Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:

Abonnér

Dagsordner og referater

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Radiologi - uddannelsesudvalg
den 15. november 2023 kl. 09:00
i Mødelokale F7 stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26. Virtuelt meet.rm19@rooms.rm.dk

 


Sagnr.: 1-30-72-217-22

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet.


Indmelding af evt. punkter til Eventuelt.


Såfremt UAO/UALO er forhindret i at deltage, er suppleanter fx cheflæge meget velkomne.


Forplejning:

  • Morgenbrød og kaffe/the/vand


Dagsordenen er også vedhæftet som pdf fil med henblik på udprint.

Beslutning

Dagsordenen godkendes


Gødstrup: startede med at fortælle om deres ønske om at få HU læger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at referatet godkendes

Sagsfremstilling

Referatet fra seneste møde den 29. august 2023 er vedhæftet som bilag.


Hvis der er punkter fra referatet, som kræver opfølgning, bedes udvalget drøfte disse.

Beslutning

 Gødstrups kommentarer på mail er tilføjet. Ellers er referatet godkendt

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.


Beslutning

Randers:
Afdelingen har ikke det store nye at berette. Dog er de ved at indføre lungebiopsier. Når de opnår rutine, vil det blive inddraget, som noget uddannelseslægerne (UL) skal lave/lære.

Har pt 4 HU-læger


AUH:

Arne stopper som UAO, efterfølgeren er fundet. Årsagen er, at der skal være en UALO på afdelingen, og det er vurderet uhensigtsmæssigt, at denne også er PKL.

Afdelingen har et meget skiftende antal UL, hvilket kan medføre pres.

Ellers inden nye tiltag at fortælle om.


Aalborg:
Alle stillinger er besat; 5 HU, 3 intro.
UAO er ved at tage UAO-kursus, og afslutter modul 3 til april (2024).

Afdelingen holder en Crashkursus: intensiv 1-dagskursus for hele RN. CT-abdomen, Thorax, ortho, neuroradiologi. Glade for at lave kurset, da det inddrager UL til at planlægge og undervise i kurserne. Målrettet KBU og I-læger i andre specialer, samt andre interessenter.
Afdelingen holder 1/2 dages kursus med introduktion til ultralyd, særligt for nye læger, der kommer på afdelingen. Obligatorisk for Intro og H1 læger.
Grundet økonomi er tirsdagsundervisning aflyst.

Til inspiration for andre afdelinger - Afdelingen har lavet et dedikeret website til UL, hvor alt info om uddannelse er samlet ét sted. Indeholder de vigtigste dokumenter og retningslinjer. Opsætningen collective-mind web, ligeledes i gang.
Start oktober - afholdt specialevalgsdag. Fik positiv feedback på standen.


Neuroradiologi - Ukyl
Afdelingen er pressset på personale. Mangler en afsnitsleder. Kører på den absolut skrabede model. Det skal der gøres noget ved. UL sidder med akuttelefonen og det er der ikke meget uddannelse i.
Uoverskueligt hvordan tingene ser ud i foråret.

AUH afsnit 4-5:
Afsnittet er generelt mest præget af, at der har været mangler på forvagtslaget på AUH. Har medført, at 1.reservelægerne har en stor vagtbelastning. Så de ikke har haft meget dagtid.
60-70 % af UL ændrer deres forløb undervejs i uddannelsen af forskellige årsager, og det skaber uforudsigelighed i vagtlaget, kan skabe huller i skemaet.
Afsnittet er ved at kigge på noget introduktion gennem en app, hvor der er nedsat en arbejdsgruppe. De har derudover et fokus på at lave materiale til særligt UL, der kommer på AUH.
Aktuelt ikke særlig mange UL. Tiltagene bærer præg heraf.


Viborg.

Besatte H-stillinger på afdelingen svinger i kadence; 1 pt og 5 til sommer. Vagterne er belastet. Udfordringen består i, at der ikke er meget uddannelse i vagten. Tiltag: Prøver at sætte UL oppe på sektorerne sammen med en speciallæge, hvor de håndterer det akutte derfra. Stor vagtbelastning særligt om eftermiddagen og aftenen.
Få H-læger, I-stillinger er besat og afdelingen oplever god søgning. Har indførst, at I-læger først kommer i vagt efter 6 mdr. pga belastningen på vagten. Venter på, at de første er igennem og skal prøve det nye tiltag. Afd.læger har fungeret som forvagter som lappeløsning.
Speciallæger: fuldt normeret og er godt bemandet. God tid til supervision af UL.


AUH - afsnit 7:
Tilslutter sig det, der er sagt fra AUH. Lokalt i afsnittet: HU lægerne (primært) får i højere grad nogle selvstændige funktioner, som de har ansvar for - bl.a gennemlysningsstuen. Afsnittets problem er, at de er et stort afsnit med mange UL. Så på 6 mdr, kan hver UL få 2 dage i gennemlysningen. UL føler ikke de opnår rutine. Gælder også inden for alm. røntgen og CT.


Silkeborg:

Besparelserne på Silkeborg fylder alt og afdelingen afventer. Håber det fortsætter, som det gør nu, og så får de måske nogle flere ambulante patienter fra Viborg. Ingen vagtfunktion/akutfunktion. Skal der laves delestillinger mellem Viboirg og Silkeborg.
Pt én HU læge, flere på barsel. 3 i-stillinger (ën på barsel).


Horsens:

Afdelingen bærer også præg af barsler og orlover. Fyldt på introlæger (+ barsler). Oplever større tryghed i den aktutte CT ved større supervision.

Afdelingen arbejder på, at i-læger skal gå med i vagt (følgevagt) i den sidste halvdel af deres i-stilling.

Afdelingen har pt 9,5 speciallæger


Gødstrup:

Afdelingen har mange nye tiltag under udvikling. De har fået et nyt uddannelsesrum, med seks pladser, hvor der også sidder en overlæge, som beskriver akutte sager sammen med I-lægerne.

Regelmæssig vejledning en gang om måneden, for at komme problemet med overblikket over UL's kompetencer i møde. Afdelingen oplever, at de er på vej den rigtige retning
Afdelingen har ansat en ny speciallæge og er i gang med at skulle ansætte to mere fra næste år.

Afdelingen har 4 i-læger, 3 HU-læer (en skal på barsel til januar, mistet en til praksis, og en kommer senere) og har 13 sp. læger (forventer dog 3 mere i 2024.)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

4. Ny dimensionering, Hoveduddannelse

Det indstilles,

at udvalget orienteres om udkastet for den nye lægefaglige indstilling for hoveduddannelsesstillinger.

Sagsfremstilling

Med dimensioneringsplanen 2024-2025 stiger specialet med to hoveduddannelsesforløb per år, dermed en stigning fra 16 til 18 forløb gældende for hele dimensioneringsperioden. Den gældende lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag.


Med den gældende lægefaglige indstilling er der på nuværende tidspunkt en fordeling på 30,5 procent af det samlede antal årsværk til Region Nordjylland og 69,5 procent til Region Midtjylland. Der eksisterer principiel aftale om en fordelingsnøgle på 1/3 til Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland.


Der blev senest ændret i specialets dimensionering i 2021, hvor specialet gik fra 15 til 16 hoveduddannelsesforløb i hvor Videreuddannelsesregion Nord. Dengang blev frekvensen af AUH - RH Silkeborg - AUH øget, så denne forløbstype gik fra at blive opslået én gang årligt til to gange årligt pga. et uddannelsesmæssigt ønske om at sikre flere HU-læger på afdelingen.


Der opslås hoveduddannelsesstillinger efter den gældende forløbskandence:




Udvalget aftalte ved seneste uddannelsesmøde at placeringen af de extra forløb grundet opdimensioneringen skulle placeres således:

  • Der tilføjes et AUH-Silkeborg-AUH forløb per år som følge af øget dimensionering.
  • Derudover tilføjes der et AUH-Viborg-AUH forløb per år.


Denne tilføjelse medfører følgende forløbskadence:



Fremtidig fordeling af årsværk vil være følgende (ændringer markeret med fed skrift):

Ansættelsessted

Nuværende antal HU-årsværk

Forslag til fremtidigt antal HU-årsværk

AUH

25

30

Randers

3

3

Viborg

4,5

6

RH Silkeborg, Diagnostisk Center

3

4,5

Gødstrup

6

6

Horsens

3

3

Aalborg

15

15

Hjørring

4,5

4,5

I alt

64

72


Med ovenstående model vil den procentvise fordeling være på 27,08 procent til Region Nordjylland og 72,92 procent til Region Midtjylland.


Den lægefaglige indstilling har betydning for omfanget af medfinansiering i Region Midtjylland. Finansieringsmodellen for uddannelsesstillinger i Region Midtjylland er vedhæftet. Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling.


Efter mødet den 29. august 2023 er vedhæftede udkast til lægefaglig indstilling udarbejdet. Dette sendes i i høring vedrørende de økonomiske konsekvenser ved de hospitaler, som berøres af ændringer og til orientering ved de resterende hospitaler.


Beslutning

Gødstrup vil gerne have en HU-læge mere. Er der tanker om det i de andre afdelinger, eller vil i have det som forslaget er i sagsfremstillingen?
Overvejelse omkring Silkeborg og hvorvidt afdelingen kan absobere en ny HU med ændringerne i Silkeborg.
- Det vides ikke nu. De mener godt det kan lade sig gøre, ulempen er i forhold til interventioner.

Gødstrup sammenlignes i funktion med AUH. Afdelingen mener, at de kan oplære HU-lægerne, og mener det ville være retfærdigt, at de fik en del af opnomeringen af HU-lægerne.

En bemærkning omkring Silkeborg blev fremlagt: Uhensigtsmæssigt, at læger er væk fra akutradiologien. Hertil svarede Silkeborg, at det ikke er den store ændring. Silkeborg har længe været ambulant tungt.

PKL: Kunne det være muligt, at der var større samarbejde mellem Viborg og Silkeborg. Det blev vurderet, at den drøftlse var til en anden dag.

Opsummerende blev det besluttet, at det extra forløb, som i første omgang var blevet tildelt Silkeborg, i stedet bliver tildelt RH Gødstrup. Dette begrundes med baggrund i situationen i Silkeborg og det faktum at dimensioneringsperioden er kort, og derfor har mulighed for at lave ændringer igen om to år, hvor der så er afklaring med situationen i Silkeborg.
Derfor beholder RH Silkeborg deres hoveduddannelsesårsværk på 3, hvor RH Gødstrup stiger fra 6 til 7,5 hoveduddannelsesårsværk.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-229-22

5. Ny dimensionering, Introduktionsuddannelse

Det indstilles,

at udvalget orienteres om den nye lægefaglige instilling, den kommende proces samt drøfter, hvordan opgaven med uddannelse af den øgede mængde uddannelseslæger løses bedst muligt.

Sagsfremstilling

I dimensioneringsplanen for 2022-2023 er Videreuddannelsesregion Nord tildelt en dimensionering på min. 24 og max 40 introduktionsforløb. Med den nye dimensioneringsplan stiger fordelingen til min. 36 og max 45 forløb.


Den gældende lægefaglige indstilling er vedhæftet som bilag og den nuværende fordeling af årsværk kan også aflæses herunder.


Ovenstående skema er fra den gældende lægefaglige indstilling, hvilket vil sige, at det er kolonnen 'fremtidigt antal introduktionssårsværk', som viser den nuværende fordeling.


Kolonnen 'Nuværende antal introduktionsstillinger' viser fordelingen, før specialet blev opnormeret i forbindelse med nuværende dimensioneringsplan og det kan derved aflæses, hvilke afdelinger som fik tilført et øget antal stillinger dengang.


Med den gældende lægefaglige indstilling er der på nuværende tidspunkt en fordeling på 31 procent af minimum introduktionsstillingerne til Region Nordjylland og 69 procent af minimum introduktionsstillingerne til Region Midtjylland. Der eksisterer principiel aftale om en fordelingsnøgle på 1/3 til Nordjylland og 2/3 til Region Midtjylland.


Minimumsstillingerne øges samlet set med 12 forløb i Videreuddannelsesregion Nord.


Efter aftale med PKL indstilles, der følgende forslag til fordeling af I-stillinger:

Ansættelsessted

Nuværende antal introduktionsårsværk

Fremtidigt antal introduktionsårsværk

Minimum

Maksimum

Minimum

Maksimum

Aarhus UH

Røntgen og Skanning

2

6

5

6

RH Gødstrup

Røntgen og Skanning

4

6

5

6

HE Midt, Viborg

Røntgen og Skanning

3

4

4,5

5

HE Midt, Silkeborg

Diagnostisk Center

1,5

3

2

3

RH Horsens

Røntgen og Skanning

3

4

4,5

5

RH Randers

Røntgen og Skanning

3

4

4

5

Aalborg UH

Radiologisk afdeling

4,5

8

6

8

RH Nordjylland

Hjørring

Billeddiagnostisk område

3

4

5

6

RH Nordjylland

Thisted

Billeddiagnostisk afsnit

-

1

-

1

I alt

24

40

36

45


Denne fordeling har været sendt ud til orientering og med mulighed for korte bemærkninger. Dette afstedkom en bemærkning fra RH Horsens, vedr. deres uddannelseskapacitet og udfordringen ved ovenstående fordeling. Specifikt at de kun har kapacitet til 4 og ikke 4,5 introduktionsårsværk.

PKL og Videreuddannelsessekretariatet vurderer forsat, at ovenstående forslag er den bedste løsning, og derfor vil blive sendt i høring, efter uddannelsesudvalgsmødet den 15. november. Dette begrundes ud fra PKL's vurdering af afdelingernes uddannelseskapacitet, samt at den øgede belastning for uddannelseskapaciteten fordeles ligelidt mellem alle specialets afdelinger.

Den lægefaglig indstilling sendes i høring vedrørende de økonomiske konsekvenser ved de hospitaler, som berøres af ændringer og til orientering ved de resterende hospitaler.
Udkastet til den lægefaglige indstilling for introduktionsstillinger er vedhæftet som bilag.


Den lægefaglige indstilling har betydning for omfanget af medfinansiering i Region Midtjylland. Finansieringsmodellen for uddannelsesstillinger i Region Midtjylland er vedhæftet. Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til den lægefaglige indstilling. For Region Midtjylland er det gældende, at der kun medfinansieres til antal min. stillinger.

Beslutning

Det blev drøftet, hvorvidt udvalget skal sætte sig imod dimensioneringsplanen, og skrive sig ud af det med gode argumenter og videregive til ledelsen i VUS. Udvalget føler sig nødsaget til at sige det, hvis det vurderes, at det uddannelsesmæssigt ikke kan give mening. Dette ledte til en længere generel drøftelse af uddannelseskapaciteten i specialet og udfordringen denne opdimensionering præsenterer.

Det nuværende forslag (fra sagsfremstillingen) blev gennemgået. Foruden blev der orienteret om processen, hvis udvalget vælger at modsætte sig fordelingsopgaven, som dimensioneringsplanen dikterer. Orienteringen handlede om høringsperiode, proces i rådet og ultimaivt, at beslutningen vil ende i klinikforum, hvor beslutningen om fordelingen vil blive taget for udvalget.
Det blev derfor drøftet, at udvalget kunne udforme et bekymringsbrev, som de medsender til det næste rådsmøde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV), i stedet for at modsætte sig opgaven vedr. fordelingen af I-stillinger jf. SST's dimensioneringsplan for 2024-2025. Dette blev besluttet i udvalget og PKL vil sørge for udarbejdelsen af dette brev. Udvalget vil derudover arbejde "bag linjerne" for at klæde deres egne UKO'er på i forhold til at dele deres bekymringer for uddannelseskapaciteten i specialet.

Udvalget valgte at fordele I-stillingerne med udgangspunkt i tabellen som fremført i sagsfremstillingen med den ene rettelse, at 0,5 minimums introduktionsårsværk skal tages fra RH Horsens og placeres i HE Midt, Silkeborg Diagnostisk Center, således afdelingerne hhv. kommer op på 4 og 2,5 minimums introduktionsårsværk.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

6. 360 graders evaluering mhp. ledelse (ledelsesspørgeramme)

Det indstilles,

at udvalget orienteres om og drøfter, hvornår i forløbet af hoveduddannelsen skal det gennemføres? Samt giver en status for videreuddannelse af 360 graders facilitatorer?

Sagsfremstilling

Information og bagrundsviden omkring 360 graders feedbackproces kan læses på følgende link: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/360-graders-feedbackproces/

Beslutning

Forløbet blev fremlagt og der blev fortalt, hvad tankerne og ideerne bag er, heriblandt placeringen af processen.
Udvalget gav herefter skiftevis en status på, hvordan de bruger det hos dem.
Viborg - én facilitator. De er i gang med at bruge det.

Aalborg - to facilitatorer. De er i gang med at bruge det.
Randers - har kørt med det siden 2021. (Mener, at der er fordele ved at køre videre med spørgerammen i det sidste år af HU, som en opfølgende funktion)
Silkeborg - haft to på kursus - de er i gang med at bruge det.
Gødstrup - Har ikke implementeret endnu. Men der er velvilje mod, at få det op at køre.
Horsens - Skal have en afd. læge på kurset sidst i 2024.
AUH - Vil gene have ledelseshandleplanen fra RH tilsendt, så de kan følge op på det hos dem. De mener ikke, at det giver mening, at det laves i det sidste år, da der ikke er stor nok tilslutning og at der er strukturelle udfordringer ved at lave det grundet afsnitsskifte på det sidste år (på AUH), og desuden er der ikke tid til at ændre på noget, skulle der være behov for dette.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

7. Mini-IPX skema

Det indstilles,

at udvalget drøfter, hvordan man skal bedømme i forhold til forventet niveau på det aktuelle tidspunkt eller i forhold til speciallægeniveau.  

Beslutning

PKL indledte punktet ved at spørge ind til, hvordan afdelingerne vurderer lægerne i skemaet?
Grunden til spørgsmålet er, at PKL oplever, at sådan som skemaet oprindeligt blev tiltænkt, måske ikke er sådan, som det bruges ude på afdelingerne.
Oprindeligt var det tiltænkt som en metode til at vurdere, hvordan en UL udfører en opgave i forhold til niveauet på en speciallæge. Mange bruger det dog til at vurdere en UL ud fra, hvad man kan forvente af en UL på det pågældende niveau. PKL anerkender, at det kan være, at vejledningen skal justeres, hvis mange gør det meget anderledes.


Afdelingernes svar på spørgsmålet:
Randers: Gør det ud fra forventet niveau. Bruger reelt kun 3 ud af de 5.
Viborg: Gør det ud fra forventet niveau. Forsøger at få implementeret, at det skal være ud fra speciallægeniveau.
Horsens: Gør det ud fra forventet niveau - har tilføjet en vurdering om, hvorvidt UL kan arbejde selvstændigt eller om der stadig er behov for supervision.
Aalborg: Bruger det meget aktivt og er et krav hos dem.
Gødstrup: Gør det ud fra forventet niveau.

Generel anvendelse på tværs af hele udvalget: ud fra forventet niveau.

Feedbacken vil PKL give videre til de andre PKL'er i specialet og så vil de sammen se, om noget skal ændres.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

8. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Dato: 4. april 2024

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

9. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke noget til eventuelt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-217-22

10. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Arne Oliver Lücke - PKL (mødeleder)

Jeppe Bruun-Torjusen - UAO Randers

Yashar Manhoobi, UKYL, RH Randers

Idris Akreyi - UAO Aalborg

Olga Tcacenco, UAO Aalborg UH

Kasper Alexander Nielsen, UKYL Aalborg UH
Anders Fuglsang Sørensen - UKYL Aalborg

Malene Aastrup, Yngre Radiologer RM

Chrysoula Chrona - UAO Gødstrup
Anette Obel - UKYL - Neuroradiologi
Pia Ipsen - UAO AUH

Sidse Bregendahl, UAO, AUH
Jette Madsen - UAO Viborg

Simon Meltesen, UKYL, HE Midt, Viborg

Shalini Singh, UAO, Silkeborg

Paul Martin Simon, UKYL, HE Midt, Silkeborg

Berit Kamilla Skov Gosvig, UAO/Cheflæge - RH Horsens

Marie schrøder, UKYL, RH Horsens


Christian Petri Foged (referent) - VUS

Tilbage til toppen