset blokerer for kompetencen. Måske kunne det være en mulighed at lade akutlægerne være med til simulationstræning i traumemodtagelsen. Der kunne også være en fleksibilitet i forhold til traumekald, sådan at HU-læger i akutmedicin kan løbe derover, selvom de ikke automatisk er en del af det.


Der er ikke umiddelbart andre afdelinger, der bøvler med kompetencekortene i praksis for HU-læger. Lægerne i Herning er ikke nået så langt og i Horsens er det mere et behov for systematisering lægerne har, der er ikke problemer ved de enkelte kort.


Dea tænker der bliver behov for at evaluere på kompetencekortene, når man når dertil, de kan være svære at bruge i praksis og forstå hvordan de er tiltænkt.


Christina kunne tænke sig som UAO at indføre midtvejssamtale/justeringssamtale, i forhold til at hjælpe uddannelseslægerne til at holde styr på, hvordan hele uddannelsen er skruet sammen.


Horsens afholder disse samtaler i forvejen, med 2-3 måneders interval bookes alle HU-læger og hovedvejledere. Sammen får man styr på overblikket i forhold til, hvor langt de enkelte er i forhold til deres kompetencer. Tidligere var der også sådanne møder med i-lægerne.


Marc tilføjede, at kompetencekortene blev revideret i starten af året, og at revision sker efter behov. Det er DASEM, der ejer kompetencekortene.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

8. Nyt kvalifikationskort 1

Sagsfremstilling

DASEM har godkendt et nyt kvalifikationskort 1, se bilag til punktet. Mailen inkl. bilag er også sendt rundt til de uddannelsesansvarlige overlæger den 13. april 2021. Der er tale om ganske få ændringer, bl.a. indførelsen af en ny kolonne til beskrivelse af problemstillingen/proceduren. Der er også udarbejdet flere færdighedskort, som er et nyt navn for de tidligere kompetencekort.

Beslutning

Marc orienterede i overensstemmelse med sagsfremstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

9. UKYL-rollen

Sagsfremstilling

Der er behov for at gøre UKYL-rollen mere attraktiv. Det skal være en prestige-post at være UKYL, udover at være CV-pleje. Der ønskes en drøftelse af, hvilke tiltag man kan tage i brug. Skal det være en kamppost, som man skal motivere for at få?

Beslutning

Der var enighed om, at det er vigtigt at UAO'erne vælger UKYL'er. UAO'en har den tætte kontakt til lægerne i afdelingen.

I Herning er det ikke svært at motivere, der har altid været nogen der gerne vil, ofte har UAO i fælleskab udpeget en, gerne en HU-læge, så vedkommende er ved dem i længere tid. De vil nu vil have en UKYL mere, det kunne med fordel være en i-læge. Det fungerer på samme måde i Hjørring. I Horsens er der to UKYL'er, og det fungerer fint, der er en til mellemvager og en til forvagter.


Det blev herefter drøftet om UKYL'er skal med til uddannelsesudvalgsmøder. Der var enighed herom, men ikke nødvendigvis til hele mødet. Det blev herefter drøftet, hvordan vi sikrer os, at de inviteres. Det blev aftalt, at VUS minder UAO om at invitere UKYL'en med, når referatet fra mødet sendes ud. Så er der tid til at planlægge med det i forhold til vagten.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

10. Specialespecifikke kurser for HU-læger

Sagsfremstilling

Der er en flaskehals i forhold til ATLS kurset, hvordan løser vi dette? Dea orienterer.

Beslutning

Problemet opstår i forhold til meritlæger. Det er muligt at finde ud af på de enkelte afdelinger. Man kan eventuelt afsøge markedet om der er andre kurser, der kan ligestilles, og så søge merit på baggrund heraf.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

11. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling



NYT FRA VUS


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)


Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Nye KBU tal (opdateret marts 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.


Baggrundsnotat (december 2020)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").




Beslutning

Maja orienterede i overensstemmelse med sagsfremstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

12. Næste møde

Sagsfremstilling

Næste møde er allerede aftalt til den 7. september fra kl. 9.30 til 13.00 i Aalborg. Mødet kan omlægges til et virtuelt møde, hvis det bliver nødvendigt.

Beslutning

Udvalget var enige om at fastholde de fysiske møder hver gang, hvis det er muligt. Det blev aftalt, at UKYL'er næste gang skal inviteres med til første del, og så kan de selv planlægge et netværksmøde under uddannelsesudvalgsmødets anden del. Der planlægges med et møde i Viborg til november og Randers herefter. Det er op til den enkelte afdeling, hvor mange UKYL'er, der skal med.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

13. Eventuelt

Beslutning

Marc orienterede om, at hans PKL-stilling udløber den 30. april. Han har søgt stillingen igen.


Trine rejste et spørgsmål om deltid. De bliver spurgt af mange AP-læger efte barsel om deltid. Hospitalet har generelt som holdning, at der skal særlige personlige omstændigheder til, før at man kan få lov til dette. Dea fortalte, at i Randers er det nu fastsat for hele sygehuset, at der skal ekstraordinære omstændigheder til for at man kan komme på deltid, mange børn er ikke længere tilstrækkeligt. Dette er sket på initaitiv fra UKO. Det har gjort, at de enkelte afdelinger ikke længere selv skal tage kampen, der er helt faste kriterier at forholde sig til.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

14. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Marc Ludwig, PKL

Dea Kehler, PKL

Christina Katrin Lehmann, UAO Herning

Christian Skjærbæk, UAO Randers ( fra 1. maj 2021)

Elisa Worthington, UAO Aalborg

Trine Gade Dyrberg, UAO Horsens

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud:

Dilek Cakar, UAO Aarhus

Karen Kudsk, UAO Viborg

Tilbage til toppen