Dagsorden og referater
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet
Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:
Dagsordner og referater
til
mødet i
den 4. december 2024 kl. 08:15
i Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget følger op på relevante punkter fra sidste møde |
Sagsfremstilling
Referatet er vedlagt som bilag.
Bilag
3. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
PKL orienterer om nyt på uddannelsesfronten.
4. Status på uddannelses-overlevering mellem delansættelser
Det indstilles,
at | afdelinger og tutorlæger giver status på arbejdet med overlevering mellem delansættelser |
Sagsfremstilling
Specialet har tidligere arbejdet med overlevering mellem delansættelser. Som udgangspunkt sker overleveringen mellem de to hospitalsansættelser i specialet.
Der har dog i udvalget været et ønske om, at uddannelsesoverleveringer også skal ske, når en uddannelseslæge skifter til og fra praksis.
På mødet gøres status på uddannelsesoverleveringen.
5. Tema: Brug af coaching i den lægelige videreuddannelse
Det indstilles,
at | udvalget drøfter potentialet i coaching som understøttende redskab til udvikling af uddannelseslægerne |
Sagsfremstilling
På seneste PKL-UKO-VUS temadag i VUR Nord var der fokus på coaching som redskab ifm. udvikling af uddannelseslægernes kompetencer. Coaching blev både italesat som et redskab ifm. uddannelseslæger i vanskeligheder og som et generelt værktøj til at understøtte udvikling og refleksion undervejs i uddannelsen.
På mødet fortæller PKL Anne og specialeansvarlig Trine lidt om dagen og deres udbytte.
På den baggrund bedes udvalget drøfte, perspektiverne i coaching i uddannelsen af speciallæger i dermato- venerologi.
6. Kontinuerlig udvikling af high-performers
Det indstilles,
at | udvalget drøfter, hvordan man kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
at | udvalget videndeler om, hvordan man allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. |
Sagsfremstilling
Der var i UUU enighed om, at man gerne vil arbejde med at italesætte området på kurserne under UUU, men samtidig en bevidsthed om, at der i UUU alene ikke er tilstrækkelig med viden om, hvordan man kan arbejde med det og hvordan specialerne allerede arbejder med dette.
UUU vil derfor meget gerne have hjælp fra de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
Konkret vil UUU gerne efterspørge inspiration fra uddannelsesudvalgene ift.:
- Ideer til hvordan uddannelsesstederne kan arbejde med kontinuerlig udvikling af uddannelseslæger, der performer højt. Der gælder i særlig grad de komplekse roller som samarbejder, kommunikator, leder og professionel, men kan vedrører hvilken som helst af de 7 lægeroller.
- Eksempler på hvordan enkelte specialer/afdelinger allerede i dag arbejder med den kontinuerlige udvikling af uddannelseslæger, der performer højt.
Drøftelserne i udvalget tages med videre til UUU i efteråret 2025, hvorefter UUU vil arbejde videre med emnet. Evt. med en form for inspirationsark.
7. Uddannelsesnyt fra afdelingerne og tutorlæger
Sagsfremstilling
Hver afdeling og tutorlæge orienterer om uddannelsesmæssige nye uddannelsestiltag og problemstillinger fra afdelingen.
8. Orientering om ny lægefaglig indstilling i VUR Nord
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Det Regionale Råd i Videreuddannelsesregion Nord har den 4. september 2024 godkendt en ny lægefaglig indstilling vedrørende hoveduddannelsen i dermato-venerologi.
Den nye lægefaglige indstilling er vedlagt.
Dertil er uddannelsesprogrammerne får de to nye forløbssammensætning godkendt eller under godkendelse i UGUP i VUR Nord.
9. Nyt fra VUS
Sagsfremstilling
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024) (VUR Nord)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Region Nordjylland
- KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
- Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
- Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
- Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
- Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (oktober 2024)
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030. Det er frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Videreuddannelsesregion Nord har nedsat en arbejdsgruppe der udarbejder et høringssvar, der fremsendes efter behandling i det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og godkendelse af rådets formand. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024) (VUR Nord)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024) (VUR Nord)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024) (VUR Nord)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektionsmedicin |
Bilag
10. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.