at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:
at | dagsordenen godkendes |
Uddannelsesudvalget har mulighed for at komme med bemærkninger til dagsordenen og punkter til eventuelt.
Dagsordenen er godkendt.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra referatet |
Referatet fra uddannelsesudvalgsmødet d. 5. december 2023 er vedhæftet som bilag.
Referatet er godkendt.
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Sundhedsstyrelsen har den 14. februar 2024 officielt meddelt Videreuddannelsessekretariatet, at hoveduddannelsen i almen medicin skal omlægges, så 6 måneder flyttes fra hospitalsdelen til almen praksis. Det betyder, at hoveduddannelsen fra og med 2026 skal bestå af 30 måneders ansættelse i almen praksis og 24 måneders ansættelse i hospitalsdelen.
Se vedhæftet notat for yderligere information.
Søren Prins giver seneste status på processen.
Søren Prins orienterede om, at der er påbegyndt en revidering af målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i almen medicin, som skal indsendes til Sundhedsstyrelsen inden sommerferien. Den nuværende målbeskrivelse er fra april 2013.
Der er nedsat en arbejdsgruppe i Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) til denne proces. Ligeledes er der nedsat en baggrundsgruppe bestående af DYNAMU'er.
Der er bl.a. opmærksomhed på følgende punkter i forbindelse med revideringen:
Sundhedsstyrelsen deltager i processen og målbeskrivelsen sendes i høring inden
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Direktionen i Region Midtjylland ønsker, at uddannelseslæger i almen medicin (fase 2 og 3) skal deltage i Lægevagtens natberedskab som pr. 1. marts varetages af Præhospitalet. Der har været afholdt dialogmøde med PLO-Midtjylland, hvor der blev udtrykt villighed til at indgå i en forhandling om en aftale og der har i dialogen været henvist til den, som allerede findes i Region Sjælland. De uddannelsesmæssige udfordringer og opmærksomheder blev ligeledes bemærket på mødet.
Signe Brøndt og Søren Prins giver seneste status på processen.
PKL'erne er blevet spurgt om, hvad de tænker om at anvende hoveduddannelseslæger i almen medicin i Lægevagtens Natberedskab, som drives af Præhospitalet i Region Midtjylland. PKL'erne og PLO-Midtjylland udtrykte bekymring for denne ordning. Dette skyldes, at de vurderer, at det er en vanskelig opgave at visitere og at uddannelseslægen kan risikere at stå meget alene med opgaven. Der stilles spørgsmål ved, om det giver uddannelsesmæssig værdi for uddannelseslægerne at have nattevagter (mellem kl. 23.00-08.00). Der ytres bekymring for, hvem der sikrer uddannelseslægen, når der ikke er en tutorlæge, der kan agere sikkerhedsnet. Det er vigtigt, at der i processen skelnes mellem det driftsmæssige- og det uddannelsesmæssige behov.
Der er ikke indgået en endelig aftale om, hvordan hoveduddannelseslægerne skal indgå i Lægevagtens Natbedredskab.
Det undersøges om, der kan laves en frivilligordning, hvor de uddannelseslæger i almen medicin, der er interesseret i at deltage i Lægevagtens Natberedskab, kan indgå i en PLO-ordning. Fysisk vil uddannelseslægen sidde i AMK-vagtcentralen (Akut Medicinsk Koordinering) ved Præhospitalet i Aarhus.
Der er i uddannelsesudvalget forslag om, at der aftales et maksimalt antal vagter, som uddannelseslægerne kan tage.
Hoveduddannelseslægerne har på nuværende tidspunkt henholdsvis 6 og 10 vagter i fase 2 og 3. Her er de ved Lægevagten i dagstid (hverdage mellem kl. 16.00-23.00 og i weekenden kl. 8.00-23.00). I den forbindelse er der planlagt supervision og debriefing ved tutorlægen.
Det blev på mødet påpeget, at de yngre læger ikke er blevet inddraget i overvejelserne om at indgå i Lægevagtens Natberedskab endnu. Der er dog aftale og planer om at både de yngre læger og tillidsrepræsentanter inddrages.
I det videre arbejde skal der blandt andet være fokus på en detaljeret beskrivelse af ordningen og dens integration i uddannelsesprogrammet.
at | procedure for registrering og godkendelse af fase 3 praksis vedtages |
Når hoveduddannelseslægerne skal i fase 3, skal der laves en aftale med den valgte praksis. Når aftalen er indgået, skal der udarbejdes en ny ansættelses- og uddannelsesaftale i Videreuddannelsen.dk. I den forbindelse oplever vi i Videreuddannelsessekretariatet, at der er forskellige procedurer for hvordan dette meldes ind. Det sker både at uddannelseslægerne selv henvender sig til os med deres indgåede aftale og at koordinatorerne sender en samlet oversigt ind med aftaler om fase 3 ansættelser.
For at ensrette denne procedure, ønsker vi i Videreuddannelsessekretariatet at afklare, hvordan vi skal gøre fremadrettet.
På sundhed.dk er der en Quick-guide vedr. generelle informationer om de forskellige uddannelsesfaser. Her fremgår det bl.a. at uddannelseslægerne i forbindelse med deres ansættelse i en fase 3-praksis skal kontakte deres lokale uddannelseskoordinatorer eller PKL. Derefter skal der udarbejdes en ansættelseskontrakt ved den aktuelle praksis, hvor tutorlægen sender en kopi af kontrakten til HR-afdelingen på Regionshospitalet Gødstrup.
Hvert kvaltal sender Margit et høringsbrev ud til koordinatorerne og PKL'erne vedr. hvilke læger, der skal starte i fase 3-praksis. Når høringen er godkendt eller korrigeret udarbejdes der nye ansættelses- og uddannelsesaftaler til uddannelseslægerne.
Hvis hoveduddannelseslægerne kontakter Videreuddannelsessekretariatet, i forbindelse med ansættelser i fase 3-praksis, sikres det, at aftalen er godkendt ved den lokale uddannelseskoordinator og PKL.
at | der orienteres om dagens drøftelse vedr. fordeling af uddannelseslæger |
Der laves en opsummering på dagens drøftelse om hvordan uddannelseslægerne fordeles i de tre distrikter; vest, midt og øst.
Fælles for de tre distrikter er, at de følger principperne for fordeling af uddannelseslæger til tutorpraksis i almen medicin.
I fordelingen tages der bl.a. udgangspunkt i følgende forhold:
Derudover er der fokus på at tilstræbe en jævn fordeling af alle typer af uddannelseslæger i praksis over tid. Dermed fordeles både KBU-, Intro- og Fase 1, 2 og 3 læger i alle praksis.
at | det aftales hvilke emner, der skal med i nyhedsbrevet |
Uddannelsesudvalget drøfter hvilke emner, der er væsentlige at have med i det kommende Nyhedsbrev.
Der er ikke blevet sendt et nyhedsbrev ud efter sidste møde i uddannelsesudvalget.
Søren Svenningsen laver det kommende nyhedsbrev.
Følgende punkter blev nævnt på sidste møde:
Der har siden sidst været endnu en ansættelsesrunde 1. halvår, 2. opslag, hvor alle 19 HU-forløb blev besat. Der var i alt 40 ansøgere til hoveduddannelsesforløbene.
Der kan evt. laves et punkt vedr. KBU-læger med fokus på deres forskellige kompetenceniveauer, når de starter i stillingerne.
at | orienteringen tages til efterretning |
Jannie Martensen fra Strategisk Styring og Analyse i Region Midtjylland og Julie Bæk-Jensen vil orientere fra lægedæknings- og rekrutteringsudvalget.
Der blev orienteret om, at der igen planlægges med at lave sommerferiepraktik i almen medicin for medicinstuderende. Formålet med den 2-ugers lønnede praktik er at skabe opmærksomhed om specialet og give de studerende mulighed for at opleve livet som praktiserende læge. Derudover blev der informeret om øvrige rekrutteringsaktiviteter med blandt andet bustur for medicinstuderende til Skive kommune.
Der er udarbejdet en interaktiv e-bog "PraksisPlus", der er lavet som hjælp til uddannelseslæger, der er på vej til at nedsætte sig som praktiserende læge. Denne er tilgængelig på sundhed.dk under "Lægelig videreuddannelse" > "Fase 4".
På midtkraft.dk er der et webinar vedr. generationskifteaftaler. Dette afvikles d. 23. april 2024.
Der opfordres til at der stadig henvises til lægekonsulent Dorthe Navntoft i forbindelse med afklaring om jobmuligheder i almen medicin.
at | der aftales dato/tidspunkt for næste møde i uddannelsesudvalget |
Der fastsættes en dato for næste møde med tidspunkt og sted. Punkter, tema og emner til næste møde drøftes.
Uddannelsesudvalget mødes som planlagt i Strib d. 16. september 2024. Videreuddannelsessekretariatet og repræsentant fra Lægedæknings- og rekrutteringsudvalget er inviteret til at deltage fra kl. 16.00.
Der afvikles MMI d. 30. maj 2024.
Der indkaldes til et virtuelt møde d. 4. juni 2024, kl. 15.30 - 16.30.
Margit har lavet en oversigt for 2024 over, hvem der bedømmer ansøgningerne forud for MMI. Oversigten er sendt til Line. I den nye plan er der én bedømmer, der går igen til den efterfølgende runde.
Uddannelsesudvalget drøftede kort proceduren vedr. håndtering af ansøgninger i forbindelse med udenlandske læger, når de skal søge om evalueringsansættelse på KBU-niveau og gerne vil have en evalueringsansættelse i en almen praksis. Det blev besluttet at proceduren, som blev vedtaget i 2020, stadig fastholdes. Det vil sige, at praksis kan byde ind på anden del af evalueringsansættelser. Ikke første del. Og der byttes ikke rundt på første og anden del.
Ansøgere der kan ansættes i evalueringsansættelse i almen praksis, er de læger der efterlever et af følgende punkter:
1. har en skriftlig aftale om første ansættelsessted
2. er påbegyndt deres første evalueringsansættelse
3. har afsluttet deres første evalueringsansættelse
Tilstede:
Søren Prins, PKL
Joachim Frølund, PKL
Signe Brøndt, PKL
Anders Vibæk, AMU
Anders Heslop, AMU
Kate Klostergaard, AMU
Søren Svenningsen, AMU
Julie Bæk-Jensen, AMU
Line Juul Hulgaard, DYNAMU
Maria Ervandian, DYNAMU
Thomas Purup, DYNAMU
Katrine Meyer Lauritsen, DYNAMU
Jannie Martensen, Strategisk Styring og Analyse, Region Midtjylland
Anne Krog Skovbo, Koncern HR Sundhedsuddannelser Region Midtjylland
Margit Højbjerg, Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Midtjylland
Kasper Clausen, Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Midtjylland