Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Radiologi - uddannelsesudvalg
den 25. juni 2020 kl. 09:00
i Virtuelt mødelokale: meet.rm05@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-259-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Er der punkter til eventuelt?


Deltagere:

  • Arne Lücke, PKL (formand)
  • Annette Obel, afdelingslæge, AUH Neuroradiologisk afdeling
  • Jette Madsen, UAO, HE Midt, RH Viborg
  • Iryna Baravitskaya, UAO, HE Vest, RH Holstebro
  • Kirsten Enø Pedersen, UAO, RH
    Horsens
  • Pia Ipsen, UAO, AUH UH
  • Agnieszka Delekta, UAO, Aalborg UH
  • Lise Medrud, UAO, RH Silkeborg
  • Sidse Bregendahl, UKYL, AUH
  • Mathias Møller Purup, UKYL, Horsens
  • Anders Bisgaard Jensen, UKYL, RH Viborg
  • Erik Kristian Maurice Wrange, UKYL, RH Silkeborg
  • Malene Astrup, UKYL Aalborg UH
  • Mette Dahl Jacobsen, VUS (referent)

Afbud:

  • Edith Nielsen, UAO, AUH Neuroradiologisk Afdeling
  • Graziella Andersen, UAO, Aalborg UH
  • Jeppe Bruun-Torjusen, UAO, RH Randers
  • Milda Dedelaite, UKYL Aalborg UH
  • Mette Buus Spannow, midlertidig afløser Jeppe Bruun-Torjusen, UAO, RH Randers
  • Elise Klæstrup, Yngre Radiologer RM


Ikke til stede:

  • Osama Hussein Al-Kafaji, UAO, RH Nordjylland
  • Nis Elbrønd Larsen, UKYL AUH
  • Parul Gupta, UKYL, RH Nordjylland, Hjørring


Praktik under videomødet:

Vi kobler op på det virtuelle mødelokale: meet.rm05@rooms.rm.dk på webadressen: http://rooms.rm.dk (vejledning vedhæftet som bilag).

Beslutning

Der var en kort præsentationsrunde.
 
Dagsordenen blev godkendt.
 

Referatet fra seneste møde blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

2. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:


  1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.

Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.


  1. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.

Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overfør bart.

Beslutning

  1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning.


Aarhus: Der lød en opfordring til at have en generel opmærksomhed på HU-lægernes løbende ferieafvikling hen over kalenderåret, så der ikke opstår "pukler" efter overgang til ny hospitalsenhed, hvilket kan forstyrre den fastlagte plan ift. kompetenceopnåelse.


Aalborg: Det blev fortalt, at afdelingen har indført skriftlig kompetencevurdering siden seneste uddannelsesudvalgsmøde, hvilket har gjort det mere forpligtende og givet et større fokus på feedback. Der er etableret et pilotprojekt med vagtpasning om natten via en telemedicinsk klinik i Australien, hvilket måske vil tillade en omstrukturering af vagten i dagtiden for at få mere fokus på uddannelse.

Horsens: Afdelingen er siden seneste møde begyndt at anvende kompetencevurderingsskemaer og har genoptaget undervisningssessionerne efter COVID-19

Silkeborg: Det blev nævnt, at der er etableret et samarbejde med Viborg, hvor uddannelseslæger fra Silkeborg har et fokuseret ophold ved Viborg for at komme omkring den akutte radiologi.

Viborg: Det blev fortalt, at inddelingen i sektorer har fungeret som et godt tiltag for uddannelseslægerne. Der arbejdes aktuelt med at finde en uddannelsesmæssig løsning på allokeringen af en uddannelseslæge og en speciallæge til det nye akuthus, da dette tager tid væk fra sektorerne. I akuthuset kommer uddannelseslægerne igennem den akutte radiologi med god supervision. Der arbejdes dog på en omstrukturering af vagttelefonen, da uddannelseslægerne går med denne samtidigt med et travlt program i Akuthuset.

Forskellige erfaringer med vagttelefonen blev drøftet:
  • I Horsens går vagttelefon i dagtiden til CT-koordinator – herefter til vagthavende som så kan ringe op, når der er tid.
  • I Holstebro tager sekretæren telefonen i dagtid, hvilket fungerer godt.
  • I Aalborg skal klinikkerne kun kontakte afdelingen, hvis der er tale om meget dårlige patienter.

Herning/Holstebro: Iryna fortalte, at hun nu er UAO for begge matrikler, frem imod Gødstrup og at der arbejdes med at systematisere hendes tilstedeværelse på begge matrikler igennem vagtplanlægningen.



  1. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide'.

Horsens: Det blev drøftet, at afdelingen har afsat en speciallæge til supervision på ultralyd, hvilket fungerer godt. Derudover bliver alle spørgsmål fra beskrivende radiografer nu givet til uddannelseslægerne frem for speciallægerne for at fremme rollen som administrator.

Silkeborg: Der er indarbejdet et større fokus på uddannelseslægernes muligheder for at supervisere/vejlede yngre kollegaer for at optimere helt tidlig oplæring og frigiver speciallæger til mesterlære på højere niveau. Erik har udarbejdet en miniguide tilpasset til praksis med forslag til systematik for hvordan det sikres, at uddannelseslægerne kommer igennem den relevante basale oplæring. Konceptet afprøves lige nu på oplæring af sonografer ved introlæge.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

3. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning.

Sagsfremstilling

PKL vil orientere om relevante uddannelsesemner, herunder:

  • DRS KUR møde den 19.05.2020: Artificial intelligence,
  • DRS KUR arbejder med ny målbeskrivelse for introduktions- og hoveduddannelsen: Er der specifikke ønsker fra uddannelsesudvalget hertil?
  • DRS uddannelseshjemmeside: Skal præsentationer af afdelinger fra Uddannelsesregion Nord på siden? http://www.drs-uddannelse.dk/uddannelsesafdelinger/


Efterfølgende en evt. drøftelse om emnerne i plenum.

Beslutning

Arne orienterede om DRS KUR møde den 19.05.2020 og andre faglige relevante emner:
  • Artificial intelligence (AI): Det blev på mødet d. 19.05 behandlet, hvordan AI kan indarbejdes i hoveduddannelsen via A-kurserne og allerede eksisterende programmer fx for at vurdere knoglealder og i CT ift. automatiske rekonstruktioner af skulder/knæ. Der var tilhørende oplæg om, hvordan AI integreres i det radiologiske speciale og hvordan specialet kan blive anførende indenfor feltet. Der kan evt. hentes inspiration fra Holland ift. at tænke AI ind i et uddannelsesperspektiv med fokuseret forskningsprojekt om AI. Det kan være fordelagtigt at få AI med i målbeskrivelsen allerede nu.
 
  • Det blev drøftet, at DRS KUR arbejder med at vurdere evt. behov for ny målbeskrivelse for introduktions- og hoveduddannelsen: Hvis uddannelsesudvalget har specifikke ønsker hertil, kan de indmeldes til Arne. Selskaber er i færd med at vurdere, om der skal udarbejdes en ny målbeskrivelse for hoveduddannelsen, hvilket ikke ser ud til at blive nødvendigt på nuværende tidspunkt. Der er dog ønske om at opdatere konkretiseringslisterne i nuværende målbeskrivelse. Hvis uddannelsesudvalget har input til, hvad der skal ændres i konkretiseringslisterne fx hvis noget er overflødigt, skal opdateres el.lign., kan det indmeldes til Arne. Der er ikke umiddelbart planer om at udarbejde en ny målbeskrivelse for introduktionsuddannelsen.
 
  • Ultralyd abdomen blev drøftet i forbindelse med simulationsøvelser for introduktionslæger i København og Odense, hvor det via simulationsapparater er muligt at lokalisere forskellige patologier i abdomen. Der arbejdes i øjeblikket på, om lignende er muligt i Videreuddannelsesregion Nord.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-251-18

4. COVID-19 og betydningen heraf for specialet

Det indstilles,

at udvalget drøfter den foreløbige og evt. fremtidige betydning af COVID-19 i relation til uddannelse i specialet.

Sagsfremstilling

De foreløbige erfaringer er, at COVID-19 situationen allerede har og forventes at påvirke den lægelige videreuddannelse forskelligt alt afhængigt af speciale.


Udvalget bedes drøfte den foreløbige status i en uddannelsesmæssig sammenhæng for COVID-19 i Radiologi fx:

  • Hvordan har COVID-19 påvirket uddannelsen af speciallæger i specialet?
  • Hvad kan der evt. gøres i COVID-19 situationen og herefter?
  • Er der nogen særlige områder, som kræver ekstra fokus?


Til orientering opdaterer VUS løbende sekretariatets hjemmeside med uddannelsesrelevante spørgsmål relateret til COVID-19 fx information om, hvordan uddannelseslægerne skal forholde sig ift. aflyste kurser mv. Her findes også en FAQ med svar på de spørgsmål omkring COVID-19, som sekretariatet oftest oplever på nuværende tidspunkt.

Beslutning

AUH: Berettede om udsatte kurser og forskningstræning gennemført på video. A-kurserne genoptages efter sommerferien. Konferencer blev også aflyst, hvorved uddannelseslægerne måtte gense nogle ældre undersøgelser.
 
Aalborg: Speciallægerne har arbejdet hjemmefra, hvorved supervision blev gennemført digital med skærmdeling og telefon. Det var vurderingen, at dette ikke har givet den optimale feedback situation. Case-undervisning er opstartet via skype med fysisk fremmøde af uddannelseslægerne, hvilket har fungeret godt. Afdelingen er i proces med at afklare, hvordan uddannelsesmæssige forsinkelser kan indhentes.
 
Viborg: Introduktionslægedagen er udskudt til efteråret 2020. To introduktionslæger har stået standby til COVID-19 beredskabet, hvilket vil sige, at de ikke har fået erfaringer fra Akuthuset i den periode.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

5. Rekruttering foråret 2020

Det indstilles,

at udvalget drøfter rekruttering/ansættelser i foråret 2020.

Sagsfremstilling

I ansættelsesrunden for foråret 2020 (ansættelsesrunde 2020-1) var der otte ansøgere samt otte opslåede hoveduddannelsesforløb. I de seneste ansættelsesrunder før 2020-1 har der nogenlunde stabilt været flere ansøgere end stillinger. Dette har sikret fuld besættelse af forløbene.


I ansættelsesrunden 2020-1 lykkes det desværre kun at besætte fem ud af otte forløb, dels grundet en smal prioritering hos flere ansøgere.


Der ønskes en drøftelse af forskellige handlemuligheder for at forbedre rekrutteringen til specialet i forbindelse de kommende ansættelsesrunder. Dette kan være et spørgsmål om rekruttering til enten introduktions- eller hoveduddannelsen i radiologi.

Beslutning

Den seneste ansættelsesrunde til hoveduddannelsesstillinger blev drøftet, da stillingerne i Aalborg ikke kunne besættes, hovedsagligt grundet en smal prioritering blandt flere ansøgere. Der lød en generel anbefaling om at opfordre introduktionslægerne til at søge bredt, når stillingerne kommer i opslag.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

6. Problemstilling relateret til kompetenceopnåelse for HU-læger

Det indstilles,

at udvalget drøfter mulige løsninger forbundet med problemstilling vedr. planlagt kompetenceopnåelse for HU-lægerne.

Sagsfremstilling

Aalborg Universitetshospital beretter om oplevelser med HU-læger, som starter med mangelfulde kompetencer (i orthoradiologi og basal neuroradiologi). Det har resulteret i omfattende arbejde med organisering, supervision, feedback samt, at nogle H-læger har haft besvær med at få kompetencerne godkendt i logbogen.


Noget af problemet beskrives som en følge af flere hospitalers beslutning om at indføre funktionen som beskrivende radiograf, som har overtaget en lærerig funktion for Intro-lægerne indenfor radiologi. Aalborg UH har haft kontakt til Dansk Radiologisk Selskab med henblik på behandling af problemstillingen ved et bestyrelsesmøde. Der har ikke været en tilbagemelding fra Dansk Radiologisk Selskab vedr. behandling af emnet.


Der anmodes om en drøftelse af problemstillingen og evt. uddannelsesmæssige løsninger herpå, eksempelvis relateret til kompetence- og konkretiseringslisten for både Intro-læger og HU-læger.

Beslutning

Aalborg berettede om erfaringer med HU-forløb, hvor det var problematisk at opnå kompetencerne indenfor orthoradiologi indenfor delansættelsens varighed. Her har forventningerne til det allerede opnåede niveau i introduktionsuddannelsen ikke været indfriet. Det blev drøftet som fordelagtigt, hvis der kan opnås et ensartet niveau for introuddannelsen over hele landet.
 
Arne vil gerne tage det med til dansk radiologisk selskab og drøfte, hvad der kan gøres. Ellers må man desværre lave individuelle tiltag for de længer, som kommer fra delansættelser på hospitaler, der evt. ikke har stort fokus på orthoradiologi.
 
Silkeborg fortalte om erfaringer ved fokuseret ophold af 2-3 måneders varighed ved Viborg for at få den akutte radiologi med ind over. Det er både intro- og HU-læger, som kommer på fokuseret ophold. 
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

7. Den gode overlevering

Det indstilles,

at udvalget drøfter principperne for at sikre en konsekvent, sammenhængende og god overlevering hospitalerne imellem.

Sagsfremstilling

Der ønskes en drøftelse af den uddannelsesmæssige overlevering mellem universitetshospital og regionshospital og hvordan denne kan sikres samt forbedres.


Eksempler på den gode overlevering kan evt. være et godt udgangspunkt for at drøfte:

  • Hvad virkede godt og hvorfor?
  • Hvilken effekt havde den gode overlevering?
  • Hvad kendetegner den gode overlevering og hvor er det muligt med forbedringer?
  • Hvordan sikrer vi den gode overlevering hver gang?


Udvalget bedes overveje, om det vil være relevant med en form for standard/ensretning/guidelines for den gode overlevering i radiologiske uddannelsesforløb. Er der nogle bestemte og specifikke principper, som vi må fordel kan lægge os fast på?

Beslutning

Tiltag og gode ideer for at sikre en bedre overlevering, især imellem universitetshospitaler og regionshospitaler blev drøftet. På nuværende tidspunkt foregår overlevering i Videreuddannelsesregion Nord sporadisk og informelt ved fx telefonopkald eller mail efter samtykke fra uddannelseslægen (med uddannelseslægen som cc. på mailen).
 
Der var enighed i udvalget om, at fokus ved overlevering bør været på kompetencer:
  • Allerede opnåede kompetencer
  • Forventning om kompetencer som bør opnås som det næste
  • Hvis der bør være fokus på at arbejde med bestemte kompetencer.
 
Det blev aftalt, at der som standard overleveres, når HU-lægerne skifter hospital. Der opstartes med overlevering i en uformel form, imens det vurderes, om overleveringen skal standardiseres som skabelon/skema. Emnet genoptages på et uddannelsesudvalgsmøde ift. spørgsmålet om standardisering.
 
Umiddelbare ideer til indholdet af et evt. skema:
  • Kompetencer som man forventer opnået
  • Kompetencer som der skal være fokus på
  • Vurderingsskema for introlæge med de syv lægeroller, bl.a. professionel adfærd
  • Indhold fra 360 graders evalueringens handleplan og dennes indsatsområder (kun handleplanen er offentlig)
  • Overlevering skrives evt. i den afsluttende samtale som et produkt at bygge videre på
  • Evt. bruge vejledersamtaler som skabelon for overlevering
  • Kunne uddannelseslægen evt. også selv udfylde et overleveringsskema (udover UAO) - giver også tid til selvrefleksion.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

8. Inspektorbesøg - Holstebro og Herning

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.
at uddannelsesudvalget drøfter relevante aspekter ved inspektorbesøgene, som evt. kan være til fælles inspiration.

Sagsfremstilling

RH Herning og Holstebro har siden seneste møde i uddannelsesudvalget haft et fælles inspektorbesøg og vil orientere nærmere herom.


Uddannelsesudvalget opsamler og drøfter, om nogle tiltag/aspekter ved inspektorbesøget kan være særligt relevante og hvordan.

  • Er der nogen områder, hvor det er muligt at drage fælles inspiration af hinanden?
  • Er der nogen områder, hvor vi ved fælles hjælp kan finde frem til forbedringer?


Opsummerende blev 4 temaer ud af 16 vurderet som 'særdeles god', 1 tema som 'utilstrækkelig' og de resterende 11 temaer blev vurderet som 'tilstrækkelig'.

Det utilstrækkelige tema var 'læring og kompetenceudvikling'.


Sundhedsstyrelsen havde følgende kommentarer til besøget:

  • Rutinebesøg på en røntgenafdeling, som varetager uddannelse for fire læger i introduktionsstilling og fire læger i hoveduddannelse. Ved udarbejdelse af selvevalueringsrapport har et udvalg af læger, radiografer og sekretærer deltaget ved skriftligt at udfylde skemaer, dog fremgår det ikke, hvor mange uddannelseslæger, som har deltaget. Ved inspektorbesøget deltog alle uddannelseslæger, et udsnit af afdelingens speciallæger, herunder uddannelsesansvarlig overlæge og repræsentant fra sygehusledelsen.
  • Inspektorerne og afdelingen er nogenlunde enige i temascoringerne. Inspektorerne vurderer et tema utilstrækkeligt; læring og kompetencevurdering, 11 temaer tilstrækkelige og fire temaer særdeles gode herunder: leder/administrator, konferencernes læringsværdi, arbejdstilrettelæggelse og læringsmiljø på afdelingen.
  • Inspektorerne beskriver en afdeling med et trygt uddannelsesmiljø trods stor produktionsbyrde og delvis mangel på speciallæger. Uddannelseslægerne beskriver også, at der på afdelingen er et godt introduktionsprogram, ydermere beskriver uddannelseslægerne i Herning at de opnår stor selvstændighed, styrket af vagtarbejdet og de daglige visitationsopgaver. Efter ny uddannelsesansvarlig overlæge er kommet til er der kommet mere fokus på uddannelsen, og der er f.eks. daglig gennemgang af cases, og spontant initiativ til undervisning både i speciallægegruppen og gruppen af uddannelseslæger. Dog nævnes der, at der ønskes mere tid til undervisning.
  • Ikke alle vejledere har opdaterede vejlederkurser.
  • Inspektorerne beskriver at grunden til, at de har vurderet læring og kompetencevurdering som utilstrækkelig skyldes, at de obligatoriske kompetencevurderings skemaer ikke bliver brugt, men der i stedet bliver brugt uformelle vejledersamtaler.
  • Temascoringerne og kommentarerne udmønter sig i en række indsatsområder, som omhandler struktureret udfyldelse af kompetencevurderingsskemaer, mere undervisning og sikring af vejlederkurser til alle vejledere. Indsatser som Sundhedsstyrelsen kan bakke op om.
  • Der planlægges med, at næste inspektorbesøg finder sted som et rutine besøg ultimo 2023 eller snarest muligt derefter.

Beslutning

Punktet blev indledt med orientering omkring inspektorbesøget fra HE Vest:
  • Inspektorbesøget var det første, hvor både RH Holstebro og RH Herning skulle have besøg på én gang.
  • Det går fremad med implementeringen af struktureret udfyldelse af kompetencevurderingsskemaerne.
  • Ikke alle vejledere har opdaterede vejlederkurser - der pågår et arbejde med at få de resterende vejledere på kursus.
  • Til en anden gang vil det kunne anbefales med fysisk tilstedeværelse fra inspektorerne på begge hospitaler.
  • Forberedelsen til besøget med selvevaluering er en gevinst for uddannelsen.
 
HE Midt fortalte, at hospitalsenheden har lavet et internt vejlederkursus og alle afdelinger har indmeldt vejlederne, som manglede vejlederkursus, hvorefter UKO'erne har sørget for at fordele pladserne, så hele enheden er blevet opgraderet.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

9. Status for uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at udvalget drøfter den nuværende status for uddannelsesprogrammer.

Sagsfremstilling

Arbejdet i Udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer (UGUP) har været pauseret i en kortere periode pga. COVID-19. Møderne er nu genoptaget per video med den sædvanlige mødefrekvens.


Udvalget bedes drøfte den generelle status for uddannelsesprogrammer og herunder især:

  • Introduktionsprogrammerne fra Aalborg og Viborg (endnu ikke på hjemmesiden)
  • Hoveduddannelsesprogrammet for RH Silkeborg (endnu ikke på hjemmesiden).


Er der øvrige uddannelsesprogrammer, som trænger til en opdatering?

Beslutning

Status på de forskellige uddannelsesprogrammer blev gennemgået.
 
Mulighederne for at opstille HU-uddannelsesprogrammerne mere overskueligt på hjemmesiden ift. programmer efter gammel og ny målbeskrivelse blev drøftet. Videreuddannelsessekretariatet arbejder videre med forslaget.
 
Derudover blev evt. fremtidige muligheder for et mere formaliseret samarbejde imellem RH Viborg og RH Silkeborg i HU-forløbet drøftet. Hospitalerne arbejder videre med en mere detaljeret plan og indmelder til Arne/Mette ift. mulighederne fremadrettet.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-146-18

10. Orientering: Dimensionering for speciallægeuddannelsen

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Set i lyset af COVID-19 situationen har Sundhedsstyrelsen valgt at ændre på processen for udarbejdelsen af den kommende dimensioneringsplan. Det betyder, at der vil blive udarbejdet én plan for 2021 og efterfølgende en 5-årig plan for perioden 2022-2026. Dette initiativ er sat i værk for at sikre, at der foreligger en dimensionering af hoveduddannelsesforløb i rette tid for året 2021. I efteråret 2020 vil arbejdet på den 5-årige plan blive sat i gang.


Dimensioneringen for 2021 forventes således at svare til dimensioneringen for 2020. Det samlede antal uddannelsesforløb fastholdes (inklusiv de politisk aftalte udvidelser i almen medicin) og akutmedicin bliver uden for den samlede ramme i 2021 ligesom i 2020. Som en forsøgsordning vil der blive indført en fleksibilitet i forhold til mulighed for opslag i andre specialer af ubesatte forløb. Se vedlagte bilag med Sundhedsstyrelsens udkast til dimensioneringsplan 2021.


I forbindelse med planen for 2021, har Sundhedsstyrelsen givet teknikergruppen mulighed for at fremsende ønsker om, hvorvidt der er behov for ændringer i de enkelte videreuddannelsesregioner i forhold til planen for 2020. Teknikergruppen består af administrativt ansatte fra videreuddannelsessekretariaterne og repræsentanter fra YL. Da rammen skal fastholdes skulle eventuelle øgninger balanceres med reduktion af forløb i andet/andre specialer. Videreuddannelsessekretariatet foretog en hurtig høring i de to driftsregioner og ved PKL i almen medicin i uge 18. Der var i denne proces ikke ændringsforslag til antal hoveduddannelsesforløb, men det blev påpeget, at ratioen af introduktionsstillinger i Akutmedicin bør øges. Dette er videreformidlet til Sundhedsstyrelsen.


Udkast til dimensioneringsplanen 2021 drøftes på møde i Prognose og Dimensioneringsudvalget den 7. maj 2020.


Sundhedsstyrelsen har i dimensioneringsplanen for 2021 introduceret en fleksibilitetsordning med mulighed for at konvertere ubesatte stillinger til andre specialer svarende til op til 5 % af det samlede antal hoveduddannelsesforløb. Sundhedsstyrelsen benævner disse forløb som fleksforløb. Det beskrives i udkastet til dimensioneringsplanen for 2021, at et ubesat forløb vil kunne blive konverteret til et andet hoveduddannelsesforløb i videreuddannelsesregionen som et fleksforløb. Ændringerne som følger af fleksforløbene skal holdes inden for den samlede ramme og gælder ikke for hoveduddannelsesforløb i akutmedicin. 5 % af hoveduddannelsesstillingerne i Videreuddannelsesregion Nord svarer til 17 stillinger. Videreuddannelsessekretariatet er i gang med at udarbejde et forslag til proces for, hvordan dette kan implementeres i VUR Nord. DRRLV vil blive inddraget i processen på møderne efter sommerferien 2020.

Beslutning

Den nuværende dimensionering fastholdes i 2021 og baggrunden herfor blev kort gennemgået. Udvalget blev orienteret om den foreløbige proces relateret til fleksforløbene.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-1-18

11. Orientering: Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling



NYT FRA VUS


Funktionstidsbestemmelse (August 2019)
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.


Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.


Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:


  • alle yngre læger, der har gennemført KBU
  • læger, der har opnået autorisation til selvstændigt virke på andet grundlag end KBU efter 1. april 2010


Disse to grupper kan frit søge opslåede hoveduddannelsesforløb i specialerne de har gennemført en introduktionsuddannelse i.


Funktionstidsbestemmelserne er uændret gældende for alle læger, der har gennemført turnusuddannelse.


I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf


Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (maj 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for første halvår 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, maj 2020 VUR Nord). Tallene for 2019 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2019)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2019, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2019). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Mikrobiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kardiologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Pædiatri


Nye KBU tal (opdateret maj 2020)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland


Baggrundsnotat (november 2019)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").

Beslutning

Det skriftlige indhold i dagsordenspunktet blev kort gennemgået og der blev spurgt ind til evt. spørgsmål. Der var spørgsmål til funktionstidsbestemmelsen, som blev drøftet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-251-18

12. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget drøfter ønsker til næste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Bør bestemte dagsordenspunkter/emner/temaer behandles på næste uddannelsesudvalgsmøde? Og i så fald hvilke?


Er der nogle bestemte ønsker til datoer for næste uddannelsesudvalgsmøde? Et forslag kunne fx være:

  • Tirsdag d. 24. november kl. 09.00-12.00, eller
  • Fredag d. 27. november kl. 09.00-12.00


Beslutning

Det blev aftalt at afholde næste uddannelsesudvalgsmøde d. 27. november kl. 09.00-12.00. Mette booker så vidt muligt både et fysisk mødelokale samt et virtuelt.


Emner til næste møde i uddannelsesudvalget:

  • Status på overlevering af HU-læger ved skift imellem hospitalerne
  • Uddannelse i CT-skanning i Hjørring
  • Evt. en ekstern oplægsholder - forslag kan indgives til Mette
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-259-18

13. Eventuelt

Beslutning

Der blev behandlet et par emner under eventuelt:

  • Aalborg har flere intro-læger end normalt i øjeblikket.
  • Høringsudkast fra Sundhedsstyrelsen blev præsenteret på seneste DRS KUR møde.
Tilbage til toppen