Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Patologisk anatomi og cytologi - uddannelsesudvalg
den 14. maj 2024 kl. 09:00
i Mødelokale 13, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

 


Sagnr.: 1-30-72-229-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet.


Da PKL stillingen i øjeblikket er vakant, vælges der en ordstyrer blandt de øvrige mødedeltagere.

Referent: Mette Dahl, VUS


Indmelding af evt. punkter til Eventuelt.


Dagsordenen er vedhæftet som pdf fil med henblik på lettere udprint.


Forplejning:

  • Morgenbrød samt kaffe/the/vand


OBS. Mødet er afkortet til kl. 09.00-11.00 som følge af tilpasning til dagsordenen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde d. 17. november 2023 er vedhæftet som bilag.

  

Evt. relevant opfølgning fra referatet behandles.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

3. Håndtering af opgaver i forbindelse med manglende PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Videreuddannelsessekretariatet bruger i flere tilfælde PKL'en til at indhente lægefaglige vurderinger i meritsager, personsager om deltid, udvidelse af intro-stillinger osv.


I perioder uden en PKL vil Videreuddannelsessekretariatetet bede uddannelsesudvalget hjælpe med at løse følgende opgaver i specialet:


  • Uddannelsesudvalgsmøder: Udvalget vil blive inddraget ift. indhentning af punkter til dagsordener og styring af møder.
  • Personlige forløbsændringer (f.eks. uhensigtsmæssige uddannelsesforløb og dispensationssager): UAO/UALO fra den/de akutelle delansættelser vil blive spurgt om deres faglige vurdering af ændringen i uddannelseslægens forløb.
  • Meritsager: I de tilfælde hvor en læge søger om merit vil ansøgningen blive vurderet af to UAO'er/UALO'er fra andre enheder i specialet end den enhed, som lægen aktuelt er ansat hos (under samtykke fra uddannelseslægen)
  • Lægefaglige indstillinger: Udvalget vil, som altid, blive inddraget i vurdering af lægefaglige indstillinger. Sekretariatschefen vil stå som underskriver.
  • Andet: Ved ansøgning om ekstra i-stillinger eller oprettelse af fleksforløb, vil UAO'er/UALO'er fra de aktuelle afdelinger blive spurgt ind til vurdering af uddannelseskapaciteten.


Endelige afgørelser træffes som vanligt i Videreuddannelsessekretariatet på vegne af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

4. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


Der foreslås en gensidig orientering om evt. uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag i forhold til to forskellige perspektiver:


  1. En generel orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning: Hver afdeling deler evt. nyheder, problemstillinger og andet relevant til fælles orientering og refleksion.


  1. En mere specifik orientering under overskriften 'stjæl vores gode ide': Hver afdeling bedes præsentere et vellykket uddannelsestiltag, som vurderes generelt relevant og overfør bart.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

5. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Genopslag og fleksforløb
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.


Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.


Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.


Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb

  • Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
  • Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
  • Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
  • Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.


Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-45-22

6. Status på uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at videre proces for opdatering af uddannelsesprogrammer aftales.

Sagsfremstilling

Status på uddannelsesprogrammer

Emnet blev behandlet på seneste møde i uddannelsesudvalget. I og med at der er udkommet en ny målbeskrivelse, skal alle uddannelsesprogrammer som bekendt revideres og godkendes i Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP).


Følgende opdaterede uddannelsesprogrammer er godkendte og på hjemmeside på nuværende tidspunkt:

  • Hoveduddannelse: Aarhus - Viborg
  • Introduktionsuddannelse: Viborg, Randers og Aarhus


På seneste møde blev følgende aftalt:

Først tilrettes AUH-Viborg-AUH programmet, så dette HU-program herefter kan bruges som skabelon. Herefter følger AUH-Randers-AUH programmet og så Aalborg programmet.


UGUP mødes på følgende tidspunkter i det resterende år:


2024

Mødedato

Afleveringsfrist **

21. juni 2024

21. maj 2024

4. oktober 2024

4. september 2024

13. december 2024

13. november 2024


**
Afleveringsfrist for
indstilling af uddannelsesprogrammer til godkendelse.


Tidsplan for videre proces

I forbindelse med opdatering af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) generelt til, at uddannelsesudvalget fastsætter deadlines og aftaler.


Uddannelsesudvalget bedes gøre status for processen med revidering af de øvrige uddannelsesprogrammer samt aftale videre proces og deadlines.

Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

7. Inspektorrapport, RH Randers

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning og evt. faglige emner i forbindelse med inspektorbesøget drøftes til fælles inspiration.

Sagsfremstilling

RH Randers havde inspektorbesøg d. 11. november 2023 og vil fremlægge rapporten herfra samt indtryk, oplevelser og læring fra inspektorbesøget.


Inspektorrapporten er vedhæftet som bilag og Sundhedsstyrelsens supplerende bemærkninger til besøget står herunder.


Om inspektorrapporten fra et rutinebesøg den 9. november 2023 på Laboratorieenheden Patologi - Regionshospitalet Randers.

Vi har disse kommentarer:


Det drejer sig om et rutinebesøg på Laboratorieenheden patologi, Regionshospitalet Randers. Afdelingen uddanner læger i introduktions- og hoveduddannelsesforløb. Der er ansat 2 læger i Introduktionsstilling og 1 læge i hoveduddannelsesstilling. Der ansat 12 speciallæger, hvoraf 7 arbejder på afdelingen (3 er der fuld tid og 4 arbejder 6-12 t/uge), 5 arbejder alene digitalt hjemmefra. Enkelte af de 9 speciallæger, der enten arbejder på deltid eller hjemmefra superviserer uddannelseslægerne.


Afdelingens selvevalueringsrapport er udarbejdet af 10 læger, hvoraf 4 var speciallæger, resten I- og H-læger. To af uddannelseslægerne deltog kun sparsomt.


Ved inspektorbesøget deltog et udvalg af relevante parter: de 3 uddannelseslæger, foruden yderligere 3 uddannelseslæger, der netop havde afsluttet deres ophold. Fem af 12 speciallæger inkl. den uddannelsesansvarlige overlæge og cheflægen. Fra sygehus/centerledelsen deltog den lægelige sygehusdirektør og den uddannelseskoordinerende overlæge, foruden deltog chefbioanalytikeren, en histobioanalytiker samt en molekylærbiolog fra afdelingen.


Inspektorerne og afdelingen er enige om alle scoringer og vurderer 14 temaer ”Særdeles gode”, og 2 temaer, ”Akademiker” og ”Forskning”, er ”Tilstrækkelige”, hvilket afspejles i indsatsområderne.


Afdelingen beskrives velfungerende, med gode fysiske rammer og med et stort fokus på uddannelse, trods de forholdsvis få speciallæger med fremmøde på afdelingen. Uddannelseslægerne oplever uddannelsesmiljøet trygt og med god mulighed for at træne selvstændighed. Der beskrives god mulighed for supervision, men der kan opstå en flaskehals grundet de få speciallæger


Seneste besøg var i 2009, hvorfor inspektorerne ikke har kunne forholde sig til tidligere indsatsområder. Under besøget har afdelingen og inspektorer aftalt fokus på følgende indsatsområder:

  1. Forskning
  2. Formaliseret undervisning i teoretisk molekylærpatologi


Der er beskrevet konkrete forslag til løsningsmuligheder i rapporten.


Overordnet er der tale om en velfungerende uddannelsesafdeling, der gør et kontinuerligt stort arbejde for den lægelige videreuddannelse, hvorfor ovenstående indsatsområder skal ses som trin i at løfte et allerede godt uddannelsesniveau endnu højere.


Der planlægges et rutinebesøg igen til efteråret/vinter 2027 eller snarest derefter. Ovenstående er sendt til afdelingen, sygehusledelsen, sygehusregionen, videreuddannelsesregionen, det videnskabelige selskab og Følgegruppen for Inspektorordningen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

8. Næste møde

Det indstilles,

at dato og sted for næste møde i uddannelsesudvalget aftales.

Sagsfremstilling

Dato/sted for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


Konkrete forslag til dato kan være:

  • Uge 46: d. 11., d. 13. eller d. 15. november
  • Uge 47: d. 20.-22. november
  • Uge 48: d. 25.-29. november


Der kan indmeldes evt. punkter, temaer og emner til næste møde i Uddannelsesudvalget. Såfremt der kommer specifikke ønsker til temaer eller dagsordenspunkter til næste møde, kan disse også løbende sendes til Mette. Ellers indhenter Mette også dagsordenspunkter tættere på mødedatoen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

9. Eventuelt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

10. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Lene Agerbo, UAO, RH Nordjylland

Anders Oest, UKYL, RH Nordjylland

Sonja Höhle Hjulskov, UAO, Aalborg UH

Elisabeth H. Lynnerup Rusholt, UKYL Aalborg UH

Parag Dabir, Cheflæge og UALO, RH Randers

Mary Holten Bennetsen, UKYL. RH Randers

Arne Vidar Tind Wøyen, UALO, RH Viborg

Lotte Skeldal, UKYL RH Viborg

Marie Louise Jespersen, cheflæge og kons. UALO, AUH/Stine Horskær Madsen, UALO, AUH

Mette Dahl Jacobsen, VUS (referent)


Afbud:

Iben Bonde, UKYL Aalborg

Tilbage til toppen