Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Akut - uddannelsesudvalg
den 13. juni 2023 kl. 09:00
i Regionshospitalet Horsens

 


Sagnr.: 1-30-72-233-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (5 min)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

Mødeledelse: Marc Ludwig og Dea Kehler

Referat: Trine Kirkegaard Petersen

Beslutning

Dagsorden blev godkendt uden bemærkninger.

Mødet slutter som oprindeligt planlagt kl. 11.00.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (5 min)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter

Sagsfremstilling

Referatet fra mødet den 5. december 2022 er vedlagt.

Beslutning

Der var ikke yderligere bemærkninger til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

3. Inspektorrapport fra Hjørring og Aalborg (30 min)

Det indstilles,

at oplægget tages til efterretning og at udvalget videndeler omkring deres oplevelser med inspektorbesøg

Sagsfremstilling

Akutafdelingen på Aalborg Universitetshospital og Akutafdelingen Regionshospitalet Nordjylland havde begge, i slutningen af 2022, inspektorbesøg.

Begge afdelinger fortæller om deres oplevelse med besøgene og de efterfølgende indsatsområder.

Rapporterne er nu endelige og vedlagt. Afdelingerne fortæller på mødet om oplevelserne med besøg og det efterfølgende arbejde i afdelingerne.


For Aalborg er der aftalt at næste besøg om ca. 4 år. For Hjørring planlægges der med et genbesøg om 2 år.


Begge rapporter er vedlagt.

Beslutning

Aalborg

Afdelingen have en god oplevelse med inspektorbesøget og har modtaget er positiv rapport efterfølgende, mens der også et områder, der skal arbejdes på at forbedre. Bl.a. blev punktet arbejdstilrettelæggelse vurderet som utilstrækkeligt. Der arbejdes bl.a. på at introlægerne får mindre tid i stuegang og mere tid i modtagelsen.


Hjørring

Afdelingen havde inspektorbesøg i december 2022. Besøget var en positiv oplevelse og for første gang med to akutmedicinere som inspektorer. I den endelige rapport var der forskellige kritikpunkter herunder forskning og konferencens læringsværdi og læring og kompetencevurdering. Der blev desuden aftalt et nyt besøg efter 2 år.
Afdelingen har efterfølgende udarbejdet en handleplan for, hvordan der skal rettes op på disse og har også præsenteret planen for Det Regionale Råd for lægers Videreuddannelse.


Ift. forskningen er afdelingen bekendt med denne udfordring da afdelingen bl.a. ikke har en forskningsansvarlig. Afdelingen afholder dog bl.a. journal club.


For de øvrige områder er afdelingen også i gang med at tilpasse.


Afdelingen oplever dog nu, at mange af deres uddannelseslæger udtrykker bekymring for uddannelsen og særligt forholdene for uddannelseslægerne i vagttid. Der er derfor igangsat en proces på hele hospitalet for at få tilpasset vagtstrukturerne således der kan sikres bedre mulighed for supervision og vejledning i vagten. Uddannelseslægerne er bl.a. inviteret til møde torsdag den 15. juni. Afdelingen oplever god opbakning fra hospitalsledelsen.


Uddannelsesudvalget anerkender og genkender afdelingens udfordring med at bemande vagtlagene med akutmedicinere. Udvalget er enigt om, at hvis en akutafdeling ikke har mulighed for at rekruttere tilstrækkeligt med akutmedicinere til akutafdelingen er det nødvendigt, at det resterende akuthospital hjælper til i akutafdelingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

4. National behovsanalyse for tekniske færdigheder og kliniske procedure i akutmedicin (20 min)

Sagsfremstilling

PKL Marc Ludwig præsenterer projektet og artkelen vedr. en nationale behovsanalyse for tekniske færdigheder og procedurer i akutmedicin

Artiklen er vedlagt.


Beslutning

Marc præsenterede projektet og bagrunden.


Hos pædiaterne opstod for år siden en tanke om, at man skulle arbejde med hvilke forventninger der er i specialet til, hvad man skal kunne, når man er færdig som speciallæge. Pædiaterne gennemgik på den baggrund en proces med henblik på en afdækning af, hvilke kompetencer, der er enighed om at en færdiguddannet pædiater skal have.


I samarbejde med MidtSim har Marc mf. gennemført en lignede proces, herunder en delphi analyse vedr. hvilke tekniske færdigheder og kliniske procedure man forventer, at en færdig speciallæge skal kunne i akutmedicin.


Projektet har for nuværende status som en broanalyse og som kan bruges som udgangspunkt ved en fremtidig ny målbeskrivelse.


Udvalgte drøftede herefter status for procedureoplæring på afdelingerne.


I Aalborg foregår undervisningen i forskellige procedurer ved afdelingen egne læger og via samarbejde med andre afdelinger i huset, herunder lungemedicin og gastro-medicin. Derudover er der oprettet en "ultralydsministerium, hvor der også foregår undervisning, både teoretisk og praktisk. Afdelingen arbejder desuden på at udvikle procedurekørekort.


I Hjørring er der magic monday med fokuseret undervisning i procedurer som led i morgenundervisningen. Hver måned har hvert sit fokus. Derudover arbejder man med see one/two, do one/two, teach one/two eller flere.


I Horsens er der god gavn af UAO Malene Søby, der underviser i de forskellige procedure. Derudover er der god gavn af det igangværende Ph.d. med fokus på, hvordan man bedst muligt oplæres i procedure, hvor afdelingen har deltaget. Afdelingen får i den kommende tid også en procedurevagt, grundet der store antal KBU-læger afdelingen modtager i efteråret.


På AUH er de fleste procedurer placeret ved de øvrige specialer, der kommer på akutafdelingen. UAO vil gerne have flere procedurer, da det vil understøtte uddannelsen. Der er dog visse udfordringer på tværs af specialer ift. at aftale opgavevaretagelsen af de forskellige procedurer. Uddannelseslægerne får dog fortsat de planlægte kompetencer undervejs på AUH.


I Viborg afholdes der ultralydsmaraton et par gange om året. Det har fået god feedback, da det er noget der anvendes i hverdagen. Det er begrænset med andre former for procedurer, der sker dog en udvikling hen mod flere procedurer for introlæger. Hvis der er udfordringer med at nå lumbalpunktur, er der en aftale med Neurologisk Afdeling, hvor man kan oplæres i stedet. Afdelingen kommer i efteråret også med i ph.d. projektet.


I Randers anvendes de fire gange om året en hel dag på oplæring i forskellige procedurer. Derudover er der for nye læger oplæring i ultralyd og derefter er der hver onsdag 30 min til bedside ultralyd. Afdelingen deltager også i ph.d. projektet. Det er desuden muligt at få oplæring i procedure ift. kompetencebutikken på afdelingen.


I Gødstrup er der ultralydskursus for I-læger. HU læger er også velkomne. Derudover er der løbende stationer med drop in, hvor man kan få oplæring i forskellige procedurer. I øjeblikket er der på tvær af hele afdelingen refresh-kursus i point of care ultralyd. Det gælder for alle læger på afdelingen.


Der er i udvalget grundlæggende en oplevelse af, at der er et skifte i gang, hvor kompetencerne på akutafdelingerne begynder at blive efterspurgt på de øvrige afdelinger. Det kan både være ift. undervisning og/eller overtagelse af forskellige procedurer.


Aalborg sender deres kørekort rundt når de er færdige.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

5. Opfølgning på rekruttering fra Intro til HU (20 min)

Det indstilles,

at udvalget drøfter de foreløbige resultater fra introundersøgelsen
at udvalget følger op på forslaget vedr. systematisering af fælles temadage
at udvalget videndeler omkring yderligere ideer til rekrutteringsinitiativer

Sagsfremstilling

På sidste møde i uddannelsesudvalget gav Ph.d. Tine Klitgaard et oplæg omkring KBU-lægernes oplevelse i Akutafdelingen Aalborg, og hvordan man i Aalborg efterfølgende har arbejdet med uddannelses- og arbejdsmiljøet. På baggrund af oplæggene drøftede udvalget, hvordan man kan understøtte rekrutteringen til specialet, særligt fra intro til HU.


Udvalget talte bl.a. om følgende muligheder og tiltag:

- Vis hvilken fleksibilitet man får til gengæld i et speciale med vagter og sammenlign evt. man andre medicinske specialer. Herunder mulighed for frie hverdage, hvilket kan være en stor fordel

- Mulighed for deltidsansættelser i uddannelsesstillinger (Aalborg arbejde med dette ift introlæger for nuværende)

- Arbejde med vagtstrukturer (I Horsens arbejder man med tidspunkter for vagtskifte, hvilket bl.a. gør, at lægerne kan spise aftensmad hjemme inden en aften/nattevagt)

- Sørg for en god introduktion til nye medarbejde, således de ved, at de er ventet og velkomne.

- Skab fællesskab mellem uddannelseslægerne i specialet både lokalt på enhederne og på tværs (Anvend fællesdagene på tværs af enhederne, måske udvide konceptet. De dage der har været har været gode og understøtter netværk)


På mødet blev desuden besluttet at gentage undersøgelsen blandt introlæger fra 2020.

VUS præsenterer på mødet de foreløbige resultater fra undersøgelsen blandt introlæger, der løb frem til 2. juni 2023.


Derudover var der blandt UAO'erne opbakning til flere fælles uddannelsesdage på tværs af enheder med henblik på at understøtte fællesskab, identitetsskabelse og derved rekruttering. Udvalget ville desuden gerne systematisere fællesdagene i et fast rul. Der følges op på dette under næste punkt på dagsordenen.


Siden mødet den 5. december 2022 har begge driftsregioner igangsat nye processer med henblik på at understøtte akutområdet. I Region Midtjylland er der tale om en robustgørelse af Akutområdet, mens man i Region Nordjylland nedsætter en Task Force på akutområdet der bl.a. skal se på kompetencer i akutmodtagelserne – herunder uddannelse af speciallæger i akutmedicin Der er derfor fortsat stor bevågenhed omkring hele akutområdet i hele Videreuddannelsesregion Nord, bl.a. omkring rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, herunder læger under uddannelse.


Status for rekruttering

I forbindelse med den igangværende ansættelsesrunde til HU-stillinger har der været meget få ansøgere.

Hvis vi ser på forholdet mellem besatte introduktionsstillinger (181) og besatte hoveduddannelsesstillinger (38 hvoraf to forventes besat 6. juni)) i perioden 2019-2023 skal der besætte introstillinger 4,7 førend der besættes en hoveduddannelsesstilling. Det vil sige at 21 % af introlægerne reelt går videre til hoveduddannelsen.

Beslutning

VUS præsenterede kort de foreløbige resultater fra introundersøgelsen 2023. Tilbagemeldingerne er kendte og viser at der både er elementer ved specialet, der gør det særlig attraktivt og elementer, der udfordre specialet. Nogle forhold har specialet mulighed for at påvirke og dermed gøre specialet mere attraktivt. Andre elementer er vilkår i specialet og betyder blot, at specialet ikke er for alle, hvilket gælder for alle specialer.


Slides er vedlagt referatet.


Der er i udvalget enighed om, at afdelingerne har en opgave med at rammesætte fortællingen om specialet. Der er mange gode elementer ved specialet som skal tales op. Derudover er der værdi i at både de nye speciallæger, der er undervejs som de første dansk uddannet speciallæger i akutmedicin, og gruppen af speciallæger, der har en anden speciallægeanerkendelse i forvejen, taler specialet op og gør opmærksom på, at de har truffet et aktivt valg om at ville det akutmedicinske speciale, ikke som sidste mulighed, men fordi de vil specialet.


Fra undersøgelsen i 2020 til nu ser udvalget også en udvikling i svarene. I dag er der ikke lige så meget fokus på, at der er tale om et nyt speciale. Det fylde fortsat, men mindre end i 2020. Dette passer godt med, at afdelingerne reelt oplever en positiv udvikling i den gensidige respekt mellem afdelinger på enheder og at kompetencerne i akutafdelingerne efterspørges i de øvrige afdelinger.


RUR-akut fælles kommer også til at vende rekruttering på deres møde den 23 juni. 2023. UAO'erne må også meget gerne gå i dialog med deres cheflæger forud for mødet ift. hvad der sker på afdelingerne ift. rekruttering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

6. Temadage for uddannelseslæger - koordinering (10 min)

Det indstilles,

at udvalget koordinerer de fælles temadage

Sagsfremstilling

På mødet i uddannelsesudvalget den 5. december var der på tværs af udvalget opbakning til at koordinere temadagene for uddannelseslægerne.


Forslaget på mødet var tre fællesdage på tværs med et fast rul ift, hvor og tema.

- Én i Aarhus med fokus på ultralyd

- Én i Aalborg med fokus på forgiftning

- Én i Viborg med fokus på den bevidsthedspåvirket patient.




Beslutning

Afdelingerne vil gerne at fællesdagene for introlæger går på skift mellem afdelingerne.


Udvalget ønsker relativt få emner, der kan gennemføres på forskellige enheder efter rotation. Udvalget bakker op om de tre eksisterende emner og dertil åndenød og mavesmerter. Ultralyd bør være årligt, de øvrige emner kan køre på rotation over et par år med maksimalt 3 dage om året.


Formålet med fællesdagene er fagligt, men særligt med henblik på netværk og understøttelse af en fælles identitet.
kan skiftes til de forskellig emner.


Vær opmærksom på, at introlægerne vil gerne have besøg fra HU-læger på disse dage, for at høre om oplevelse som HU-læge.


I uge 40 2023 planlægges med en dato for ultralyd i Gødstrup

29. feb. 2024 planlægges med en fællesdag om forgiftning i Aalborg

I starten af 2024 vil Horsens gerne stå for en dag vedr. dyspnø


De enkelte afdelinger har ansvar for at melde datoer ud hurtigst muligt til samtlige afdelinger.


Opfølgning pr. 16. juni 2023.

Fællesdagen i Gødstrup bliver den 5. oktober 2023. Alle UA(L)O'er skulle gerne have modtaget en invitation fra Kristina i Gødstrup.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

7. Nyt fra afdelingerne (25 min)

Det indstilles,

at afdelingerne giver status for uddannelsesprogrammer for Intro og HU
at afdelingerne fortæller om deres seneste nye uddannelsesinitiativer

Sagsfremstilling

Nyt fra afdelingerne bliver på dette mødet målrettet to specifikke emner

- uddannelsesprogrammer

- nye uddannelsesinitiativer

Beslutning

Aalborg

Afdelingen arbejder med deltid som rekrutteringsværktøj ift introduktionslæger og det ser ud til at virke. I den forbindelse har afdelingen netop været i dialog med SST, der er interesseret i ordningen. Afdelingen er bekendt med, at man som minimum skal være i uddannelse 18,5 t/u. Stillingerne slås op som fuldtid, men med en bemærkning om, at der er mulighed for at aftale sig til deltid.


Hjørring

Afdelingen berettede ifm. punktet vedr. inspektorrapporten.

Derudover har afdelingen netop overtaget ansvaret for de kirurgiske patienter.


Gødstrup

Afdelingen har fået ny cheflæge Lubna Rafiq.

Uddannelsen går godt og UAP Anders Jørgensen har netop vundet selskabets uddannelsespris.


Horsens

Grundet ændringer i speciallæge sammensætningen på afdelingen planlægger man med en ændring i fremmødeprofilen, hvilket gerne skal gavne arbejdsmiljøet på afdelingen.

Afdelingen ha i seneste ansættelsesunde fået ansat en ny HU-læge, hvilket afdelingen glæder sig meget over.


Aarhus

Afdelingen oplever mange ansøgere til introduktionsstillingerne.


Afdelingen arbejder fortsat med stillingsreformen, hvor der bl.a. arbejdes på at få en yderligere UAO på afdelingen.


Afdelingen har fokus på at fastholde uddannelsen i hverdagen.


Tilbagemeldingerne fra introlægerne er, at de er glade for at være på afdelingen og at de er meget glade for fællesdagene på afdelingen 7-8 gange om året.


Viborg

Afdelingen oplever mange ansøgere til introduktionsstillingerne og forventer gode ansøgere til næste ansættelsesunde og evt. også ifm. med et genopslag i efteråret.

UAO er fortsat i gang med din 3-5 årsplan og oplever god opbakning fra AL og HL, hvilket er vigtigt for at lykkes med uddannelsen.


Randers

Afdelingen oplever god søgning til introduktionsstillinger. Derudover er der udsigt til besættelse af en HU-stillinger ifm. et kommende genopslag.


Tværgående

Afdelingerne beretter grundlæggende om udskiftning blandt afdelingernes speciallæger. mange skifter mellem afdelinger i regionen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

8. Nyt fra PKL (5 min)

Beslutning

A. Der kommer en ny dimensioneringsplan for 2024 og 2025.
I udkastet er der lagt op til en op-dimensionering i HU fra 11 til 13 HU-læge.
Derudover er der i udkastet lagt op til en øget ratio mellem intro og HU således der som minimum er 3 introstillinger pr HU og maksimalt er 4 introstillinger pr HU.

B. Afdelinger der oplever stor søgning til deres introduktionsstillinger opfordres til at oplyse ansøgerne om, at der kan være ledige introstillinger på andre akutafdelinger i videreuddannelsesregionen.


C. Der skal implementeres en ny spørgeramme for 360 graders evalueringerne. I den nye er der mere fokus på ledelse. På næstemøde kommer udvalget til at drøfte implementeringen af den nye ramme. I mellemtiden opfordres afdelingerne til at være opmærksom på uddannelse af facilitatorer.


D. Dea har opsagt sin stilling som PKL i RM. Stillingen er ledig fra 1.august 2023.

Stillingen som PKL i Region Midtjylland er slået op. stillingsopslaget er sendt til alle UAO'er og cheflæger.


Fra udvalget lyder en tak til Dea og hende engagement som PKL


Opdatering 16. juni 2023

SST har udmeldt den nye dimensioneringsplan. Specialet stiger fra 11 til 13 årlige HU-forløb og stiger fra 22-44 til 39-52 introstillinger om året. Planen er vedlagt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

9. Skriftlig orientering: Nyt fra VUS

Det indstilles,

at den skriftlige orientering tages til efterretning

Sagsfremstilling

Specialevalgsdag 2023 (april 2023)

I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

10. Næste møde (5 min)

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde afholdes den 29. august 2023 kl. 09.00-13.00.

På mødet skal drøftes ny LFI for intro og HU jf. ny dimensioneringsplan.

Derudover skal drøftes implementering af ny 360 graders spørgeramme.


Der skal desuden dagsordenssættes videndeling og inspiration til certificering i ultralyd.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

11. Eventuelt (5 min)

Beslutning

Nasrin efterspørger besøg fra PKL. Dette viderebringes til den næste RM PKL i specialet. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-238-18

12. Deltagere

Sagsfremstilling


Tilstede:

Dea Kehler (PKL)

Marc Ludwig (PKL)

Nasrin Imamirad (UAO Randers)

Elisa Worthington (UAO Aalborg)

Matilde Eriksen (UKYL Aalborg)

Maika Stoel (UAO Hjørring)

Christina Lehmann (UAO Gødstrup)

Heidi Madsen (UKYL Aarhus)

Malene Søby (UAO Horsens)

Toke Delmar (UKYL Viborg)

Charlotte Green (UAO Aarhus)

Trine Dyrberg (UAO Horsens)

Tilbage til toppen