Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Akut - uddannelsesudvalg
den 25. januar 2022 kl. 09:00
i Som videomøde i "lokalet" meet.rm49@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-238-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (5 min)

Det indstilles,

at udvalget godkender dagsordenen

Sagsfremstilling

Dagsordenen er vedlagt som bilag.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (5 min)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

3. HU kompetencer i psykiatrien (25 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter punktet

Sagsfremstilling

Marc og Dea og PKL i Psykiatri er opmærksomme på, hvorvidt uddannelseslægerne reelt opnår kompetencen og dermed læringsmålene vedr. psykiatri med de nuværende programmer for opnåelse af psykiatri-kompetencen.


PKL'erne vil derfor gerne høre erfaringer fra afdelinger med de godkendte programmer og den resulterende læring i psykiatri, samtidigt med en virkelighedstjek af, det der er skrevet i programmerne og det, der faktisk foregår i afdelingerne.


Dernæst ønsker PKL'erne en drøftelse af, hvordan udvalget kan understøtte, at læringsmålene vedr psykiatri opnås i hoveduddannelsen.


PKL i psykiatrien Morten Kjølbye deltager under punktet.

Beslutning

Morten Kjølbye forklarede, at det at møde en psykiatrisk patient er en helt anden opgave end at møde en somatisk. Angstniveauet er et helt andet og patienten skal tilgås på en anden måde. De konkrete udfordringer er at lære hvordan man snakker med en person, der kan være psykotisk, selvmordstruet eller på en overdosis. Måden man får information om patienten og sygdommen er helt anderledes. Morten mener modellen fra nogle af afdelingerne, hvor uddannelseslægerne er 2*14 dage på psykiatriske afsnit er en uhensigtsmæssig model. Vekslen mellem teori og praksis er vigtig. I Aarhus har man denne model, hvor lægen er henholdsvis på afdeling for depression og angst og for psykoser, og derudover ser man psykiatriske patienter, hvis akutafdelingen bliver involveret. Afdelingen har et godt samarbejde med akutpsykiatrien. Patienterne bliver visiteret af hospitalsvisitationen, og nogen gange ender de psykiatriske patienter også på akutafdelingen. De ser nok 5-10 patienter om ugen.


Trine foreslog en kursusdag i forhold til forskellige farmaka/præparater, gerne tidligt i HU-forløbet. Morten bakkede op om denne ide, da der er meget polyfarmaci. Der blev også foreslået en kursusdag i konflikthåndtering/deeskalering, men Morten mente ikke dette var realistisk at nå på en dag.


Hans oplyste at det ene ophold i Viborg er på et sengeafsnit med langtidsindlæggelser, hvilket er meget spændende, men ikke så relevant i forhold til uddannelsen i akutmedicin. Et rent psykiatrisk modtageafsnit giver mere mening.


Det blev aftalt at evaluere på, hvad HU-lægerne får ud af de psykiatriske ophold ud fra et vejleder/UAO aspekt og forsøge at lave en kursusdag om psykofarmaka.


Marc og Dea samler op og laver et oplæg i forhold til, hvordan vi kommer videre.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

4. Nyt fra PKL (5 min)

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

PKL'erne orienterer efter behov

Beslutning

Dea orienterede. PKL'erne er optagede af om uddannelsen bliver gennemført under de aktuelle vilkår. Lige nu er der flere opgaver end ressourcer. Derudover er de optagede af, hvordan man etablerer en god dialog mellem PKL og afdelinger. Skal der være besøg eller det nok med uddannelsesudvalgsmøder?


Der var enighed om at byde besøg velkommen, det giver god anledning til refleksion. Besøgene er også vigtige, når afdelingerne er så forskellige.


PKL aftaler besøgene med UAO'en og Aalborg vil gerne starte.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

5. Status fra HE Vest som følge af midlertidige udvidelser i antal introduktionsstillinger (10 min)

Det indstilles,

at HE Vest giver en status på introduktionsuddannelsen i forbindelse med de godkendte midlertidige udvidelser i 2021 og 2022

Sagsfremstilling

Akutafdelingen på HE Vest har efter ansøgning fået godkendt fire midlertidige udvidelser af introduktionsstillinger, hvormed afdelingen i en perioden har10 introduktion stillinger, hvilket er fire udover maks i den lægefaglige indstilling.


Det er aftalt med HE Vest, at afdelingen giver en status for, hvordan afdelingen arbejder med at sikre/understøtte uddannelse og kompetencevurderinger for alle afdelingens introduktionslæger, set i lyset af de midlertidige udvidelser.


Beslutning

Dea opfordrede afdelingerne til at mande op på i-lægerne af rekrutteringshensyn, det er også et område, der har specialeselskabets fokus. Økonomien er dog en barriere. Det er opfattelsen, at i-lægerne overvejende er interesserede i specialet, men gerne vil prøve en introduktionsstilling i et andet speciale. Dea opfordrede til at se på, hvem man ansætter i en i-stilling. Uddannelseskvaliteten skal være så optimal som mulig.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

6. Opdeling af kompetencer i logbog.net (15 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter opdelingen af kompetencer i logbog.net

Sagsfremstilling

Der er usikkerhed omkring, hvorvidt kompetenceopdelingen i logbog.net er korrekt og hensigtsmæssig.

Marc indleder punktet.

Beslutning

Maika fortalte, at en af delkompetencerne i HU13 er lagt sammen, selvom den består af flere dele. Den ene del er lægerne i Hjørring nødt til at opnå i Aalborg, den anden opnår de i Hjørring. Der var enighed om, at man kan fikse dette problem lokalt, men hvis man ellers støder på udfordringer eller ting i logbogen, der er uhensigtsmæssigt skruet sammen, må man meget gerne give en tilbagemelding.


Trine har også oplevet udfordringer med, at den samme kompetencevurderingsmetode er blevet brugt til en masse underopdelinger i forhold til abdomen, hvor det slet ikke gav mening.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

7. Hvordan går det med kompetencevurderingen i HU (20 min)

Det indstilles,

at udvalget videndeler omkring status for kompetencevurdering i hoveduddannelsen

Sagsfremstilling

Nasrin (UAO Randers) ønsker en drøftelse og videndeling i udvalget omkring afdelingernes erfaringer med kompetencevurdering i hoveduddannelsen. Herunder hvordan det går med anvendelse af kompetencevurderingen og kompetencevurderingsmetoderne jf. målbeskrivelsen.

Nasrin indleder punktet.

Beslutning

Nasrin oplyste, at der er en del forvirring omkring navngivningen i forhold til kompetencerne i logbogen og kompetencekortene, derudover er nogle kompetencer delt mellem forskellige delansættelser, hvilket også opleves som uhensigtsmæssigt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

8. Mulighederne for flexforløb (15 min)

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning
at udvalget drøfter mulighederne for flexforløb i akutmedicin

Sagsfremstilling

VUS orienterer om mulighederne for flexforløb.



Beslutning

Maja orienterede om mulighederne for at få et flexforløb, når der ikke er flere ubesatte forløb i specialet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

9. Forskning i akutmedicin (45 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter mulighederne for forskning i specialet.

Sagsfremstilling

På sidste møde i udvalget gav udvalget udtryk for, at I gerne ville have en drøftelse af, hvordan man kommer i gang med forskning i akutmedicin, og hvordan man på afdelingerne kan understøtte, at uddannelseslægerne kommer i gang med forskning i specialet.


Som forberedelse til punktet bedes alle UAO'er melde tilbage til Dea vedr. hvem der er forskningsansvarlig på afdelinger, overblik over igangværende forskningsprojekter, og afklaring af hvorvidt der på afdelingerne afholdes forskningsmotivationssamtaler med udd.læger.


Professor Hans Kirkegaard giver på mødet et oplæg om, hvilken forskning, der er i gang lige nu, og nogle gode råd til, hvordan man understøtter at få uddannelseslægerne inddraget i forskning undervejs i deres uddannelse.


Efter oplægget vil der være mulighed for at drøfte, hvordan afdelingerne kan arbejde med forskning og inddragelse af uddannelseslæger i forskningen.


Dea indleder punktet.

Beslutning

Hans Kirkegaard holdt oplæs. Hans' slides er vedhæftet referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

10. Nyt fra VUS (5 min)

Sagsfremstilling


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Beslutning

Maja orienterede.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

11. Nyt fra afdelingerne (20 min)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Horsens:


Afdelingen vil gerne have flere i-læger ansat, men der er ikke økonomi til det. Man holder stadig 4 temadage om året.


Viborg:


Afdelingen er i gang med nogle strukturændringer for at højne uddannelsesniveauet for mellemvagtslaget. Man oplever en stigning i antal ansøgere til i-stillingerne.


Aarhus:


Afdelingen har lige nu 8 i-læger og Dilek har opdaget, at interessen for specialet øges, når de får en ledelsesrolle. Dilek har planlagt et evalueringsmøde med HU-lægerne, også for at få lavet en slags forventningsafstemning.


Aalborg:


Man har også gang i en strukturændring for at løfte mellemvagtslagets kompetenceniveau. De unge læger er meget opsatte på at deltage i de planlagte temadage. Afdelingen har også ansat en forskningsansvarlig overlæge, hvilket har meget stor betydning for forskningsaktiviteten i afdelingen.


Randers:


Man har lavet et projekt i forhold til introduktion af nyansatte, gælder både læger og sygeplejersker. Det er egentligt opstået på grund af sygeplejemangel. Man har lavet nogle stationer omkring forskellige praktiske ting, f.eks. sonde eller IVH, så alle de nye kan blive oplært i dette og på den måde selv klare ting, de måske tidligere skulle have hjælp til.
Det træder i kraft fra 1. februar 2022.


Herning:


Der er lige nu 8 i-læger på afdelingen, heraf er 4 interesserede i at søge HU. Der er også udnævnt 4 UAO'er: en der tager sig af KBU og studerende, en der tager sig af i-læger og meritlæger, en
der tager sig af HU-lægerne og en der tager sig af skadestuekompetencerne. Der er også 4 UKYL'er. De unge læger arrangerer 4 uddannelsesdage om året, det har dog sidste gang været aflyst pga. meget sygdom. Afdelingen underviser i ultralyd for KBU-lægerne og der er også et kursus kun for i-lægerne. Der er tværfaglig kald-træning og simulationstræning en gang om ugen. Derudover fylder den foranstående flytning til Gødstrup meget.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

12. Næste møde (5 min)

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde blev aftalt til den 24. maj 2022, mødet afholdes i Viborg.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

13. Eventuelt (5 min)

Beslutning

Dilek forespurgte om, der skal laves en aftale om, hvem der er tovholder på temadagene. Det blev aftalt, at UAO'erne hver især går til ledelsen og hører om der er opbakning til 3-4 temadage om året. Det blev foreslået at lave et årshjul.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

14. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Dea Kehler, PKL ( indtil kl. 10.30)

Nasrin Imamirad, UAO Randers

Dilek Cakar, UAO AUH

Wazhma Hayeri, UKYL Randers

Elisa Worthington, UAO Aalborg

Malene Nielsen, UKYL Aalborg

Christina Katrin Lehmann, UAO Herning

Hans Just Andersen, UAO Viborg

Lise Nielsen, UKYL Viborg

Maika Stoel, UAO Hjørring (indtil kl. ca 11.00)

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet (referent)


Morten Kjølbye

Hans Kirkegaard


Afbud:

Marc Ludwig



Tilbage til toppen