Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Psykiatri - uddannelsesudvalg
den 10. oktober 2023 kl. 09:00
i Viborg

 


Sagnr.: 1-30-72-216-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden (09.00 - 09.05)

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Sagsfremstilling

PKL byder velkommen.

UKO for Psykiatrien Region Nordjylland; Hanna Järnum Lilholt, deltager på dagens møde.

Dagsordenen er vedlagt som pdf.

Beslutning

Dagsordenen godkendes.

Der er et punkt under eventuelt: Kompetenceopnåelse og uddannelse i spiseforstyrrelser 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde (09.00 – 09.10)

Det indstilles,

at udvalget følger op på relevante punkter fra mødet i marts 2023


Sagsfremstilling

Referatet er vedlagt som pdf.

Beslutning

Der følges op på punktet vedr. uddannelseslæge.dk. Der efterspørges, hvornår det bliver muligt at UAO kan få besked om at der er udfyldt en evaluering. Der spørges også indtil om det er meningen, at der er delay på, når de udfyldte evalueringer bliver tilgængelige for UAO'en.


VUS afklarer begge dele.


Update d. 24. oktober 2023:

Der arbejdes på at modulet, hvor UAO får besked om en udfyldt evaluering færdiggøres og udrulles. Det er dog ikke lige i umiddelbar fremtid, at man kan forvente denne feature, men den er dog planlagt.


Ift. det oplevede delay, så er det ikke meningen, at man som UAO skal opleve et delay på at evalueringerne bliver tilgængelige. Det burde ske fra minut til minut, og senest et døgn senere. Hvis man oplever delay, skal man sende en mail med en beskrivelse af problemet til supportteamet for Uddannelseslæge.dk for Videreuddannelsesregion Nord på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

3. Nyt fra PKL (09.10 – 09.25)

Sagsfremstilling

PKL orienterer om nyt.


Se bilag: Invitation til UAO-temadag


Beslutning

Vedlagt invitation fra DPS om deres temadag. Emnet er uhensigtsmæssige forløb. Der følger en opfordring til at deltage. Temadagen er kun for UAO'er.


D. 5. oktober blev der afholdt Specialevalgsdag i Aalborg. Hanna var med som repræsentant, og der var stor interesse for specialet. Psykiatrien var desuden repræsenteret af to uddannelseslæger på plenumoplæggene, hvilket var en stor succes.


MUK2023: Helt overordnet var det tre gode dage med fokus på medicinsk pædagogik, og det var en styrke, at det blev afholdt i en dansk kontekst.

På årsmødet for Region Midtjylland senere på året, vil man samle op på deltagelsen i MUK2023, og PKL vil bede deltagerne om at bidrage med input/erfaringer fra konferencen.

Der afholdes pt. UOA-kursus, hvor Psykiatrien har tre deltagere tilmeldt. PKL er med som observatør i kraft af rollen som UKO.

Hvis der er UAO'er, som endnu ikke har været på kurset endnu, så er der en opfordring til at deltage. Det er et meget lærerigt kursus.


Revisionen af den Lægelige Videreuddannelse: Her indsendte Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse et høringssvar ultimo august. Der er en forventning om at Sundhedsstyrelsen præsenterer den endelige rapport til ministeriet i slutningen af oktober. Det vides endnu ikke, hvornår man forventer, at det konkrete arbejde med revisionen påbegyndes, men arbejdet kommer til at læbe over de nsæte år. Revisionsrapporten, som er forholdsvis ukonkret ift. den praktiske implementeringsproces, har bl.a. fokus på generalister vs. specialister, tættere samarbejde med de beslægtede specialer, og hvad skal man kunne uanset speciale. Generelt bliver det spændende at følge, hvordan det kommer til at påvirke det psykiatriske speciale. Der vil skulle udarbejdes nye specialebeskrivelser, og de kommer til at danne baggrund for målbeskrivelse, uddannelsesprogrammer osv., og man må forventet at det bliver en stor opgave for uddannelsesteamsene. Uddannelsesudvalget under DPS kommer til at skulle stå for arbejdet, men det er vigtigt at bidrage til dette arbejde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

4. Nyt fra VUS (09.25 – 09.30)

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Kl. Genetik

Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Oftalmologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Kl. Mikrobiologi


Specialevalgsdag 2023 (april 2023)

I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)

Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

5. Inspektorrapport Regionspsykiatrien Gødstrup (09.30 – 09.45)

Sagsfremstilling

Inspektorrapport Regionspsykiatrien Gødstrup, Pykiatrien Region Midtjylland havde d. 13. juni 2023 et rutine inspektorbesøg. UAO Robert Bering/PKL Zywia Brouer giver et oplæg på dagens møde med fokus på erfaringer fra inspektorbesøget. Inspektorrapporten og SST kommentarer er vedlagt som bilag.


Beslutning

Konstitueret UAO/cheflæge Robert giver et oplæg (se vedhæftede præsentation) omkring inspektorrapporten. Sidste inspektorbesøg var i 2014, og der er siden sket en flytning fra Herning til Gødstrup. Man har desuden oplevet, at det har været svært at få besat UAO-stillingen på afdelingen. Tilsammen har dette betydet, at uddannelsesmiljøet på afdelingen har været udfordret.


Inspektorrapporten viser at både afdelingen og inspektorerne scorer 9 temaer utilstrækkelig. Begge scorer medicinsk ekspert, kommunikator, leder/administrator, sundhedsfremmer, konferencens læringsværdi, lærings og kompetencevurdering, arbejdstilrettelæggelse og læring-miljøet utilstrækkelig. Inspektorerne scorer introduktion tilstrækkelig, da der siden selvevalueringen er indført systematik i introduktionen, mens professionel scores utilstrækkelig. De øvrige temaer scores tilstrækkelig.


Inspektorerne opstiller efter aftale med afdelingen følgende indsatsområder:

1. Gensidig dialog og inddragelse af UKYL og yngre læger ved fremtidige handleplaner. Forslag: Genetablere og opkvalificere fora til dialog og drøftelse med deltagelse af UKYL, speciallæger og yngre læge repræsentanter.

2. Prioritere uddannelse, øge vejlederkompetencer og sikre systematisk kompetence-vurdering og uddannelsesplaner.

Forslag: Fuldtidsansat UAO eller opgradering af UKYL og inddragelse af UKO.

3. Prioritere supervision og kompetenceudvikling af medicinsk ekspert.

Forslag om: Sikre gennemførsel af de i handleplanen beskrevne udviklingstiltag.


På baggrund af de udfordringer rapporten anfører vedrørende afdelingens uddannelse, ønsker Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse, at Psykiatrien udarbejder en handleplan for forbedringer på baggrund af inspektorbesøget. Dette med henblik på at hjælpe Psykiatrien med opfølgning på rapporten.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

6. Nyt fra afdelingerne (09.45 – 10.15)

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

De tilstedeværende afdelinger giver en kort gennemgang af relevante uddannelsesmæssige forhold.


ADA:

  • Afdelingen har pt. mange i-læger og væsentlig flere h-læger end sidste år.
  • Pt. er man, på tværs af Psykiatrien i Region Midtjylland, i gang med at udvikle den proces, der pågår ved udarbejdelsen af de individuelle uddannelsesplaner, og dette arbejde indgår afdelingen også i.
  • Der er gang i et simulationsprojekt, som ser på tvang i vagten. Projektet går ud på at undervise alle nyansatte om netop dette, og man håber at kunne udbrede det.
  • Afdelingens speciallæger deltager på skift i vejlederuddannelse – og får her f.eks. undervisning i, hvordan man udfylder uddannelsesplaner mv.
  • Man har udviklet et årshjul for afdelingens uddannelsestiltag, og dette giver et godt overblik.


AFP:

  • Afdelingen har pt. næsten 11 i-læger og 12 h-læger. Stillingen som UALO for afdelingen er i opslag, men er ikke besat endnu.
  • Afdelingen oplever lidt problemer med hjemmesiden, og man har et ønske om en fælles platform.
  • Afdelingens psykoterapeutiske overlæge har frasagt sig denne opgave, så der skal findes en ny.
  • Der er flere speciallæger, som er opsagt deres stillinger, og der kommer til at mangle snarest. Det arbejder man på at finde en løsning på.
  • Afdelingen har som noget nyt tre UKYL'er. De er pt. ved at finde ud af, hvad der skal sættes i gang og hvordan det skal struktureres.
  • Ift. struktureret klinisk supervision, så er der arrangeret et netværksmøde for UKYL'er, hvor emnet drøftes.
  • UKO for Region Midtjylland tilbyder, at afdelingen kan inddrage hende i ovenstående udfordringer, da hun gerne vil støtte op om evt. løsninger.



Funktioneller lidelser:

  • Afdelingen har netop modtaget deres første HU-læge i psykiatri og det er spændende at få gang i dette. Afdelingen består af en lille flok yngre læger, hvor man stadig har fokus på supervision, men det er mere håndholdt.


Regionspsykiatrien Midt:

  • Afdelingen har pt. 6 i-læger, og det er rigtig godt for afdelingen.
  • Det er desuden et godt tegn, at der flere læger, der bliver længere i uklassificerede stillinger. Bussen kan godt have indvirkning på, at der er stor tilsøgning til stedet. Forsøget med bussen er netop blevet forlænget.
  • Man har på afdelingen samlet nogle akutte tilbud, som er godt for AP-lægerne, da det er til at gå til for dem, idet det ligner deres hverdag i almen praksis.
  • Man oplever at struktureret klinisk supervision er en udfordring på afdelingen.
  • De individuelle uddannelsesplaner er svære at få uddannelseslægerne til at lave, men der er, som tidligere nævnt, igangsat noget centralt.
  • Man har som noget nyt fået en UKYL i Silkeborg, det er et godt tiltag og en mulighed for Silkeborg til at koble sig på uddannelse.


Regionspsykiatrien Gødstrup:

  • Lige pt. fylder det at afdelingens cheflæge stopper pr. 1. november, men også kontrakten med afdelingens deltids UAO udløber.


Regionspsykiatrien Horsens:

  • Afdelingen mangler en fastansat cheflæge, men man har stadig Lisbeth Uhrskov som konstitueret cheflæge.
  • Pt. har afdelingen ingen i-læger, men man har nogle i pipeline og det opleves at der er et godt uddannelsesmiljø på afdelingen.
  • Man skal snart sige farvel til nogle af de uddannelseslæger, som har været der længe, og det bliver en omvæltning.
  • Arbejdet med klinisk struktureret supervision er undervejs, og man arbejder på at få det sat i system. Bl.a. vha. italesættelse håber man at det kan bidrage til en kulturændring i uddannelse. Man har anvender vedlagte redskab til kompetencevurderingen og oplevelsen er, at det er dækkende.
  • Som noget helt nyt udføres der midtvejsevalueringer bl.a. med spørgsmål fra evalueringen i uddannelseslæge.dk.



Almenpsykiatrisk afdeling Syd:

  • UAO fra Retspsykiatrien har sagt op og pt. har man 2 speciallæger ansat her. Der er ønske om en i-læge på afdelingen med inspiration fra Region Midtjylland. Der opfordres til, at man søger inspiration fra uddannelsesprogram fra Retspykiatrisk afdeling i Aarhus
  • Man arbejder på at få en UKYL i afdelingen med speciale i uhensigtsmæssige uddannelsesforløb.
  • Desværre oplever man at flere stopper på afdelingerne, og man mangler, ligesom mange andre steder, både speciallæger og uddannelseslæge.
  • Fokus fremadrettet ift. rekruttering og fastholdelse vil bl.a. være øvebaner ift. ledelse og fokus på ap-lægerne.


Almenpsykiatrisk afdeling Nord:

  • Afdelingen har ansat en ny cheflæge, som har et uddannelsesfokus.
  • Afdelingen oplever at være godt besat pt, men er udfordret af dem, der er ansat i en KBU-lignede forløb, i det det er udenlandske læger, hvor der skal bruges ekstra lang tid.
  • UAO deltager ikke i uddannelseslægernes møder, men får referat efterfølgende, da det giver et mere retvisende billede. Han oplever, at ordet er mere frit på den måde, og derved kan der bedre igangsættes tiltag, hvis der opleves utilfredshed blandt de yngre læger.
  • Lige nu oplever man et stort pres pga. sammenlægning af afdelinger.
  • Der er igangsat flere uddannelsesmæssige tiltag i samarbejde med Syd, bl.a. cases/undervisning.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-45-22

7. Status på uddannelsesprogrammer (10.30 – 10.40)

Sagsfremstilling

Status på uddannelsesprogrammer

Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år.


Tidsplan for videre proces

Videreuddannelsessekretariatet (VUS) opfordrer til, at uddannelsesudvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og aftaler, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.


PKL og UAO'er er velkommen til at kontakte VUS ved behov for sparring ift. udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne.

Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/

Beslutning

Forud for mødet har Kasper Clausen fra VUS udsendt status på uddannelsesprogrammerne til de respektive afdelinger, som mangler at færdiggøre deres programmer. Der mangler primært programmer til de forløb, som ligger i Region Nordjylland (eller som er på tværs af de to driftsregioner) Det aftales på mødet, at man vil sigte mod at få godkendt de resterende programmer i UGUP på deres møde i december, og derved er fristen for at indsende de respektive del-programmerne til VUS d. 15. november.

Helle (VUS) sørger for at sende dato for frist ud til de involverede afdelinger i umiddelbar forlængelse af mødet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

8. Forslag til ny fordeling af introduktionsstillinger jf. ny dimensioneringsplan (10.40 – 10.45)

Det indstilles,

at udvalget drøfter og indstiller den nye fordeling af introduktionsstillinger jf. nyeste dimensioneringsplan for 2024-2025.

Sagsfremstilling

Umiddelbart før sommeren udkom Sundhedsstyrelsens nyeste dimensioneringsplan for 2024-2025.
Psykiatrien i Videreuddannelsesregion Nord opdimensioneres til minimum 70 og maksimum 112 introduktionsstillinger mod de nuværende min. 63,8 og maks. 102 introduktionsstillinger.


Fordelingen af introduktionsstillinger mellem de to driftsregioner er aktuelt fordelt med 1/3 til Region Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland, og derved kan fordelingen af de yderligere i-stillinger fordeles ligeligt mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland.


Selve fordelingen af introduktionsstillinger internt i regionerne er en opgave, som de psykiatriske stabe selv står for.


Følgende fordeling af introduktionsstillinger for Region Midtjylland:


Ansættelsessted

Nuværende antal introduktionsårsværk

2023


Fremtidigt antal introduktionsårsværk 2024-2025



Min.

Max.

Min.

Max.

Randers

6

10

6

11 (+1)

Midt

7

11

7

12 (+1)

Horsens

6

10

6

11 (+1)

Gødstrup

6

10

6

11 (+1)

AfP

7

11

8 (+1)

12 (+1)

ADA

8,5

12

11 (+2,5)

13 (+1)

Afd. R

2

4

3 (+1)

5 (+1)

Total

42,5

68

47

75


Følgende fordeling af introduktionsstillinger for Region Nordjylland:


Ansættelsessted

Nuværende antal introduktionsårsværk

2023


Fremtidigt antal introduktionsårsværk 2024-2025



Min.

Max.

Min.

Max.

Almenpsykiatrisk Afdeling, Nord (Brønderslev)

7

11

8,0

12,0

Almenpsykiatrisk Afdeling, Syd

14,3

23

15,0

25,0

Total

21,3

34

23

37


Vedhæftet er udkast til ny lægefaglig indstilling for introduktionsstillinger. Udvalget bedes forud for mødet orientere sig i vedhæftede, og bringe evt. kommentarer op på mødet mhp. at udvalget endeligt indstiller til godkendelse i Det Regionale Råd for Læger Videreuddannelse


Beslutning

Udvalget accepterer vedlagte udkast og indstiller den nye fordeling af introduktionsstillinger til endelig godkendelse i DRRLV. VUS sørger for videre proces.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

9. Forslag til ny fordeling af hoveduddannelsesforløb jf. ny dimensioneringsplan (10.45 - 11.00)

Det indstilles,

at udvalget drøfter og indstiller en ny fordeling af hoveduddannelsesstillingerne fremadrettet.

Sagsfremstilling

Umiddelbart før sommeren udkom Sundhedsstyrelsens nyeste dimensioneringsplan for 2024-2025.
Psykiatrien i Videreuddannelsesregion Nord opdimensioneres til 28 hoveduddannelsesforløb årligt fra nuværende 25,5.


Der er i Videreuddannelsesregion Nord en ambition om, at man tilstræber at årsværkene mellem de to driftsregioner er fordelt med 1/3 til Region Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland – dette gælder både for årsværkene i hoveduddannelse og introduktionsuddannelse. I samarbejde med PKL har det været igangsat en proces for fordelingen af de ekstra stillinger med respekt for førnævnte tilstræbelse mellem de to driftsregioner, som er beskrevet nedenfor.


For hoveuddannelsesforløbene i psykiatri har den hidtidige fordelingen af årsværkene mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland været 3/4 til RM og 1/4 til RN, altså en skævvridning af den tilstræbte fordeling.


Eksisterende fordeling af hoveduddannelsesstillinger mellem regionerne er:


Driftsregion

Årsværk

Antal forløb

Fordeling i %

Region Midtjylland

76

19

75%

Region Nordjylland

26

6,5

25%

Total

102

25,5

100%


Dette har imidlertid været en aftale mellem de to regioner for en periode, hvor Region Midtjylland har haft større succes med at besætte forløbene. Aftalen har dog altid haft målet, at Region Nordjylland med tiden skulle have stillingerne retur, evt. når de selv kunne besætte forløbene, så fordelingen igen kunne ramme ca. 1/3 vs. 2/3.

Med opdimensioneringen på 2,5 hoveduddannelsesforløb er der mulighed for at opnå fordelingen på 1/3 til Region Nordjylland. Region Midtjylland besætter stadig flere forløb end Region Nordjylland, men i og med at specialet er blevet opdimensioneret kraftigt over de sidste år, så kan Region Midtjylland heller ikke følge med i besættelsen af hoveuddannelsesforløb, og derved vil ekstra forløb til Region Midtjylland ikke give mening på nuværende tidspunkt. Placerer man derimod de 2,5 forløb i Region Nordjylland nu, undgår man senere at skulle tage forløb fra Region Midtjylland for at give tilbage til Region Nordjylland.


Ændringen, hvor Region Nordjylland opdimensioneres med 2,5 hoveduddannelsesforløb:


Driftsregion

Årsværk

Antal forløb

Fordeling i %

Region Midtjylland

76

19

67,9%

Region Nordjylland

36

9

32,1%

Total

112

28

100%


Efter aftale med PKL har ovenstående ændring har været i høring hos afdelingerne i Region Nordjylland gennem Psykiatrien Region Nordjylland, og der er ikke modtaget dissens fra disse. Den endelige forslag til fastlæggelse af de 2,5 forløb i Region Nordjylland er følgende:


Opslag hvert år:

  • Neurologisk Aalborg (6 mdr) – Almenpsyk Nord (24 måneder)- Almenpsyk Syd (18 måneder)
  • Neurologisk Aalborg (6 mdr) – Almenpsyk Syd (30 måneder)- Almenpsyk Nord (12 måneder)


Opslag hvert andet år (dette forløb er i forvejen i opslag hvert andet år):

  • Neurologisk Aalborg (6 mdr) – Almenpsyk Syd (24 måneder)- Ældrepsyk (6 måneder) Almenpsyk Nord (12 måneder)


Forud for mødet bedes UAO'er og UALO'er drøfte punktet lokalt med afdelingsledelserne. Dette gælder specifikt afdelingerne i Region Midtjylland, således der sikres ledelsesmandat til at indstille fordelingen til godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse. Udkastet til den nye lægefaglige indstilling for hoveduddannelsesforløbene er vedhæftet.


Den videre proces

Såfremt der opnås enighed på mødet omkring fordelingen af de 2,5 hoveduddannelsesforløb, så vil VUS sende den nye lægefaglig indstilling og høringsbreve til hospitalerne, hvad angår de økonomiske konsekvenser. Såfremt der ikke fremsendes dissens ifm. høringen vil forslaget til ny fordeling og ny lægefaglig indstilling for hoveduddannelsen i psykiatri bliver sendt til behandling og godkendelse i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 7. december 2023.



Beslutning

Udvalget accepterer vedlagte udkast og indstiller den nye fordeling af hoveduddannelsesforløb til endelig godkendelse i DRRLV. VUS sørger for videre proces.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

10. Rundvisning med et uddannelsesperspektiv (11.00 – 11.30)

Sagsfremstilling

UAO Trine Dürr Grue vil give en kort rundvisning med fokus på uddannelse. Denne placeres, når det passer ind.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-233-22

11. Orientering om ny spørgeramme for 360 graders evaluering (11.30 – 11.55)

Sagsfremstilling

I løbet at 2023 og 2024 implementeres en ny 360 graders feedback spørgeramme for hoveduddannelseslæger i sen hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Den nye spørgeramme har fokus på ledelse.


Med henblik på den bedst mulige implementering af den nye 360 model i psykiatri bedes udvalget videndele og drøfte, hvordan de forskellige afdelinger planlægger at arbejde med den nye model.

Det kan bl.a. være ift. uddannelse af facilitatorer, antal gennemførte supervisioner, implementeringplan for afdelingerne (Zywia) eller helt andre ideer eller udfordringer udvalget oplever at stå overfor ifm. den nye model.


Til punktet er vedlagt

- Informationsmateriale om den nye model til uddannnelsesgivere

- Informationsmateriale til hoveduddannelseslægerne

- Skabelon til udviklingsplan

- Den nye spørgeramme


Beslutning

Psykiatrien indgår nu i den oprindelige 360 graders spørgerammen og alle afdelinger har gennemført første runde af evalueringerne. Udvalget drøfter erfaringerne med dette.

Det nye spørgeramme har til formål at evaluere H2 læger i deres ledelseskompetencer

Der udbydes kurser til uddannelse af facilitatorer til den nye spørgeramme. At være udannet som facilitator er en vigtig post og en kompetence, man kan tage med sig videre.

PKL opfordrer afdelingerne til at gå hjem på de respektive afdelinger og finde ud af, hvor mange H2-læger, der er ansat i den næste periode mhp. at afklare, hvor mange facilitatorer, der er behov for at uddanne. Det er nemlig muligt at have facilitatorer på tværs af matriklerne, hvis man f.eks. ikke har et stort antal H-læger. Meld tilbage til PKL.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

12. Overdragelse mellem delansættelser (11.55 – 12.20)

Sagsfremstilling

Gevinsten ved overlevering

Videreuddannelsessekretariatet oplever, at et stigende antal specialer formaliserer overdragelse mellem delansættelser i forbindelse med skift fra én af deling til den næste. Overdragelsen giver anledning til, at uddannelseslægen i samarbejde med den afgivende afdeling reflekterer over status for egen kompetenceopnåelse og dermed særlige indsatsområder eller interesser, der skal understøttes i overgangen fra én afdeling til en anden. Overdragelsen giver desuden den efterfølgende afdeling de bedste betingelser for at forberede modtagelsen af den nye uddannelseslæge og lave en relevant uddannelsesplan.


Nedenfor er det beskrevet, hvordan udvalgte specialer gør ift. formaliseret overdragelse. Listen er ikke udtømmende og er ment som inspiration.


Urologi (se bilag):

Nedenstående processer sker med samtykke fra uddannelseslægen.


Den afgivende UAO sender fire måneder før skift til ny afdeling følgende materialer til den modtagende UAO:

1. seneste uddannelsesplan,

2. 360 graders handleplan,

3. Opdateret OP-liste,

4. Opdateret CV,

5. seneste evaluering fra vejlederforum.


Herefter udpeges der en ny hovedvejleder til uddannelseslægen af den modtagende UAO. Den afgivende UAO indkalder til et videomøde med den modtagende UAO (evt. ny/gammel hovedvejleder). Dette videomøde placeres tre måneder før skift til ny afdeling. På selve overdragelsesmødet tages der referat, som efterfølgende sendes til HU-lægen samt den nye hovedvejleder. Se vedhæftede powerpoint for referatskabelon.


Dermato venerologi:

Ved skift mellem hospitalsafdelinger sker overleveringssamtalen 3 måneder forud for afdelingsskift på initiativ fra afgivende uddannelsesafdeling/praksis. I forbindelse med skift mellem en hospitalsafdeling og en praksis planlægges overleveringssamtalen i stedet ½-1 måned forud for skiftet. Foruden uddannelseslægen selv er de to involverede UAO'er/tutorlæger tilstede. Overleveringen foregår mundligt, mens parterne tager egne noter. Uddannelseslægen afgiver skriftligt samtykke forud for samtalen. Der er (indtil videre) fokus på kompetencer ift. medicinsk ekspert. Overleveringssamtalen varer mellem 10 og 15 min.


Kirugi:

Indenfor kirugi er der ikke udarbejdet en skabelon for overlevering. Uddannelseslægen bedes dog have en kompetenceoversigt med til samtalen, så det er muligt at belyse hvilke kompetencer, der mangler, og hvilke der er opnået. Omdrejningspunktet for samtalen er at afklare, hvorvidt uddannelseslægen er på rette vej. Herunder hvordan vedkommende indgår i afdelingen, og om der er særlige opmærksomhedspunkter. VUS udarbejder oversigt over, hvilke uddannelseslæger, der er i rotation, samt booker lokaler og sender invitation til UAO og uddannelseslægen om den fremtidige samtale. Samtalen placeres 1-3 måneder før skift. Der tages ikke referat, men der kan tages egne noter. Samtalen varer ca. ½ time.


Neurologi:

Overleveringen mellem delansættelserne foregår ved, at den afleverende UAO skriver en kort mail om, hvilke af de forventede kompetencer, der er opnået og andre eventuelle nyttige oplysninger (nogen udfylder et skema om uddannelseslægen) og sender det til modtagende UAO. Uddannelseslægen orienteres om indholdet og sættes cc på mailen. Det sker, når den tidsmæssige del af opholdet godkendes og ikke ved sideansættelserne.


Gyn-obs (Vedhæftet skema):

Uddannelseslægen udfylder i samarbejde med vejleder en samtykkeerklæring om, at UAO på den afgivende og modtagende afdeling må drøfte uddannelsesforløbet. Af samtykkeerklæringen fremgår det tydeligt, at uddannelseslægen har mulighed for at sige nej. Overleveringen foregår mundtligt umiddelbart efter de halvårlige møder i det specialespecifikke uddannelsesudvalg. UAO'erne forholder sig i overleveringen til alle lægeroller, men er særligt opmærksomme på de områder, hvor der er behov for forbedring.


Nefrologi (Vedhæftet skema):
Specialet har primo 2021 indfaset en skabelon til overleveringssamtaler, som er kvalificeret af uddannelseslæger fra specialet. Skabelonen understøtter en ensartet struktur for overleveringssamtaler. Det er som udgangspunkt hovedvejleder fra den afgivende afdeling, der er ansvarlig for at sikre overdragelse. De vejledere som har brugt skabelonen, er positive og tilkendegiver, at skabelonen er med til at understøtte h-lægernes selvrefleksion, samtidig med at overdragelsessamtalen gør det lettere for den modtagende afdeling at fortsætte uddannelsen.

Beslutning

Punktet er ment som et reflektionspunkt til udvalget og udvalgte kan overveje om det kan være noget, som vil give mening for specialet.

Udvalget overvejer og drøfter om der er potentiale i det for psykiatrien.


Drøftelserne går på:

  • Vi skal passe på, at det ikke bliver for omfangsrigt. Et bud kunne være, at det er referatet fra afslutningsaftalerne, som sendes videre. Måske kan man få etableret kommunikationsvej til dette, og så finde ud af, hvordan man rent praktisk skal gøre.
  • Det er tidligere blevet drøftet, og som udgangspunkt er udvalget enige om, at det kunne være en god ide, men spørgsmålet er, om der kan findes tid til det. Uddannelseslægen bør i så fald står for noget af ansvaret for, at det sker.
  • Hanna fortæller om de erfaringer, som man har gjort i radiologien, hvor uddannelseslægen stod for at udfylde noget skrifteligt om de 7 lægeroller, som UAO så sendte videre til den næste afdeling med uddannelseslægen på cc.
  • Et forslag kan være 4 måneder før skiftet
  • Overleveringen skal ikke ses som en ønskeliste fra uddannelseslægen, men skal være kvalificeret uddannelse.
  • Et forslag kan være at uddannelseslægen/UAO og vejleder står for opgaven.


Man enes om at gå hjem og se på, om det kan afprøves, og så samles der op på det næste gang. Her kan udvalget så drøfte, om det har været relevant.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-185-20

13. Status på forskningstræningsprojekter (12.20 – 12.40)

Det indstilles,

at udvalget drøfter status på forskningstræningsprojekterne

Sagsfremstilling

Under punktet er der mulighed for at drøfte hvordan hver afdeling oplever status på forskningstræningsprojekterne, f.eks. med udgangspunkt i følgnede:

  • Som inspiration og erfaringsudveksling, feks. igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på jeres afdeling arbejder med?
  • Udfordringer, feks. ifm. at finde relevante forskningstræningsvejledere?
  • Gennemfører lægerne deres forskningstræning på det uddannelsestrin, som er anført i uddannelsesprogrammer?
  • Er der behov for yderligere tiltag - f.eks. et møde for forskningstræningsvejledere med gennemgang af regler, procedurer og tips til et godt forskningstræningsforløb? Erfaringsudveksling?



Beslutning

De enkelte afdelinger udveksler erfaringer med forskningstræningen. Der er ikke umiddelbare problemer med at få det gennemført, og der er fleksibilitet ift. tidspunkt og valg af projekter. Det tyder heller ikke på, at der er udfordringer med at finde forskningstræningsvejledere til uddannelseslægernes projekter. Udvalget enes om, at man vil understøtte hinanden, hvis der er behov for det. Man kan altid kontakte afdelingernes UAO'er, hvis man har behov for sparring o.l.


På Videreuddannelsen findes en vejledning til forskningstræningen: Forskningstræning - Videreuddannelsesregion Nord (videreuddannelsen-nord.dk)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

14. Eventuelt (12.40 – 12.55)

Beslutning

Punkt vedr. kompetenceopnåelse og uddannelse i spiseforstyrrelser: Udvalget drøfter punktet på baggrund af en henvendelse til PKL.

For Region Midtjyllands forløb forholder det sig således, at H7 kompetencen, som omhandler spiseforstyrrelse, altid ligger hos ADA, hvor uddannelseslægen kommer i et fokuseret ophold ved Center for Spiseforstyrrelse. Fremadrettet får ADA en ambulatoriefunktion, som gør det muligt at opnå kompetencen i ambulatoriet. PKL og Mette T. drøfter sagen videre for Midtjylland.

For Region Nordjylland ligger opnåelsen af H/ kompetencen hos Almenpsykiatrisk afdeling Syd.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

15. Næste møde (12.55 – 13.00)

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde afholde d. 9. april 2024. Mødet afholdes virtuelt.


Punkter til næste møde:

Videre drøftelse af overdragelse mellem delansættelser

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-216-22

16. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Tilstede:

Zywia Brouer, PKL og UKO for Region Midtjylland

Thea Færch Grønfeld, UALO, Regionspsykiatrien Horsens

Trine Grue, UALO, Regionspsykiatrien Midt

Mette Viller Thorgaard, UALO, Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien

Robert Bering, UALO Cheflæge, Regionspsykiatrien Gødstrup

Josif Naumovski, UAO, Almenpsykiatrien Nord, Brønderslev

Mads Leth, UKYL, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Josefine Bruun Jensen, UKYL, Funktionelle Lidelser, AUH

Nanna Leach Glintborg, UKYL, Afdeling for Depression og Angst

Amalie Grooss, UKYL, Afdeling for Depression og Angst

Sissel Esbjerg Jakobsen, UKYL, Regionspsykiatrien Midt

Maja Braad Kirkegaard, UKYL, Regionspsykiatrien Midt

Signe Riemer Friis, UKYL, Regionspsykiatrien Midt (Silkeborg)

Markus Lind Østermark, UKYL, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Amir Sadeghilari, UKLY, Regionspsykiatrien Gødstrup

Linda Nielsen, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Peter Møller Andersen, UAO, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Hanna Järnum Lilholt, UKO for Psykiatrien Region Nordjylland

Helle Østergaard, Videreuddannelsessekretariatet (referent)



Afbud:

Lone Jensen, ledende overlæge, Ældrepsykiatrien, Almepsykiatrisk afd. Nord, Brønderslev

Signe Kirk Dahl, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Lise Gormsen, UAO, Funktionelle Lidelser, AUH

Christian Noe, UKYL, Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrien

Amy Petersen, UKYL, Almenpsykiatrisk afdeling Syd, Aalborg

Helle Mereweather, UKYL, Regionspsykiatrien Horsens

Evelina Jurgelevic, UAO, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg

Ida Kattrup, UAO, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg

Rasmus Skaarenborg Hjuler, UALO, Retspsykiatrisk afdeling, AUH Psykiatrien

Balasz Gustav Sari, UKYL Almenpsykiatrien Nord, Brønderslev

Sara Boelt Søgård Larsen, UKYL, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg

Anders Lindelof, UALO Regionspsykiatrien Randers

Eliza Kisielinska, UKYL, Almenpsykiatrien Syd, Aalborg

Inge-Alice de Miranda, UAO, Afdeling for Depression og Angst, AUH Psykiatrien

Martin Andreas Jarl, UKYL, Retspsykiatrisk afdeling, AUH Psykiatrien

Daniel Rabjerg Barrit, UKYL, Regionspsykiatrien Horsens




Tilbage til toppen