Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Arbejdsmedicin - uddannelsesudvalg
den 23. juni 2022 kl. 09:00
i Lokale 2, OPA 15 (908728981.ep@rooms.rm.dk), Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 15

 


Sagnr.: 1-30-72-240-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Vedlagt dette punkt er en samlet PDF-udgave af dagsordenen.


Det foreslås at vælge en ordstyrer til mødet indledningsvist.

Referent: Mette Dahl Jacobsen (VUS)


Forplejning: Morgenbrød og kaffe/the samt vand


Der bestilles frokostssandwich til det samlede uddannelses- og ansættelsesudvalg i pause imellem møderne.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.


Mette L. H. blev valgt til ordstyrer på mødet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde den 13. januar 2022 er vedlagt.

Beslutning

Udvalget drøftede strukturerede overleveringssamtaler, som blev behandlet på seneste møde og vigtigheden i fortsat at fastholde disse samtaler.


Ligeledes blev det betragtet som centralt fortsat at tydeliggøre overfor kommende HU-læger, at de kliniske (ofte vagtbærende) sideuddannelser er en væsentlig del af hoveduddannelsen i arbejdsmedicin. Det blev betragtet som meningsfyldt kontinueligt at behandle emnet til ansættelsessamtalerne til HU-stillinger samt at forberede uddannelseslægerne på de kliniske ansættelser i løbet af det første år under hoveduddannelse.


Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Hver afdeling orienterede om egen status på uddannelsesmæssige tiltag og aktiviteter.


Aarhus UH:

  • Afdelingen arbejder videre med tiltag fra tre timers møde bl.a. planlagt supervision. Der pågår et arbejde med at udarbejde hjælpeskemaer ift. eksponeringer i hyppigt forekommende jobs fx murer og rengøringsassistent, der skal fungere som et hjælperedskab.
  • Invers feedback har været drøftet i afdelingen siden sidst, men der er på nuværende tidspunkt ikke nok uddannelseslæger på afdelingen til, at det vil fungere i praksis. Der er opstartet en proces med sparring på videokommunikation med patienter og der planlægges fælles undervisning/sessioner, hvor klinikerne skal skiftes til at medbringe videoklip med patientkommunikation, som herefter drøftes på gruppebasis med henblik på fælles læring.


Gødstrup:

  • Der er i øjeblikket flere forskellige uddannelseslæger på afdelingen, hvilket fremmer uddannelsesforholdene fx ift. bedside undervisning og gå med hinanden på virksomhedsbesøg osv.
  • Der er blevet udarbejdet en komplet liste over de administrative opgaver, hvilket opleves som givende ift. overblikket og løbende koordinering.
  • Der er etableret faste forløb omkring psykologpatienterne, så det er faste forløb med samme patient, uddannelseslæge og superviserende læge.
  • Fredagsundervisningen er blevet fast forankret.
  • Der var ved seneste I-stillingsopslag 5 kvalificerede ansøgere.


Aalborg:

  • Afdelingen oplever udfordringer på bemandingssituationen, hvilket lige nu kan tage tid fra forskningen og giver lange ventetider. UAO behandler af samme grund stort set alle uddannelsesspørgsmål fx alt hovedvejledning og 360 graders vurdering.
  • Uddannelseslægerne gennemgår fast næste uges journaler med UAO som forberedelse, hvilket giver et godt læringsudbytte.
  • Sekretærerne stod tidligere for at visitere henvisningerne, men dette arbejde er nu overgået til yngre læger for at sikre lægelig vurdering på henvisninger.
  • Der er planlagt inspektorbesøg på afdelingen. Tidspunkt er endnu ikke fastsat.


Udvalget drøftede visitationsprocessen og forskellige måder at organisere opgaven på. Der er også erfaringer med, at sekretærerne foretager visitation efter faste visitationskriterier og herefter lader mere komplekse visitationer gå videre til lægegruppen. Det blev også drøftet, at visitationsopgaven i nogen udstrækning evt. skal tilpasses intro-lægernes personlighed og kompetenceniveau, så opgaven ikke bliver for overvældende. Der var enighed om, at visitation under alle omstændigheder betragtes som en uddannelsesopgave, da der er god læring heri. Det kan evt. være meningsfyldt at lade visitationsopgaven gå på skift blandt uddannelseslægerne.


Udvalget drøftede forskning undervejs i intro-stillinger og mulighederne for at støtte op herom. Det er fx muligt at fokusere på det kliniske i de første seks måneder af intro-stillingen og herefter drøfte evt. forskningsarbejde og interesser. Vejlederne tager en aktiv rolle i at vurdere hvilke forskningsemner, som kan være relevante for hvilke uddannelseslæger. Det opleves som vigtigt at passe forskningen ind på det rigtige tidspunkt i uddannelsesforløbet fx efter de første tre-fire måneder. Emnet kan fx behandles i forbindelse med midtvejssamtalen.


Der har for nyligt været afholdt returdage med gode tilbagemeldinger med hensyn til netværksdannelse kombineret med undervisning. Det blev betragtet som vigtigt at fastholde returdagene og informere om dagene til HU-lægerne i sideuddannelse, så de kan efterspørge fri hertil. Af samme grund fastsættes datoerne for returdage tre år ude i fremtiden. Datoerne ligger tilgængelig på DASAMs hjemmeside.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

4. Drøftelse af lægefaglig indstilling, Hoveduddannelse

Det indstilles,

at udvalget indledningsvist det evt. behov og muligheder for at opdatere den lægefaglige indstilling for hoveduddannelse

Sagsfremstilling

Arbejdsmedicin i Videreuddannelsesregion Nord er dimensioneret til 3 HU-stillinger/år, hvilket også vurderes som et passende niveau.


I forbindelse med ansættelse til hoveduddannelse opleves der dog en generelle udfordring med få/ingen ansøgere til de HU-forløb, hvor Aalborg Klinikken indgår (Aarhus-Aalborg eller Aalborg-Aarhus). Dette vurderes ikke at skyldes det arbejdsmedicinske ophold i Aalborg, men derimod fordi hele sideuddannelsen i de forløb, hvor Aalborg indgår, ligger i Region Nord. Aalborg har historisk haft svært ved at trække kandidater fra introstilling ind i HU-forløb og derfor er den primære rekruttering til HU-forløb i Arbejdsmedicin i Videreuddannelsesregion Nord hidtil sket fra Region Midt, hvor kandidaterne typisk er bosiddende. Af den grund har få/ingen kandidater interesse i at søge de nævnte forløb og Aalborg klinikken "mister" derfor uddannelseslæger i HU-forløb, som fremadrettet kan være et vigtigt rekrutteringsgrundlag til besættelse af slutstillinger.


Klinikkerne i Aalborg, Aarhus og Herning har kort drøftet om en ny lægefaglig indstilling med en anden fordeling af især sideuddannelsen i HU-forløb kunne løse udfordringen? Se vedhæftede forslag til fordeling og diskussion.


Forslaget omkring fordeling af hoveduddannelsesstillinger, vil reducere antallet af stillinger i Hospitalsenheden Vest fra de nuværende 1,5 til 1,0 pr år, øge Aalborg fra 1,5 til 2 pr år, mens Aarhus uændret får 3 stillinger pr år. Idet der ikke kan sikres tilslutning fra alle parter til en reduktion af antal årsværk tilknyttet Hospitalsenheden Vest, ønskes der også en indledende drøftelse af andre muligheder for opdatering af den lægefaglige indstilling.


Det forventes ikke nødvendigvist, at udvalget fastlægger en endelig model for ny lægefaglig indstilling på mødet.


Dagsordenspunktet er rejst af Mette Lausten Hansen, som indledningsvist bedes præsentere punktet kort.


Bilag:

  • Nuværende lægefaglig indstilling for hoveduddannelse
  • Forslag til fordeling og diskussion
  • Dimensionering

Beslutning

Der opleves rekrutteringsvaskeligheder i Aalborg og få introlæger søger HU-forløb i Region Nordjylland kontra Midtjylland. Udvalget drøftede muligheden for at lade flere sideuddannelser foregå i Region Midtjylland for evt. at afhjælpe problemet på denne måde. Aalborg har lavet et konkret forslag, som også blev drøftet. Gødstrup er ikke indstillet på at gå væsentligt ned på antal årsværk som følge af en evt. ny fordeling.


Det blev anset som usikkert at opnå ansøgere til et forløb indeholdende Aalborg og Herning i hovedblokkene.


Udvalget drøftede muligheden for at bibeholde de nuværende uddannelsesforløb med udskiftning af sideuddannelserne fra Region Nord til Region Midt i et enkelt forløb (Arbejdsmedicinsk klinik, Aarhus - lungemedicin, Aalborg - Reumatologi, Aalborg -Psykiatri, Aalborg - ansættelse efter aftale - Arbejdsmedicinsk klinik, Aalborg) i en tidsbegrænset perioden for at afprøve, om det kan afhjælpe rekrutteringssituationen.


Mette D. bærer i første omgang forslaget ind i VUS for at "trykprøve det" administrativt. Herefter udsendes status til udvalget og evt. videre proces besluttes.


Et større dimensioneringsperspektiv blev også drøftet i og med, at der ikke ønskes en skævvridning af rekruttering, hverken til Region Midtjylland eller Nordjylland. Udvalget havde en generel forventning om, at flere stillinger besættes i fremtiden, som der uddannes flere læger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

5. Generel drøftelse vedr. Arbejdsmedicin

Det indstilles,

at udvalget drøfter de tre forskellige tematikker tilknyttet arbejdsmedicin som speciale.

Sagsfremstilling

Punktet består af tre forskellige underpunkter:


  1. Er der behov for, at vi orienterer om den arbejdsmedicinske uddannelse?

Udvalget bedes drøfte evt. gavnlighed af at orientere om specialet og i så tilfælde hvordan/i hvilke fora.


  1. Hvordan formalia er, når der ikke er en PKL?

Stillingen som PKL for specialet er vakant på nuværende tidspunkt. Stillingen er netop kommet i opslag med ansøgningsfrist d. 29. juni 2022. Udvalget bedes drøfte, hvordan formalia evt. påvirkes af, at stillingen som PKL er vakant (så længe stillingen er vakant, vil VUS administrativt fungere som PKL).


  1. Hvordan vi får implementeret den nye målbeskrivelse?

Udvalget bedes drøfte mulighederne og processerne i forbindelse med implementering af ny målbeskrivelse.


Dagsordenspunktet er rejst af Tine Halsen Malling, som indledningsvist bedes præsentere punktet kort.

Beslutning

Da Mette D er ny kontaktperson i VUS for specialet, orienterede udvalget om nogle af de mere specialespecifikke elementer i arbejdsmedicin.


Når PKL-stillingen er vakant, kan evt. tvivlsspørgsmål eller ad hoc sager bringes ind i VUS, som bistår administrativt, indtil PKL-stillingen er besat.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-45-22

6. Status på uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at udvalget drøfter behovet og mulighederne for at opdatere de nuværende uddannelsesprogrammer.

Sagsfremstilling

Der er uddannelsesprogrammer for HU-forløbene Aalborg-Aarhus og Aarhus-Aalborg fra 2017 efter 2014 målbeskrivelsen på Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside. For introduktionsuddannelsen foreligger der programmer for Aarhus, Arbejdsmedicinsk klinik (2015 og 2016) samt Hospitalsenheden Vest (2016)

Udvalget bedes drøfte behovet for opdatering af programmerne i kraft af ny målbeskrivelse.

Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede forløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af DRRLV og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o.lign.), og som minimum hvert 3. år.

Tidsplan for videre proces

Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til, at udvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og drøfter, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.


Der kan indhentes sparring i VUS til udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne. VUS vurderer ikke, at det vil være nødvendigt at afvente en ny PKL for at udarbejde opdaterede uddannelsesprogrammer og sende dem til godkendelse i UGUP (udvalget for godkendelse af uddannelsesprogrammer).

Link til skabelon for uddannelsesprogrammer

https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/

Beslutning

Det blev vurderet, at den nye målbeskrivelse burde kunne godkendes ved Sundhedsstyrelsen til efteråret 2022, hvis alt går planmæssigt.


Det blev aftalt at arrangere en skrivedag i november 2022 for at opdatere uddannelsesprogrammerne efter den nye målbeskrivelse. Mette D er ansvarlig for at arrangere skrivedagen og invitere uddannelsesudvalget hertil. Datoen koordineres med Tine, da Mette ikke har adgang til kalendersystemet i Region Nordjylland. Inden skrivemødet er det muligt at orientere sig på Videreuddannelsessekretariatets hjemmeside ift. ny skabelon, vejledning osv. På selve skrivemødet tilstræbes det at udarbejde program for arbejdsmedicin og så vidt muligt sideuddannelserne – herefter sendes programdelene for sideuddannelserne til opdatering ved de relevante afdelinger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-116-22

7. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2021 og hele 2021 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger Nord 2. halvår 2021 + 2021 samlet). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2021)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2021 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger 2021). Tallene for 2021 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2021)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2021, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2021). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Pædiatri

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Anæstesiologi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kirurgi

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Gynækologi-obstetrik

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Dermato-venerologi


Nye KBU tal (opdateret november 2021)

Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57

2. halvår 2021

745

245

162

83

1. halvår 2022

584

193

128

65


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Baggrundsnotat (november 2021)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2021 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2021" og "Bilag til baggrundsnotat 2021").


Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)

Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.


Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)

I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.


Der findes ikke et lignende tilbud med centrale midler i Region Nordjylland, men der er muligheder for medfinansiering til lignende forløb på de enkelte enheder.


Specialevalgsdag 2022 (april 2022)

Sæt kryds i kalenderen den 17. november 2022 (eftermiddag), hvor Region Midtjylland holder den tilbagevendende specialevalgsdag.

Dagen foregår på Aarhus Universitetshospital. Og vanen tro vil der være mulighed for at høre oplæg om specialevalg og efterfølgende besøge specialernes stande. Videreuddannelsessekretariatet sender inden sommerferien mere information ud til specialernes PKL'er og de specialespecifikke uddannelsesudvalg.

Beslutning

Punktet blev kort gennemgået mundtligt og udvalget tog orienteringen til efterretning.


Den kommende specialevalgsdag og arbejdsmedicins bidrag hertil blev kort drøftet.


Det blev nævnt, at vejledningsapp'en kan bruges som inspiration.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

8. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget fastlægger et tidspunkt for næste møde.

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner drøftes og fastlægges.

Beslutning

Næste møde i uddannelsesudvalget afholdes altid samme dag som ansættelsessamtalerne til HU-stillinger.


Såfremt der kommer specifikke ønsker til temaer eller dagsordenspunkter til næste møde, kan disse løbende sendes til Mette D. Ellers indhenter Mette også dagsordenspunkter tættere på mødedatoen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

9. Eventuelt

Beslutning

Udvalget drøftede deltid og hvordan evt. ønsker hertil behandles i forbindelse med fx ansættelsessamtaler. Villighed til fuldtid anses generelt som noget positivt, men ønsket om deltid bør også ses i lyset af de enkelte personers aktuelle livssituationer.


Der var enighed i udvalget om, at ansøgeres evt. ønske om deltid altid indgår i en konkret individuel vurdering og det ikke betragtes som et generelt pejlemærke i ansættelsessamtalerne.


Deltid er dog svært at håndtere planlægningsmæssigt i de vagtbærende sideuddannelser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-240-18

10. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Anette Kærgaard - Hospitalsenheden Vest

Mette Lausten Hansen - Aarhus Universitetshospital

Tina Halsen Malling - Aalborg Universitetshospital

Signe Hjuler Boudigaard - yngre læge i specialet

Mette Dahl Jacobsen - Videreuddannelsessekretariatet (referent)

Tilbage til toppen