Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Arbejdsmedicin - uddannelsesudvalg
den 18. juni 2024 kl. 10:00
i Mødelokalet 1, Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

 


Sagnr.: 1-30-72-231-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet.


Indmelding af evt. punkter til Eventuelt.


Dagsordenen er vedhæftet som pdf fil med henblik på lettere udprint.


Forplejning:

  • Sandwich samt kaffe/the/vand


OBS. Mødet er afkortet til kl. 10.00-12.00 som følge af tilpasning til dagsordenen.

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde d. 11. januar 2024 er vedhæftet som bilag. Der har været lejlighed til at kommentere skriftligt på referatet i forbindelse med elektronisk udgivelse.


Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.

Beslutning

Referatet blev godkendt og nedenstående opfølgning blev behandlet.


360 graders evaluering, ledelse

Det blev nævnt, at Mette L har været på kursus (facilitator, 360 graders vurdering med ledelsesfokus) siden sidst og haft den første superviseret samtale.


Der afventes nye HU2 læger til opstart på afdelingen, så samtalerne kan påbegyndes. Det blev vurderet som væsentligt, at HU2 lægerne har små ledelsesmæssige projekter tilgængelige på afdelingen for at arbejde med kompetencerne og derudover har et løbende fokus på egen læring indenfor ledelse. Det blev pointeret, at det kan være yderst relevant at vurdere, hvornår i hoveduddannelse det vil være optimalt at foretage 360 graders evalueringen (fx det første halve år i HU2). SOL 3 kurset kan med fordel sættes i relation hertil tidsmæssigt fx efter de første to måneder af HU2, da dette også omhandler ledelse.


Systematiske overleveringssamtaler:

Det blev fortalt, at Mette L og Signe har udarbejdet en skabelon siden sidst, som er blevet brugt til tre samtaler. Indtil videre har hovedvejleder, UAO fra afgivende og modtagende afdeling samt uddannelseslægen deltaget i overleveringsmøderne ved afslutningen af HU1, hvor der tages højde for den tidsmæssige afstand imellem delansættelserne.


Overleveringssamtalerne blev vurderet som særligt værdifulde i de tilfælde, hvor det kan være relevant med et tidligt fokus i uddannelsesforløb, som potentielt kan udvikle sig uhensigtsmæssigt.


Det blev nævnt, at forberedelsen til overleveringssamtalen/udfyldelse af skemaet med fordel kan drøftes med uddannelseslægen imellem midtvejs- og slutsamtale med hovedvejleder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning og relevante emner drøftes i plenum til eventuel videndeling og inspiration.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


Det foreslås at der i orienteringen også fokuseres på at fortælle om eventuelle uddannelsesmæssige tiltag, som forholdsvist let kan overføres til andre afdelinger.

Beslutning

RH Gødstrup informerede om følgende:

  • Afdelingen har siden seneste uddannelsesudvalgsmøde påbegyndt videosupervision, hvilket fungerer godt.
  • Der er for nyligt blevet afviklet klinisk kavalkade med fokus på klinisk aktivitet (via cases) og udbredelse af viden herom.


AUH fortalte at:

  • Afdelingen har haft inspektorbesøg i februar, hvilket har resulteret i en udmærket rapport og med relevante indsatsområder fx årshjul over klinisk undervisning for at sikre gennemgang af de store centrale arbejdsmedicinske emner i løbet af året (faglig klub, hvor læringen kommer fra diskussionen af emnet).
  • Et andet indsatsområde, som udsprang af inspektorbesøget, berørte en øget involvering af yngre læger i afdelingens forskning igennem et forskningsrelateret samtaleforløb (indarbejdet i det faste introduktionsforløb).


Aalborg nævnte følgende:

  • Tre timers møderne er blevet flyttet til foråret, så afrapporteringen falder indenfor det samme år. Årets tema var for 2024 Psykologisk Tryghed bl.a. i forbindelse med Psyk. samtalerne og implementering af struktur herpå.
  • Der har været stort fokus på undervisningsopgaver på det seneste.


Krav om egen journalføring blev drøftet. Der kan være et godt uddannelsesmæssigt evalueringsperspektiv forbundet hermed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager PKL's orientering om nyt siden seneste møde til efterretning.

Sagsfremstilling

Sorosh vil som PKL orientere om evt. relevante uddannelsesemner, herunder blandt andet:

  • Ny LFI til forskningstræning udarbejdet af PKL er lagt på VUS' hjemmeside
  • Kort orientering om to seminarer PKL har deltaget i
  • Status på dispensationsansøgninger, merit o. lign. siden sidst.

Beslutning

Sorosh orienterede om overstående emner og fortalte, at der nu også er kommet invitation til årets specialevalgsdag i Aarhus. Det blev aftalt, at Signe påbegynder organiseringen af repræsentanter til specialestanden d. 30. oktober.


Seminarer siden sidst: Det blev fortalt, at det tværgående emne på de seneste to PKL-UKO-VUS seminarer har været udarbejdelsen af en opdateret kompetenceprofil for PKL funktionen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

5. Status på lægefaglig indstilling for hoveduddannelse

Det indstilles,

at udvalget drøfter, hvorvidt der stadig er mulighed for at arbejde videre med en midlertig ændring i den lægefaglige indstilling forhoveduddannelse.

Sagsfremstilling

På seneste uddannelsesudvalgsmøde blev det aftalt at undersøge mulighederne for at opdatere den lægefaglige indstilling for hoveduddannelse i arbejdsmedicin med en midlertidig ændring, hvor sideuddannelserne i Region Nordjylland udskiftet med sideuddannelser i Region Midtjylland i ét enkelt HU-forløb, nærmere bestemt forløbskombinationen:

  • Arbejdsmedicin, Aarhus - Lungemedicinsk afdeling, Aalborg - Reumatologisk afdeling, Aalborg - Psykiatrien, Aalborg - ansættelse efter aftale - Arbejdsmedicinsk klinik, Aalborg.


Der har foreløbigt været drøftet en prøveperiode på tre år. Forløbskadencen vil efter planen så se ud som nedenstående (forudsat at der ikke kommer ad hoc ændringer):


Forløb 1: Århus-Gødstrup (sideuddannelser i Region Midtjylland)

Forløb 2: Århus-Aalborg (sideuddannelser påtænkes at flyttes til Region Midtjylland)

Forløb 3: Aalborg-Århus (sideuddannelse Region Nordjylland)

Forløb 4: Gødstrup-Århus (sideuddannelser i Region Midtjylland)


2024-2: forløb 4

2025-1: forløb 1+2

2025-2: forløb 3

2026-1: forløb 4+1

2026-2: forløb 2

2027-1: forløb 3+4


Arbejdsmedicinsk klinik, Aalborg, hospitalets uddannelseskoordinerende overlæge samt den centrale administration i Region Nordjylland (efter dialog med de involverede hospitalsledelser for Aalborg UH og Psykiatrien) har indledningsvist accepteret den midlertidige flytning af sideuddannelser.


Herefter er der blevet taget kontakt til de involverede hospitalsledelser i Region Midtjylland, der i så tilfælde ville modtage ekstra sideuddannelser:

  • Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital
  • Diagnostisk Center, RH Silkeborg
  • Depression og Angst, Psykiatrien


Status er, at Lungesygdomme, AUH samt Diagnostisk Center er delvist positivt indstillede overfor en midlertidig ændring og Psykiatrien har tilkendegivet, at de gerne indgår i ekstra sideuddannelse.


Uddannelsesudvalget bedes drøfte, om der skal tages flere skridt i processen og i så tilfælde, hvad disse bør være.

Beslutning

Der blev fremlagt seneste status på det igangværende arbejde med en evt. midlertidig ændring af den nuværende LFI for hoveduddannelsen og mulige løsninger blev drøftet.


Uddannelsesudvalget drøftede, hvorvidt der skal arbejdes videre med ændringen under de givne forudsætninger efter tilbagemeldingerne fra de aktuelle afdelinger. Der var enighed om at arbejde videre med en model, hvor der kun ændres sideuddannelse i ét enkelt forløb. Her bibeholdes Lungesygdomme i Region Nordjylland og den resterende sideuddannelse flyttes til Region Midtjylland i overensstemmelse med tilbagemeldingerne fra de respektive afdelinger. Mette D udarbejder udkast til godkendelse i udvalget og herefter officiel høring inden godkendelse på mødet d. 4. september 2024 i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

6. HU-læger i ansættelse ved Diagnostisk Center

Det indstilles,

at udvalget tager orienteringen til efterretning og evt. drøfter fremtidig proces, såfremt relevant.

Sagsfremstilling

Sorosh og VUS har modtaget henvendelse fra Diagnostisk Center (DC), RH Silkeborg grundet fremtidigt sammenfald af 5 arbejdsmedicinske HU-læger på samme tid omkring årsskiftet 2024-2025.


Det kan DC ikke honorere og de har foreslået en anden uddannelsessammensætning for HU-lægerne i den pågældende periode, som PKL ikke vurderer lægefaglig tilstrækkeligt for sideuddannelse i det arbejdsmedicinske speciale. Der arbejdes derfor på at flytte rundt på nogle af HU-lægernes forløb, så der maksimalt er to arbejdsmedicinske HU-læger på DC på samme tid.


Der behandles generelle principper for ombytningen af delansættelser og ikke direkte personsager på indeværende møde.

Beslutning

Sorosh fremlagde historikken tilknyttet sagsfremstillingen og den seneste status. På nuværende tidspunkt undersøges de aktuelle og konkrete muligheder for ombytning af sideuddannelse.


Der var en drøftelse af, at de arbejdsmedicinske HU-læger i psykiatrisk sideuddannelse har de mest optimale uddannelsesforudsætninger på et sengeafsnit. Sorosh følger op herpå i samarbejde med Mette D.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

7. Status på uddannelsesprogrammer

Det indstilles,

at videre proces for opdatering af uddannelsesprogrammer drøftes.

Sagsfremstilling

Kort status på uddannelsesprogrammer

Emnet blev behandlet på seneste møde i uddannelsesudvalget og indeværende punkt er en mulighed for at vende evt. ændringer i status siden sidst. I og med at der er udkommet en ny målbeskrivelse, skal alle uddannelsesprogrammer som bekendt revideres og godkendes i Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP).


Følgende opdaterede uddannelsesprogrammer er godkendte og på hjemmeside på nuværende tidspunkt:

  • Hoveduddannelse: Aarhus - Gødstrup og Gødstrup - Aarhus
  • Introduktionsuddannelse: Gødstrup, Aalborg og Aarhus


UGUP mødes på følgende tidspunkter i det resterende år:


2024

Mødedato

Afleveringsfrist **

4. oktober 2024

4. september 2024

13. december 2024

13. november 2024


**Afleveringsfrist for indstilling af uddannelsesprogrammer til godkendelse.


Tidsplan for videre proces

I forbindelse med opdatering af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) generelt til, at uddannelsesudvalget fastsætter deadlines og aftaler.


Uddannelsesudvalget bedes gøre status for processen med revidering af de øvrige uddannelsesprogrammer samt aftale videre proces og deadlines.

Link til skabelon for uddannelsesprogrammer: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/

Beslutning

Det blev fortalt, at Aalborg har påbegyndt arbejdet med at samle hoveduddannelsesprogrammet, som herefter kan indsendes til VUS med henblik på godkendelse i UGUP.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-504-22

8. Nyt fra VUS

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (maj 2024)

Sundhedsstyrelsen har oplyste, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.


Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.


Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.


Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.


Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb

  • Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
  • Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
  • Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
  • Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.


Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.


Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Maj 2024)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2024 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2024). Tallene for 1. halvår 2024 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.


Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger

Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:


Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed


  • Region Midtjylland
    • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
    • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.


Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk

  • Region Nordjylland
    • KBU-lignende forløb for læger der er uddannet inden for EU, EØS og Norden, men som ikke har opnået autorisation og ret til selvstændigt virke i udlandet.
    • Evalueringsansættelse af 2x6 måneder for læger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden.


Link til den regionale kandidatbank - rn.dk/kbu-udenlandsk-uddannet-læge


Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed


  • Region Midtjylland og Region Nordjylland
    • Evalueringsansættelse af 6 måneder for speciallæger der er uddannet uden for EU, EØS og Norden, hvis speciale er anerkendt i Danmark og har en minimumvarighed svarende til den danske speciallægeuddannelse.


Link til den regionale kandidatbank - Midtjob.dk


Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

9. Næste møde

Det indstilles,

at udvalget fastlægger et tidspunkt for næste møde, i forbindelse med afholdelse af ansættelsesudvalgsmøde samme dag.

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner drøftes og fastlægges.


Næste møde i uddannelsesudvalget afholdes altid samme dag som ansættelsessamtalerne til HU-stillinger.


Konkrete datoforslag kan være:

  • Uge 2: Onsdag d. 8. januar eller torsdag d. 9. januar
  • Uge 3: Mandag d. 13. januar - fredag d. 17. januar


Såfremt der kommer specifikke ønsker til temaer eller dagsordenspunkter til næste møde, kan disse også løbende sendes til Mette D. Ellers indhenter Mette også dagsordenspunkter tættere på mødedatoen.

Beslutning

Tirsdag d. 14. januar 2025 blev valgt som dato for næste runde uddannelses- og ansættelsesudvalgsmøde.


Signe vender tilbage med kontaktoplysninger på ny YL-repræsentant indenfor specialet til udvalgene, når vedkommende er valgt. Det blev nævnt, at der igangsættes en genudpegningsproces til ansættelsesudvalgene hen over efteråret 2024.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

10. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke yderligere punkter til eventuelt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-231-22

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Sorosh Taba - Aarhus Universitetshospital (PKL og mødeleder)

Anette Kærgaard - Regionshospitalet Gødstrup

Mette Lausten Hansen - Aarhus Universitetshospital

Tine Halsen Malling - Aalborg Universitetshospital

Signe Hjuler Boudigaard - yngre læge i specialet

Mette Dahl Jacobsen - Videreuddannelsessekretariatet (referent)

Tilbage til toppen