Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Klinisk Farmakologi - uddannelsesudvalg
den 13. november 2024 kl. 11:00
i Aalborg UH

 


Sagnr.: 1-30-72-204-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Deltagere:

Torben Laursen, PKL og UAO Klinisk Farmakologisk Afdeling, AUH

Eva Aggerholm Sædder, Cheflæge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, AUH

Birgitte Klint Poulsen, Cheflæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, AaUH

Hanne Bække Borgeskov, UAO, Klinisk Farmakologisk Enhed, AaUH

Samuel Azuz, UKYL, Klinisk Farmakologisk Enhed, AaUH

Anja Bangsgaard Lyngs, Videreuddannelsessekretariatet (referent)


Afbud: Jacob Henriksen, UKYL, Klinisk Farmakologisk Afdeling, AUH


Dagsorden godkendes uden bemærkninger

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Opfølgning på initiativer vedrørende overdragelse mellem delansættelser

Beslutning

Overdragelse mellem delansættelser
Det er ikke implementeret systematisk endnu i begge afdelinger. Det aftales, at Hanne indkalder til virtuelt fællesmøde mellem UAO’er og UKYL’er.

Arbejdet kunne tage udgangspunkt i følgende:
  • at overdragelsessamtaler ikke kun bruges når der er udfordringer i uddannelsesforløbet.
  • klare skriftlige aftaler og afholdelse af fællesmøde inden opstart og ved ansættelsens afslutning hvor formålet og mødets indhold skal fremgå tydeligt.
  • Overveje muligheden for at have en vejleder/mentor/kontaktperson i farmakologisk afdeling under de kliniske ansættelser.


Meritsager
Specialeselskabet har på et møde i januar 2024 drøftet merit i hoveduddannelsen. Det anbefales fra selskabet, at H-læger som minimum har 12 måneders klinisk ansættelse i deres uddannelsesforløb. Anbefalingen kommer til at fremgå af specialets hjemmeside.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

3. Lægefaglig indstilling for forskningstræning

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter opdatering af den lægefaglige indstilling for forskningstræning

Sagsfremstilling

Den lægefaglige indstilling for forskningstræning er senest opdateret og godkendt i januar 2021. Det tilstræbes i Videreuddannelsesregion Nord, at de lægefaglige indstillinger opdateres hvert tredje år.


Den lægefaglige indstilling udfærdiges af specialets PKL og indsendes til Videreuddannelsessekretariatet med henblik på godkendelse i Styregruppen for forskningstræning i Videreuddannelsesregion Nord på vegne af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Beslutning

Uddannelsesudvalget anbefaler få ændringer i den lægefaglige indstilling (LFI) for forskningstræning herunder tilretning af kursernes placering og opmærksomhed på muligheden for merit.


PKL og VUS udarbejder nyt LFI, der sendes til godkendelse.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

4. Dimensionering af speciallægeuddannelsen 2026-2030

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter processen frem til nu og hvilke hensyn der findes vigtige for dimensioneringen i specialet.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen har 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 med frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber.


Den aktuelle dimensionering for Klinisk Farmakologi i Videreuddannelsesregion Nord er 2 hoveduddannelsesforløb og minimum 4 / maksimalt 5 introduktionsstillinger.


Der er i både Region Midtjylland og Region Nordjylland iværksat interne høringer.

Beslutning

Begge afdelinger har indgivet svar til de interne regionale høringer samt specialerådet i Region Midtjylland


Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi (DSKF) udarbejder eget høringssvar.


Der drøftes følgende fokuspunkter: Der drøftes følgende fokuspunkter:
  • øget behov for speciallæger i klinisk farmakologi.
  • ønske om opnormering af såvel antallet af H-forløb som I/H-ratioen.
  • opmærksomhed på, at der uddannes læger til andre sektorer, fx farmaceutisk industri og LMST / SST, og specialer.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

5. Fremtidens speciallæge - ændring af den lægelige videreuddannelse

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget drøfter den kommende proces

Sagsfremstilling

I juni 2024 udkom Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fremtidens speciallægeuddannelse. De kommende skridt i processen er endnu ikke udmeldt, men det forventes at første skridt for specialerne vil være udarbejdelse af ny målbeskrivelse.


https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Nye-anbefalinger-for-fremtidens-speciallaegeuddannelse

Beslutning

Processen er endnu ikke endeligt udmeldt fra SST. Der er nu sat en proces i gang ift. specialebeskrivelser i fire specialer (et paraklinisk, et kirurgisk og to medicinske), med henblik på at kvalificere og forberede det kommende arbejde i de øvrige specialer.

I det kommende arbejde anbefales opmærksomhed på, om de kliniske ansættelser kan gøres endnu mere relevante for klinisk farmakologi, evt. med afkortning af tiden i andre specialer, større brug af fokuserede ophold samt udnyttelse af uddannelsesmulighederne uden for hospitalerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

6. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Merit
Der er i specialeselskabet udarbejdet en beskrivelse af anbefalinger ved meritvurdering med henblik på at sikre en større ensartethed i vurderingen på tværs af Videreuddannelsesregionerne. Uddannelsesudvalget opfordrede til at DSFK gjorde anbefalingerne offentlige. Det er derudover aftalt, at indhold om merit fjernes i målbeskrivelsen.
Uddannelsesudvalget opfordrer til at PKL’erne på tværs af de tre videreuddannelsesregioner sparrer med hinanden ved tvivlsspørgsmål herunder hvilke ansættelser, der kan gives merit for.  Der anbefales en vedvarende opmærksomhed på om der gives merit for kompetencer eller kompetencer og tid.  
 
Kliniske ansættelser
Der opfordres til åbenhed overfor mulighederne og hvilke individuelle aftaler der kan laves samt opmærksomhed på specialernes egne målbeskrivelser.
Det drøftes, hvilke afdelinger og specialer der kan benyttes ved kliniske ansættelser. I den forbindelse foreslås at samle uddannelsesprogrammer for de kliniske ansættelser til fremtidig brug og inspiration, herunder en oversigt over / beskrivelse af afdelinger med klinisk farmakologisk funktion.
 

PKL-UKO-VUS temadag
PKL deltager den 19. november i PKL-UKO-VUS temadag. Temadagene afholdes fire gange årligt under et uddannelsesfagligt tema. Herudover benyttes dagene til at skabe netværk med repræsentanter fra andre specialer.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

7. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Aalborg
Afdelingen er travl med særligt mange ibrugtagningssager.
Afdelingen har etableret et samarbejde med psykiatrien hvor en uddannelseslæge i klinisk farmakologi ugentligt deltager i stuegangen på psykiatrisk afdeling sammen med en speciallæge fra somatikken (liaison somatik). Herudover er afdelingen i dialog med Kræftafdelingen om etablering af et samarbejde.
Uddannelseslægerne har fået til opgave at udarbejde nyhedsbreve til hospitalets afdelinger på baggrund af dataudtræk.
Afdelingen har etableret en mellemvagtsfunktion hvor læger i hoveduddannelse varetager supervision af yngre kollegaer og herved også får mulighed for at udvikle sig i lederrollen. Indførelsen heraf har været velmodtaget.
Afdelingen arbejder aktuelt på udvikling af et E-læringsprogram til medicinstuderende om forordningslære.
 
Aarhus
Afdelingen har indført bagvagtsfunktion alle dage med henblik på at sikre supervision for uddannelseslægerne også på dage hvor Aarhus ikke har vagten. Uddannelseslægerne søger efter behov vejledning hos den læge, der har bagvagtsfunktionen.
Afdelingen har, ligesom Aalborg, mange ibrugtagningssager og få speciallæger. Ibrugtagningssagerne bliver derfor fordelt mellem uddannelseslægerne, der støttes i løsningen heraf.
Der arbejdes på en ny struktur for medicingennemgang, herunder hvem, der primært skal varetage opgaven af hensyn til uddannelseskapacitet og speciallægeressourcer.
Afdelingen har måtte nedprioritere undervisningsopgaver ud af huset, af hensyn til løsningen af driftsopgaver og uddannelsesopgaven.
 
Fælles

Der gøres opmærksom på muligheden for fokuserede ophold på tværs af de to afdelinger med henblik på kompetenceopnåelse f.eks. ophold i Aalborg vedr. medicinmonitorering og i Aarhus på MOMA. Kan etableres efter aftale.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling


Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.


Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.


Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb

  • Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
  • Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
  • Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
  • Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.


Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.


Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)

Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:


Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed


Region Midtjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Region Nordjylland

  • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
  • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.
  • Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge


Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed


Region Midtjylland og Region Nordjylland

  • Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.
  • Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.


Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (oktober 2024)

Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030. Det er frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Videreuddannelsesregion Nord har nedsat en arbejdsgruppe der udarbejder et høringssvar, der fremsendes efter behandling i det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og godkendelse af rådets formand. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)

Der har været opslået 2 hoveduddannelsesforløb i 2024. Begge blev besat, det ene efter genopslag.


Opslåede og besatte introduktionsstillinger

Jævnfør dimensioneringsplanen skal der som minimum opslås 4 introduktionsstillinger og maksimalt 5 introduktionsstillinger i Videreuddannelsesregion Nord. Der er aktuelt godkendt 3 midlertidige I-stillinger udover maks. Fordelt med 1 ved AaUH og 2 ved AUH.


Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


Klinisk farmakologi ligger under: Specialer med lav søgning til HU-forløb (Pejlemærke 2)

Beslutning

orientering blev taget til efterretning

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

9. Næste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget laver aftaler for næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes onsdag den 12. november 2025 kl. 11.00-13.00 i Regionshuset Aarhus Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus N.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-204-22

10. Eventuelt

Tilbage til toppen